Закон о заштити од буке је један од закона који је припремљен у поступку усклађивања  са прописима ЕУ и део је Зелене агенде. Претходни Закон о заштити од буке из 2009. године је био неусклађен са ЕУ законодавством и европским директивама. Толико о Тадићевој, Ђиласовој и Јеремићевој посвећености евроинтеграцијама. Овај Закон о заштити од буке ће бити потпуно усклађен са  са законодавством ЕУ. Потпуна усклађеност биће постигнута усвајањем Правилника и других подзаконских аката који ће пратити овај Закон. Овај Закон, и хиљаде закона и прописа које смо донели у Скупштини, су докази да Србија није препрека приступању ЕУ, већ су проблем политичка неслагања око даљег проширивања ЕУ. Европска комисија је препоручила да се у Закону о заштити од буке, поред осталог, прецизније дефинишу многи појмови из Директиве 2002/49 ЕЗ.

Поменућу да сам још 2008. као кандидат за председника општине Стари град, написао локални програм борбе против буке, штампао га у 10.000 примерака, и подељен је грађанима Старог града у кампањи од врата до врата. Нажалост, грађане није занимао тај програм, већ су насели на Тадићеву и Ђиласову изборну превару.

Овај закон ће унапредити систем заштите од буке, утврдиће и оствариће мере у области заштите од буке, спречиће или смањити штетна дејства буке на здравље људи и животну средину; утврдиће граничне вредности буке; утврдиће степен изложености буци путем израде карата буке; довешће до усвајања акционих планова у циљу спречавања и смањења изложености буци; обезбедиће приступ информацијама јавности о буци и ефектима буке. Заштиту прописану овим Законом, заједно ће обезбедити и Република, и аутономна покрајина, и јединице локалне самоуправе, односно град Београд, али и предузећа, правна лица, управљачи и концесионари извора буке, научне и стручне организације и друге јавне службе.

Када говорим о улози локалних самоуправа, навешћу да се на Врачару у улици и згради у којој станује Ђилас, грађани масовно жале на буку. Прошле године у априлу, Ђилас је недељама лупао у шерпе са свог прозора, снимке тога је сам приказао јавности. Шта је тиме хтео да поручи – да је гладан? Да нема ко да му кува, пошто живи сам? У то доба Ђилас је набавио мачку и пса, који је месецима тужно лајао и завијао, док је мачка неутешно мјаукала. Комшије нису могле ока да склопе. Срећом мачка је успела да побегне, а пас је извршио самоубиство. Као што видите са Ђиласом неће да живи ни куче ни маче. И трећи проблем, који траје годинама, је силна ноћна бука из Ђиласовог стана. То звучи овако. Наиме, Ђилас у свом стану од три ара, има ђакузи каду пуну дуката, али и велику звучну касицу прасицу. Како живи сам, Ђилас се ноћу купа у златницима, који падају на плочице, активира касицу прасицу и све то производи силну буку. Молим надлежне да реагују.

Превентивне мере заштите од буке односе се и на област планирања и изградње. У просторним и урбанистичким плановима обезбеђују се мере и услови заштите од буке. Када говоримо о буци у погледу изградње, то се односи и на рушење објеката. Ту је велике разултате у рушењу и прављењу буке имао 23.годишњи син потпредседника Јеремићеве Народне странке, Борислава Новаковића, Никола Новаковић који је пре неки дан, у екстремно пијаном стању разбио 30 м2 излога просторија СНС у Новом Саду, уз наношење и друге огромне штете. А да ивер не пада далеко од кладе, сведоче чињенице да је отац Николе Новаковића, Борислав Новаковић на зао глас дошао због тога што је био ухапшен због основање сумње да је од 2007. до 2010., оштетио буџет Новог Сада за око 1,3 милиона евра. Старијег Новаковића је 17.03.2017., Виши суд у Београду осудио на три и по године затвора због малверзација приликом изградње Булевара Европе у Новом Саду. Што се тиче буке изазване вандализовањем просторија СНС, та бука је била велика протеклих година. До сада је разбијено, разлупано, па чак и спаљено преко 50 просторија СНС. Од када се Ђилас вратио у политику број напада на просторије СНС је учетворостручен. На питање, ко је чинио ове вандалске чинове, осим ђиласоваца, одговор даје и последњи вандалски чин у НС који сам навео.

При пројектовању, грађењу и реконструкцији стамбених, стамбено-пословних и пословних објеката, објеката саобраћајне инфраструктуре (путеви, железница и аеродроми) и индустријских објеката, спровешће се мере звучне заштите, у складу са овим законом и посебним законима. Битно је и да ће бити утврђени индикатори буке. Биће извршено и Акустичко зонирање на на основу намене простора, односно референтних карата просторних и урбанистичких планова.

Када говоримо о проблему буке, говоримо о звуку и акустици. Звуком и акустиком се баве физика, механика, машинство, инжењерство. Дакле, проблемима заштите од буке баве се инжењери нпр. машинства, физичари, техничари. Баш случајно техничку школу тог смера је завршио Јеремићев потпредседник, Мирослав Алексић. У средњој школи је последње 4. године, ишао на поправни. Имао је седам двојки, и једну јединицу од 11 предмета. То је тај Јеремићев геније. А ко је то нама физичар? Па Јеремић је завршио физику у Енглеској, а од све физике и математике једино знање које има је да зна да сабира до 7,5 милиона долара, за своју НВО и ПР агенцију. Наравно, Јеремић се физиком никада није бавио. А машински мозак, по сопственом признању, има Ђилас. Машинством се никада није бавио, од математике једино познаје процентни рачун 80% минус 20% минус20% и зна да сабира до 619 милиона и то евра. Ова мала, мала, мала група….се често окупља око Андрићевог венца, узнемиравајући грађане те улице својом буком. Тако је Јеремија Вук Бранковић у марту 2019. са бучног разгласа урлао да Вучић пада до Ускрса 2019. Прошле су две и по године од тада. Потом је мали Јеремија, са својим генијалцима Седи један Алексићем и Новаковићем из Булевара Европе, поново дошао у јуну 2021. на Андрићев венац, где је цијукао да ће да бије председника Вучића. Станари околних зграда су се чудили колико гласно цвили и кевће мали Јеремија.

Овим Законом се одлично одређују права и обавезе Правних лица која су власници, односно корисници извора буке. А то се наравно односи и на Угоститељске објекте у којима се емитује музика или изводи забавни програм. Овим су створене све претпоставке да се реше ови проблеми у урбаним срединама, на првом месту. Значајну улогу у решавању проблема буке имаће комунална милиција и наравно, надлежне инспекције! Комунална милиција је, поред овлашћења прописаних законом којим се уређују послови и овлашћења комуналне милиције, посебно овлашћена и да врши мерења нивоа буке пореклом из угоститељских објеката. А та бука се показала као један од већих проблема у урбаним срединама.

Ту су и Казнене одредбе. Висина санкција је усклађена са одредбама Закона о прекршајима. Поред изречене новчане казне за прекршај правном лицу се може изрећи и заштитна мера одузимања предмета који су употребљени или намењени за извршење прекршаја, односно који су настали извршењем прекршаја. Ово помињем због тога што је Ђилас правно лице, које живи у стану своје компаније. Стога му треба одузети шерпе којима прави буку, звучну касицу прасицу, као и незаконито стечене златнике, којима ноћу прави буку. Такође примећено, је годину дана уназад да Ђилас поседује џубокс по имену Мариника, у који убаци плату, а Мариника онда свира. Колико пара толико и музике.

Циљеви које би требало остварити Законом о заштити од буке у животној средини су: утврђивање и остваривање мера у области заштите од буке како би се избегли, спречили или смањили штетни ефекти буке на здравље људи и животну средину и побољшао квалитет живота предузимањем одговарајућих мера заштите.

Овај Закон је само један у низу успеха председника Вучића и премијерке Брнабић у протеклих месец дана. Уназад недељама ређају се Вучићеви успеси, а неуспеси непријатеља Србије. Прво је Мило Ђукановић доживео тежак пораз, када је устоличен митрополит Јоаникије. Мило Ђукановић је приказао себе као антисрбина и екстремисту, који подржава сулуде насилнике „комите“. Потом је Ангела Меркел указала посебну част председнику Вучићу, својом опроштајном посетом, и најавила да је Немачка заинтересована за ископавање литијума, што је огромна шанса за Србију, јер немачке компаније могу у Србији производити литијумске батерије и електрична возила. Потом је ђиласовски део опозиције доживео тежак пораз на преговорима о изборним условима, када су сулудо понашање тог дела опозиције, осудили и европарламентарци, које су ђиласовци позвали у помоћ. Потом је Ана Брнабић имала сјајне наступе у УН. Потом је Вучић маестрално решио кризу на КиМ, коју је изазвао екстремиста Курти. Куртијева власт је доживела тежак пораз, а Курти је изгубио образ. Осудили су га и САД и ЕУ. Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен је два дана провела у Србији, одајући почаст Вучићу због решавања кризе, и промовишући градњу фантастичне железничке пруге Београд, Ниш, македонска граница (коју ће ЕУ финасирати до 50%). Потом је Колувија дао интервју Влади Ђукановићу, што је посебно узнемирило ђиласовце, јер су се распале њихове лажи о случају „Јовањица“. Онда их је председник Вучић дотукао својим коментарима о том интервјуу. Да невоља по ђиласовце буде већа, Вучић их је још једном дотукао, отварајући српски павиљон на „EXPO 2020“ у Дубаију, податком да Министарство финансија процењује да ћемо ову годину завршити стопом раста већом од седам одсто, што је у условима епидемије невероватно добро.

Указаћу на крају, на то да ми немамо покривену област загађења јавног, медијског простора. Да ли је медијски простор, било да су у питању друштвене мреже, интернет, или телевизије, да ли је то животна средина? Јесте и то је део наше животне средине. То не регулишу ни медијски закони, нити еколошки закони. Ради се о области која је негде између. Ово је и глобални, али и наш локални проблем. Глобални, због тога што је загађење које долази из друштвених мрежа постало разорно, нпр антивакцинаши. Локални проблем, због тога што ми у Србији имамо токсичне медије који шире својеврсну готово „расну“ мржњу и неистине уперене против нпр. 700.000 грађана који су чланови СНС. Док не донесемо један овакав модеран закон, биће могуће вишегодишње дехуманизовање свих чланова породице председника Вучића, и њега самог. Биће могуће бестијално вређање и псовање његове мајке, и глорификовање примитиваца и псовача, на ђиласовским медијима. Биће могуће сатанитовање 10 одсто популације Србије.

А што се тиче Закона против буке, за крај ћу цитирати стихове из популарне песме „Руке“ Дарка Рундека и Карго Оркестра: „Пусти да ти свирам, душа гине од тишине. И не бој се буке, то што свира то су руке!“. Хвала вам. Живела Србија!

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришете користећи свој WordPress.com налог. Одјави се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришете користећи свој Facebook налог. Одјави се /  Промени )

Повезивање са %s