Пре него што нешто кажем о новој председници лажне државе Косово, осврнућу  се на  резултате избора. Резултати избора на Косову и Метохији не пружају слабу теоретску наду да ће се ствари померити са мртве тачке. Пре свега у албанском табору, због тога што тамо лежи проблем. Нажалост, нада о којој говорим остаје само у сфери теорије, а не праксе, с обзиром на политичку агенду победника избора („Самоопредељење“). Гласало се за 120 посланичких места у косовској скупштини, од чега је укупно 20 загарантовано за мањине на КиМ, а од тог броја 10 припада представницима Срба. Десет преосталих мањинских места у скупштини Косова, су резервисана за Роме, Ашкалије и Египћане, Бошњаке, Турке и Горанце. Велика је поновна победа Српске листе, којом је потврђен положај српског народа на КиМ. Српска листа је 2021. године освојила 44.404 гласова (8000 гласова мање него 2019.), 5.06 одсто. Српска листа је поново освојила свих 10 мандата предвиђених за Српску заједницу! Куртијевo Самоопредељење је освојило 218.000 гласова више него 2019. Демократски савез Косова, ЛДК, Исе Мустафе је освојио 58.000 гласова мање него 2019. Демократска партија Косова, ПДК, Енвера Хоџаја, је освојила 68.000 гласова мање него 2019. Алијанса за Косово, ААК, Рамуша Харадинаја, је освојила 34.000 гласова мање него 2019. Важно је рећи да се Куртијевој партији прикључила бивша председница парламента Косова, Вјоса Османи и донела му велики број гласова. Такође, веома је важна чињеница да су ван изборне трке били некадашњи лидери Албанаца, Хашим Тачи, Кадри Весељи, Насим Харадинај, Јакуп Краснићи, Реџеп Сељими, Саљих Мустафа и Хисни Гуцати, који се налазе у затвору у Хагу.

На ванредним парламентарним изборима на Косову и Метохији 2021., на основу 100 одсто пребројаних листића, највише гласова – 438.334 гласова или 49.95 одсто освојио је Покрет Самоопредељење- Курти (LËVIZJA VETËVENDOSJE) и 58 посланика. Демократски савез Косова – Хоти – Мустафа (LIDHJA DEMOKRATIKE E KOSOVËS) има 148.296 197.702 гласова и 16,9 одсто и 19 посланика. Демократска партија Косова – Хоџај (PARTIA DEMOKRATIKE E KOSOVËS) има 110 978  гласова и 12,6 одсто и 15 посланика. Харадинајева Алијанса (AAK) освојила је 62 111 гласова и  7 одсто и 8 посланика. Посланике су још освојили: Турци – 6.496 0.74%, 2 посланика; Роми – 4.049 0.46%, 2 посланика; Бошњаци / HODŽIĆ – UZ-AH 6.422 0.7%, 1 посланик; Бошњаци – VAKAT 5.949 0.68%, 1 посланик; Египћани – IRDK 3.305 0.38%, 1 посланик; Бошњаци – NDS 2.898 0.33%, 1 посланик; Горанци – JGP 2.162 0.25%, 1 посланик; Ашкалије – PAI 2.138 0.25%, 1 посланик.

Две године раније на изборима 2019., Српска листа је освојила 53.861 гласова (6,4 одсто) –10 мандата! Највише гласова 2019. освојио је Покрет Самоопредељење – 221.001, 26.270% и 29 посланика; на другом месту је био Демократски савез Косова – Османи – Мустафа- 206.516 24.5% и 28 посланика; трећа је била Демократска партија Косова- Весељи- Тачи 178.637 21.2% и 24 посланика; Коалиција Харадинај – Ахмети – освојила 96.872 11.5% и 13 посланика; док је НИСМА-Алијанса ново Косово – Љимај- Краснићи – Пацоли – освојила 42.083 5.0% и 6 посланика. Следили су: Бошњаци -VAKAT 7.075 0.84%  и 2 посланика, Турци – 6.788, 0.81% и 2 посланика, Египћани 4.887, 0.58% и 1 посланик; Бошњаци NDS 3.935 0.47% и 1 посланик; Ашкалије 3.113, 0.37% и 1 посланик; Египћани 1.755, 0.21% и 1 посланик; Горанци  1.159, 0.14% и 1 посланик; и Роми 1.078, 0.13% и 1 посланик.

Војислава Османовић

Горњи поднаслов је само шала. Немам податке да Вјоса Османи има српске корене, или да се звала Војислава. Без обзира на то што је рођена у Титовој Митровици, тј. на северу Косова и Метохије. Мене је њено име неодољиво подсетило на име Војислава, односно на погрешну албанску транскрипцију српских имена, тако да би по тој транскрипцији Албанци име Војислава претворили у Vjosa или Vojsa. Вјоса Османи је још 2019. године показала да је фаворит из сенке.

Ко је Вјоса Османи? Рођена је 1982. године, рекох, у Титовој Митровици. Удата је и има близанце. Право име и презиме су јој Вјоса Османи – Садриу. У кампањи није користила два презимена, због тога што је албанско косовско друштво веома патријархално, да не кажемо заостало. Два презимена би исувише бола очи, и можда одбила неке бираче. Од 2006. до 2010. је радила у Канцеларији председника Косова, као шеф кабинета председника и као саветница за правна и међународна питања. Од 2011. је посланица у скупштини Косова. Пре свега тога радила је у  више међународних институција на КиМ. Завршила је први степен правног факултета у Приштини (Bachelor of Law) 2004. године. Мастер диплому права, стекла је већ 2005. године, на универзитету Питсбург (САД). Десет година касније је докторирала на истом универзитету (Међународно и пословно право). На приштинском правном факултету је 2004., била најбољи студент права. На универзитету Питсбург, је за мастер и за докторске студије, добила све могуће наградне школарине. Паралелно је стицала искуство и образовање и у невладином сектору. Ауторка је 9 публикација и низа текстова. Предавач је на више факултета, а на правном факултету у Питсбургу је била гостујући професор. Из приложеног се може закључити да Османијева течно говори енглески, а вероватно и српски. Вјоса Османи поседује импресивну биографију.

У кампањама 2019. и 2021. Османијева је била потпуно окренута осуди корумпираних режима Тачија, Харадинаја, Хотија, питању масовног исељавања са КиМ, и промоцији породичних вредности:“Радићемо на томе да земљу извучемо из понора где су је сместили несавесни, корумпирани људи, којима никада приоритет нису били интереси грађана. Грађанима гарантујем да се никада неће осећати као сада, да се не чује њихов глас. Посебно мајке, супруге, кћери. То је једина шанса за покретање земље напред“ – рекла је она. Османијева је још 2019. најавила оштар став према Србији. Наглашавала је да ће таксе од 100 посто на увоз робе из Србије и БиХ, бити део других мера које ће бити предузете против Србије. Рекла је да таксе неће бити укинуте, већ уграђене у мере „реципроцитета“, али и да би била спремна да царинске баријере уклони уколико Србија пружи информације о, како је навела, 1.700 несталих лица са Косова. Такође, истицала је да дијалог са Београдом мора водити особа која није уцењена, а да Харадинајеве таксе покривају скандале владе Рамуша Харадинаја. Као и Курти одбацила је и помисао о евентуалим територијалним корекцијама, разграничењима, поделама. „То неће бити тема дијалога са Београдом, ако будем изабрана за председницу владе Косова“ рекла је Османијева 2019. Да би се додворила бирачима, Османијева је у једном од својих говора 2019., поручила да ће заувек остати Митровчанка, а да ће, ако постане премијерка „север Митровице остати Косово“.„Стојим пред вама и тражим ваше поверење, да једном и заувек затворимо рану Митровице. И да знате где год сам ишла, без обзира на континент и без обзира на време које сам провела у нашој земљи спаситељици, Америци, где год сам живела – увек ћу остати Митровчанка. Зато и данас дајем своју бесу, часну реч, да Митровица не само да ће бити део Косова, већ ће цео север и Митровица бити развијенији”, рекла је Османи на једном од предизборних скупова. Да поменем да Вјоса Османи није прва истакнутија жена у политици Косова. Пут су јој утрле Едита Тахири и Атифете Јахјага, бивша председница Косова (од 2011. до 2016.).

Све то делује обеспокојавајуће за нас Србе, у погледу преговора о КиМ. Шта ме брине? Пре свега екстремизам и непредвидивост Албина Куртија. Друго, образовање и способности Вјосе Османи, који ће бити предност у преговорима (ако до њих дође), пре свега у њеном односу према ЕУ и САД, и у њиховом односу према њој. Треће, много је у преговорима лакше, насупрот себи имати некадашње (необразоване или слабо образоване) бандите и злочинце, упитне интелигенције, подложне уценама западних ментора. Много је теже у преговорима, на супротној страни имати изузетно образовану и интелигентну Вјосу Османи, и-или Албина Куртија, који је такође солидног образовања. Такође, Вјоси Османи њен пол само иде у прилог, јер живимо у временима у којима се у западном свету жене позитивно дискриминишу, и изложене су углавном позитивним предрасудама.

Осокољен са готово 50 одсто гласова подршке, ојачан Вјосом Османи, и у очекивању подршке Бајденове администрације, Курти ће наступити оштрије него у фебруару 2019. Срби и Србија од нове Куртијеве владе могу да очекују све најгоре. Уз то број мандата који је Курти добио, знатно смањује потенцијал за притиске (да не кажем уцењивачки потенцијал) осталих играча на сцени. Курти је укључио Српску листу у власт (и дао  је само једно министарско место, кршећи Устав Косова, који  предвиђа 2). Курти је као,што видимо без проблема, очекивано, изгурао у трећем кругу гласања Османијеву за председницу лажне државе Косово. Чини се да ће положај Српске листе, уколико буде у тој власти, бити веома тежак и сложен.

Већ сам рекао да је проблем у томе што је сама албанска агенда, екстремна и подразумева: захтев Србији да пружи сагласност да Косово постане члан УН, захтев Србији да после тога призна Косово, да Србија не добије ништа заузврат (једнострани компромис, тј. компромис који то није), Србе као грађане другог реда и реметилачки фактор, рад на уједињењу са Албанијом (прикривен или јаван), онемогућавање повратка расељенима, отимање све српске приватне и  државне имовине, отимање свог српског културног и духовног наслеђа,територијалне претензије спрам Прешевске долине

Све што је набројано најављује Самоопредељење. Османијева и Курти ће албанску агенду вероватно спроводити успешније него било ко до сада. Курти и Османијева су нова генерација албанских политичара, образована, неоптерећена гресима прошлости, много вештија од „ратних лидера“, у злочинаца и криминалаца. Нажалост, политика Куртија и Османијеве ће бити слична, али гора од политике превазиђене генерације политичара, која је  углавном у Хагу. Не треба заборавити да Албин Курти патолошки мрзи нас Србе. Једина разлика између Османијеве и Куртија је та што Албин Курти свој шовинизам не крије, за разлику од Вјосе Османи.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s