Држим да сам веома поуздан и непорецив извор за тему којом се бави овај текст. Бавим се политиком 31 годину. Уз то сам политички аналитичар већ 11 година. Уназад недељама опозициони, али и многи други медији брује и шпекулишу о чисткама у СНС. Тема је судбина г. Небојше Стефановића. Медији нису имали, нити имају основа за такве шпекулације, али сензационализам значи гледаност, читаност, тираж, стога је неоснованост недовољан разлог да медији не извештавају неистинито. У шпекулацијама су предњачили ђиласовски медији ТВ Н1, ТВ Нова С, њихови портали, лист „Данас“ са порталом, портал „Директно“ и недељници „Време“ и „НИН“. Ови медији су износили, али и даље износе потпуне измишљотине о седници Главног одбора СНС која је одржана 29.05.2021. Поред тога ови медији су били посебно злонамерни према СНС-у и председнику Вучићу. Посебно је апсурдно што већина побројаних медија и даље износи катаклизмичне измишљотине, иако је исход седнице ГО СНС савршено добро познат, и није се догодило ништа сензационално. Да се неће догодити ништа сензационално то су медијима потврђивали готово сви кредибилни извори у СНС.

Медији које сам побројао, али и таблоиди, износили су милијарду веријанти о „политичкој смрти“ (није се догодило), „одстрелу“ (није се десило) и „чишћењу“ (измишљотина), г. Небојше Стефановића и „његових људи“, о чисткама у општинским одборима СНС у Београду (лаж), али и у Србији (исто лаж), и пре свега у градском одбору СНС Београда (неистина). Ђиласовски медији су брујали о сукобима у СНС (којих није било), о томе шта председник Вучић спрема Стефановићу (потпуне неистине), и овај њему (тотална обмана). Ђиласовски медији су на насловницама доносили текстове о „стаљинизму у СНС“. Тако је лист „Данас“ који је у власништву тајкуна Шолака и Ђиласа, који су власници или сувласници већине медија које сам набројао на почетку текста, 17.05.2021. објавио издање са насловницом која је гласила „У СНС модерна верзија стаљинистичких чистки“, а да није постојао ни један аргумент за такав наслов. „Данас“ и сви ђиласовски медији су били и контрадикрорни, али су углавном спекулисали и износили неистините тврдње да ће на Главном одбору, г. Стефановића на месту председника Градског одбора СНС Београда „наследити“ г. Александар Шапић (неистина), или да ће изгубити све страначке и државне позиције, укључујући чланство у Председништву СНС, те функције секретара Савета за националну безбедност, потпредседника Владе, и министра одбране (све тотална неистина). Да самог тајкуна Ђиласа много „сврби“ тема о којој пишем, показао је и тај самозвани шеф опозиције, председник Странке Слободне Пљачке, који је на Твитеру, пре седнице ГО СНС објавио срамни твит у коме помиње смењивање, вређање, и избацивање г. Стефановића из СНС. Веома је необично да председник једне политичке странке, и самозвани шеф опозиције, уопште коментарише и износи неистине о унутарстраначким догађањима у СНС, и о седници ГО која је мирно завршена. Веома је необично, али је са Ђиласове стране то веома лицемерно. Ђиласовски медији су показали још веће лицемерје. Ево о чему се ради.

Чистке у ДС 2020.!

Последњи случај партијске чистке у Србији догодио се 30.09.2020. Тада, крајем септембра, владајућа фракција ДС, предвођена Ђиласовим изабраником на месту председника ДС, Зораном Лутовцем, извршила је чистку „неподобних“ и избацила је 53 члана из ДС на телефонској седници свог надлежног органа. Избачени су, између осталих, шеф те фракције Бранислав Лечић, Вида Огњеновић, Александра Јерков, Наташа Вучковић, Тамара Трипић, Нада Колунџија, Божидар Ђелић, Слободан Милосављевић, Балша Божовић, Радослав Милојичић, Драгослав Шумарац, Јована Јовановић, Војислав Јанковић, Милица Слијепчевић, Петар Радојчић, Горан Ћирић итд. Опозициони и ђиласовски медији не да нису осудили ову стаљинистичку чистку, већ су то приказали као демократску борбу две фракције. Као што видите, овде је чистке стварно било, за разлику од догађаја у СНС-у у мају 2021., али су ђиласовски медији и опозиција, чистку у ДС поздравили, а непостојећу чистку у СНС су прогласили „стаљинизмом“. Какво безобално и срамно лицемерје и двоструки аршини! Лицемеран је и сам тајкун Ђилас, који је у догађајима у СНС видео „смењивање, вређање, избацивање“ (које се није догодило), док је за стварно стаљинистичке догађаје у ДС, Ђилас 1.10.2020. изјавио: „Не мешам се у дешавања у ДС. Немам никакве везе са дешавањима и процесима у ДС, чији члан нисам од 2016. Такође, нити један члан ССП се није мешао у унутрашње ствари ДС, нити „стоји“ иза било кога у тој странци“. Дакле, не мешам се, не осуђујем, не видим ништа лоше у догађањима у ДС, говорио је Ђилас. Због чега такве аршине, исте такве аргументе није применио и на дешавања у СНС? Због тога што је бесрамни лицемер!

Чистке у новијој историји Србије

Рекох да се политиком бавим 31 годину, па памтим све чистке у вишестраначју Србије. Међутим, памтим и дуже. Почећу, кратко са чисткама у СКЈ. Чистке међу комунистима Југославије су биле честе и остављале су озбиљне последице. Многи људи су изгубили главе на Голом отоку, али и у другим чисткама, многи су изгубили каријере и посао. У вишестраначју до 2000. у две владајуће странке СПС и ЈУЛ, настављена је традиција чистки СКЈ. Опет су неки губли главе – Иван Стамболић, Радован Стојичић Баџа, Зоран Тодоровић Кундак, Павле Булатовић, Жика Петровић, Жељко Ражнатовић Аркан, Славко Ћурувија, Бошко Перошевић. Други су почишћени из политике – Драгиша Павловић, Слободанка Груден, Добрица Ћосић, Милан Панић, Драгослав Аврамовић, Небојша Човић, Александар Вулин, Милан Милутиновић, Бора Јовић, Милорад Вучелић, Горица Гајевић. Током дведесетих било је раскола и чистки и у опозиционим странкама. Из ДС су отишли оснивачи СЛС (Чавошки, Н. Милошевић, Божић…). Потом су у ДС 1992. кренуле чистке против Коштуничиних одбора и људи, што је довело до оснивања ДСС. У ДС следећа чистка је наступила 1994. када је Ђинђић победио Мићуновића, који је основао Демократски центар. Почишћени су сви Мићуновићеви људи и отишли су у ДЦ. После 2000. у ДС је изведена чистка 2004. избором Бориса Тадића за председника, када је из ДС избачен Чедомир Јовановић, који је основао ЛДП. Такође, бивши премијер Зоран Живковић је напустио ДС, и основао своју странку. После пораза ДС 2012. Тадића и његове људе је почистио нови председник ДС, Драган Ђилас, а Борис Тадић је основао СДС. Када је Ђилас изгубио изборе 2014., и он је почишћен са политичке сцене, од стране новог председника ДС, Бојана Пајтића. И у ДСС у је било чистки и разлаза. Први су ДСС напустили Милан Ст. Протић и Михајло Ковач, тамо негде 1994. а потом су избачени Батић и браћа Петровић, тамо негде 1998. После повлачења Коштунице 2014. и избора Санда Рашковић-Ивић за председницу, највећи број оснивача је напустио ДСС. Средином 2015. Санда Рашковић-Ивић је спровела масовну чистку и из ДСС је избацила преко 100 чланова (готово цело руководство градског одбора Београда и руководства већине општинских одбора). Ти људи су формирали СДСС који се касније (фебруар 2020.) трансформисао Самосталну српску странку. Нова чистка у ДСС је уследила у октобру 2016. када је Санда Рашковић-Ивић избачена из ДСС. Током 31 године вишестраначја било је још чистки нпр. у СПО-у, СРС-у, Г-17, али и у другим странкама и партијама.

Као политички аналитичар, народни посланик СНС, члан Главног одбора СНС, и учесник последње седнице ГО СНС и  један од највећих познавалаца наше политичке сцене, посведочићу да је током 13 година постојања СНС, Српска напредна странка једина велика странка која је остала чиста у погледу партијских чистки! Партијских чистки није било једино у СНС! За разлику од „демократских“ странака, током вишестраначја, где ни једна смена председника није прошла без чистки и ломова, једино је у СНС-у, чин оставке старог председника и избора новог, прошао мирно, културно и демократски. После оставке г. Томислава Николића на место председника Српске напредне странке, због избора за Председника Србије, председник СНС је постао г. Александар Вучић 29.09.2012. године. Када је истекао мандат г. Николићу, у мају 2017. он је од стране Владе Србије, у јуну 2017. изабран на место председника Националног савета за координацију сарадње са Руском Федерацијом и Народном Републиком Кином. Сви људи блиски г. Томиславу Николићу, остали су на својим позицијама у СНС, и после избора г. Вучића на место председника СНС, и после престанка мандата председника Србије, г. Томиславу Николићу.

Главни одбор СНС- Права мера достојанства!

Величина једног човека, али и једне странке мери се, између осталог, тиме колико је достојанствен, културан, великодушан и спреман да опрости некоме. Пуну меру свега тога показао је председник Александар Вучић на Главном одбору Српске напредне странке. То је показала и Српска напредна странка. Главни одбор СНС је протекао у величанственој, достојанственој и културној атмосфери. Пожелели смо искрену добродошлицу пријатељима из СПАС-а, на челу са великим спортистом Александром Шапићем. Они су сада део наше велике политичке породице. Председник Вучић је тиме показао, по ко зна који пут да гради мостове у друштву, а не нове поделе. Господин Шапић је изабран на место потпредседника СНС. Претходно су СНС и СПАС, потписали значајну „Декларацију о правцима и приоритетима државне и националне политике Србије“ која је потврђена на ГО СНС. Та Декларација износи 11 принципа: „Очување мира и политичке, економске и друштвене стабилности за даљи развој.

Очување независности, суверенитета и територијалног интегритета и самосталности у одлучивању Србије. Даљи економски раст и развој Србије, финансијска стабилност и виши стандард за грађане. Очување и обнова демографске слике Србије – подршка породицама и деци и брига о младима и стварање услова за њихов опстанак. Неговање националног идентитета српског народа, неговање историје и наслеђа. Искорењивање организованог криминала и протеривање мафије и борба против корупције. Развој Србије уз поштовање животне средине и природних ресурса, уравнотежени развој. У јавном деловању супротстављање поделама и мржњи у политичком и друштвеном животу Србије. Грађани Србије се позивају без обзира на порекло, националну и верску и страначку припадност да ове принципе подрже из љубави према својој отаџбини. Сви политички представници СНС и СПАС на власти своје политичко деловање заснивају на овим постулатима и њихово деловање ће бити процењивано. Уједињење СНС и СПАС подразумева приступање свим принципима и обавезује на њихово поштовање у политичком раду“.

СНС се на величанствен начин изборила са унутрашњим изазовима, без гурања било чега под тепих. Суочили смо се са размимоилажењима унутар странке, хладне главе, асертивно. Асертивност огромне већине у СНС, подразумева спремност да се чврсто и аргументовано, заступа сопствено уверење, али, истовремено, и спремност да се саслуша и мишљење мањине, или оних посрнулих, уз пуно уважавање и брањење права да оно постоји. Председник Градског одбора СНС Београда, је одговорно поступио и поднео је оставку.

Указала ми се велика је част да се обратим Главном одбору СНС. Рекао сам: „СНС испоручује грађанима очекивану добробит, као ни једна друга странка у историји Србије. Када постоје размимоилажења, СНС је показала да то решава на културан и достојанствен начин. Тиме је СНС доказала да је пристојна, цивилизована и праведна странка. За то сте заслужни сви ви, за то је највише заслужан председник Александар Вучић. Живела Србија!“.

Као што сам већ рекао, показала су се неоснованим, сва катаклизмична и драматична предвиђања злонамерних ђиласовских медија. Све је протекло мирно. Већина и мањина, тј појединци, су једнако водили рачуна једни о другима. Председник Вучић је лепо рекао „У Српској напредној странци неће бити скидања глава“. А сетите се чињеница које сам навео у кратком историјату чистки у Србији. Због тога је Српска напредна странка много боља од свих осталих, због тога СНС има 60 одсто подршке грађана. Због тога председник Вучић има 70 одсто подршке грађана Србије.

Главни одбор СНС је показао пуну свест свих да је грађанима потребна стабилна и јака Србија. Таква Србија подразумева да и њена стожерна странка, странка која је срж, језгро и темељ, буде стабилна и јака. Таква Србија тражи нови политички модел који пружа управо СНС. То ће спречити процесе разградње државе које подстичу унутрашњи и спољни непријатељи. Чланови СНС, милиони бирача СНС, као и сви грађани су со ове земље. Со ове земље. Чланови и бирачи СНС су просечни, нормални, обични грађани. Да цитирам кратак стих из песме „Прича о старим женама“ великог пољског песника Тадеуша Ружевича, који као да говори баш о тим обичним грађанима: „Њихови синови откривају Америку, гину код Термопила, умиру на крстовима, освајају космос…“. Живела Србија!

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришете користећи свој WordPress.com налог. Одјави се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришете користећи свој Facebook налог. Одјави се /  Промени )

Повезивање са %s