Објављивањем „ВЕРИТАС ПАПИРА“ лист „Информер“ је одржао лекцију из истраживачког новинарства свим ђиласовским медијима, али и оним иностраним медијима који су објавили „Пандора папире“. Прво, све што је „Информер“ објавио је тачно. Друго, није објавио парцијалне информације као они који су објавили „Пандора папире“, већ је објавио све што има. Треће, „Информер“ је непристрасан, и нема двоструке аршине. Поштовани читаоци морате запазити једну битну ствар, од четвртка 7.10.2021. до данас 12.10.2021. дакле целих 5 дана, нема Ђиласовог демантија, нема демантија из ССП, нема демантија од „Мултикома“. Истражене су десетине Ђиласових сарадника, тачније плаћеника. Ђилас ћути, не рачунајући КЗШ од пре 5 дана, када је признао све ово што „Информер“ објављује. Ћуте и сви ђиласовски медији. Нормално да сви они ћуте. Све је истина, све је тачно. Браво за Драгана Ј. Вучићевића, браво за редакцију „Информера“! Најбољи пример истраживачког новинарства. Не само да нема демантија, већ је Ђиласа ухватила паника и неприпремљен је смандрљао конференцију за штампу у четвртак 7.10.2021., када је сазнао за „Информерово“ откриће да је потплаћивао медије, новинаре и аналитичаре. Тада је невољно признао оно што „Информер“ тврди. Ђилас је признао на КЗШ: „Компанија „Мулитком“ је позајмљивала новац многима. То што ви говорите су подаци из пореске контроле која у мојој фирми постоји већ две године и кад се ти подаци појаве у јавности, то значи да је неко из Пореске управе дао те податке. Поднећу тужбу против њих. Ја се не кријем, та компанија је велика, позајмљује људима, и тако ће увек бити“. Тиме је Ђилас признао да плаћа аналитичаре, новинаре и медије! Све ово што је „Информер“ открио, то се поклапа са оним што је пре више од годину дана, на свој начин потврдио Сергеј Трифуновић. Сергеј Трифуновић је у емисији „Без устручавања“ 11.07.2020., посведочио да Ђилас потплаћује све редом! Тада је Трифуновић рекао да Ђилас решава проблеме тако што потплаћује појединце и медије. Трифуновић је тачно рекао: „Лако је Драгану Ђиласу, он има паре и све тако решава. Ђилас има своју флерт странку, са парама све лако купује, седне и искешира, све покупује, они узму… Владику Григорија наговори да буде кандидат за председника, а Раду Ђурић из „Београдске хронике“ да буде кандидат за градоначелника. Ђилас дође седне, тап тап тап, узме купи… ја немам паре да искеширам као Ђилас…“. Ово је веома важна потврда онога што је открио „Информер“.

Ђилсове оф-шор форе!

Када сам већ поменуо „Пандора папире“, да кажем да нико не зна има ли Ђиласа у тим папирима? Ове папире су селективно лансирале обавештајне службе САД и Британије, са одређеним политичким циљевима. Портал „КРИК“, али и други медији су открили да је Ђилас имао офшор фирме. „Информер“ је пре годину дана утврдио да су Драган и Гојко Ђилас имали или да имају фирму у офшор зони у Делаверу (САД). Објављени су докази да су браћа Ђилас имала ту фирму и да су преко пореског раја трговали милионски вредним некретнинама. Ђилас је био власник, а Гојко Ђилас био директор и правни заступник представништва фирме „Comodos corporation LLC”. По подацима Агенције за привредне регистре (АПР), се види да је Гојко Ђилас био директор и правни заступник представништва фирме „Comodos corporation LLC” из Делавера у САД, познате офшор зоне у којој се компаније региструју како би њихови власници избегли плаћање пореза у својим матичним државама. Гојко Ђилас је као директор ове фирме, новцем из офшор зоне купио вилу на Дедињу и плац од 10,8 ари у Улици Јеврема Грујића. Потом је Гојко Ђилас ову некретнину пребацио на Ђиласову фирму „Comity Real Estate“- чији је такође директор и овлашћени заступник, да би затим вила преко посредника била продата трећем лицу.

У КРИК-овој бази имовине политичара Драгана Ђиласа стоји још од 2018. да само некретнине Драгана Ђиласа вреде 24.375.347 € (1.649 м2). Портал „КРИК“ је 2018. године, утврдио да је Ђилас имао офшор фирме. У поменутој бази, између осталог, у делу којисе односи на имовину стоји следеће: „Власништво у „Comity Real Estate“-Србија-Драган Ђилас-151.347 €. Неновчани капитал ове фирме је око 888.000 евра, према тренутним подацима на сајту Агенције за привредне регистре. У овај износ улази вредност виле на Дедињу која је у капитал унета непосредно пре него што је Ђилас купио фирму. У новембру 2017. „Comity Real Estate“ је продао кућу, како показују документа. Ова промена, међутим, још није забележена у бази АПР-а па се кућа још води у неновчаном капиталу. КРИК је због тога рачунао само новчани капитал“.

У овој КРИК бази имовине, у делу који се односи на Ђиласове компаније, стоји и следеће: „„Comity Real Estate“- Драган Ђилас – Власник – 151.347 €. Компанију су, под првобитним називом „Chalet“„ у априлу 2011. године основали адвокат Миле Чогурић и његов отац Радован. Њих двојица су, као капитал у компанију, унели вилу на Дедињу која је тада процењена на више од милион евра. Месец дана након оснивања, ову фирму купује Ђиласова компанија „Мултиком гроуп“ за 1.050.000 евра. Директор компаније до марта 2013. био је Драган Јешић, власник маркетиншке компаније „Медиа поинт“. Јешића на месту директора мења Јадранка Дринић. У августу 2017. године, „Comity Real Estate“ је продао вилу на Дедињу за 720.000 евра“. Све ово је значајно због следећих КРИК података о Ђиласовој ОФШОР компанији којом је управљао његов брат Гојко: „Представништво „Comodos Corporation LLC“-Гојко Ђилас – Директор – „OFFSHORE“. Брат Драгана Ђиласа Гојко био је директор представништва офшор фирме„Comodos Corporation LLC“ из Делавера за коју није могуће утврдити власништво (!?!) Новинари КРИК-а су прибавили документ из делаверског пословног регистра, али он не открива ко стоји иза фирме. Компанија је основана у априлу 2006. и након месец дана отворила је представништво у Србији, које је било за регистровано за продају телевизијских права. Овлашћење да заступа офшор компанију „Comodos Corporation LLC“ имао је адвокат Срђан Ковачевић који је заступао бројне Ђиласове фирме“.

Као што видимо непобитно је утврђено да су Драган и Гојко Ђилас имали, и да вероватно и даље имају офшор компаније. Значајно је то што се Делавер офшор зона налази на територији САД и дозвољено им је да апсолутно крију све податке. То је најзаштићенија светска офшор зона. Видите да КРИК каже: „Брат Драгана Ђиласа Гојко био је директор представништва офшор фирме „Comodos Corporation LLC“ из Делавера за коју није могуће утврдити власништво (!?!) Новинари КРИК-а су прибавили документ из делаверског пословног регистра, али он не открива ко стоји иза фирме“. Друго, што се тиче тога да документ нешто открива или не открива, то је остављено на поверење КРИК-у. А КРИК-у се не може веровати да једним делом не штити Ђиласа, и не открива да он стоји иза офшор компаније где је брат Гојко директор представништва. Индикативна је полемика која је настала пре неки дан, 07.10.2021. када је глодур КРИК-а, Стеван Дојчиновић, у емисији на РТС-у, „ОКО“ поновио да Ђилас има офшор компанију или компаније. На то је реаговао Ђилас, који зна да овај податак стоји већ три године у КРИК-овој бази, и никада ништа није демантовао. Е сад после три године Ђилас је покушао да демантује Дојчиновића. Ђилас је 08.10.2021. послао саопштење медијима у коме каже: „Није тачна тврдња да је Крик „открио да сам ја исто имао неку структуру офшор фирми“, како је изјавио Стеван Дојчиновић. У, иначе не потпуно тачном извештају Крика о мојој имовини, не налази се никаква шема мојих офшор фирми, што је лако утврдити читањем текста“. Прво, Ђилас говори неистину. Из КРИК-ове базе се јасно види, како сам и ја цитирао у претходном делу текста, да је су Драган и Гојко Ђилас имали офшор компанију „Comodos Corporation LLC“ из Делавера. Друго, Ђилас се после три године сетио да демантује податке из базе КРИК-а. Поставићу два питања Ђиласу – Због чега говорите неистину да у бази КРИК-а нема података о вашој офшор компанији „Comodos Corporation LLC“ из Делавера? Због чега сте се тек после три године сетили да демантујете податке из базе КРИК-а?

Ђилас је заправо у силним проблемима. Ови његови су схватили да је заиста „зарадио“ 619 милиона евра. Жута братија није на власти већ 9 година, не могу да краду, пресушили им извори, кризирају. Онда су почели да траже Ђиласу паре. Онда је он почео да их запошљава у „Мултикому“. То се показало као недовољно. Онда су неки тражили још новца. Онда је Ђилас почео да им „позајмљује“, да купује њихово ћутање и подршку, јер ако неки од њих проговоре (Бијелић нпр.), Ђилас би могао да заглави у затвору. Истовремено кроз ове „позајмице“ Ђилас поред тога што купује ћутање, он пере паре, купује новинаре и медије. Машала! Шта је један од закључака? Ђиласа не воли нико. Један од доказа је то што живи сам, нема ни кучета ни мачета. Други доказ је то што он мора дебело да плаћа све своје страначке функционере – сви раде код њега у Мултикому, а уз то добијају и „позајмице“. Са једне стране они су његови робови. Међутим, неки од тих робова су опасни. Били су сведоци Ђиласових малверзација, и могу да га пошаљу у затвор ако промене страну и проговоре (Бијелић, Пашић, Стаменковић, Никезићи итд.). Са друге стране он мора да купује њихово ћутање, јер ако само један проговори, Ђилас оде у затвор. Ђилас мора да плаћа сву медијску подршку, све своје новинаре, аналитичаре, ПР и маркетиншке агенције. Нико неће да мрдне прстом за њега, без пара.

„Мултиком“ пијавица – Гојко Ђилас ради у „Мултикому“!

„Информер“ је открио да је Ђилас  у последњих 5 година (2018.,2019.,2020. нешто мање у 2016. и 2017.) потплатио своје „сараднике“ са 202 милиона динара тј. са 1,7 милиона евра „позајмица“!!! Међутим, с обзиром на то колико је укупно  „зарадио“ док је био на власти (619 милиона евра) и колико је откривено на тајним рачунима (68 милиона долара, у 17 држава, на 53 рачуна), новац за потплаћивање је сића за Ђиласа. Ово је и позив ђиласовцима – морате да тражите много више од газде – немојте да вас купује за сићу (кад већ не верујете ни у шта, ни у Ђиласа, ни у политичку идеју)! Доказ да Ђилас своје плаћенике финансира новцем који је згрнуо док је био власт, је чињеница да „Мултиком“ Драгана Ђиласа у периоду  од 2015. до 2020. није зарадио толики новац колико износе позајмице, већ је имао губитке. Ђилас је профит имао само док је био у власти (од 2004. до 2013.). Због тога постоји основана сумња да је тај профит у тих десет година стекао захваљујући трговини утицајем и троструким функцијама које имао (компаније, странка, држава). То показују званични подаци и драгоцени извештај Верице Бараћ. Тако је Ђиласов „Мултиком“, за шест година, од 2015. до 2020, забележио нето губитак у укупном износу од чак 6.422.243 евра! Најгоре је било 2018. године, коју је „Мултиком“ завршио са минусом од скоро 4,6 милиона евра. Нето губитак 2019. био је око 850.000 евра, а 2020. године скоро 740.000 евра. Све ово је јасан доказ да Ђилас заиста има онолики новац на тајним рачунима – 68 милиона долара, у 17 држава, на 53 рачуна – иначе, одакле новац за позајмице?

Збирно пословање четири најзначајније компаније у власништву Ђиласа – „Мултиком групе“, „Дајрект медије“, „Емоушн продакшн“ и „Овејшн ББДО“ – од 2000. до 2014. – показује да су оне сваке године остваривале и приходе и нето добит у стотинама милиона евра. За тих 15 година (од 2000. до 2014.), Ђиласове фирме приходовале су 619 милиона евра, а нето добит је била 106 милиона евра. Хронолошки то изгледа овако: од 2000. до 2003. ове четири компаније приходовале су два милиона евра и имале нето добит од „само“ 624.000 евра. У наредне три године, од 2004. до 2007. забележиле су приход од 179 милиона евра и добит од 28 милиона евра. Потом је уследило „златно доба“- Ђилас је од 2008. до 2012. забележио приход од 332 милиона евра, а нето добит од чак 45,5 милиона евра! У 2013. и 2014, приходовао је 106,5 милиона евра и остварио добит од око 32 милиона евра. Када се урачунају приходи и нето добит осталих Ђиласових фирми (поред ове 4 главне), долазимо до оних чувених 619 милиона евра прихода, и до нето добити од 106 милиона евра.

Посебан куриозитет представљају подаци о томе да готово сви главни функционери Ђиласове странке, истовремено раде у његовој компанији „Мултиком“. Уз то неки од њих добијају огромне фиктивне позајмице од Ђиласа. Ту онда нема говора о томе да су Ђиласови функционери независни и слободни на било који начин. Они су вишеструко зависни и у „ропском“ положају. У Ђиласовој компанији „Мултиком“ раде: Мариника Тепић, потпредседница ССП, Александар Бијелић-бивши Ђиласов Градски менаџер (добио позајмицу од 300.000 евра), бивши директор БИА Саша Вукадиновић (добио и „позајмицу“), функционери ССП- Ана Стевановић, Татјана Пашић-бивша Ђиласова заменица градоначелника, Љубан Панић, Душан Никезић, син Звонимира Никезића (добио „позајмицу“). У „Мултикому“ ради и Бранко Јанковић, бивши директор Агенције за јавне набавке у периоду када је градоначелник Београда био Драган Ђилас. Јанковић је пре две године ухваћен (02.02.2020.) како на једној бензинској пумпи краде. У компанији ради и Катарина Спасовић, која је у АПР-у наведена као „остали заступник“ у правном лицу „Мултиком“. Она је добила 1.800.000 динара „позајмице“ од Ђиласа. У АПР-у у подацима „Мултикома“, „Огранци“, стоји да Ђиласов „Мултиком“ има један огранак, ћерку фирму под називом MULTIKOM-RENT“ која је регистрована за „Изнајмљивање властитих или изнајмљених некретнина и управљање њима“. Заступник „MULTIKOM-RENT“ је нико други до Ђиласов рођени брат Гојко Ђилас! Дакле и Гојко Ђилас ради у „Мултикому“ и очигледно брине о оних стотинак некретнина које поседују он и брат Драган.

Али-Баба Ђилас и 54 разбојника

Да је Ђилас уплетен у низ „мутних“ послова и да нешто није у реду ни са фиктивним позајмицама, сведочи то да постоји огроман број његових сарадника из доба док је био градоначелник, који су хапшени под оптужбама да су оштетили буџет града Београда. Многи од тих људи су сада функционери његове странке, раде у „Мултикому“ или добијају „позајмице“. Александар Бијелић, бивши Ђиласов градски Менаџер, хапшен је заједно са још осам лица (Марко Благојевић, Данка Шотра, Слободан Стевић, Елизабета Троха, Радован Драча, Славко Божић, Нада Ћубић, Миле Зекић) због сумње да су у току реконструкције Булевара Краља Александра, злоупотребом положаја, оштетили буџет Београда за 6 милиона евра. Оптужница је потврђена у октобру 2016. године. Бијелић је добио „позајмицу“ од Ђиласа у износу од 35.800.000 динара, што је више од 300.000 евра!  Звонимир Никезић, власник консултантске фирме „Цес Мекон“ (отац Душана Никезића, највишег функционера Ђиласовог ССП и службенима „Мултикома“) је хапшен под оптужбом за продужено кривично дело злоупотребе положаја одговорног лица у подстрекавању, а у вези са афером „Азотара“ Панчево. З. Никезић је добио „позајмицу“ од Ђиласа у износу од 12.938.000 динара, што је више од 100.000 евра! Бојан Милић, високи функционер ДС, бивши председник општине Раковица и бивши директор „Инфостана“ хапшен је због сумње да је малверзацијама оштетио предузеће „Пионирски град“ за 19,3 милиона динара. Због ових малверзација иза решетака се нашло још 5 Ђиласових функционера (Мирослав Лазовић, Ливиус Бунда, Душан Јовић, Павле Животић, Слободан Јакшић). Високи функционер ДС и бивши генерални директор ЈКП „Градска чистоћа“ Александар Стаменковић и још четири особе (Бојан Анђелковић, Мирјана Ивановић, Живко Радојичић и Душан Мандрапа), били су ухапшени због сумње да су преко малверзација везаних за тендер за подземне контејнере у Београду, оштетили државу за 169 милиона динара. Стаменковић је добио „позајмицу“ од Ђиласа у износу од 1.600.000 динара! Председник комисије Дирекције за грађевинско земљиште Београда Милутин Ђајић ухапшен је због сумње да је учествовао у малверзацијама тешким више од милијарду динара, а на штету буџета Београда, у аферi „Интерцептор“, пројекту изградње канализационог колектора за центар Београда. Поред њега ухапшени су и чланови комисије Дирекције Наташа Костић, Чеда Видачићу, и  Драгиша Вучковић директор „Хидротехнике – хидроенергетике“ и Радуле Ђоковић  директор „Фербилда“. Ненад Миленковић, бивши председник општине Нови Београд и још седам лица (Миша Марковић, Дејан Миљковић, Петар Рацковић, Александар Карановић, Радисав Дабетић, Владимир Гарић, Хелена Начић Тодоровић) су били ухапшени под сумњом за низ малверзација којима су оштетили општину Нови Београд. Бивши председник општине Младеновац, Дејан Чокић и још три лица (Д.Т. одговорно лице општине Младеновац, М.Ц. одговорно лице СКН Младеновац и Ј.М. службено лице у управи општине) су били ухапшени под сумњом да су за рачун предузећа „Комерц јавор“ нанели штету општини Младеновац, у износу од 29,5 милиона динара. Чокић је добио „позајмицу“ од Ђиласа у износу од 1.800.000 динара! Небојша Ћеран, бивши генерални директор Рударског басена „Колубара“ (и бивши директор ГСБ), високи функционер ДС, и још 5 лица (Љубиша Некић, Саша Радановић, Зоран Живковић, Бранко Вуковић, Зоран Марковић) су били ухапшени под сумњом за малверзације приликом експропријације земљишта. Бивши председник општине Сурчин, Војислав Јаношевић и још пет особа (Гвозден Радивојчевић, Јован Миливојевић, Раде Спасић, Светлана Спасеновић, Дејан Радојевић) је ухапшено под сумњом за злоупотребу службеног положаја, тешку више од 27 милиона динара. Бивши председник београдске општине Палилула и помоћник Драгана Ђиласа док је овај био градоначелник Београда, Данило Башић ухапшен је 26.03.2021. у склопу акције борбе против криминала у држави. Он се сумњичи да је део грађевинске мафије. Башић је осумњичен да је нелегално градио на више локација на београдској општини Палилула, у спрези са корумпираним грађевинским инспекторима. Ђилас је више пута тврдио да су сви ови људи невини!?! Укупно сам набројао 54 невинашцета!

А криминалци?

Осим ових сарадника, Ђилас је сарађивао и са низом криминалаца и дилера дрогом. Постоје фотографије Ђиласа и ових криминалаца, из којих је јасно да су били у блиским односима. Ђилас никада није одговорио на ове компромитујуће доказе. Ђиласа се 25.11.2020. састао у просторијама ССП, у Краља Милана, са криминалцем Владом Јапанцем (Владимир Јовановић, алијас Владимир Мрђић). Ђилас се потом на улици испред странке, сликао са Владом Јапанцем. Влада Јапанац се први пут помиње у „Белој књизи“ МУП-а још 2001. као припадник Земунског клана. Неколико сати после састанка са Ђиласом, Влада Јапанац је ухапшен и медији су известили да га чекају 4 године затвора. Ухапшен је на основу међународне потернице и то због издржавања затворске казне од 2 године и 10 месеци због кривичног дела изнуде, и годину и три месеца због спречавања службеног лица у извршењу службене радње. Влада Јапанац има озбиљан и богат криминални досије у којем су бројна тешка кривична дела. У затворима је провео низ година. Један од најближих Ђиласових страначких сарадника у Куршумлији, Милутин Бакић ухапшен је 30.04.2020. због тога што је шверцовао 66 килограма марихуане. Овај нарко-дилер је ухапшен у тренутку док је камионом превозио пет путних торби са дрогом спакованом у 114 пакета. Он се теретио да је извршио кривично дело неовлашћене производње и стављања у промет опојних дрога. Такође, полиција је код Бакића пронашла и пиштољ, па је против њега била поднета и кривична пријава због постојања сумње да је извршио кривично дело недозвољене производње, држања, ношења и промета оружја и експлозивних материја. Да је Милитин Бакић један од блиских сарадника Драгана Ђиласа, потврђују фотографије са оснивања одбора ССП у Куршумлији 27.12.2019. године. Бакић је „заслужио“ почасно место тик до лидера ССП Ђиласа. Милан Дабовић, бивши шурак Драгана Ђиласа, ухапшен је 16.09.2016. на Бранковом мосту са 2,4 килограма чистог кокаина. Дабовић је осуђен на 6 година затвора, и служи казну затвора. Ђилас га је више пута посећивао у затвору и носио му потрепштине и храну. На фотографијама Ђилас је загрљен са Дабовићем. Медији су 30.07.2021 известили да је осуђивани насилник Душан Јеремић, припадник обезбеђења лидера ССП, Драгана Ђиласа. Јеремић и његов брат Стеван су и чланови ССП. Душан Јеремић се тиме јавно хвалио на друштвеним мрежама и у медијима. На фотографијама, Ђилас и Мариника су се више пута нашли у друштву Душана Јеремића који је осуђиван због више кривичних дела, због чега је боравио у затвору. Ђилас је у Панчеву усликан са Новаком Филиповићем, Мариникиним пријатељем, и чланом Главног одобра ССП, који је 11.3.2020., ухапшен под оптужбом за неовлашћену производњу, стављање у промет опојних дрога и недозвољену производњу, држање и промет оружја и експлозивних материја. Приликом хапшења је заплењено 1,4 килограма дроге, и велика количина муниције. Ђилас је негирао да познаје Филиповића и да је Филиповић члан ССП. Филиповић је по сопственом сведочењу члан Главног одбора Ђиласове ССП. Посебно је питање да ли је Ђилас са овим криминалцима имао сарадњу која излази из оквира закона, и да ли и њима давао новчане „позајмице“, а они њему „позајмице“ у облику психоактивних супстанци?

Подсећање на податке из „Веритас папира“

За последњих пет година фирма „Мултиком“ Драгана Ђиласа „позајмила“ је чак 201.540.000 динара, што је скоро 1,7 милиона евра. „Информер“ каже да је ово установљено детаљном анализом финансијских извештаја Агенције за привредне регистре (АПР). У том периоду (2015. до 2020.) „Мултиком“ је имао нето губитак од 6,4 милиона евра. Онда се поставља питање одакле новац за позајмице? „Информер“ каже да су у питању лажне, фиктивне позајмице. Прво, због тога што је од свих многобројних „позајмица“ враћена само једна. Друго, због тога што је видљиво да преко ових „позајмица“ Ђилас контролише медијско-политички простор у држави – он сумњиво стеченим милионима буквално купује наклоност медија, новинара и аналитичара, и купује ћутање оних својих сарадника који су били сведоци различитих малверзација. Поновићу податке које је изнео „Информер“ због тога што они још више добијају на тежини када их укрстите са чињеницама из претходног дела текста. И да подсетим, ниједна од „позајмица“ које је „Информер“ навео, није враћена!

На самом врху списка тајкунских „позајмица“ налази се Александар Бијелић, бивши возач Драгана Ђиласа и градски менаџер у време када је лидер ССП био министар у Влади Србије и градоначелник Београда. „Мултиком“ је 2019. Бијелићевој фирми „Ултра драјв рентакар“ позајмио 35.800.000 динара, што је више од 300.000 евра! Запослен у Мултикому. Следе:

33.691.000 РСД (позајмица 2018.) „Прамац адвертајзинг“ Зоран Паповић – 100%. Бивши директор маркетинга КСС, на функцију постављен док је Ђилас био председник КСС.

23.516.000 РСД (позајмица 2019.) „Аутограф“ Срђан Ковачевић – 100%. Руководилац Правног тима ССП, дугогодишњи лични адвокат и најближи сарадник Драгана Ђиласа. Ковачевићеви сарадници заступали фирму ‘Бус плус’, која је за време власти Ђиласа добила милионски вредан посао у Београду. Ковачевић је укључен у Ђиласове офшор послове.

16.462.000 РСД (нема године) „Цес Мекон“, власник Звонимир Никезић. Никезић се доводи у везу са пљачком ‘Азотаре Панчево’, због чега је 2012. ухапшен због сумње да је учествовао у малверзацијама којима је државни буџет оштећен за 4,5 милиона евра.

12.938.000 РСД (позајмица 2018.) „Вис хелт“ Александар Дивац – 60%, Љубан Панић – 40%

Љубан Панић је генерални секретар ССП, у јавности се представља као економски експерт (запослен у Мултикому).

6.000.000 РСД (позајмица 2020.) ‘Адванс медикал’ Зоран Ивановић – 100%

6.000.000 РСД (позајмица 2017.) „Медија центар“ Милена Ристић – 100%. Иницијално основан од стране НУНС, 29. 3. 2019. НУНС преноси 100% власништва правном лицу ‘Демостат’, које врши истраживања за потребе ССП. Дана 2. 4. 2020. власништво преузима Милена Ристић.

5.820.000 РСД (позајмица 2016.) „Тамиго“ Срђан Стојановић – 100%. Фирма која се бави кетерингом од 2. 8. 2012. до 9. 11. 2015. имала је евидентиране готовинске уплате, позајмице од 20.351.000 динара и подизање готовине од 14.733.585 динара.

5.700.000 РСД (позајмица 2019.) Пољопривредно газдинство Дејан Булатовић

Дејан Булатовић је потпредседник ССП, у јавности се представља као пољопривредни произвођач и борац за права сељака. Потврдио је да је добио позајмицу.

5.000.000 РСД (позајмица 2018.) Игор Бутулија, ПР агенција. Бутулија је бивши рукометаш и тренер. Шест месеци након регистрације његове агенције поднет је захтев за гашење фирме.

5.000.000 РСД (позајмица 2018.) „Бордега софтвер“ Тони Картер Херера, словеначки држављанин – 100%. Фирма повезана са бившим министром у Влади Словеније Самом Омерзелом, који се налази под истрагом због сумње за пљачку буџета.

5.000.000 РСД (позајмица 2019.) „Наша Србија“ Удружење грађана, оснивач Млађан Ђорђевић

Млађан Ђорђевић је кум Драгана Ђиласа, председник покрета, странке „Ослобођење“, који се залаже за насилно рушење власти. Потврдио је да је добио позајмицу.

4.500.000 РСД (позајмица 2020.) „Директно диџитал њуз“ Игор Велимировић – 75%, Ђорђе Стефановић – 25%. Портал „Директно“ подржава Драгана Ђиласа и отворено води прљаву кампању против државне политике и председника Вучића. Стефановић и Велимировић су вишегодишњи Ђиласови блиски сарадници. Стефановић је био глодур Ђиласовог листа „Прес“. Велимировић у изјави листу „Данас“ није негирао добијену позајмицу.

3.600.000 РСД (позајмица 2018.) „Линеа електроникс“ Даница Радић – 50%, Саша Радић – 50%

Власници телевизије КТВ из Зрењанина, која отворено подржава Драгана Ђиласа и његову ССП.

3.300.000 РСД (позајмица 2018.) „Дарко Михајловић ПР АРТ Бор“, Дарко Михајловић – 100%.

Михајловић се представља као ПР стручњак и као такав даје изјаве за медије, на друштвеним мрежама се види да је близак пријатељ са Мариником Тепић.

2.940.000 РСД (позајмица 2019.) „Комерц Јавор“ Дејан Чокић – 100%. Чокић је бивши председник општине Младеновац који је приведен и касније осуђен због непријављивања огромне имовине коју поседује. Није пријавио 1.897 квадрата стамбеног и пословног простора, као и 10.677 квадрата земљишта.

1.800.000 РСД (позајмица 2018.) „Каћин кутак“ Катарина Спасовић – 100%. Спасовићева је регистрована као „остали заступник“ у правном лицу „Мултиком“.

1.800.000 РСД (позајмица 2016.) „Маскомпани“ Александар Стаменковић – 100%. Стаменковић је бивши директор ЈП „Ада Циганлија“ и ЈКП „Градска чистоћа“. Медији су писали да је хапшен због малверзација са подземним контејнерима, после чега је побегао у САД. Писало се да је он, по налогу Драгана Ђиласа, омогућио Драгану Шолаку да на Ади Циганлији закупи 15,4 хектара земљишта по цени од само 19.480 динара по хектару.

1.600.000 РСД (позајмица 2020.) „Буди карактер“ .Ненад Чалуковић – 100%. Чалуковић је политички новинар, бивши уредник „Недељника“ и главни уредник магазина „Карактер“, острашћено подржава Ђиласа и напада државу.

1.200.000 РСД (позајмица 2020.) Тихомир Станић продукција, Милена Станић – 100%. Станић је познати глумац, у последње време активан на протестима и скуповима опозиције. Седи на две столице. Од старне Града Београда је 12.03.2021. именован за селектора БЕЛЕФ-а.

1.200.000 РСД (позајмица 2020.) „Тим за развој и интеграције“ Саша Стојковић – 100%.

Стојковић је главни уредник портала „Инфо врањске“, који отворено подржава политику Драгана Ђиласа.

902.000 РСД (позајмица 2016.) „ДЛММ Данас“ Лука Спасовски – 100%. Спасовски је био новинар ‘Данаса’, ради и за канал Спорт клуб.

Како је 2021. година у току, нису доступни подаци о „позајмицама“ за ову годину. Занимљиво је да јавни сервис РТС, и поред стопостотне тачности откривених података о Ђиласовим „позајмицама“ није известио о овоме, нити на телевизији, нити на радију, нити на свом сајту.

Надам се да ће сада када је „Информер“ изнео своје доказе против Ђиласа, реаговати надлежни порески органи, а потом и тужилаштво, евентуално и Управа за спречавање прања новца, и надам се да ће реаговати и новинарска удружења. Потребно је да се установи колико је све ово што је Ђилас радио, а „Информер“ открио, противзаконито. Потребно је да реагује и Пореска управа. „Информер“ је открио да позајмице нису враћене (осим једне). То значи да према пореским законима, ако се утврди да позајмица није враћена, она се третира као приход на који морају да се плате сви припадајући порези. Институт позајмице не сме да буде злоупотребљен да би се преко њега избегавао порез. Ако порески инспектори утврде да нека позајмица у дужем временском року није враћена, она се третира као пословни приход, односно расход, и онда на њу морају да се плате сви порези. У случају фиктивне позајмице може се говорити о више пореза, ако се утврди да је зајмодавац тај новац дао са намером да избегне други, законски вид трансакције, онда се њему може и мора обрачунати „порез по одбитку“, док онај који је примио позајмицу, а никада је није вратио то треба и мора да прикаже или као поклон или као приход, на шта се такође плаћају посебни порези. На пример, по мишљењу Министарства финансија из „Билтена МФ“, бр. 430-00-158/2016-04 од 10.1.2017. године, у случају када сагласно уговору о зајму привредно друштво као зајмодавац, одобри зајам физичком лицу као зајмопримцу, са уговореним роком враћања позајмице до једне године, опорезиви догађај настаје у моменту доцње, ако физичко лице не испуни обавезу у року одређеном за враћање зајма. Из свега што сам навео види се да су у проблему и зајмодавац (Ђилас, Мултиком) и Ђиласови зајмопримци (види списак). За крај да кажем да Ал Капоне није пао на силним злочинима које је починио, већ на утаји пореза.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришете користећи свој WordPress.com налог. Одјави се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришете користећи свој Facebook налог. Одјави се /  Промени )

Повезивање са %s