Ово је истовремено и програмски текст, о два слична државотворна модела – Кине и Србије. Срж овог текста је: СНС представља златни пресек српског друштва. У Србији влада меритократија – владавина најспособнијих! Име Александра Вучића је симбол обнове и уздизања Србије! Председник Вучић, СНС и српске власти испоручују грађанима Србије очекиване добробити. Заједно са председником Вучићем боримо се за то да Србија остане пристојно, цивилизовано и праведно друштво. Сопствена уверења заступамо на асертиван начин – уз пуно уважавање туђих.

Златни пресек

Скупштина Србије стално усваја споразуме са различитим државама. Најчешће су то споразуми који се тичу економије. Тако су у Скупштини 28.04.2021. усвојена три споразума. Сва три ће донети нове пројекте, инвестиције, и боље пословање са Кином, САД и Француском. Сви ти споразуми говоре о уравнотеженој политици Србије. Искористићу усвајање споразума са Кином да покажем везу државотворних модела Кине и Србије. Споразум са Кином донеће боље пословне могућности обема државама, унапредиће безбедност у промету робе, поспешиће трговинске токове, и отклониће препреке у трговини са Кином. Србија води уравнотежену политику сарадње са Кином – посебно у економској сарадњи. Кина несебично помаже Србији на многим пољима, не намеће своју политику, не условљава, и не уцењује Србију. Скупштину Србије је 26.04.2021. посетила амбасадорка Народне Републике Кине, екселенција Чен Бо, да би присуствовала првом састанку Посланичке групе пријатељства са Кином у овом сазиву. Најбољи пример сарадње Србије и Кине су епидемија, набавка вакцина и несебична помић Кине. Из Кине је до сада стигло три милиона вакцина!

Кинеска власт слуша и уважава глас народа

Кинески државотворни модел

У Кини влада меритократија. Меритократија је вођство засновано на надарености, интелигенцији и другим битним вештинама, а не на наслеђу (аристократија), богатству (плутократија) или вољи већине (демократија). А власти Кине владају уз подршку огромне већине грађана. Меритократија је концепт по коме су економска добра и политичка власт поверени појединцима на основу талента, прегалаштва и остварења. Могу да констатујем да Србија, вођена председником Вучићем, такође примењује сличан државотворни модел. Вратићу се на ово питање. Кина није једнопартијска држава. То је само стереотип који шири запад. Поред Комунистичке партије (КПК) у Кини постоји још осам политичких партија (не рачунајући Хонгконг, Макао и Тајван), и оне су препознате у уставу Кине. Свих девет чине „Уједињени фронт“, којим доминира КПК. Доминација једне партије је само помогла Кини да постане економски најмоћнија држава на свету. Осам политичких партија су у систему вишепартијске сарадње и политичких консултација под вођством КПК. Тих осам кинеских странака су добронамерне и сарађују са КПК, због добробити народа и не подмећу клипове у точкове напретка. На Тајвану, који је део Кине, у Хонгконгу и у Макау, делује још низ странака ван ових побројаних осам. Питање кинеског вишестраначја немогуће је посматрати ван контекста формуле „једна земља – два система“. Осам кинеских странака нису опозиционе на онај западни, деструктивни начин, већ заједно са КП Кине учествују у државним пословима, саветовањима о принципима државне политике и избору највишег руководства земље. Оне учествују у остварењу договорене државне политике и у примени закона и прописа, у органима власти Свекинеског народног конгреса. Имају независан статус и свака ужива уговорене политичке слободе, право на организациону независност и равноправност пред законом и друга права одређена уставом. Кина поседује способну јавну администрацију, одговорну власт и владавину права. По истраживању западњачког ИПСОС-а из марта 2019., 94 одсто Кинеза исказује задовољство путем којим се земља креће. Кинеска КПК ужива висок степен уважавања и подршке становништва. Кинези су шампиони у погледу оптимизма у погледу будућности земље. Кинеска држава се одговорно понаша у погледу квалитета прописа, владавине права и борбе против корупције и има високу ефикасност управљања. Подршка кинеског народа властима и систему заснована је на „легитимитету деловања“. Једноставно речено, кинеске власти испоручују народу очекиване добробити. Једнако томе српске власти испоручују грађанима Србије очекиване добробити. Сама КПК, каже „можемо управљати само док имамо економске резултате“. КПК поседује „везивно ткиво“ за додир за народом. КПК поседује институционална решења за постизање сагласја о националним приоритетима.

Српски државотворни модел

Долазим до државотворног политичког устројства у Србији. На изборима 2014., 2016., 2017. и 2020. године, као некога ко заслужује поверење, СНС и Вучића је препознало, 1.740.000, 1.820.000, 2.010.000  и 1.953.000 грађана. То је знак да је СНС одавно постао широки народни покрет који надилази важност и суштину једне политичке странке. СНС представља златни пресек српског друштва. У последњих пет година се искристалисао светоназор – поглед на свет СНС, који прихвата најмање 60 одсто грађана. После 13 година, СНС је постала покрет сличан руској „Јединственој Русији“ и све више сличан владајућој кинеској партији. То подразумева два важна предуслова – стабилну вишегодишњу подршку најмање половине бирачког тела и заузимање позиције политичког центра, али и позиција непосредно са леве и десне стране центра. Србија мора да настави ЕУ интеграције. ЕУ је неупитна дестинација Србије. У сваком случају Кина и Русија, показују како један другачији политички модел може бити успешнији од западног. И тај модел све више примењује Србија. Србија треба још више да јача то ново политичко устројство. Постоје јасне назнаке настајања новог политичког модела у Србији. Тај нови политички модел подразумева: 1. Етатизам – јаку улогу државе 2. Капитализам са људским лицем 3. Једну доминантну партију 4. Меритократију. СНС је постепено довела до тога да у Србији влада меритократија. Владавина најспособнијих.

У деветој години владавине, председник Вучић и СНС су показали да Србији нуде стабилност, будућност, развој. Успех, и на унутрашњем и на спољно политичком плану. Вучић и СНС граде мостове у друштву, а не нове поделе. Сам предсжедник Вучић већ 9 година пружа руку сарадње и левици и десници, и „Патриотској“ и „Другој“ Србији, и стручним, неокаљаним припадницима бивших владајућих странака. СНС је заступник оне велике већине обичних грађана, а не лажне елите. Током 9 година у систем су укључене стотине хиљада грађана, који су раније били транзициони губитници. Они су практично повратили многа грађанска права (право на рад, на учешће у јавном животу…) која им је одузела досовска и жута деесовска лажна елита. Ово је најпозитивнија социолошка појава. Колико знам демократија подразумева, и буквално значи – владавина народа. Ево владавине народа, уз помоћ СНС!

Председник Вучић води и стратешки и тактички сјајну политику. Уравнотежену политику. То је политика неутралности, у пракси, а не само у теорији. Србија одлично сарађује са ЕУ, посебно са Немачком, са Русијом, са САД, са Кином. Са свим суседима Вучић развија пријатељске односе, упркос провокацијама Хрватске, Федерације БиХ, Црне Горе, лажне државе Косови и Албаније. На све то Србија одговара несебично донирајући вакцине државама окружења. Председник Вучић показује хвалевредну трпељивост спрам кампање мржње и сатанизације, која долази од тајкунске опозиције и медија. Мигрантска политика Србије је за похвалу. Влада добија позитивне оцене свих међународних финансијских институција. Економска ситуација је стабилна. Србија се изванредно бори против епидемије и лидер је у вакцинацији у Европи. Поделе у друштву су сведене на најмању могућу меру. Води се борба против корупције и мафије. Доводе се страни инвеститори широм Србије, који отварају нова радна места. Медији су ослобођени притиска Владе, и заправо само мањи део медија директно или индиректно подржава Вучића и Владу, док је већи део медија, нажалост, под контролом иностраних и тајкунских кругова. Не постоје „свете краве“ у СНС-у, и смене или хапшења функционера нису ретка појава. Власт ДС, никада није смењивала, а камоли хапсила своје корумпиране функционере. Име Александра Вучића је симбол обнове и уздизања Србије. Заједно са председником Вучићем боримо се за то да Србија остане пристојно, цивилизовано и праведно друштво. Сопствена уверења заступамо на асертиван начин – уз пуно уважавање туђих. Асертивност подразумева спремност да се чврсто и аргументовано, заступа сопствено уверење, али, истовремено, и спремност да се саслуша и супротно мишљење, уз пуно уважавање и брањење права да оно постоји.

Грађанима је потребна стабилна и јака Србија. Таква Србија подразумева да и њена стожерна странка буде стабилна и јака. Таква Србија тражи нови политички модел који пружа управо СНС. То ће спречити процесе разградње државе које подстичу унутрашњи и спољни непријатељи. Чланови СНС, милиони бирача СНС, као и сви грађани су со ове земље. Чланови и бирачи СНС су просечни, нормални, обични грађани. Да цитирам кратак стих из песме „Прича о старим женама“ великог пољског песника Тадеуша Ружевича, који као да говори баш о тим обичним грађанима: „Њихови синови откривају Америку, гину код Термопила, умиру на крстовима, освајају космос…“. Живела Србија!

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришете користећи свој WordPress.com налог. Одјави се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришете користећи свој Facebook налог. Одјави се /  Промени )

Повезивање са %s