Као што је Десанка Максимовић у својој чувеној збирци песама затражила помиловање за све обичне, напаћене и угњетене, тако би неко могао затражити (фигуративно) помиловање за све нас „крезубе сендвичаре“, за све нас „недостојне и презрене“, за све нас „необразоване ботове“, за све нас „ружне, прљаве, зле“, за све нас дежурне кривце и обележене негативце, за све нас „грађане другог реда“. Тражити помиловање од „грађанске и уметничке елите“, тражити помиловање од аутошовиниста и другосрбијанаца, тражити помиловање од „грађана првог реда“ јесте „залудна мистрија“. Велики градитељ Богдан Богдановић је баш тако назвао нешто узалудно и неоствариво – „залудградитељство“, које представља унутрашњу, измаштану архитектуру духа, која постоји само у уму. Тако је и са овим „помиловањем“. Оно је неостварива помисао, чија се вредност састоји само у томе што постоји као искристалисана и изречена мисао. Лажна елита се често понаша као робовласници и феудалци (грађани првог реда са посебним правима). Лажна елита је одреда заточник модерног. То је контрадикторно, због тога што су робовласништво и феудализам, анахрони плусквамперфекат – давно прошло време. Тражити помиловање од оних за које знамо да га никада дати неће никоме, јер за милост не знају, јесте апсурд. Међутим, као што ћете видети у наставку текста, нама „презреним грађанима другог реда“ помиловање је потребно. Макар као помисао. Ми смо жртве.

Прва прича о двоструким аршинима

Радио водитељ и учесник Ђиласових протеста 2018., новинар Дашко Милиновић је скривен иза Твитер налога и псеудонима „Запад Тодоровић“, 29.12.2018., претио убиством посланику СНС, господину Владимиру Ђукановићу. Из мрака Интернета, Дашко Милиновић је „професионално новинарски“ поручио г. Ђукановићу: „Хоће ли сад свиња нацистичка њиштати да га угрожавају на интернету? Фашистички вепру, нећемо ти двапут рећи, на ражњу ћеш се пећи!“. Случај је пријављен у Одељењу за високо-технолошки криминал, у Београду, где је Милиновић приведен. Претње Дашка Милиновића, г. Владимиру Ђукановићу, МУП је окарактерисао као „угрожавање сигурности“ и као „претњу смрћу“. Потом је Милиновић уз кривичну пријаву приведен Вишем јавном тужилаштву. Након кратког притвора, Милиновић је пуштен. Ни један ђиласовски медиј није осудио претње г. Ђукановићу, већ су сви хорски завапили и закукали због „малтретирања“ и привођења једног новинара. Као да један новинар има већа права, од нпр. адвоката. Удубимо се мало у садржај претње новинара Милиновића, адвокату Ђукановићу. Сигурно се сећате сјајног филма „Бановић Страхиња“ и сцене у којој Влах Алија набија на колац Абдулаха. Новинар Дашко Милиновић је хтео управо то, да набије на колац г. Ђукановића, а онда да га још и испече. То је есенција новинарског посла Дашка Милиновића, да сакривен у тами Интернета, иза опскурног псеудионима, прети смрћу поштеним људима. Тада 2019. уместо да се извини јавности и г. Ђукановићу, бездушни новинар Дашко је као без даха изјавио: „да је ово друштво у јако великом проблему и да је странка која нам упропаштава животе толико моћна и толико умешана у све живо“. Ни речи кајања или извињења.

Дашко Милиновић је нападнут од стране двојице нападача 16.04.2021. Најоштрије осуђујем напад на Дашка Милиновића. Та тројица нападача су велики непријатељи Србије. Како је саопштила полиција, један нападач је Милиновића попрскао бибер-спрејом у лице, док му је други задао три ударца металном палицом у леву подлактицу, услед чега је Милиновић лакше повређен. Један од нападача је ухваћен и приведен истог дана – У.С. (25), док  се за другим, чији је идентитет познат – Н.К. (24), интензивно трага. Ухапшен је и наручилац напада М.Е. (31). Пред Основним јавним тужилаштвом у Новом Саду већ се води се поступак против све тројице. Као што видите, као и у случају напада на Борка Стефановића надлежни су реаговали муњевито, а напад је осуђен у свим медијима. Да поновим, претње смрћу које је Милиновић пре две године упутио адвокату, посланику и члану председништва СНС је осудио ретко који медиј. Ако то нису двоструки аршини, онда не знам шта су?

Друга прича о двоструким аршинима

Б. Стефановић је нападнут 23.11.2018. Више пута сам најоштрије осудио напад на Б. Стефановића. Та тројица нападача су велики непријатељи Србије. Повређен је и полицајац који је покушао да га заштити. Б. Стефановић је претрпео повреде главе, настале као последице пада на металну решетку. Три сата после напада полиција је ухапсила двојицу од тројице нападача. Трећи је ухапшен сутрадан. Одмах су идентификовани, ухапшени, процесуирани, првостепено осуђени. СНС је одмах после напада, најоштрије осудила напад. Председник Александар Вучић је дан после напада, пред свим медијима изјавио да он осуђује то што се догодило: „Држава је реаговала хитно, и показала да Србија није држава у којој било ко сме да удара било кога. Осуђујем тај напад, важно је да је држава урадила свој посао“.

Годину дана после напада на Б. Стефановића, у децембру 2019., у Земуну је нападнут господин Гаврило Ковачевић, функционер СНС и члан градске владе, данас председник општине Земун. Г. Ковачевића је металним шипкама напало више особа. Напали су га са леђа, онесвестили и нанели му вишеструке повреде – потрес мозга, раскрвављену главу, повреде левог рамена, лакта леве руке и леве потколенице. Г. Ковачевић је од последица напада добио тешку тромбозу (тромбоза је опасна по живот)! Нападачи никада нису ухваћени. Ни један опозициони медиј није известио о овом насиљу. Нико из опозиције није осудио напад на градског већника Гаврила Ковачевића, па ни градски одборници Драган Ђилас и Б. Стефановић. Усуђујем се да тврдим  да су све главе једнако вредне, и глава Б. Стефановића и глава Гаврила Ковачевића. Више пута сам јавно питао Б. Стефановића, због чега је глава Гаврила Ковачевића мање вредна од његове главе? Због чега је крвава кошуља Б. Стефановића, постала „симбол“, док крвава кошуља Гаврила Ковачевића није занимала ђиласовске медије? Да ли Б. Стефановић има већа грађанска права од Гаврила Ковачевића? Да ли је Б. Стефановић грађанин првог реда, а Гаврило Ковачевић другог? Ако то нису двоструки аршини, онда не знам шта су? Овде ћу парафразирати ону чувену Орвелову реченицу из ремек дела „Животињска фарма“: „Сви људи су једнаки, али неки људи су једнакији од других“!

Дневник насиља

Као што смо видели из ове две приче, власти Србије, ефикасно гоне све насилнике, увек осуђују свако насиље и никада га не правдају. Ђиласовска опозиција и њени медији никада не осуђују насиље над другом страном и правдају га. Уз то креирају атмосферу линча. „Дневник насиља“ који презентујем у наставку овог текста, је стравичан.

  • Почетком 2005. године, Драган Ђилас је претио полицајцу Дејану Стевићу који га је зауставио због саобраћајног прекршаја. Ђилас је пред својом децом и супругом, псовао полицајца (рекао му је „одјеби, бре“), и претио му је да ће остати без посла, рекавши му „ја се борим да такви као ти остану без посла, ево ти визит карта да знаш ко те је оставио без посла“.
  • У октобру 2008., Ђилас је на седници Скупштине града, пред камерама, најгрубље псовао („је*ем ти и мајку и оца и сестру и све по списку“) одборника СРС, Зорана Огњановића. Био сам на лицу места, на седници као одборник, и све то сам лично чуо.
  • Петнаестак припадника жандармерије крвнички је претукло Андреја Вучића, Предрага Малог и двојицу припадника „Кобри“, 28.9.2014. Нико од четворице нападнутих се није опирао, нити бранио. У опозиционим медијима је вођена харанга против Андреја Вучића, коју је предводио тадашњи заштитник грађана Саша Јанковић.
  • Ђилас је у децембру 2014. био изазивач породичног насиља, над бившом супругом и бившим тастом, коме је нанео телесне повреде. О свему је обавештена полиција која је изашла на лице места. Потресне изјаве у полицији  су дали, бивша Ђиласова супруга и њени родитељи.
  • У јулу 2015., премијер Вучић је једва избегао линч током посете Меморијалном комплексу у Поточарима. Вучић је више пута погођен каменицама (једном  у лице), а чули су се повици „Убијте га“,“Алаху егбер“и „Умри четниче“. Из снимака се јасно види да се ради о покушају Вучићевог убиства и да је само пуком срећом извукао живу главу.
  • Током избора 2016., лидер Двери Бошко Обрадовић и два функционера Двери су вређали чланове РИК-а (Миладина Ковачевића), и физички су напали чланицу РИК-а, Мају Пејчић.
  • У септембру 2017., активисти Двери брутално су тукли две новинарке ТВ Пинк-а, Гордану Узелац и Мару Драговић.
  • У октобру 2017., Бошко Обрадовић је на силу упао у кабинет председнице Скупштине, Маје Гојковић, грубо је вређајући. Маја Гојковић је јавно показала модрице, као последице физичког насртаја на њу.
  • У новембру 2017., у Скупштини Србије, Обрадовић је физички напао председника посланичког клуба СНС, Александра Мартиновића.
  • У фебруару 2018. жртва вербалних иживљавања је била Ирена Вујовић, тада председница општине Савски венац. Вређали су је: Ж. Веселиновић, Ђ. Вишекруна и Ј. Маћић. Вишекруна је позивао на вишеструко силовање Ирене Вујовић.
  • У мају 2018., на седници Скупштине града, Ђилас је за говорницом физички насрнуо на одборника СНС, Александра Мирковића.
  • Бошко Обрадовић је у интервју „Данасу“ у августу 2018. позвао на војни пуч и на хапшење Вучића: „Позивам часне официре ВС и МУП да реагују и ухапсе Председника Србије због кршења Устава, гажења председничке заклетве… “.
  • Посланик Славиша Ристић, упутио је 28.08.2018., претње председнику Вучићу да ће, уколико покуша да постигне споразум са Приштином, завршити као убијени премијер Зоран Ђинђић!
  • Бивши посланик Двери Срђан Ного је запретио вешањем на Теразијама председнику Вучићу и премијерки Брнабић 17.10.2018.
  • Сетимо се да је један од Ђиласових лидерчића, Жељко Веселиновић позвао на силовање премијерке Ане Брнабић 24.12.2018.
  • Сергеј Трифуновић је небројено пута, вређао жене називајући их „фуксама“ и „курвама“.
  • Режисер Горан Марковић је 30.12.2018., изјавио: „кроз институције не може ништа да се уради… уверен сам да је једино решење у Србији апсолутна побуна и улица”.
  • Књижевник (и бивши амбасадор Србије у Аустрији 2005.-2009.) Драган Великић је 24.12. 2018. за „Данас“ изјавио:„Ја заиста верујем да, убеђен сам у то, овај режим може само на улицама да се склони“.
  • Новинарка „Данаса“ Снежана Чонградин, је 27.12. 2018. написала:“Режими Александра Вучића и Милорада Додика, засновани су на пљачки и корупцији. Реч је, међутим, о сили која пада, саму себе урушава, којој нема спаса и којој ће судити, не независни, већ револуционарни судови“.  
  • Социолог и професор на Филозофском факултету у Београду, Јово Бакић дао је интервју „Данасу“ 01.01.2019. где је рекао: „Вучићу ће судити револуционарни суд. Њихова је ствар да ли ће им судити независни или револуционарни судови. Њихова памет показује да ће им судити револуционарни суд. Мафија својевољно с власти не одлази. Није могуће мирним протестима срушити режим“.
  • Драган Ђилас се током шетње 19.01.2019. сукобио са учесницима протеста из студентске групе „Маркс 21“. Ђилас је студенте (међу њима и унука Ивана Стамболића) најгрубље извређао мизогиним и хомофобним псовкама (цитирам Ђиласа:„Пи*ка ли ти материна бре. Је*ем ли ти матер пе*ерску“).
  • Крајем јануара 2019. разлупан је аутомобил породице посланика СНС г. Србе Филиповића, испред њиховог дома на Дорћолу. Г. Филиповић годинама добија претње преко друштвених мрежа: „Завршићеш у контејнеру“, „Узми маркер прошетај градом обележи место док има слободних бандера батице“. Напад на породицу Филиповић није осудио нико осим СНС и ПС. Ђиласовски медији и данас понављају неистину да је на Филиповићев ауто пала леденица. Како смо Филиповић и ја комшије, видео сам његов аутомобил и било је јасно да је једно или више лица скакало по хауби, крову и гепеку.
  • Током протеста 02.02.2019., протестант Саша Милошевић, је на друштвеним мрежама изнео претње смрћу вешањем сину председника Вучића. Ради се о особи која на Фејсбук профилу имала много фотографија где позира са бројним аутоматским оружјем. Поред Милошевића, МУП је дан касније привео и особу која је претила и ћерки и сину председника Вучића.
  • Током протестне шетње 02.02. и 09.02., један од бивших лидера Двери, Срђан Ного и други протестанти, су преко Теразија, али и у другим градовима, носили импровизована вешала.
  • Обрадовић и Ђилас су предводили насилни упад у РТС, 16.03.2019., када је демолиран РТС. Јавном сервису је онемогућен рад у трајању од више сати. Запосленима у РТС-у је прећено и вређани су.
  • Напад на зграду Председништва је изведен 17.03.2019., баш на дан великог погрома над Србима на Косову и Метохији, од стране групе од хиљаду хулигана. Током протеста 16. и 17. марта 2019. је повређено шест полицајаца.
  • Драган Ђилас је 17.03.2019. на Теразијама, претио припадницима полиције у цивилу да ће остати без посла када он дође на власт. Цитирам Ђиласа:„Шта ћеш сутра да радиш када се промени власт?“.  
  • Бошко Обрадовић и ђиласовци су 04.04.2019., покушали да упадну у Скупштину града Београда. Насилну акцију је предводио Бошко Обрадовић. Покушај упада није прошао без насиља Бошка Обрадовића над женама. Жене запослене у Скупштини града и одборнице СНС су живим зидом спречиле упад  педесетак насилника. Током покушаја упада, Обрадовић је грубо извређао новинарку ТВ Прва, Јовану Јованчић, назвавши је СНС ботом и провокатором. Један од насилника је био и градски одборник Народне странке Вука Јеремића, Милош Павловић. Он је окупљеним женама упутио претње шамарањем, када је замахнуо руком да удара уз речи „Да ти лупим шамарчину!“.
  • Драган Спасић, председник општинског одбора „Двери“ у Трговишту, објавио је морбидан текст на „Фејсбуку“ 09. новембра 2019. Он је изјавио: „Треба направити попис утицајних СНС лица, и после промене власти, мигранте населити у њиховим кућама, становима…дати им њихове ћере и жене да силују“.
  • Пријатељ Бошка Обрадовића и функционер „Двери“ Сибин Вукадиновић је 15.02.2020. на „Фејсбуку“ поставио монструозну изјаву: „Да ли ћерка Александра Вучића, док је је*е њен отац, мисли на Томислава Николића?“.
  • Најбољи пример који описује силну мржњу према председнику Вучићу је тросатни пропагандни филм ТВ „Н1“ „Владалац“ приказан 17. и 18.02.2020. У том филму име Александра Вучића помиње се 442 пута, уз више од 43 увреде („зао, неискрен, бахат, беспризоран, деструктиван, радиоактиван, самољубив, деспот, болестан, несимпатичан, манипулативан, лажов, нарцисоидан, неваспитан, токсичан, бескрупулозан, осион, нетолерантан, неурачуњљив, деструктиван, агресиван, саможив, аутократа, преварант, баналан, вођа хулигана, негативан рођен…“).
  • Ђиласовски медији НИН, Данас, и други, су у током 2019. и 2020. више пута таргетирали председника Вучића, тако што су објављивали тзв. снајпер насловнице, на којима је Вучићу нацртана мета, или је снајперско оружје уперено у њега.  
  • Драган Ђилас се више пута сликао са криминалцима осуђиваним за тешка кривична дела – са Владом Јапанцем (у новембру 2020.), Милутином Бакићем и Миланом Дабовићем.
  • Бошко Обрадовић и његова банда од двадесетак насилника напала је 08.05.2020. посланике који су мирно улазили у Скупштину Србије. Банда је физички напала посланика Марјана Ристичевића. Раскрварили му главу, оборили га на камено степениште и потпуно му поцепали одело. Бошко Обрадовић је напао човека који може да му буде отац.
  • Ђиласовци, ноговци, обрадовићевци, љотићевци, дамњановци и Беливукови „навијачи“ су 07.07.2020. напали Скупштину Србије, у намери да започну нови 5. октобар, односно желели су да на насилан начин свргну власт. Закратко су успели да продру у Скупштину. У наредних 5 дана су вандализовали Скупштину и тај део града. Повредили су 140 полицајаца.
  • Надлежни органи Републике Мађарске су 19.11.2020. доставили информацију да је ухапшени плаћени убица Чаба Дер, посведочио да су му две различите криминалне организације с простора Србије и Црне Горе, нудиле новац да убије председника Србије.
  • Председник Србије је 31.12.2020. медијима открио да је прислушкиван око годину и по, и да се ради о директном покушају државног удара. То је потврдио и министар полиције Александар Вулин. Прислушкивани су и разговори председниковог брата Андреја, старијег сина Данила, и оца Анђелка.
  • У СБПОКу је 20.01.2021. први пут саслушана бивша државна секретарка МУП-а, Дијана Хркаловић поводом повезаности са криминалцима Дарком Елезом и Вељком Беливуком.
  • Начелник УКП, г. Богдан Пушић је у контексту хапшења мафијашког клана Беливук, 07.02.2021. изјавио да је преко 850 специјалаца било је распоређено, приликом прославе откривања споменика Стефану Немањи (27.01.2021.) како би се обезбедио председник, због тога што су обавештајни подаци указивали да ће бити покушано извршење атентата на председника Србије.
  • Коначни докази о завери и припреми атентата су испливали 04.02.2021., после хапшења мафијашког клана Беливук. У скровиштима мафијашког клана Беливук су пронађене 2 снајперске пушке, међу осталим пронађеним оружјем и дрогом.
  • У СБПОКу је 01.03.2021. поново саслушана бивша државна секретарка МУП-а, Дијана Хркаловић поводом повезаности са криминалцима Дарком Елезом и Вељком Беливуком.

Претње председнику Вучићу и СНС-у

Лидери дела опозиције су износили низ претњи и увреда председнику Вучићу.

Тајкун Ђилас је изјављивао: „Ми смо данас у једном систему који личи на прави фашизам“,„Ми имамо земљу која улази у фашизам“, „Срушићемо ову фашистичку власт“, „Ова власт је, по мом мишљењу, фашистичка“. Ђилас оптужује Вучића „да уводи фашизам у Србију“, „да од Србије прави колонију, распродајући земљу“. Ђилас је претио председнику Вучићу, и поручио му је: „Вучићу ти си један кретен…Кукавице једна болесна… Платићеш кад тад…“. Ђилас је 2.2.2021. оптужио Западну Европу, УК, САД и Канаду, да подржавају наводни неофашизам у Србији, чиме је и оптужио 30 држава запада да су и оне неофашистичке. Цитирам Ђиласа: „Западна Европа и Америка већ девет година директно дају подршку Вучићу у пројекту увођења неофашистичког система у Србију, а тај систем укључује и највећу пљачку и корупцију у Европи, сагласност да Србија уђе у дужничко ропство према Кини“.

Десанка Максимовић је у свом надахнућу званом „Тражим помиловање“ водила песнички дијалог са Душановим закоником, односно са Царом Душаном. А „Душанов законик“ је рекао у тачки 145. Законика: „О лоповима и разбојницима: Заповеда царство ми: По свима земљама, и по градовима, и по жупама и по крајиштима лопова и разбојника да није ни у чијем пределу. И овим начином да се укине крађа и разбојништво: У којем се селу нађе лопов или разбојник (…) разбојник да се стрмоглав обеси, а лопов да се ослепи…“. Цар Душан као да је у својој мудрости предсказао да ће постојати олигарси, тајкуни, мегалопови, па као да је њима посветио тачку 145. свог Законика!

Зависник Сергеј Трифуновић је председнику Вучићу, на митингу опозиције 2019. поручио: „се*е ми се“, „д*ек“, „пла*ипи*ко“, „слино“, „мрс*му*е“, „из*ебо свој народ“, „је*о сам ти триста мајки“, „пи*ке материне“ „са 60 је*бених година“, „си*о“, „who the *uck is you“ „од*ебо сам га“, „у*раће“ „ку*ва“, „да ли си ти је*ено нормалан“,“ку*аца палаца“,“пи*ака материна“, „на*ебем милосне мајке“, једе го*на“). Сергеј Трифуновић је вређао и новорођенче Ане Брнабић.

Насилник Бошко Обрадовић је председника Вучића много пута клеветао: „издаја и велеиздаја“, „предаје Косово Шиптарима“, „дијалог о КиМ лаж“, „руши Устав“, „издају приказује као патриотизам“, „лажовчина и лопов“, „продао је душу ђаволу због пара и власти“, и упућивао претње Вучићу „да му следи вишегодишња робија“, и „да ће на улици срушити ову власт“.

Вук Јеремић, кум лажне државе Косово, који је од осуђених криминалаца из иностранства, примио милионе долара, изјављивао је о Вучићу: „обећао је да ће Косово ући у УН“,„са Тачијем у Риму договорио таксе на српску робу“,  „Путин га презире“, „Меркелова неће да га прими“, „пашће са власти до Васкрса“ (прошлог), „подржао је формирање војске Косова“, „починио је издају и велеиздају“, „уличар без манира и моралних обзира“,„Све више је јасно да се у Србији више не налазимо у предворју фашизма, ми смо практично загазили у фашизам“. Током последњих пар месеци Вук Јеремић је себе свео на простака који вређа и прети свима редом,

по друштвеним мрежама. Од стотина увреда и претњи навешћу само део. Цитирам Твитове Вука Јеремића, из ове године:„Удавите су у смраду сопствених фекалија“-17.02.; „Куш, боту! Платићеш.“- 18.02.; „Марија, погледајте се у огледало. То што видите сте заслужили. А у будућности Вас чека горе, верујте ми на рач“- 20.02.; „Никола, живите као псето. То је зато што Ви и јесте псето“- 20.02.; „Ви сте ботуша. Боље ћутите и смрдите, док још можете мирно“- 21.02.; „Милице, јаднице неспособна да за живот зарађујеш другачије него моралном проституцијом…након што Вас пошаљемо – у канализацију“ “- 24.02.; „Јована, (тошто радите оп.аут.) је један вид проституције. Будућност вам је још мање светла. Имаћете забрану запошљавања у јавном сектору на 10 година“- 2.3.; „Говедо једно вашљиво. Ти си слика и прилика онога што ћемо очистити и затрти за век и векова. А тебе лично пронаћи“ – март 2021.;

„Нина, ви сте… људски отпад, коме ће бити забрањено да ради у јавном сектору најмање 10 година“ – март 2021..

За све налик овој четворици, Десанка Максимовић је затражила помиловање у својој песми „ЗА ЗАВИДНИКЕ“: „За завиднике који помодре од одблесака сунчаног дана што у нечије дворе продре, за човека који мрзи и воду зато што жубори иза туђега плота, и земљу, јер рађа и код другога, и селица јато које на туђу кулу слеће. За завиднике који писну као змија у процепу изиђе ли чија смелост на видело, рекну ли људи коју реч лепу за нечије дело. За људе који прижељкују да судба нанесе на чардаке веће од њихових земљотресе, да језик пожара стогове нечије славе лазне, а они да га мотре негде изблиза. За завиднике, њима, царе, не треба горе казне од злобе која им срце нагриза“.

Готово нико из опозиције, њихових медија и НВО није осудио дуги низ насиља који сам набројао. Уз све то десили су се бројни напади на активисте СНС и чланове њихових породица. Такође, небројени су примери вандализације просторија општинских одбора СНС у Србији. Нападнуте су, разлупане, чак и спаљене следеће просторије СНС:

25.11.2013. Смедерево

21.02.2014.Бечеј

05.06.2015.Сурдулица

21.04.2016.Зрењанин два пута

26.04.2016.Ћуприја

25.03.2017.Београд, Вождовац

31.03.2017.Крагујевац

Лајковац 2017.

Београд, Звездара 2017. и 2019.

14.04.2018. Београд, Раковица

02.12.2018. Пожаревац

31.12.2018. Сомбор

20.01.2018. Севојно

18.01.2018. Београд Лазаревац, трећи напад

Београд, Чукарица, Железник 2019.

Петроварадин 2019.

23.12.2019. Београд, Нови Београд, Савски кеј

25.4.2020., Београд, Стари град, Скадарска

29.04.2020. Земун, два пута истог дана

08.07.2020. Нови Сад, Стражиловска

06.01.2020. Нови Сад, Подбара

06.01.2020. Нови Сад, Центар 2

09.07.2020. Чачак

Београд, Врачар, 2020.

06.05.2020. Гложане, Бачки Петровац

11.01.2020. Бачки Петровац

10.09.2020. Београд, Стари град, Скадарска

19.10.2020. Бач

08.07.2020. Шабац

01.06.2020. Београд, Младеновац

13.02.2020. Бечеј

09.07.2020. Панчево

09.07.2020. Ниш

12.03.2021. Београд, Младеновац

09.04.2021. Београд, Палилула

Навео сам четрдесетак напада на просторије СНС, али је тих напада било много више. Замислите да је неко напао просторије Ђиласове странке, једном. Одмах би реаговао ЕУ парламент неком резолуцијом, Ђилас би ридао у наручју Тање Фајон… А за просторије СНС, кога боли… Ако то нису двоструки аршини, онда не знам шта су?

Закључак

Од 2012. учестале су претње смрћу или насиљем, члановима породице председника Вучића. Осим тога чланови породице председника Вучића су изложени сталној сатанизацији и дехуманизацији од стране ђиласовских медија. А баш у тих 9 година од 2012. до данас, види се константан помак унапред, у погледу људских права, у погледу смањења подела у друштву, у погледу воље за дијалогом који показује владајућа већина (али не и обрнуто), у погледу толеранције коју показује владајућа већина према мањини (али не и обрнуто). Председник Вучић гради мостове у друштву, а не поделе. Српска напредна странка, функционери, чланство и симпатизери, су изложени организованој дехуманизацији и сатанизацији у делу медија, изложени су некултури подсмеха и понижавања. Изложени су негативним стереотипима, предрасудама, дискредитацији. Жртве смо лицемерја, двоструких стандарда, недоследности и специфичног вида расизма. Они који нас демонизују – део опозиције и медија, показује примитивну агресију која је оличена у непрекинутом низу физичког и вербалног насиља против СНС, а посебно против председника  Вучића и чланова његове породице. Поставићу питање да ли деца председника Вучића, имају људска права? Звучи апсурдно, зар не? Апсурдно је да смо дошли до тога да се питамо да ли трогодишњe дете, малени Вукан Вучић има људска права! Запитаћу да ли и други ближњи председника Вучића имају људска права? Да ли мајка Александра Вучића има људска права? Запитаћу да ли председник Вучић има људска права? Излишно је, али рећи ћу због тога што су неки то сметнули с ума, да Вукан, Милица, Данило, Ангелина, Тамара, Ксенија, Андреј, Анђелко и Александар, имају једнака људска права као и сви остали. Како било ко може да занемари то да трогодишње дете, малени Вукан, мора да буде заштићен?

Дехуманизација и демонизација су засноване на томе да они који демонизују, у председнику Вучићу, члановима СНС, гласачима СНС, у нама, они не виде људе који су као они, односно они сматрају да ми уопште нисмо људи. Демонизатори шире предрасуду да Вучић, чланови и симпатизери СНС, да ми само формално изгледамо као људи, али да то нисмо по својој суштини. Њихова представа о нама које сатанизују је рашчовечена, дехуманизована. То им омогућује да према нама, жртвама, имају само непријатељска осећања: презир и мржњу. Презир – због тога што сматрају да смо безвредни, да смо испод минимума људске вредности; мржњу – због тога што сматрају да смо ирационална, зла бића. Препознавање дехуманизације јесте основа политичке и медијске писмености.

Велика песникиња из Бранковине је затражила помиловање за свакога у својој песми „ЗА НАИВНЕ“: „За оне којима се чини да су једнаки сиромах и богати, слаб и јаки, несуђен и онај који се са робије врати, безруки и човек с рукама обема, миропомазани и одлучен од вере,

Звани и онај што пред вратима чека, за њих, за себе, за свакога човека тражим помиловање“.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришете користећи свој WordPress.com налог. Одјави се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришете користећи свој Facebook налог. Одјави се /  Промени )

Повезивање са %s