Против музике немам ништа. Имам велику колекцију плоча, компакт дискова – имам пуно рокенрола, али и класике, џеза, танго музике итд. Имам и грамофон. Сваки дан слушам музику. За то ми није потребан алкохол, нити дрога. Рокенрол слушам од основне школе – једни другима за рођендане смо куповали плоче или књиге. Таква су времена била седамдесетих. Никада нисам пробао дрогу. У младости, алкохол сам ретко пио. Сада још ређе. Јадном недељно попијем једно пиво, уз недељни ручак. А рокенрол слушам увек. Још чешће класику и џез. У овогодишњем програму ЕГЗИТа допадају ми се следећи извођачи, чију музику слушам: DAVID GUETTA, PAUL KALKBRENNER, AJS NIGRUTIN & TIMBE, AMIRA MEDUNJANIN, RUNDEK I EKIPA.

Моја музичка ниша, мој кућни ЕГЗИТ

(Бакарец: моја музичка ниша – колекција плоча, дискова, грамофон…мој ЕГЗИТ)

Колико видех извођача има преко 50 – за сваког понешто. Нажалост и психоактивних супстанци има много – за сваког понешто. Већина људи не зна да алкохол спада у психоактивне супстанце. Нова сазнања и истраживања кажу да младе у свет психоактивних супстанци не уводи толико канабис као ранијих деценија, већ конзумирање алкохола. Четвртина (25%) младих у изласку попије више од пет алкохолних пића, што је веома забрињавајуће. На ЕГЗИТу те бројке расту.

Оно што је добро је сјајна организација града Новог Сада и самог фестивала. Улаз на ЕГЗИТ и Петроварадинску тврђаву од 8. до 11. јула је ограничен на оне који или поседују Дигитални зелени сертификат, што значи да су вакцинисани или прележали ковид 19, или на оне који имају негативан брзи антигенски или ПЦР тест. Не заборавимо да је епидемија у току. Ево прилике да се млади вакцинишу.

Оно што није добро је што видим у многим медијима вест: „На „Егзиту“ због дроге ухапшено 55 особа, већина су странци“. Пoлиција је у Новом Саду, током првог дана „Егзита“, запленила наркотике од 55 особа. Због постојања  сумње да су извршили кривично дело неовлашћено држање опојних дрога, полиција је ухапсила 54 особе, од којих је 31 страни држављанин. Полиција је ухапсила још једну особу због постојања сумње да је извршила кривично дело неовлашћена производња и стављање у промет опојних дрога. Министар унутрашњих послова Александар Вулин поновио је да ће припадници полиције у складу са законом на „Егзиту“ хапсити и кажњавати дилере дроге, али и конзументе.

Навешћу само део резултата полиције у борби против наркотика претходних неколико ЕГЗИТа:

2015: Полиција је запленила рекордну количну наркотика-4 килограма марихуане, 2 килограма амфетамина, 2500 таблета екстазија и мање количине хероина и кокаина).

2016: Пронађено је више од 2,2 килограма амфетамина, 330 грама марихуане, 1.670 таблета екстазија и мање количине хероина и кокаина.

2017: Заплењено три килограма марихуане и више од 1.500 таблета екстазија.

2018: За време трајања фестивала и кампање „Музика да, дрога не“, полиција је ухапсила 12 људи осумњичених да су продавали дрогу, а кривичне пријаве су поднете против још 133 особе код којих су инспектори пронашли наркотике за личну употребу. Заплењено је 4 килограма наркотика, од чега су већину чиниле синтетичке дроге.

По проценама, полиција успе да заплени само десети (или још мање) део наркотика.

Шта је „EXIT“? „EXIT“ музички фестивал или „EXstasIT“ фестивал психоактивних супстанци? Треба да се зна да полиција ухвати сваког стотог дилера или „конзумента“. А због алкохола се не хапси, наравно. Људи, хоћу да вам кажем дрога је брза смрт, а алкохол је спора смрт. И једно и друго су смртоносне психоактивне супстанце, на краћи или дужи рок. Колико се тона алкохола дневно попије на ЕГЗИТу? Јављено је да је првог дана, јуче, било 42.000 посетилаца. Дневно се тамо попије најмање 40 тона алкохолних пића! Плус дрога – марихуана, таблете итд. DRUGS+EXIT=DREXIT! ДРОГА+ЕГЗИТ=ДРЕГЗИТ! ЕГЗИТ да, ДРЕГЗИТ не!

Никада нисам био на ЕГЗИТу, нити на БИРФЕСТу. Исувише сам матор. Мој син је пре две године био на ЕГЗИТу. Сада има 24 године, завршио је четворогодишње студије прошле године, као најбољи студент, ради у светској компанији као програмер, и истовремено припрема два мастера. ЕГЗИТ му је ок, али нема времена за то. И мени је музика на ЕГЗИТу ок, навео сам шта ми се свиђа ове године. Људи, уживајте у музици на ЕГЗИТу, али немојте да се опијате и дрогирате. ЕГЗИТ да, ДРЕГЗИТ не!

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришете користећи свој WordPress.com налог. Одјави се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришете користећи свој Facebook налог. Одјави се /  Промени )

Повезивање са %s