Завршена је друга (и вероватно последња) фаза Међустраначког дијалога, која се обавља уз присуство представника Европског парламента. Имао сам ту част да будем члан делегације СНС на Дијалогу. Шеф делегације СНС је био др. Владимир Орлић, члан председништва СНС и потпредседник Скупштине Србије. Чланови делегације су били: Небојша Бакарец, народни посланик, Маријан Ристичевић, народни посланик и проф.др. Дејан Ђурђевић, председник Радне групе Владе Србије за сарадњу са ОЕБС/КДЉИП (наводим редослед из званичног списка учесника). Овде ћу поменути да је делегација СНС изванредно и конструктивно радила, предвођена господином Владимиром Орлићем. Без нас компромис не би био могућ.

Друга фаза Дијалога се одржавала 17. и 18.09.2020. На дневном реду је био разговор о медијима и изборном процесу. СНС је показала невиђену трпељивост, помирљивост и жељу за компромисом, увек, а посебно у 2019., 2020. и 2021., у годинама у којима траје овај Дијалог. У дијалогу конструктивно учествују и представници Европског парламента. Дијалог је 2019. и 2020. довео до побољшања, и до тада одличних изборних услова. То су констатовали и представници Европског парламента. Пред изборе 2020. побољшани су услови за националне мањине, за мање заступљени пол, дефинисана је и ограничена функционерска кампања и смањен је цензус са 5 на 3 одсто. Тиме су изборни услови постали готово савршени. Овај Међустраначки дијалог, није одраз слабости система, већ обрнуто, снаге система и воље за компромисом. У доба власти Ђиласа, Тадића и Јеремића, није постојао било какав дијалог, компромис, а камоли да траје три године заредом. Ови људи и њихове фрагментарне икебана странке, крхотине ДС-а, се сада жале на изборне услове које су сами прописали док су били на власти. При томе је власт СНС само побољшала те изборне услове, кроз дијалог од 2019. и пред изборе 2020. У суштини, садашњи дијалог је заснован на огромној обмани коју шире ђиласовске странке и медији, да постоји некаква неравноправност у медијима, и да нешто фали изборном процесу. У даљем току текста развејаћу ту обману.

Изјава за мерије. Преговарачи СНС на Дијалогу, Орлић, Ристичевић, Бакарец. Недостаје Дејан Ђурђевић

Српска напредна странка и председник Вучић, показују да још више желе да побољшају изборне услове, учешћем у Дијалогу 2021. Нажалост, групација странака око Драгана Ђиласа, и ССП, је опет показала да не жели дијалог и компромис. Ђилас и његови, су већ првог дана, побегли из Дијалога, као што су то учинили и 2019. на ФПН. Странка слободе и правде, Покрет за преокрет, Покрет слободних грађана и Демократска странка, без разлога и повода су одлучили да неће учествовати у наставку друге фазе међустраначког дијалога уз посредовање европарламентараца. Те 4 странке и групе грађана, иначе, заједно, имају до 6 одсто подршке грађана (рејтинг). Драган Ђилас рекао је да је документ који су понудили европарламентарци неприхватљив. Ђилас каже, после бекства из Дијалога: „Ово је све велика фарса, СНС све време говори да су овде идеални изборни услови, по њима је РТС Јавни сервис, опозиција има присуство какво би требало да има, нема притисака на људе (…) даље у овоме нећемо учествовати“. Са оваквим ставом није се сложио члан Ђиласове делегације, Небојша Зеленовић, председник странке Заједно за Србију, који није напустио Дијалог. Драган Ђилас овим смешним маневром себи прави алиби за нови бојкот избора. Ђилас је прекршио правила Дијалога, преносећи шта су други говорили, при чему је грубо слагао да га је извређао господин Владимир Орлић, шеф делегације СНС. Ђиласа нико није вређао. Господин Орлић је само тражио од Ђиласа да поднесе извештај члановима Европског парламента о стотинама милиона евра које је зарадио док је био на власти, путем медијских компанија, а медији су предмет Дијалога. Постоји око 70 сведока, који су учесници Дијалога, који могу да посведоче да никаквог вређања није било. Још важније, Ђилас је напуштањем Дијалога показао огромно непоштовање према многобројним учесницима, а посебно према представницима Европског парламента и Делегације ЕУ у Србији, који су били непријатно изненађени Ђиласовим примитивним поступцима.

Да подсетим да је Ђилас само у овој години два пута извређао представнике Европског парламента, извређао је амбасадора САД, Ентонија Годфрија, и извређао је Ангелу Меркел, током њене посете Србији. Уз то, у априлу је извређао цео Запад (дакле ЕУ,САД, ВБ и Канаду) да већ девет година подржавају наводни Вучићев фашизам. И сад се поставља лигично питање ко су проевропске снаге у Србији? То сигурно није Ђилас. Ђилас је постао антиевропски екстремиста. Највећа проевропска снага у Србији је СНС!

Чињенице о медијској заступљености

Изнећу неколико убитачних чињеница, по Ђиласа и Шолака, и цео тај конгломерат странака и медија.

Чињеница прва. По подацима РАТЕЛ-а (Регулаторна агенција за електронске комуникације и поштанске услуге), који говоре о прегледу тржишта електронских комуникација у Србији, који су изнети 19.8.2020. године, укупан број претплатника услуге дистрибуције медијских садржаја је 1,96 милиона (мисли се на кабловске оператере). Од тога СББ (Шолаков и Ђиласов) има тржишно учешће од 48,1 одсто. СББ приказује и ТВ Н1 и ТВ Нова С. Дакле кабловски оператер СББ има милион претплатника. Када то помножимо са бројем чланова породице (рецимо 3) добијемо податак да СББ, тј. Ђиласове телевизије Н1 и Нова С допиру до најмање 3 милиона људи. А на те две телевизије је Ђилас присутан 100%, и приказан је 100% позитивно. СНС је само симболично присутна на те две телевизије, и приказана је 100% негативно. Како онда Ђилас и његове странке и странчице и медији, имају образа да се жале на малу медијску заступљеност и да их народ не чује? То је огромна лаж. Додуше, гледаност те две телевизије је мала, због ниских професионалних стандарда (много лажу), али то није кривица ни грађана, ни СНС, већ кривица те две ТВ. Доступни су милионима грађана, али ови неће да их гледају, па тиме неће ни да слушају Ђиласове лажи.

Чињеница друга. Регулационо тело за електронске медије – РЕМ је сачинило изванредан извештај „ИЗБОРИ 2020. – Завршни извештај Надзор и анализа програма пружалаца медијских услуга током предизборне кампање за републичке, покрајинске и локалне изборе – Служба за надзор и анализу Београд, октобар 2020“. РЕМ је анализирао програме 10 телевизија (Н1 -Нова С -Хепи -РТВ1 -ПИНК -Б92 -РТС1 – Прва -РТВ2 -РТС2) и два радија (РНС1, РБГД1), током 51-ног дана изборне кампање. РЕМ је непристрасно установио следеће: „УКУПНО ПРЕДИЗБОРНО ВРЕМЕ, ЗАСТУПЉЕНОСТ УЧЕСНИКА ПРЕДИЗБОРНЕ КАМПАЊЕ у програмским садржајима (изузев огласних изборних порука) – упоредно по пружаоцима медијских услуга (Н1 -Нова С -Хепи -РТВ1 -ПИНК -Б92 -РТС1 – Прва -РТВ2 -РТС2 -РНС1 -РБГД1) СЗС-8,12%; СНС-10,6%“. Овде сам приказао податке само о две коалиције са избора 2020. Шта пада у очи? Прво, коалиција СНС и коалиција СЗС су биле скоро једнаке по медијској присутности, иако СЗС није био учесник на изборима! Друго, СЗС није учествовао на изборима, а добио је своје медијске термине. Треће, две коалиције су готово изједначене по медијској присутности, иако је СНС и тада имала подршку 60% грађана, а СЗС око 10%. Дакле СНС, који је имао 6 пута већу подршку од СЗС, је имао сличан проценат медијске заступљености! Ово развејава потпуну лаж ђиласоваца о лошим медијским условима. А то је главна тачка у Међустраначком дијалогу.

Чињеница трећа. РЕМ је установио и следеће чињенице:

РТС 1 УКУПНО ПРЕДИЗБОРНО ВРЕМЕ – ЗАСТУПЉЕНОСТ УЧЕСНИКА ПРЕДИЗБОРНЕ КАМПАЊЕ у програмским садржајима (изузев огласних изборних порука) – Савез за Србију 3,38%, АЛЕКСАНДАР ВУЧИЋ – ЗА НАШУ ДЕЦУ(СНС) 7,92%.

Дакле, Ђиласов СзС, и поред тога што није учествовао на изборима је добио несразмерно велики медијски простор на јавном сервису, иако за то није постојала обавеза. И тај медијски простор на РТС-у је био само 50 мањи од простора СНС. Ту нема ни речи о неравноправности.

Даље РЕМ каже: РТС 1 ДНЕВНЕ ИНФОРМАТИВНЕ ЕМИСИЈЕ (Вести и Дневници) СзС 8,63%-СНС 9,05%. Када се посматрају дневне информативне емисије РТС, Ђиласов СзС, неучесник на изборима, је био практично изједначен са СНС! Овде могу приметити да је СНС била у неравноправном положају, пошто је имала практично једнако време у дневним информативним емисијама РТС, као и коалиција СзС која не учествује на изборима, и која истовремено има 6 пута мањи рејтинг од СНС (СзС 10%-СНС 60%)!!!

Чињеница четврта. РЕМ је установио и следеће чињенице у вези Шолакових и Ђиласових ТВ:

„ТВ Н1 УКУПНО ПРЕДИЗБОРНО ВРЕМЕ СзС 16,81%, СНС 5,49%. Дакле, на ТВ Н1, која допире до 3 милиона гледалаца, је странка која је 6 пута слабија од СНС, имала 3 пута више простора! И опет се ради о дискриминисању СНС, а не Ђиласовог СзС.

„ТВ Н1“ ОСТАЛЕ ВРСТЕ ПРОГРАМСКИХ САДРЖАЈА (Документарни програмски садржаји). ТВ Н1 је приказала 8 сати пропагандних сатанизујућих емисија (12 документараца специјала), које су 100% уперене против СНС, а 100% афирмативне за СзС и Ђиласа. Ово није радила ни једна друга телевизија.

ТВ „Нова С“ УКУПНО ПРЕДИЗБОРНО ВРЕМЕ – СзС 13,54%, СНС 1,16%. Дакле, на ТВ „Нова С“, која допире до 3 милиона гледалаца, је странка која је 6 пута слабија од СНС, имала 12 пута више простора! И опет се ради о дискриминисању СНС, а не Ђиласовог СзС. Уз то на ТВ „Нова С“ су највише предизборног времена имали „Аналитичари“ (46,91%) који су сви одреда били против СНС и власти!

Чињеница пета. РЕМ је установио и следеће чињенице у вези Шолакових и Ђиласових ТВ: ТВ „Н1“ и ТВ „Нова С“ су објавиле највећу количину предизборних програмских садржаја (укупно 286 сати). Осталих 10 медија које је посматрао РЕМ у извештају, је за 51 посматрани дан емитовало 357 сати предизборног програма. Ових 286 сати (44% од укупног предизборног програма) предизборног програма ТВ „Н1“ и ТВ „Нова С“ је било 100% уперено против СНС и председника Вучића. У ових 286 сати, СНС је на ове две ТВ имала нула процената афирмативног простора. У 357 сати предизборног програма осталих десет медија, СЗС је имао свој медијски простор, као и остали учесници избора, и поред тога што није учествовао на изборима! Као што видите нема ни говора о томе да је Ђиласовска опозиција била дискриминисана у медијима. Ситуација је обрнута, СНС је био дискриминисан кад се посматрају сви медији, које је анализирао РЕМ у свом извештају.

С обзиром да СЗС није учествовао на изборима 2020. добили су несразмерно много медијског предизборног времена, добили су једнако време као да су учествовали на изборима. И где ту Ђилас и братија виде своју дискриминацију и незаступљеност у медијима? Имају две утицајне ТВ где су заступљени 100% афирмативно, са огромном минутажом, док СНС на те две ТВ практично нема афирмативан простор, нити минутажу.

Упоредном анализом садашњег стања медијских слобода, и оног у време пре смене власти у јулу 2012. године, постаје више него јасно да је данашња ситуација у медијима, иако далеко од идеалне, неупоредиво боља у односу на период Ђиласове, Тадићеве и Јеремићеве власти, који је у Извештају Савета којим је руководила Верица Бараћ описан као „владавина медијског мрака“. Истовремено, и поред оштрих подела у медијском пољу Србије на оне медије који су провладини и који су проопозиционо настројени, неспорна је чињеница да су различити медијски садржаји који укључују и дијаметрално супротне политичке и вредносне оријентације, доступни свим грађанима Србије којима су медијски садржаји било које врсте уопште технички доступни. То што су у медијском простору заступљеније позиције које се могу квалификовати као провладине, последица су пре свега тржишног неуспеха проопозиционих медија и непријемчивости опозиционе понуде код највећег дела грађанства. Та околност међутим ни на који начин не може да се карактерише као стање нарушених медијских слобода, утолико пре ако се има у виду чињеница да медији наклоњени ђиласовској опозицији уживају подршку изузетно моћних домаћих и међународних финансијских центара.

Што се тиче односа према медијима, указаћу на следеће чињенице. Када је Ђилас формирао СзС на јесен 2018. године, започео је рат против свих медија који га беспоговорно не подржавају. Тако су се на мети лидера и присталица СзС-а нашле најгледаније телевизије, дневни листови, али и поједини новинари према којима је испољено вербално, па чак и физичко насиље. Врхунац таквог приступа представљао је насилни упад Ђиласа и СзС, у зграду РТС-а, 16.03.2019. године. Тамо су разбијали инвентар јавног сервиса, који плаћају сви грађани, претили су новинарима и онемогућавали рад РТС, током више сати. У РТС, Ђилас и братија су унели моторне тестере! Због чега? Да секу главе? Насиље у РТС-у су предводили Бошко Обрадовић, Драган Ђилас, Зоран Лутовац, Марко Бастаћ и Мариника Тепић. Насиље у РТС-у је преносила и подржавала ТВ Н1. Драган Ђилас је на трибини у Пожеги 2019., поручио да ће се знати да се у Србији нешто променило „када телевизија Пинк изгуби националну фреквенцију“.

Од 2017. па до 2021. Драган Ђилас је поднео најмање 400 масовних тужби против медија, новинара, уредника и других појединаца, чиме је вршио притисак на медије и новинаре, гушећи право на јавну реч. На Ђиласове притиске јавно се пожалио и главни и одговорни уредник политички неутралног листа „Блиц“, Предраг Михаиловић који је током гостовања на ТВ „Прва“ изјавио да је Драган Ђилас, један од оснивача Савеза за Србију, на Твитеру јавно вршио притисак и претио „Блицу“. Врхунац ове врсте притисака Ђилас је достигао подношењем кривичних пријава против уредника листа „Информер“ Драгана Ј. Вучићевића и Александра Игњатовића тражећи за главног уредника тог листа казну од 3 године затвора. Тим поводом реаговало је и Удружење новинара Србије (УНС) оценом да кривична пријава бившег градоначелника Београда и једног од оснивача Савеза за Србију, Драгана Ђиласа против уредника листа „Информер“ Драгана Ј. Вучићевића и Александра Игњатовића, представља притисак на овај медиј.

Што се тиче изборног процеса, који је изванредан од 2012. године, изнећу само један пример.

Драган Ђилас је 01.03.2018. године, сазвао конференцију за штампу, сензационалистички најавивши „да има доказе да се власт спрема да покраде изборе“. Тресла се гора, родио се миш. Испоставило се да је Ђилас открио топлу воду. Као „доказ“ Ђилас је показао црно белу фотокопију фотографије поштанских сандучића и обавештења за гласање! О чему се ради?

Деценијама свака зграда добија вишкове тих обавештења. То је опште позната ствар. Ради се о томе да је по општим проценама у бирачке спискове уписано око милион грађана који више не живе у Србији. У Београду таквих има око 300.000. За сваке изборе и ови грађани, који су се током деценија одселили у иностранство, добијају позиве за изборе, тј. обавештење о томе где се налази њихово бирачко место и који је њихов редни број у бирачком списку. То је Ђилас,  у свом очају, приказао као „припрему за бруталну крађу“. Он је отворено обмануо јавност да су та обавештења упућена огромном броју лажно новопријављених грађана у Београду. И ова прича и ови Ђиласови „докази“ су заборављени већ наредни дан. Никада више Ђилас није помињао лажи које је лансирао. Ђилас је на тој КЗШ најавио своју убедљиву победу!?! Наш народ каже – „У лажи су кратке ноге“. Ђилас је убедљиво изгубио београдске изборе 2018., када је његова коалиција 6 странака освојила 19% гласова, а коалиција СНС је освојила 46% гласова.

Сада ћу се опет вратити на Међустраначки дијалог. Другог дана Дијалога, завршена је друга фаза међустраначког дијалога о изборним условима, уз посредовање представника Европског парламента. Представници Европског парламента су заједно са председником Скупштине Србије, Ивицом Дачићем, представили своје предлоге „Мера за унапређење спровођења изборног процеса, договорене током процеса међустраначког дијалога уз посредовање Европског парламента“ и свој „Нацрт закључака“. Сви представници странака власти (СНС, СПС, ПУПС, СДПС, СВМ, ЈС), све странке мањина и поједине опозиционе странке (СМС, СДС, НОВА, ГДФ, ЛСВ) су прихватили предлоге представника ЕУ парламента и Ивице Дачића. Изразито против су биле Ђиласова и Јеремићева групација. Двери и ДЈБ су остали заглављени негде између прихватања и одбијања. Дакле, консензуса није било, како су прижељкивали представници парламента ЕУ.

На крају Дијалога, новинарима се у име четири представника ЕУ парламента, обратио европосланик Владимир Билчик. Он је рекао да документ о изборним условима јесте корак напред, а да бојкот није решење, те да се нада да ће учесници у Дијалогу бити ангажовани у спровођењу мера из тог документа, иако разуме да њиме није свако задовољан у потпуности. Рекао је да је задовољан што је владајућа већина спремна на спровођење мера. Нагласио је да је дијалог важан део европског пута и перспективе Србије и да се нада да у том духу може да буде настављена сарадња са партнерима из Србије. „Ми смо израдили документ на основу повратних информација које смо одобили од учесника у међустраначком дијалогу. У том документу ми смо идентификовали низ конткретних мера које би помогле Србији да унапреди политичке услове за наредне изборе“, рекао је Билчик и најавио да ће тај документ бити доступан јавности.

Власт Србије је показала спремност да имплементира све што је договорено. Власт је прихватила много тога што до сада није постојало у изборним условима, као што је привремено надзорно тело које би пратило медије, али и да се привремено прошири састав РИК-а, додавањем још шест чланова и шест заменика чланова, у стални састав из редова опозиције. Привремено надзорно тело ће се састојати од 12 чланова, од којих ће шест предложити РЕМ, а шест опозиција, а то тело ће имати улогу да прати медије, извештаја јавност о примени Правилника за јавне сервисе. Ђиласов и Јеремићев део опозиције, те Двери и ДЈБ, у наредним недељама треба да се определе хоће ли учествовати у раду тих тела и предложити своје кандидате. На овим преговорима, странке које чине власти Србије су показале 100 одсто воље за компромисом и дијалогом, показале су потпуну конструктивност, док су Ђиласов и Јеремићев део опозиције, показали потпуну деструктивност и неспремност да воде дијалог и постигну компромис.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришете користећи свој WordPress.com налог. Одјави се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришете користећи свој Facebook налог. Одјави се /  Промени )

Повезивање са %s