Буџет Србије за 2022. годину најбоље објашњавају два фантастична пројекта који се протежу кроз буџет протеклих година – Београдски метро и пруга Београд-Будимпешта. Управо данас, 22.11.2021. почела је градња Београдског метроа, тј. његовог Депоа на Макишком пољу. Данас је почела и градња деонице Нови Сад – Келебија, пруге Београд-Будимпешта! Да поменем да се ускоро завршава прва деоница те пруге од Београда до Новог Сада. Сутра 23.11.2021. у Скупштини Србије почиње расправа о Буџету за 2022. Сам Буџет за 2022. је изванредно пројектован и усмерен је на подизање животног стандарда и јачање привреде. То су неки од феноменалних резултата власти. За то време ђиласовски део опозиције тоне у хаос. Четири странке тог екстремног дела опозиције – ССП, НС, ДС и ПСГ, већ месецима не могу да се договоре ни да ли ће уопште изаћи на изборе 2022. (вероватно хоће) и већ месецима не могу да постигну споразум о заједничком учешћу на изборима (свађају се бесомучно око квота за мандате и око кандидата за главне изборне позиције). Самозвани шеф тог дела опозиције, Ђилас, одавно најављује потписивање споразума те 4 странке. Последњи пут је то најавио да ће се десити за викенд 20. или 21.11.2022., али је кроз своје медије тај рок продужио до краја новембра. Као што видите ђиласовска опозиција не може да се договори ни око основних ствари везаних за учешће на изборима, а камоли да понуди некакав програм. То и није тако важно. Важно је да власти Србије, на челу са председником Вучићем, и СНС, знају шта раде. То потврђују Буџет 2022., и два пројекта о којима ћу говорити.

Буџет 2022.

Пакет економских мера реализован током 2021. године директно је допринео повећању ликвидности привреде и олакшању пословања. Током 2021. дошло је и до структурних побољшања. Она се пре свега огледају у активирању нових и проширењу постојећих извозно конкурентних производних капацитета, као и у даљем убрзаном развоју путне и железничке инфраструктуре којима се трајно повећава потенцијал домаће привреде. Раст БДП у 2021. је био фантастичних 7,0%. Ова чињеница, уз прошлогодишње економске резултате, говори да смо  међу прве три најбрже растуће економије у Европи. Буџет 2022. је усмерен на подизање животног стандарда и јачање привреде – економије. Наредне године Србију очекује раст од 4,5 одсто. Следеће године из буџета ће бити издвојено 486 милијарди динара за капиталне инвестиције – аутопутеве, пруге, метро, брзе саобраћајнице, Национални стадион, фабрику вакцина, завршетак Клиничког центра Србије, изградњу и реконструкцију великог броја школа, вртића, за канализационе мреже, за фабрике за пречишћавање отпадних вода, за уређење депонија. Просечна зарада на крају 2021. износиће 610 евра. У 2022. животни стандард ће наставити да расте. Од 1. јануара је планирано повећање пензија по швајцарској формули од 5,5 одсто. У маси пензијa реч је о укупном повећању од 11,2 одсто. Планирано је и повећање плата у јавном сектору у просеку за 7,3 одсто, односно 8 процената за војску, здравствене и социјалне раднике, а 7 одсто за остале запослене. Доћи ће до повећања минималне зараде за 9,4 одсто, чиме ће она први пут бити преко 35.000 динара, односно око 300 евра, што је двоструко више у односу на 2011. годину када је та зарада износила 15.700 динара.

Београдски метро

Почетком градње Депоа метроа на Макишком пољу, почела је изградња Београдског метроа. Београдски метро је један од највећих развојних пројеката у земљи. На њему ће радити око 50 великих компанија и око 500 малих и средњих предузећа, што значи десетине хиљада нових радних места. Прва, од три линије метроа ће бити завршена 2028, а друга 2030. године. Метро ће у потпуности променити лице Београда и Србије. Изградња метроа је историјски важна и апсолутни је приоритет. Београдски метро је транспортни систем Београда који ће омогућити одрживи систем као чинилац развоја града. То је еколошки прихватљив и енергетски ефикасан вид саобраћаја. Систем метроа ће бити висококапацитетни шински систем, комплементаран и уклопљен са БГ возом и са трамвајским системом. План метроа предвиђа три линије: Метро линија 1 на потезу Макиш – Миријево у дужини од око 21,1км, са у купно двадесет и једном станицом. Метро линија 2 на потезу Депо Бежанија – Миријево, у дужини од око 19,2км, са укупно двадесет и две станице и делом трасе од око 0,8 км ка железничкој метро станици Земун. Метро линија 3 на потезу Бањица – Блок 61- Бежанија, у дужини од око 22,7км, са укупно двадесет и три станице. Железничка инфраструктура Београда је усмерена ка даљој модернизацији и планском ширењу линија БГ воза у дужини од 37,2 км на којима ће бити уведено више нових станица и стајалишта. Упоредо са развојем железничког и метро система, Београд планира да развија и шири трамвајску мрежу. Планирано је ширење трамвајске мреже на шумадијском, сремском и банатском делу града у укупној дужини од 42,26 км нових деоница. Погледајте како ће изгледати метро.

За пет година своје власти, Ђилас није побо ни један ашов за почетак градње Метроа, иако је лагао и најављивао метро још од 2008. Тако је Ђилас обмањивао грађане, али метро није почео да гради ни до октобра 2013., када је смењен. Ђиласовци су се данас, лицемерно и деструктивно сакупили у Макишком пољу да протестују против изградње метроа. Метро је политичка смртна пресуда ССП-у, и због тога Ђилас сатанизује метро и све позитивно што се гради у Београду. Успут да поменем да градски одборник Ђилас, већ 7 година не долази на седнице, не ради, не користи мандат који су му дали грађани. Он и његови, који су имали прилику да током своје петогодишње власти почну Метро, они имају образа да на Макишком пољу покушавају да спрече градњу Метроа. Данас Ђилас тврди да бисмо се већ возили његовим метроом да је он остао на власти. Каква страшна лаж. Да је остао на власти Ђилас не би „зарадио“ 619 милиона евра, већ милијарду евра, дуг Београда би подигао на 2 милијарде евра, а у Београду би Ђилас, уместо правог, изградио реплику метроа, попут оне пропале реплике Теразија на Новом Београду. Пре коју недељу Ђилас је све Србе са КиМ назвао криминалцима. Он на КиМ има нула посто подршке, а Српска листа 99%. Да ли ће Ђилас кад доживи катастрофу на београдским изборима 2022., а СНС добије 50% у Београду, да ли ће Ђилас Београђане онда да назове криминалцима? Погледајте шта је Ђилас радио док је био на власти и шта ради сада.

Пруга Београд- Будимпешта

Изградња пруге Београд – Будимпешта је највећи и највреднији пројекат у југоисточној Европи, укупне вредности око четири милијарде евра, од чега око две милијарде евра на територији Србије. Инвестиција деонице Београд – Нови Сад је вредна 850 милиона долара, а деоница Нови Сад – Суботица ће коштати око 1,16 милијарди долара. Када буде завршена до Будимпеште ћемо стизати за мање од три сата, крајем 2024. или почетком 2025. године. Од Београда до Новог Сада стизаће се за 25 минута. Пругом на чијој реконструкцији раде руске и кинеске компаније возиће се брзином до 200 километара на сат. Сада се аутобусом од Београда до Будимпеште, стиже за 6 сати. Радови на релацији Београд – Нови Сад су почели у фебруару 2019. и ускоро се завршавају. Погледајте како је у марту изгледала градња деонице Београд – Нови Сад.

И док изградња брзе пруге од Београда до Новог Сада улази у завршну фазу, данас 22.11.2021. је почела  градња деонице између Новог Сада и Суботице, у дужини од 108 километара. Вредност уговора је око 1,16 милијарди долара, а рок за извођење радова је 33 месеца од њиховог почетка. У Новом Саду ће бити изграђена велика и модерна железничка станица за брзу пругу, а на траси од Новог Сада до мађарске границе, биће изграђено укупно 49 подвожњака, надвожњака и сличних објеката. Председник Александар Вучић изјавио је да ће деоница брзе пруге од Новог Сада до Суботице и границе са Мађарском код Келебије, која је данас почела да се гради, бити завршена пре краја 2024. године и поручио да ће Србија наставити да се развија и мења на боље. „Ако не размишљате о будућности, не можете да је имате, рекао је Џон Голсворди“, рекао је председник Вучић. Председник Вучић је захвалио грађанима што верују у бољу и успешнију Србију и поручио да ће Србија наставити да се мења и да ће сви бити поносни на нашу земљу и веровати у будућност своје деце у Србији. Погледајте како је изгледао почетак градње деонице Нови Сад – Суботица и почетак градње метроа.

За то време Ђилас и ђиласовци показују своју немоћ на Макишком пољу, покушају да спрече развој Београда и Србије. О томе сведочи урнебесно смешан прилог ТВ Н1 када репортер са лица места каже и лаже: „Грађани су на неки начин СПОНТАНО изашли на улицу (на Макишу нема улица!). Да ли Ви припадате некој организацији?“. Први демонстрант каже: „Припадам Странци слободе и правде“. Друга госпођа која протестује каже: „Ми смо испред наше партије ССП, дошли због тога што се противимо свему што ради СНС“. И то је суштина свега. Ђилас и његови се противе СВЕМУ што доноси напредак Србији. Противе се метроу, вакцинама, Ковид болницама, градњи свих капиталних пројеката, подизању споменика…свему. Погледајте како малобројни ђиласовци покушавају да спрече градњу метроа.

Србија и Београд су срећни због тога што их већ 9 година нико не обмањује. Председник Вучић штити Србију, уздиже Србију, гради Србију, вакцинише Србију, лечи Србију. Лечи прошлост у садашњости, ради будућности. Живела Србија! 

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s