Јуче, у среду 26.08.2021., око 20:00 часова, добио сам мејл од Великог брата „Твитера“ у коме ме обавештава да ми је налог суспендован. Порука од „Твитера“ гласи: „Здраво, Небојша Бакарец, Твој налог @BakarecPolitika је закључан због кршења Правила Твитера. Конкретно због: Кршење наших правила против узнемиравања и малтретирања. Није дозвољено учествовање у циљаном узнемиравању било кога нити постицање других на то. То обухвата изражавање жеље или наде да ће неко бити физички повређен. Имај на уму да понављањем прекршаја налог може бити трајно суспендован. Иди на Твитер одмах и реши проблем са налогом“. Део поруке је и цитат спорног Твита због кога су ми суспендовали налог: „Небојша Бакарец@BakarecPolitika – У Сребреници се није догодио геноцид и нема основа за тврдње да је 8.000 Бошњака убијено у тој регији у јулу 1995. закључци су Независне међународне комисије за истраживање, чији је извештај представљен у Београду у присуству 8 чланова те комисије“.

Да појасним, јуче сам на „Твитеру“ постовао, односно поделио вест са сајта РТС, чији наслов гласи „Грајф: У Сребреници страшни злочини, али то није геноцид“. Текст тог Твита је поднаслов вести РТС (горе сам га цитирао), који чини Твит који „Твитер“ цитира као споран. Указаћу на нелогичности и бесмислице из, вероватно, полуаутоматског мејла „Твитера“. Прво, Твит који је наводно споран, је пуко шеровање и цитирање, неспорне вести са сајта РТС, који је јавни сервис. Друго, спорни Твит, не може да представља „Кршење наших правила против узнемиравања и малтретирања. Није дозвољено учествовање у циљаном узнемиравању било кога нити постицање других на то. То обухвата изражавање жеље или наде да ће неко бити физички повређен“. Текст, цитат са РТС, никога не узнемирава, нити малтретира, нити изражава жељу или наду да ће неко бити повређен. Ове фразе су део правила „Твитера“, које је неко без основа и логике одлучио да примени. Треће, мој цитат текста РТС-а, а ни сам текст РТС-а не представљају негирање геноцида, што је очигледно било спорно „Твитеру“ али није хтео то да напише (из неког разлога). То је само цитат, шеровање, што се мене тиче, а што се РТС-а тиче то је преношење вести о релевантном догађају и цитирање суштине закључака са тог догађаја – конференције за штампу Независне међународне комисије за истраживање страдања свих народа у сребреничкој регији од 1992. до 1995. године, чији је извештај представљен у Београду у присуству 8 чланова те комисије.

Из свега је јасно да ми је „Твитер“ суспендовао налог због тога што сматра да сам негирао геноцид у Сребреници. Већ сам објаснио да то, у конкретном случају нисам учинио. Мој став што се тиче „геноцида“ у Сребреници је одувек јасан – геноцида у Сребреници није било, већ страшних злочина, на обе стране. Међутим, тај свој став нисам изнео у Твиту који је споран „Твитеру“. Из тога могу да закључим да „Твитер“ сматра спорним, не само негирање „геноцида“ у Сребреници, већ и дељење вести медија о тој теми, и преношење чињеница које су изнели угледни научници о теми Сребренице. И једно и друго представља забрану слободне мисли, забрану става науке о конкретној теми, наметање политичких ставова „геноцидаша“, и злоупотребу моћи „Твитера“. Једноставно, „Твитер“ се заиста понаша као „Велики брат“, као „Партија“, и као „Министарство истине“ из капиталног Орвеловог дела „1984“. Када знамо да је „Твитер“ недавно увео жигосање медија, да је забранио, односно укинуо налог бившем председнику САД, а све због политичких предрасуда и пристрасности, када знамо да су „Твитер“ и „Гугл“, 11.08.2021. најавили уклањање спорних садржаја који негирају „геноцид“ у Сребреници, онда слободно можемо рећи и да су пароле „Партије“ из Орвеловог дела постале пароле „Твитера“ – „Рат је мир. Слобода је ропство. Незнање је моћ“. И ове три пароле сасвим лепо одсликавају политику и понашање „Твитера“. Као и Орвелова „Партија“, и „Твитер“ ће све оштрије кажњавати оно што они дефинишу као „зломисао“, односно деликт мишљења, вербални деликт, и деликт писане речи. У Орвеловој „1984“ „зломисао“ се кажњавала смрћу. Тако је јунак књиге, Винстон Смит, у свој тајни дневник записао како тоталитарно друштво у коме живи поима „зломисао“: „Зломисао не повлачи за собом смрт: зломисао ЈЕСТЕ смрт“. Колико ће трајати еволуција ставова „Твитера“, док не достигне овај ниво? Утопијски делује ово моје питање, али је моћ друштвених мрежа већ сада достигла незамислив ниво. А друштвене мреже еволуирају у „даркнет“, у виртуелни пакао, који има, не вертуелну, већ стварну моћ. У сваком случају друштвене мреже постају политички цензори, и убице слободне мисли.

Враћам се на најаву „Твитера“ и „Гугла“, да са својих платформи уклоне садржаје у којима се негира геноцид у Сребреници. Ту вест је објавио амерички медиј „Радио Слободна Европа“(РСЕ)- (Radio Free Europe/Radio Liberty), који је одговор на то питање и тражио од америчких компанија „Твитер“ и „Гугл“. „Радио Слободна Европа“ у својој вести од 11.08.2021. каже: „Компаније Твитер и Јутјуб у вези са захтевом Института за истраживање геноцида, за РСЕ кажу да имају јасно установљену политику која “санкционише сваки говор мржње”. У одговору Гугла, под чијим окриљем је видео платформа Јутјуб, кажу да ће уклањати све садржаје који крше већ установљена правила компаније о ширењу говора мржње. „Имамо јасну и успостављену политику у вези са говором мржње а која забрањује садржаје који минимизирају или негирају добро документоване, насилне догађаје, укључујући и геноцид у Сребреници. Ако се утврди да садржај крши ове смернице, ми ћемо га уклонити “, наводи се у одговору портпарола Јутјуба за РСЕ. Слично поручују и из Твитера. Према речима портпарола ове друштвене мреже, говору и порукама мреже “нема апсолутно никаквог места на Твитеру”. “Наша Политика мржње забрањује широк спектар понашања. То укључује таргетирање појединаца са увредљивим намерама, позивање на насилне догађаје, врсту насиља где су заштиц́ене категорије људи биле жртве или где се покушава порицање односно минимизирање таквих догађаја. Такође, имамо снажну политику у случајевима глорификовања политике насиља и предузимамо мере против таквог садржаја и понашања који покушавају да величају или хвале насиље и геноцид“, наводи се у допису портпарола Твитера РСЕ“. Крај вести РСЕ.

Ако ово понашање и најаве „Твитера“ и „Гугла“, ставимо у контекст прилика на нашим просторима, добијамо суморну слику. А тај контекст је епидемија „резолуција о геноциду у Сребреници“, које су, за сада, усвојене у парламентима Црне Горе и лажне државе Косово. Тај контекст је и „поклон“ претходног Високог представника међународне заједнице у БиХ, Валентина Инцка, који је непосредно пре краја свог мандата, 23.07.2021., наметнуо допуне Кривичног закона БиХ којима се забрањује и кажњава негирање геноцида. Овај Инцков закон представља наметање лажи, и негирање научних чињеница, да геноцида у Сребреници није било. Тај контекст је и пресуда лажне државе Косово, против посланика „Српске листе“ Ивана Тодосијевића. Пресуда представља кажњавање права на истину и на слободно мишљење. Тодосијевић осуђен на две године затвора због изјава које је дао о Албанцима и догађајима у Рачку. Тодосијевић је првостепено осуђен 5. децембра 2019. године, због наводног „подстицања на националну, расну, верску мржњу, немир или нетолеранцију“. Разлог за подизање оптужнице била је изјава Тодосијевића поводом 20 година бомбардовања СРЈ када је на обележавању дана бомбардовања у Звечану изјавио: „Повод за агресију на нашу земљу била је такозвана хуманитарна катастрофа на простору Косова и Метохије, измишљени Рачак, а управо су ти шиптарски терористи који су све то измислили, чинили највећа злодела на Косову и Метохији, за која нико до дан данас није одговарао. Чинили су злочине пре НАТО агресије, убијали добре српске домаћине на свом радном месту. Свој крвави пир наставили су и током агресије, а након тога и доласком такозване мировне мисије на Косово и Метохију“. Просто невероватно делује, да неко може бити осуђен због тога што је рекао истину.

Деловање свемоћних друштвених мрежа, које сам описао, и догађања у нашем региону, пре свега у БиХ, у Црној Гори, и у лажној држави Косово, представљају здружени удар на истину о српском народу, на истину о историјским догађајима, и покушај представљања српског народа као геноцидног, уз одузимање права српском народу да саопшти истину. Друштвене мреже цензуришу, кажњавају, суспендују, укидају, а државни или парадржавни органи БиХ, Црне Горе и лажне државе Косово, већ у дело спроводе драконске казне против представника српског народа, који се дрзну да говоре истину. Могућност деловања државе Србије је, из разумљивих разлога, ограничена. Али, једно нам не могу одузети, једно преостаје нама Србима, и нашим државама Србији и Српској – да будемо солидарни, да будемо јединствени и да верујемо онима који успешно предводе Српску и Србију – Милораду Додику и Александру Вучићу.

„Слобода, то је слобода рећи да су два и два, четири. Када је то дато, све је дато“- Џорџ Орвел „1984“

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s