Као политичар који има искуства са тужбама тајкуна Ђиласа (тужио ме је 2017. године) изнећу чињенице због којих је противтужба председника Вучића, против тајкуна Ђиласа, пун погодак. Основни разлог је тај што неко ко поседује највећи углед и ауторитет, мора правним средствима да стане на пут тајкуну Ђиласу. То је председник Вучић. Тајкун Ђилас је од 2017., током ових пет година поднео око 500 тужби против медија, уредника и политичара који су истраживали његове махинације. Тиме тајкун жели да прикрије своја недела, и да истовремено угуши право на слободну реч, на истраживачко новинарство и на борбу против криминала. Тајкун Ђилас поседује стотине милиона евра, које злоупотребљава тако што финансијски исцрпљује тужене борце против лоповлука. У судском процесу „Ђилас против Бакареца“ заступао ме је сјајни адвокат г. Драган Палибрк. Управо је г. Палибрк адвокат председника Вучића. Цењени адвокат Палибрк  је 01.06.2021. лепо објаснио због чега је председник Вучић поднео противтужбу против тајкуна Ђиласа, цитирам г. Палибрка: „Противтужбу у овом поступку ћемо поднети, јер сматрамо да не може неко да тужи за повреду своје части и угледа, ако грубо вређа туђу част и углед. Не само минулих дана и месеци, већ и годинама уназад, Ђилас је јавно изрекао токолико грубих увреда на рачун Александра Вучића, па је апсолутно нереално и непоштено да мој клијент у одбрани свог права и тај адут не узме у прилог. Председник Вучић се на подношење противтужбе одлучио по мом савету, и на овај начин ћемо покушати да одбранимо част и углед мог клијента, јер сматрамо да суд треба у оваквим стварима да има исте аршине. Зато ћемо инсистирати да се ова противтужба, која ће бити поднета у истом предмету, расправља пред истим судијом, као и Ђиласова тужба. Судска заштита права на част и углед припада и председнику Републике, а не само опозициниом лидерима који ово право користе у политичке сврхе“.

Угледни адвокат г. Драган Палибрк Фото: Танјуг

Ђиласове увреде председнику Вучићу

Тајкун Ђилас је много пута вређао председника Вучића, директно или индиректно. Тајкун Ђилас је у медијима давао следеће изјаве: „Ми смо данас у једном систему који личи на прави фашизам и ја то отворено кажем“,„Ми имамо земљу која улази у фашизам“,„Дан када променимо ову власт славићемо као још један дан победе над фашизмом“). У интервјуу за „Истиномер“ 05.09.2018., Ђилас је рекао „Срушићемо ову фашистичку власт“ и „Најважнији задатак новооснованог савеза је промена система, који иде у фашизам (…) Ова власт је, по мом мишљењу, фашистичка“. Тајкун Ђилас је 2.2.2021. оптужио Запад (ЕУ, УК, САД…), да подржава неофашизам у Србији, чиме је и оптужио 30 држава запада да су и оне неофашистичке. Цитирам тајкуна Ђиласа: „Западна Европа и Америка већ девет година директно дају подршку Вучићу у пројекту увођења неофашистичког система у Србију, а тај систем укључује и највећу пљачку и корупцију у Европи…“.

Тајкун Ђилас је 03.05.2020., док му је цео град скандирао да је лопов, претио Председнику Вучићу и вређао га. Све то су пренели ђиласовски медији, нпр. портал „Директно“ 3.5.2020. године. Ђилас је између осталог рекао: „Зато што си ти, Александре Вучићу, један кретен, бре! Болесник један (…) Одговараћеш за ово кад-тад, ја ти гарантујем!”.

Тајкун Ђилас је у отвореном писму које је 04.07.2020. објавио лист „Данас“ вређао председника Вучића, када је рекао: „Ти си кривац за заражене и умрле од корона вируса. Крив си за сваку особу заражену корона вирусом у последња два месеца. У петак је 11 особа умрло од последица тог вируса, а ти си крив за смрт сваког од њих“.

Агенција Бета је 9.11.2020. године, пренела изјаву тајкуна Ђиласа, који је Вучића назвао „лажовом и кукавицом“. Цитирам тајкуна Ђиласа: „Јавно му поручујем да је лажов и кукавица…”

Тајкун Ђилас је на конференцији за штампу ССП, 18.02.2021. претио Председнику Вучићу: „Плашиш се…И треба да се плашиш…Да сам на твом месту ја бих се плашио“.

Портал „Директно“ је 12.03.2021. пренео изјаву тајкуна Ђиласа, дату испред Центра Сава:

„Начин на који Александар Вучић говори, шта говори, његова гестикулација, и све што се у Србији дешава мени говори да он ментално није здрав…“.

То је тајкун Ђилас поновио у медијима више пута. У интервју за портал „нова.рс“, 22.05.2021. Тајкун Ђилас је рекао: „Једино што сам рекао, а да може да се третира као увреда, јесте то да је Александар Вучић ментално оболео човек“. То је тајкун Ђилас поновио на ТВ „Нова С“ 27.05.2021.: „Поједино понашање Александра Вучића, у појединим ситуацијама говори да је он ментално оболео човек…“.

Запостављене слободе и права Председника Републике

О заштити права на част и углед председника Републике, писао сам на страницама цењеног „Информера“ више пута. Указивао сам на запостављене слободе и права Председника Републике. У последњих пет година дошло је до кршења низа закона од стране дела опозиције који предводи тајкун Ђилас. Кривични законик (КЗ) се крши већ годинама у погледу претњи, увреда и клевета које су упућене Председнику Републике. Правни лек је подношење парничне тужбе, што, по правилу, не приличи Председнику Републике. Због тога се Председник Републике до сада, одлучивао да не посеже за тим јединим правним леком. Међутим постоје изузеци од правила. Разлог сам навео на почетку текста (прешла дара меру), а разлог је још боље дефинисао цењени адвокат председника Републике, господин Палибрк.

Раније сам у својим текстовима указивао на проблем који се појављује због тога што су запостављене слободе и права Председника Републике. Увреде и клевете пролазе некажњено, а због природе нових медија и друштвених мрежа, оне постају масовна појава која загађује медијски и јавни простор. Јесте да се ради о релативно малом броју људи који шире увреде, клевете, претње и насиље, али ширењу погодује природа интернета и друштвених мрежа. Такође је тачно да се таквим увредама и клеветама, вређа и сам институт Председника Републике.

Крше се многи чланови Кривичног законика Србије, из Главе „Кривична дела против слобода и права човека и грађанина“. Често се губи из вида да је и Председник Републике обичан грађанин коме припадају све слободе и права, доступни свим осталим грађанима. У том погледу крши се поглавље „Угрожавање сигурности“, члан 138.,став (1) и став. (3) „Ко дело из става 1. овог члана учини према председнику Републике, народном посланику, председнику Владе, члановима Владе (…) казниће се…“. Повреда члана 138. се чини честим најавама од стране појединих опозиционих лидера и њихових симпатизера у медијима, да ће насилним путем „рушити власт на улици“ и да ће Председнику Републике судити „револуционарни судови“. Такође члан 138. се крши и тако што поједина лица преко друштвених мрежа, упућују претње смрћу Председнику Републике и члановима његове породице.

Тако је баш на дан подошења Вучићеве контратужбе против тајкуна Ђиласа, 01. 06. 2021., одбегли криминалац Петар Гвозденовић претио смрћу председнику Вучићу, упутивши му поруку преко „Инстаграма“. Гвозденовић је лице са потернице, извршилац више кривичних дела попут нелегалне трговине наркотицима, тешких крађа и више других кривичних дела. Криминалац Гвозденовић је уз увреде, поручио председнику Вучићу: „Чека те 9мм метак го*но јадно издајничко жвалава шиптарска пи*ко“. Нико из опозиције или опозиционих медија није осудио ове језиве претње и увреде упућене председнику Вучићу. Овде је важно поменути да сва лица која на исти начин прете лидерима опозиције, члановима њихових породица или истакнутим симпатизерима, бивају експресно процесуирана.

Најопасније је што се крши глава КЗ,„Кривична дела против уставног уређења и безбедности републике Србије“.  И то поглавља „Напад на уставно уређење“ (члан 308.); „Позивање на насилну промену уставног уређења“ (члан 309.); „Удруживање ради противуставне делатности“ (члан 319.) и „Припремање дела против уставног уређења и безбедности Србије“ (члан 320.).Члан 309., став 1. гласи:„Ко у намери угрожавања уставног уређења или безбедности Србије позива или подстиче да се силом промени њено уставно уређење, свргну највиши државни органи или представници тих органа, казниће се…“. Јасно је да позивање на насилно рушење власти на улици, представља позив на насилну промену уставног уређења.

Подсетићу читаоце да је после хапшења мафијашког клана Беливук постала јасна веза између оружаног и политичког крила мафије и терора. Да ли је Ђилас на челу наручилаца и финансијера припреманог атентата на председника Вучића? Сетимо се да олигарх Ђилас има огромна материјална средства на располагању, и безумну мржњу према председнику Вучићу. Сетимо се само веза тајкуна Ђиласа и Маринике Тепић Чобану Живку, са криминалцима Владом Јапанцем, Новаком Филиповићем, Милутином Бакићем и Миланом Дабовићем. Када неко пет година сеје лажи да је Вучић фашиста и криминалац, да су и чланови његове породице умешани у криминал, када им прети ликвидацијом и вешањем, када их дехуманизује и демонизује годинама, онда он припрема терен за атентат који је требало да изведе мафијашки клан Беливук. Мора бити да постоје наручиоци и финансијери припреманог атентата на председника Вучића, да постоје инспиратори атентата, а у кривично правном смислу, и подстрекачи или помагачи. Постоји политичка позадина припреме атентата на Вучића. И због тога је важно да се врхунски ауторитет, човек који је чист као суза, на суду супротстави шефу политичког крила мафије и терора.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s