Аутошовинисти су последњих година увели нову „моду“ да оптужују сопствени народ за геноцид који се није догодио. Те људе називам „геноцидашима“. Ове срамне оптужбе ничу као печурке после кише. Последњи у низу геноцидаша који је оптужио сопствени народ за геноцид који се није догодио је Драган Ђилас, председник ССП. Ђилас је 30.9.2021. гостовао емисији „Начисто“ на ТВ „Вијести“ подгоричког медија који је управо он купио. Драган Ђилас је изјавио том приликом да је у Сребреници почињен геноцид и да, како је Међународни суд правде пресудио да је у Сребреници био геноцид, онда ми о томе више немамо потребе да причамо. Цитирам Ђиласа: „Међународни суд правде, као што пише у Декларацији, донео је пресуду и ми о томе више немамо потребе да причамо“. Тиме је Ђилас потврдио и свој став да је у Сребреници почињен геноцид, и да је то коначна ствар.

Од многобројних примера ових срамних аутошовинистичких лажи, навешћу још примере срамних изјава Маринике Тепић и Санде Рашковић Ивић. Мариника Тепић, Ђиласова службеница у његовој компанији „Мултиком“, и истовремено потпредседница његове странке. је 2016., као посланица потписала предлог Резолуције о геноциду у Сребреници и предала га Скупштини Србије. Мариника Тепић је током заседања Скупштине Србије, 14.11.2017., између осталог рекла: „ја тражим заправо да се у Кривичном законику препозна као кажњиво негирање геноцида и ратних злочина (…) и то нарочито када је реч о пресудама које се односе на ратне злочине и геноцид почињен у наше име (…) Дакле, ту је та геноцидна намера у суштини. Да отворимо расправу на ову тему, да се суочимо са геноцидом који је почињен у наше име“. Мариника Тепић Циобану Зхивцу, никада није осудила злочине над Србима у ратовима деведесетих, као што никада није осудила геноцид над Србима, Јеврејима и Ромима који се догодио у усташкој НДХ, нити је осудила злочине нацистичке Румуније у Другом светском рату, када је у Румунији убијено преко 400.000 Јевреја и Рома.

Ђиласу, Мариники и другим аутошовинистима пут је утрла садашња потпредседница Јеремићеве Народне странке, Санда Рашковић Ивић још 2014. године. Она је као посланица ДСС, изнела свој став да је Сребреница геноцидни злочин, 28.2.2014. године на веома гледаној бањалучкој телевизији “АТВ- Алтернативна телевизија”, у емисији “Апостроф“. Цитирам Санду Рашковић Ивић: „Сребреница је била злочин, због ког не треба да будемо поносни – Питање водитеља: “Који…Која врста злочина? – Одговор Санде Рашковић Ивић: „Она је била геноцидни злочин”. Овом далекосежном изјавом госпођа Санда Рашковић Ивић, сада потпредседница Народне странке, је тешко и неоправдано осудила српски народ као геноцидни. Она је оптужила и Републику Српску и Републику Србију за геноцид. Да ова грозна изјава није случајност сведочи чињеница да је госпођа Рашковић, у новембру 2013. године, у Скупштини Србије, дала интервју хрватском медију «Шибеник- ин», где је дословце рекла: „Тешка срца морам признати, Хрватска је имала право на успоставу јурисдикције у Книну”. Овом изјавом Санда Рашковић Ивић је оправдала хрватске злочине над Србима, почињене у злочиначким акцијама „Бљесак“ и „Олуја“. Све ове изјаве Ђилсаса, Маринике Тепић и Санде Рашковић сведоче о недостатку родољубља, карактера и морала.

Како је слаба власт неотпорна на спољне диктате, показао је Тадићев, Ђиласов и Јеремићев режим 2010. године. Овај режим је у марту 2010. усвојио Декларацију о Сребреници. Иако се у Декларацији не помиње реч геноцид, формулација „на начин утврђен пресудом Међународног суда правде“ значи осуду геноцида у Сребреници, због тога што пресуда поменутог суда говори о геноциду у Сребреници.

Да је заиста реч о антисрпској завери сведочи усвајање Резолуције о геноциду у Сребреници, у парламенту Црне Горе, 17.06.2021. и усвајање Резолуције о геноциду у Сребреници, у парламенту лажне државе Косово, 07.07.2021. Обе резолуције, као и она Мариникина, представљају преписани текст британске Резолуције из Савета безбедности УН из 2015. године, који већ годинама као баук кружи нашим регионом.

Геополитички циљеви усвајања ових резолуција и изјава Ђиласа, Маринике и Санде Рашковић су вишеструки. Вишеструко штетни за тзв. српски свет на Балкану (Србија, Српска, КиМ, Црна Гора). Циљ свих резолуција о Сребреници је укидање Републике Српске. Циљ је слабљење значајно ојачале Србије, ојачале под председником Вучићем. Таква јака и стабилна Србија не одговара геополитичким интересима запада, због тога што таква Србија јача Републику Српску, јача српске снаге у Црној Гори, и јача положај Срба на КиМ. Сама злоупотреба дефиниције геноцида доводи до компромитовања, девалвирања и обесмишљавања научног, правног значења појма геноцид и до хиперинфлације разних „геноцида“. Што се тиче Сребренице, истину треба поновити милион пута. Муслиманске паравојне снаге су од 1992. до јула 1995. масовно убијале Србе у селима у околини Сребренице. Убијена су 2.383 српска цивила и више од 150 српских села је сравњено са земљом. После тога су српске снаге починиле злочин у Сребреници, када је убијено више хиљада муслимана.

А глупу Ђиласову тезу да о лажном геноциду немамо више шта да причамо, најбоље демантује „Издвојено мишљење хашке суткиње Нијамбе у другостепеној пресуди генералу Младићу“, које је један од кључних доказа о непостојању геноцида у Сребреници. Суткиња Нијамбе је нагласила да би читав судски поступак против Младића морао бити поновљен, те је уважила осам од девет тачака жалбе Младићеве одбране. Најважније је њено образложење у вези квалификација злочина у Сребреници. Суткиња Нијамбе отворено преиспитује да ли је реч о геноциду и да ли је злочине уопште осмислио и наредио Младић.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s