Предлог закона о изменама и допунама Закона о финансијској подршци породици са децом је знак да слушамо глас јавности, да уважавамо стварност, да исправљамо грешке, да поштујемо судове. Овим изменама се даље побољшава положај запослених жена за време породиљског одсуства, запослених жена које имају болесно дете, женa које су пољопривредни осигураници, запослених жена, женa које које самостално обављају делатност или су ангажоване по основу флексибилних облика рада, и једнородитељских породица. И постоји још низ позитивних измена првобитног Закона.

Председник Вучић је у свом Извештају о КиМ, поменуо кључну ствар која се односи и на КиМ, и на целу Србију, и на свеукупне огромне резултате државе у последњих 9 година, и рекао је:„Наш проблем више није одлив, јер се Срби враћају, већ то што немамо децу. Наше је да пронађемо средину, сачувамо образ, земљу, нацију. Kоје мере да пронађемо да би неко имао дете, јер то постаје најскупља реч у Србији. Важан је раст, важно је шта ћемо са KиМ, али нећемо ништа ни са чим ако не будемо имали више деце“.

Да не заборавимо, ова Скупштина, и иста ова већина је Законом о финансијској подршци породици са децом из 2018., којим се подстиче рађање, увела нова права, проширила круг корисника права, омогућила директну исплату права корисницима и утврдила нове увећане износе родитељског додатка, посебно за треће и четврто дете, а продужена је и дужина исплате права са две на 10 година. Донета је и Стратегија подстицања рађања за 2018.

Подсетићу на племените одредбе „Породичног закона“, због тога што се чини да их људи заборављају, поготово млади, поготово супружници. Ове одредбе говоре о суштини и хуманости породичних вредности. Породица Члан 2. (1) Породица ужива посебну заштиту државе. Брак Члан 3. (1) Брак је законом уређена заједница живота жене и мушкарца: Рађање, мајка и дете Члан 5. (1) Жена слободно одлучује о рађању. (2) Мајка и дете уживају посебну заштиту државе. Дете Члан 6. (1) Свако је дужан да се руководи најбољим интересом детета у свим активностима које се тичу детета. (2) Држава има обавезу да предузима све потребне мере за заштиту детета од занемаривања, од физичког, сексуалног и емоционалног злостављања те од сваке врсте експлоатације. (3) Држава има обавезу да поштује, штити и унапређује права детета. Родитељи Члан 7. (1) Родитељско право припада мајци и оцу заједно. (2) Родитељи су равноправни у вршењу родитељског права Други део БРАК I. СКЛАПАЊЕ БРАКА Различитост полова, изјава воље и надлежност Члан 15. Брак склапају два лица различитог пола давањем изјава воље пред матичарем. II. ДЕЈСТВА БРАКА Заједница живота, поштовање и помагање Члан 25. Супружници су дужни да воде заједнички живот те да се узајамно поштују и помажу. Трећи део ОДНОСИ ДЕТЕТА И РОДИТЕЉА I. ПОРОДИЧНИ СТАТУС ДЕТЕТА 1. Материнство и очинство Материнство Члан 42. Мајка детета јесте жена која га је родила. Очинство Члан 45. (1) Оцем детета које је рођено у браку сматра се муж мајке детета. 1. Права детета Порекло Члан 59. (1) Дете, без обзира на узраст, има право да зна ко су му родитељи. Живот са родитељима Члан 60. (1) Дете има право да живи са родитељима и право да се родитељи о њему старају пре свих других. Развој детета Члан 62. (1) Дете има право на обезбеђење најбољих могућих животних и здравствених услова за свој правилан и потпун развој. 2. Родитељско право Смисао родитељског права Члан 67. Родитељско право изведено је из дужности родитеља и постоји само у мери која је потребна за заштиту личности, права и интереса детета. Садржина родитељског права Старање о детету (1) Родитељи имају право и дужност да се старају о детету. (2) Старање о детету обухвата: чување, подизање, васпитавање, образовање, заступање, издржавање те управљање и располагање имовином детета. Чување и подизање детета Члан 69. (1) Родитељи имају право и дужност да чувају и подижу дете тако што ће се они лично старати о његовом животу и здрављу. Васпитавање детета Члан 70. Родитељи имају право и дужност да са дететом развијају однос заснован на љубави, поверењу и узајамном поштовању, те да дете усмеравају ка усвајању и поштовању вредности емоционалног, етичког и националног идентитета своје породице и друштва.

Да бих истакао контраст ових племенитих одредби, указаћу на један разоран случај, разоран због тога што починилац није уопште процесуиран, а камоли кажњен. Разоран због тога што се ради о медијски најутицајнијем појединцу у опозицији, чак у целој Србији, о човеку који је самозвани шеф опозиције. Тајкун Драган Ђилас је дао огроман допринос нарушавању породичних односа и вредности. Ђилас је по сведочењу у полицији, његове бивше супруге и њених родитеља, малтретирао и физички и психички, бившу супругу и њене родитеље. Изазвао је породично насиље, када је физички напао бившу супругу, и њене родитеље, пред малом децом, и када је бившем тасту нанео телесне повреде. Ђилас је изавао насиље због тога што није плаћао алиментацију. Овакви случајеви разорно делују на друштво. Колико је ово потресан случај сведочи само део исказа бивше Ђиласове супруге Иве Ђилас, дат у полицији Врачара: „Психички ме је малтретирао, то јест вршио тортуру нада мном док сам била трудна, дете је рођено превремено и са срчаном маном, има озбиљну аритмију. Такође, да нагласим да је за време моје трудноће Драган био са другом женом и за време док сам била трудна и док ме је малтретирао била сам код својих родитеља, а ниједном ме није позвао да пита како сам. Пре месец дана ми је претио тако што ми је рекао: „Одрубићу ти главу“. Ја све ово нисам пријављивала, али сада сам након свега веома забринута за своју безбедност, као и безбедност родитеља и деце“.

Шта су узроци депопулације? Разликују се од земље до земље, од поднебља до поднебља. Не  треба изгубити из вида огромне људске жртве Србије у два светска рата (2.000.000) и те демографске губитке, који још увек утичу на нашу (мало)бројност. Велики негативан утицај су оставили ратови деведесетих, што због жртава, што због појачаног исељавања. Код нас је сиромаштво само један од узрока депопулације. Број прекида трудноће је не мање важан разлог. Процене о годишњем броју побачаја се крећу између 130.000 и 200.000. На свако рођено дете, дођу 2 или 3 абортуса. Исељавање је битан разлог. Процена је да из Србије 50  година 50 уназад оде 150.000 грађана сваких 5 година (углавном млађа, најфертилнија популација). Још један, општи разлог су телесне болести које носи модерно друштво. У Србији, посебно, повећани узрок смртности, изазивају последице бомбардовања радиоактивним уранијумом 1999. Број оболелих од малигних болести је дуплиран већ до 2004. Пре 5 година је објављено да је Србија прва земља у Европи по смртности од малигних тумора. И не мање важно, пандемија која траје већ 16 месеци и трајаће још годинама, вишеструко негативно утиче и на морталитет и на наталитет. Велики узрок пада наталитета су и социјално-психолошке „болести“ које носи „врли нови свет“. Узроци свуда у свету су и демотивисаност и деморализованост; Нарушавање традиционалних породичних вредности и разградња породице ( један од показатеља тога је права епидемија развода); Нарастајући узрок су негативни, токсични утицаји, погрешних модела понашања које намећу свемоћни медији и утицајни делови друштва, под контролом запада. Ти токсични утицаји подразумевају насиље, порнографију и негативне утицаје на полни идентитет деце и младих.И коначно велики негативни утицај на наталитет,  је утицај потрошачког- материјалистичког друштва у коме је суштина – „имати“, уместо „бити“.

Ово последње што сам навео, већ деценијама има већу промоцију од залагања за хумано, образовано и продуховљено друштво. Стога није чудо да млади нараштаји одбијају не само брак, него много важније, одбијају заснивање било какве породице, одбијају родитељство. Држава Србија уназад 9 година, пружа значајну и неодустајну подршку племенитим друштвеним вредностима – а то су, између осталог, породица, родитељство и потомство. То је права подршка поштовању предачког наслеђа, које омогућава здраву и неометану демографску обнову Србије. Ако не спроведемо наталитетне мере, не само да нећемо моћи да повратимо Косово и Метохију, него ћемо до краја овог века доћи на праг биолошког опстанка.

Устав каже: Право на закључење брака и равноправност супружника Члан 62. Свако има право да слободно одлучи о закључењу и раскидању брака. Брак се закључује на основу слободно датог пристанка мушкарца и жене пред државним органом. у члану 64. став 3. каже: „Деца су заштићена од психичког, физичког, економског и сваког другог искоришћавања и злоупотребљавања.“ У члану 66. став 1. се изричито каже: „Породица, мајка, самохрани родитељ и дете у републици Србији уживају посебну заштиту у складу са законом“. И о томе највише брину и председник Вучић и СНС. Председник Вучић уздиже Србију, уздиже породичне вредности, гради Србију, лечи Србију и вакцинише Србију. Вучић лечи прошлост, у садашњости, ради будућности.

Породица, родитељство и потомство (деца, мајка, отац) су традиционалне, непревазиђене и племените вредности које обезбеђују здраво друштво, демографску виталност народа, које показују поштовање према предачком наслеђу, и омогућавају здраву и неометану смену генерација у Србији.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришете користећи свој WordPress.com налог. Одјави се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришете користећи свој Facebook налог. Одјави се /  Промени )

Повезивање са %s