Како функционишу надзорна и регулаторна тела сведочи и афера, скандал када служба Повереника без основа – „случајно“ надзире сајт винотеке, беспрекорне компаније у којој ради баш Данило Вучић, син председника државе. А Данило Вучић је већ годинама жртва прогона и дехуманизације, као и други чланови породице председника Вучића. А да је поступање служби Повереника скандал, сведочи и чињеница да чак троје службеника иде на лице места да контролише сајт винотеке! А посао може да обави једно лице за 5 минута! О скандалу сведочи и следеће. Једно од лица које је отишло у контролу компаније у којој ради Данило Вучић је Емина Ковачевић. Она је представницима медија одбила да се представи, бежала је од њих, и учинила је недоступним информације од јавног значаја, а ради у служби Повереника за информације од јавног значаја и заштиту података о личности. Она свој посао, изгледа схвата као да треба да штити податке само о својој личности, и да јавности ускраћује информације од јавног значаја. Емина Ковачевић, која је „случајно“ била у „инспекцији“ винотеке у којој ради Данило Вучић, је један од многих „жутих“ кадрова који раде у надзорним телима. Рада Ковачевић, мајка Емине Ковачевић, такође је стари „жути“ кадар, и такође ради у Канцеларији Повереника за информације од јавног значаја!?! Повереник Мариновић је Раду Ковачевић унапредио, у своју саветницу 15.03.2021. „Инспекторка“ Емина Ковачевић лажно тврди да се политиком не бави осам година, иако је 2014. била на листи странке Бориса Тадића за Град Београд, а 2016. је била кандидаткиња за посланицу Тадићеве странке. Хвали се да је радила и код Саше Јанковића – Заштитника грађана, и у Агенцији за борбу против корупције. У свим надзорним телима је потребно проветравање и деполитизација! При томе крше законе прогањајући породицу Вучић!

У служби Повереника имате барем 50 запослених ђиласоваца, „жутих“ или особа под утицајем Шабића (од укупно 100 запослених). Као што рекох, једна од особа које су отишле у „контролу“ винотеке у којој ради Данило Вучић је била Емина Ковачевић. Емина Ковачевић ради у канцеларији Повереника, на месту вишег саветника у Сектору за надзор, у Одсеку за надзор над заштитом података. Њена мајка Рада Ковачевић је саветница Повереника, тако да је Рада Ковачевић један од четворо водећих људи институције Повереника, што је скандал. Није ли то сукоб интереса? Чланови исте породице раде у истом надзорном телу, и ти чланови породице су били чланови или функционери ДС и СДС. То је доказ онога о чему сам говорио, да је велики број запослених у канцеларији Повереника, страначки обојен, и пристрасан. „Жути“ су у надзорним телима запослили, мноштво својих кадрова и чланова, не само у време своје власти, већ и до краја мандата Шабића (крај 2018.) или до краја мандата Саше Јанковића (фебруар 2017.).

Индикативни су подаци из биографије Раде Ковачевић. Она је била важан функционер „жутог“ режима. Њена ћерка је признала да је била члан ДС, а на листама Тадићеве СДС је била вероватно као члан те странке. То је вероватно случај и њене мајке Раде Ковачевић. Била је члан, и функционер ДС? Да ли се после тога учланила у неку другу странку, насталу распадом ДС, питање је? Рада Ковачевић је радила као високи функционер у Генералном секретаријату Владе Републике Србије у периоду од 2001 до 2004. године на пословима секретара Одбора за правни систем и државне органе; у Генералном секретаријату Владе у периоду од 2004 до 2007. године, на пословима Начелника Одељења радних тела Владе; у Влади – Служби за управљање кадровима у периоду 2007. до 2010. године, помоћник директора – Сектор за правне, финансијске и опште послове; код Повереника за информације од јавног значаја и заштиту података о личности у периоду од 2010. и даље (2015. поново постављена на исти положај), помоћница генералног секретара Службе Повереника – Сектор за заједничке послове. Рада Ковачевић је била, што звучи невероватно, и председник Жалбене комисије Агенције за борбу против корупције! Повереник Мариновић поставља 15.03. 2021. Раду Ковачевић за своју саветницу.

Премијерка Ана Брнабић је 13.11. о овом скандалу рекла: „Невероватна је вест да је повереник за заштиту информације од јавног значаја и заштиту података о личности ишао у инспекцијски надзор винотеке где ради син председника Вучића. Да не верујете да се овакве ствари раде у Србији, ја не знам у ком опису њиховог посла је то, а не смете да питате ни ко је то злоупотребио функцију повереника. Да ли смо толико уређени на том пољу заштите података о личности да повереник треба да иде по продавницама да то контролише, или треба да каже да су инструментализовани од стране Ђиласа и опозиције, па ћемо да малтретирамо оне људе код којих ради Данило Вучић“. Тиме је премијерка Брнабић указала на то да је Повереник злоупотребио своју функцију. Ја ћу додати да се ради о могућим различитим злоупотребама, кршењима закона, трговини утицајем, примању мита, несавесном и нестручном раду итд. Када употребљавам израз „Повереник“, нагласићу да мислим на институцију, а не на личност.

Рад Повереника регулишу два Закона, а то су Закон о слободном приступу информацијама од јавног значаја и Закон о заштити података о личности.

Првопоменути Закон каже да Народна скупштина Републике Србије, већином гласова свих народних посланика, бира Повереника на предлог одбора Народне скупштине надлежног за информисање. Како га бира, тако може и да га смени. Повереник може бити разрешен дужности ако нестручно и несавесно обавља посао. Поступак за разрешење Повереника покреће се на иницијативу једне трећине народних посланика. Одбор Народне скупштине надлежан за информисање утврђује да ли постоје разлози за разрешење и о томе обавештава Народну скупштину. Одлуку о престанку дужности Повереника доноси, већином гласова свих народних посланика, Народна скупштина. Скупштина је надлежна и да надзире рад институције Повереника, не само због тога што га бира, и може да га разреши, већ и због тога што разматра годишње Извештаје Повереника. Такође, надзор над спровођењем закона који се тичу Повереника, врши министарство надлежно за послове управе. А то је Министарство државне управе и локалне самоуправе.

Повереник је износећи у медијима, па и на свом сајту, податке о компанији која је била предмет надзора Повереника, прекршио члан 76. Закона о заштити подата о личности који каже: „Обавеза чувања професионалне тајне; Члан 76. Повереник, заменик Повереника и запослени у служби Повереника дужни су да као професионалну тајну чувају све податке до којих су дошли у обављању своје функције, односно послова…“. Повереник је у свом саопштењу од 12.11.2021. изнео податке до којих је његова служба дошла у обављању своје функције, односно послова, тако што је изнео податке о резултатима, и току надзора у субјекту који је био предмет надзора.

Буџет Повереника су народне паре. На овом примеру видимо да Повереник осим што злоупотребљава положај, злоупотребљава своје ресурсе на прогон Данила Вучића. Да се ради о прогону, доказује то што сам у ранијем тексту објављеном на сајту цењеног Информера („Кафкијански „процес“ против Данила В.!“), доказао да се у случају контроле у винотеци у којој ради Данило Вучић, не ради о „случајној и редовној контроли“, већ да се ради о намери. Вероватноћа да служба Повереника изврши надзор над неким од 5 милиона сајтова у Србији  износи 1:5000! То је 0,0002 процента вероватноће! Доказао сам да је невероватно да је надзор у компанији у којој ради Данило В. могао бити случајан!

Епилог – Појео вук Повереника или … ?

Могуће је да Министарство државне управе и локалне самоуправе, сходно својим надлежностима, покрене инспекцијски надзор над радом Повереника, у случају овог скандала. Могуће је и да трећина народних посланика покрене поступак за разрешење Повереника. А могуће је и да ће вук појести магарца, и ником ништа.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришете користећи свој WordPress.com налог. Одјави се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришете користећи свој Facebook налог. Одјави се /  Промени )

Повезивање са %s