Црногорски председник Мило Ђукановић је одувек тврди да је скроман човек. Додуше, сви докази уназад 33 године, колико он влада Црном Гором, говоре супротно. Чињенице кажу да браћа Мило и Ацо Ђукановић поседују баснословно богатство. Обојица то негирају. По томе подсећају на браћу Драгана и Гојка Ђиласа који такође тврде да су скромни људи и да се нису обогатили. И у овом случају све чињенице кажу да браћа Ђилас поседују баснословно богатство.  

Црногорска невладина организација„Мрежа за афирмацију невладиног сектора“ (МАНС) је јуче објавила информацију да ће црногорска „Агенција за спречавање корупције“ (АСК) морати поново да одлучује по иницијативи МАНС-а против председника Мила Ђукановића, због непријављивања милионски вредне колекције сатова. То је Агенцији недавно наложио Управни суд. МАНС је на свом сајту 20.09.2021. објавио ову информацију о сатовима Мила Ђукановића, под насловом „Агенција да утврди колико је сати“.

Коначно је доказано да Мило Ђукановић поседује три фантастично скупа сата, која заједно вреде 1.376.364 евра. Фотографије Мила како их носи доставио је црногорским медијима његов некада близак пријатељ Душко Кнежевић, председник Атлас групе.

Сироти Мило Ђукановић поседује ручни часовник „Патек Филип Скај Мун Турбиљон“ (Patek Philippe Sky Moon Tourbillon) вредан 1.150.659 евра. Кућиште овог сата од 18-каратног злата, пречника  42.8 мм и висине 16.25 мм, има златни бројчаник, као и анти-рефлектујуће стакло од сафира са предње и задње стране. Будући да су јако сложеног дизајна и да сваки садржи укупно 686 покретљивих компоненти, годишње се произведе само од три до пет примерака сатова ове серије.

Сироти Мило поседује и „Бреге Турбиљон Перпетуал Календар“ (Breguet Tourbillon Perpetual Calendar 3795pr/1e/9v6) чија цена износи 158.371 евра. Кућиште сата чини 18-каратно ружичасто злато, а бројчаник му је израђен од 18-каратног злата. Водоотпоран је и на себи има 21 драгуљ.

Последњи из колекције, за који се зна да је у власништву Ђукановића, је „Илисе Нардан Класик Скелетон Турбиљон“ (Ulysse Nardin Classic Skeleton Tourbillon 18k white gold mens watch 1700-129/03) који кошта 67.334 евра. Цео је од белог 18-каратног злата, ручно је осликан и такође водоотпоран. Наравно, сиротан Мило Ђукановић поседује још сатова.

Вујановић, Кнежевић, Ђукановић и САТИЋ

Пресуда Управог суда Црне Горе доказује до које мере је АСК био фокусиран на заштиту највиших функционера претходне власти када је у питању процесуирање због очигледног кршења антикорупцијских закона. После овакве пресуде Управног суда, АСК ће морати да од Ђукановића добије изјашњење о пореклу сатова који су у његовом власништву. Биће заиста занимљиво видети на који начин ће то Ђукановић урадити – да ли ће ћутати, или тврдити да је све лаж, или ће можда тврдити да су сатови јефтине конеске копије вредне мање од сто евра? Можда ће Мило тврдити да му је сатове купио брат? Али тиме у проблем доводи брата Аца. Ово подсећа на случај сиротог министра Шутановца, који је својевремено тврдио да му је скупе сатове (један је био марке „Бреге“ као и Ђукановићев сат) куповао његов таст певач!?!

Директор Истраживачког центра МАНС-а Дејан Миловац казао је “Вијестима” да је ово други пут у последњих пола године да Управни суд проглашава ништавим решења АСК-а које се односе управо на поступање Агенције према Ђукановићу. „Из рјешења која су оспорена пред Управним  судом се јавно види намјера Агенције да Ђукановића поштеди обавезе поштовања Закона о спречавању корупције. Управни суд је исправно  констатовао да је образложење Агенције за непоступање у случају скупоцјених сатова било у нескладу са законом, те да су пропустили да у вези поменутих сатова траже изјашњење Ђукановића”, поручује Миловац. Наглашава да су, како у Црној Гори не постоји институција која води евиденцију о власништву над сатовима, из АСК-а закључили да Ђукановић не крши закон тиме што није пријавио власништво над неколико сатова укупне вишемилионске вредности!?!

Сироти председник Црне Горе је прошле године званично примао око 2.105 евра месечно.То стоји у његовом годишњем извештају о имовини и приходима. Ђукановић је уједно и председник четири радна тела – Савјета за одбрану и безбједност, Савјета за одрживи развој, климатске промјене, Сената Пријестонице и Координационог одбора за пренос посмртних остатака потомака династије Петровић-Његош из Италије, Француске и Аустрије. За ове ангажмане није плаћен. Ђукановић је пријавио да је његова супруга Лидија Ђукановић већи део године примала мало више од 890 евра. Када је у питању непокретна имовина, Ђукановић је власник стана од 187 метара квадратних које је стекао откупом, а након оставинског поступка разменом или наследством стекао је и стамбене просторе од 47 и 170 квадрата, нестамбене просторе од 42, 70 и 168 квадрата, гаражу од 81 квадрат, и око 110.000 метара квадратних земљишта. Председник Црне Горе је сувласник фирме “Глобал Монтенегро” и чевртине “Универзитатса” – оснивача Универзитета Доња Горица.

Сетимо се чувеног Ал Капонеа. Он није „пао“ због убистава, корупције, шверца и другог криминала, већ је „пао“ због тога што није плаћао порез. Тако и Мило. Он неће „пасти“ на злоупотреби службеног положаја, нити на трговини утицајем, већ ће изгледа „пасти“ на томе што није пријавио три „пишљива сатића“, вредна „само“ 1.376.364 евра! И тако је постала позната цена Ђукановићевог монтенегринског патриотизма, етничког и лингвистичког инжењеринга, прогањања СПЦ – 1.376.364 евра! На крају се испоставило да је „велики отац црногорске нације, цркве и језика“, у ствари искомплексирани материјалиста, који пати од аналне фиксације, и фасцинације статусним симболима – баснословно скупим ручним часовницима. И до тога му је највише стало. За све остало мари као за лањски снег.

И овде видимо разлику између Александра и Андреја Вучића, са једне стране, и браће Ђукановић и браће Ђилас, са друге. Александар и Андреј су заиста скромни људи који воле своју земљу, а не статусне симболе, сатове, станове, и остале трице и кучине. Због тога је Александар постао државник, а Андреј морална громада, стална жртва сатанизације, а да ништа погрешно није учинио. Са друге стране, драги читаоци, сами закључите шта су браћа Ђукановић и браћа Ђилас. Велики Душан Радовић је имајући у виду људе налик браћи Ђукановић и браћи Ђилас, изрекао велику мисао: „Мало пара квари тело, а много пара квари душу. Човек је на великој муци. У чему да чува душу ако поквари тело? Шта да чува у здравом телу, ако остане без душе?“

Извор:

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришете користећи свој WordPress.com налог. Одјави се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришете користећи свој Facebook налог. Одјави се /  Промени )

Повезивање са %s