У току је дијалог о изборним условима. Тај дијалог је тражио и Драган Ђилас. У делу дијалогу  посредници су представници ЕУ парламента. Данас, 5. маја 2021. у просторијама Делегације ЕУ у Србији одржан је разговор (уводни онлајн састанак) чланова ЕУ парламента – посредника у дијалогу о изборним условима (Владимир Билчик, Тања Фајон, Кнут Флекенштајн и Едуард Кукан), са групацијом од 6 странака, коју предводи Драган Ђилас (Странка слободе и правде, Демократска странка, Не давимо Београд, Покрет слободних грађана, Покрет за преокрет и Заједно за Србију).

Једина странка која прави проблеме у овом дијалогу је управо странка Драгана Ђиласа, ССП. Судећи по Ђиласовим изјавама стиче се утисак да он жели само разговоре са посредницима ЕУ, али не и разговоре у Парламенту са представницима власти. По свему судећи Ђилас жели да се његови услови ултимативно прихвате. О томе сведочи извештај сајта ТВ Нова С, под насловом „Захтев опозиције: Нови уредници РТС до 1. октобра или бојкот“. Овај текст указује на суштину – Ђилас неће компромис, Ђилас хоће само ултиматум! Овај текст је објављен одмах после разговора ђиласоваца са представницима ЕУ. У прилогу сајта ТВ Нова С стоји: „Групација шест … странака… поставила је 1. октобар као последњи датум када се оно што буде договорено мора и применити. У супротном, неће бити разговора о њиховом учешћу на будућим изборима. Апсолутно је показана отвореност и за предлоге представника ЕП око могућих решења, али главни услов је један – 1. октобар је последњи рок када оно што буде договорено у оквиру овог дијалога мора бити и имплементирано. У супротном ћемо сматрати да дијалог није успео. То значи да буду усвојени потребни закони, да се поставе нови уредници и тако даље“.

Као што видите овде се не ради о жељи за дијалогом, или компромисом, већ о ултимативном ставу ових 6 странака (ССП, ДС, НДБГ, ПСГ, ПЗП и ЗЗС), којим они захтевају да власт примени њихове захтеве до 1. октобра – да се усвоје закони које они предлажу, да се поставе нови уредници РТС-а, некакви контролори – повереници по општинама…Ту нема компромиса. Ту није потребан ни дијалог. Ђиласовци кажу – ово су наши захтеви и морају бити усвојени и примењени до 1. октобра или поново бојкотујемо изборе. Најсмешније је то што ПСГ и ЗЗС уопште нису бојкотовали изборе 2020.!

Ђиласовски медији различито приказују овај догађај и резултате разговора. Док ћерка телевизије Н1, ТВ Нова С извештава о ултиматуму, мајка телевизија ТВ Н1 узима изјаву од Драгана Ђиласа, а у извештају се наглашава конструктивна атмосфера. Н1 каже и цитира Ђиласа:„ Наш захтев је био и да се додели још једна слободна фреквенција која постоји, телевизији која би се професионално бавила својим послом. Да се промени готово све у вези са изборним процесом, пре свега медији, РТС да постане јавни сервис, не само да се тамо појави опозиција, него и људи који имају неку тежину (…) Предложили смо да удружења новинара предложе људе на РТС-у који би уређивали програм сваког другог дана (…) хоћемо да имамо повереника који ће седети у општинама и контролисати и моћи да спречи и пријави те притиске“. Оно што Н1 не преноси у тексту је ова Ђиласова тврда реченица из његове видео изјаве: „Тражили смо пре свега медије…значи РТС…“.

Осим што се ради о ултиматуму који је неприхватљив, ради се о томе да су говото сви ови захтеви ђиласоваца противзаконити и волунтаристички, тј. истичу фонтану жеља ђиласоваца а занемарују разум и законе. Ђиласовци себе виде као богомдане револуционаре, монтањаре, чији се ултиматуми морају апсолутно и беспоговорно усвојити. При томе је смешно то што тих 6 странака има рејтинг од око 5 одсто. Једина релевантна странка од њих је ССП, сви остали су патуљасте икебана странке. Ђиласовци траже да се телевизији Н1 мимо закона додели тв фреквенција (на лепе очи), траже да се на јавни сервис уведе некакав незаконити и антиновинарски систем „пар-непар“ где би ђиласовци из непрофесионалних удружења сваки други дан уређивали јавни сервис. Ђиласовци траже некакве сумњиве а свемоћне партијске ђиласовске комесаре „поверенике који ће седети у општинама и контролисати, спречавати и пријављивати“ свакога ко им није по вољи. Траже да се незаконито поставе смене и поставе нови уредници у РТС-у. И да се све то, и још много тога другог, спроведе до 1. октобра! Није него! Ајде!

Да ови „револуционари“ монтањари не маре много ни за ставове ЕУ сведоче и Ђиласови напади на ЕУ. Ђилас је 02.02.2021. у тадашњем налету халуцинација у свом листу „Данас“ отишао тако далеко да је оптужио Западну Европу и САД да, цитирам Ђиласа: „већ девет година директно дају подршку Александру Вучићу у пројекту увођења неофашистичког система у Србију, који подразумева потпуну криминализацију друштва, а тај систем укључује и највећу пљачку и корупцију у Европи, укидање владавине права и институција, уништавање сваког човека који јавно покаже шта мисли…“!?! Потом је Ђилас 19.04.2021. извређао ЕУ посреднике са којима је разговарао две недеље касније. Ђиласа је наљутило писмо посредника Европског парламента, које се тиче дијалога. У писму није било ничега спорног, писмо је било коректно, писано дипломатским језиком. Ђилас се потом обратио увредљивим писмом посредницима Европског парламента. У том лудом писму Ђилас је халуцинирао, између осталог, следеће: „Текст који сте сви заједно потписали и објавили у провладином гласилу Блиц представља озбиљан ударац дијалогу и пре него је исти почео. У тексту се велича улога српског парламента у коме нема опозиције (…) У тексту се величају резултати лажног дијалога из 2019. године, иако ниједан једини резултат тим разговорима није постигнут.(…) Одговорност за успех дијалога никако не може бити подједнако на власти и опозицији.(…) Уколико приступате дијалогу са идејом да се договоре неке козметичке измене боље је да га и не почињете.(…) Ми на изборима који нису избори нећемо учествовати.(…) изливање народног незадовољства на улице (…) јер оно са собом носи велике опасности, али и потенцијалне жртве“. Као што видите разуларени Ђилас се на либи да „шамара“ ЕУ посреднике. И онда ђиласовска ТВ Нова С и њен сајт преносе ултимативни став 6 ђиласовских странака. Ђилас жели да му ЕУ сервира победу на тањиру, тако што би, замишља он, ЕУ „притисла“ и уценила председника Вучића и СНС да обезбеде Ђиласу победу на изборима. А ЕУ то неће да уради чак и када би могла да притиска и уцењује.

Шта ЕУ жели и како види дијалог рекли су ЕУ посредници у свом писму („важан корак напред (…) очекујемо од свих учесника у дијалогу да приступе овим разговорима на позитиван и конструктиван начин пун поштовања (…) Важно је истаћи да се овај процес заснива на сарадњи, консензусу и поверењу. Зато у њему посредује и председник Народне скупштине Републике Србије Ивица Дачић. Веома смо захвални на његовој подршци, као и подршци Народне скупштине и њених служби, која је кључна за успех овог подухвата. Жељно очекујемо тесну сарадњу са председником Скупштине Ивицом Дачићем у наредним недељама и месецима (…) Ова плодотворна сарадња са Народном скупштином је помогла и током прве фазе међустраначког дијалога 2019.(…) Нисмо овде нити да донесемо готова решења нити да намећемо или заговарамо ставове једне или друге политичке партије“). Ово је изазвало бес код Ђиласа. Да је Ђилас уверен у своју победу, онда би био опуштен, а не би хистерично халуцинирао о неофашизму у Србији, који девет година подржава цео Запад! Не би вређао ЕУ посреднике! Ради се о томе да је Ђилас толико фрустриран и искомплексиран својим неуспесима и компромитованошћу, и Вучићевим подухватима и успесима на свим пољима, да онда лансира најневероватније неистине. Зашто он то ради? Љубоморан је због тога што председник Вучић лечи Србију, гради Србију, вакцинише Србију, уздиже Србију!

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришете користећи свој WordPress.com налог. Одјави се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришете користећи свој Facebook налог. Одјави се /  Промени )

Повезивање са %s