Одлукама Комисије за жалбе Савета за штампу, по две жалбе које сам поднео против портала „Директно“ и „nova.rs“, доказано је да су ови ђиласовски портали објављивали лажне вести. Неважно је што сам у овом случају ја био жртва њихових лажи. Важан је доказ о лажима који је јавности пружила Комисија за жалбе Савета за штампу. Овакве лажне вести се појављују сваки дан на сајтовима „Директно“ и „nova.rs“, само што већина оних који су погођени лажним вестима, или није упућена у постојање и могућности Савета за штампу, или нема воље да се „бори са ветрењачама“.

Почетком марта, у Скупштини Србије поставио сам посланичко питање и рекао сам, између осталог:„То што је урадио бивши шеф БИА је недопустиво у професионалном погледу. Замислите да се бивши шеф ФСБа састане са Наваљним? Знате како се то решава у Русији? Тако што те нема. Шта је друго радио Вукадиновић у Трсту са Ђиласом, него је ковао заверу против Србије и Вучића. Јасно као дан. Молим обавештење БИА, став БИА, о поступцима Саше Вукадиновића?“. Ђиласовски сајтови „Директно“ и „nova.rs“ су пожурили да објаве лажне вести, што им је у опису посла, у циљу да сатанизују било кога из СНС. Тако је сајт „Директно“ објавио две лажне вести под насловом – „Бакарец: Нашу опозицију треба ликвидирати, као ону у Русији“ и вест „Бакарец хоће да убије Ђиласа, Дачић

подржао“, а сајт „nova.rs“ је објавио чак 4 лажне вести под насловом – „Бакарец позвао на ликвидацију Ђиласа и бившег шефа БИА“ и „Заједно за Србију: Тужилаштво да испита изјаве Бакареца“ и „Бакареца привести због позива на убиство Саше Вукадиновића“ и „Ђилас о Бакарецу: Криминалци хоће да нас нема“. Као што видите из цитата мог говора, нисам позивао нити на ликвидацију целе опозиције, нити на ликвидацију г. Ђиласа, Вукадиновића и Вучуревића, нити на било чију ликвидацију. Изнео сам свој став како се у Русији решавају неки проблеми везани за кршење професионалних обичаја у обавештајној сфери. Нисам изнео ни вредносни суд о томе да ли је тај начин добар или лош. Није постојала могућност да било који новинар који професионално ради свој посао, изведе закључке који су дати у ових 6 наслова на сајту „Директно“ и „nova.rs“. Изнети неистину да је неко позвао на ликвидацију неке групе и појединаца, није само грубо кршење Кодекса новинара, већ је то клевета, и повреда части и угледа, што је неспојиво са новинарством. Злонамерном редакцијском обрадом (неистинити наслови) потпуно су измењене чињенице, контекст и смисао мог говора. Да су сви наслови неистинити, сведочи и извештај дописнице „Политике“ која није приметила било шта спорно у мом говору, али и вест сајта Н1, под насловом „Бакарец упутио индиректну претњу бившем шефу БИА“. Да сам некоме претио ликвидацијом или убиством, односно позивао на то, то би објавио и сајт Н1. Ове две вести на сајту „Директно“ су настале у „кухињи“ странке ССП, која је и објавила саопштење сличног садржаја, насловима сајта „Директно“.

Због тога сам Савету за штампу, 04.03.2021. поднео жалбе против портала „Директно“ и „nova.rs“, због тога што су прекршили одредбе Кодекса новинара Србије  које се односе на истинитост извештавања (Обавеза је новинара да тачно, објективно, потпуно и благовремено извести одогађајима од интереса за јавност, поштујући право јавности да сазна истину и држећи се основних стандарда новинарске професије) и на редакцијску обраду текстова (Редакцијска обрада саопштења не сме да измени чињенице, контекст у којем су

употребљене, нити њихов смисао. Право је медија да имају различите уређивачке концепте, али је обавеза новинара и уредника да праве јасну разлику између чињеница које преносе, коментара, претпоставки и нагађања).

Одлука Савета за штампу – Нова С

Комисија за жалбе Савета за штампу је заседала 29.04.2021. у саставу: Драган Ђорђевић, Тамара Скрозза, Љиљана Смајловић, Владо Мареш, Златко Чобовић, Зорица Вишњић, Вида Петровић Шкеро, Снежана Андрејевић, Јелка Јовановић, Бојан Цвејић и Оливера Милошевић.

Том приликом Комисија је изрекла две јавне опомене, једну порталу„nova.rs“, и једну порталу „Директно“. Комисија за жалбе Савета за штампу је саопштила:

„Комисија за жалбе Савета за штампу изриче ЈАВНУ ОПОМЕНУ порталу „Нова.рс“. Текстом „Бакарец позвао на ликвидацију Ђиласа и бившег шефа БИА“, објављеним 2. марта 2021. године, потал „Нова.рс“ прекршио је смерницу у оквиру тачке 1 Одељка II (Независност од притиска) Кодекса новинара Србије, по којој наслов текста/прилога не сме да буде у супротности са суштиним текста/прилога“.

Портал „Нова.рс“, нажалост, није прихватио надлежност Савета за штампу и због тога нема обавезу да објави изречену јавну опомену.

Поводом сајта „Директно“, Комисија за жалбе је саопштила:

Комисија за жалбе Савета за штампу доноси ОДЛУКУ: Текстом „Бакарец:Нашу опозицију треба ликвидрати као ону у Русији (ВИДЕО)“, објављеним 2. марта 2021. године, потал „Директно.рс“ је: 1.прекршио је тачку 2 Одељка I (Истинитост извештавања) Кодекса новинара Србије, по којој медији имају право на различите уређивачке концепте, али је обавеза новинара и уредника да праве јасну разлику између чињеница које преносе, коментара, претпоставки и нагађања,

2.прекршио је и смерницу у оквиру тачке 1 Одељка II (Независност од притиска), по којој наслов текста/прилога не сме да буде у супротности са суштиним текста/прилога. Налаже се порталу „Директно.рс“ да ову одлуку објави у року од пет дана од дана достављања одлуке“.

Према правилима рада Савета за штампу, портал „Директно.рс“ има обавезу да одлуку објави у наредних пет дана. Интересантно је то да је портал „Директно“ ангажовао и адвоката, а изјашњење на моју жалбу дали су и адвокат редакције портала „Директно“, и Ђиласов директор портала „Директно“, Ђорђе Стефановић. Срећом, Комисија за жалбе није била импресионирана демонстрацијом моћи и богатства.

Одлука Савета за штампу – Директно

Да ли ће портал „Директно“ поступити по Одлуци Комисије за жалбе Савета за штампу, и у ком облику, видећемо. Могу да претпоставим да ће овај ђиласовски портал, обавезу да објави Одлуку, искористити за нову прилику да ме сатанизује. Видећемо. Интересантно је да „цвеће професионалног новинарства“, портал „Нова.рс“ не признаје Савет за штампу, а куне се у новинарске стандарде. Ово непризнавање надлежности Савета за штампу, од стране „Нова.рс“ представља доказ да ова медијска кућа не жели да се бави професионалним новинарством, и медијским пословима, већ оним супротним, и да „Нова.рс“ поима Савет за штампу као препреку за свој непрофесионални рад. Због тога и не признају Савет за штампу, да би неометано могли да објављују лажне вести.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s