Аутор текста

Српска напредна странка је 21. октобра прославила тринаестогодишњицу постојања. Велика академија, тим поводом, је одржана после Пете скупштине СНС, 27. новембра 2021. На тој изборној скупштини СНС, није биран председник СНС, већ је продужен је мандат председнику СНС, Александру Вучићу, до транутка када буде формирана Владе Србије, после избора 2022. Најављено је да ће када буде формирана Влада Србије 2022., бити одржана ванредна скупштина СНС, на којој ће бити изабрани председник СНС и његов заменик.

Новоизабрани  потпредседник СНС, Владимир Орлић, је у једном интервјуу, лепо сажео хтења свих чланова СНС у погледу лидера, када је рекао: „Жеља апсолутно сваког члана Српске напредне странке је да странку и државу предводи Александар Вучић“. На Петој скупштини СНС су изабрани нови потпредседници и то: Ана Брнабић, Невена Ђурић, Владимир Орлић, Синиша Мали, Марко Ђурић, Милош Вучевић и Александар Шапић. Изабрано је ново председништво странке, нови Главни и Извршни одбор. Скупштини СНС је присуствовало око 3700 делегата, а великој академији, око 55.000 чланова и симпатизера СНС. У председништво странке је изабрано 50 нових, и углавном младих људи, чиме је настављен процес подмлађивања странке. На петој скупштини Српске напредне странке, усвојена су Програмска начела странке. Политички програм СНС-а, односно начела политичког деловања, имају 10 тачака које се односе на стално јачање укупне друштвене стабилности Србије, самосталност земље, вођење спољне политике, односно политике изградње пријатељства са суседима и јачање сарадње у међународној заједници. Такође, начела се односе и на економију у фокусу политике СНС-а, затим на демографски опоравак земље, образовање као темељ убрзаног напретка и развоја Србије, очување српске културе, језика и идентитета, нулту толеранцију према организованом криминалу и корупцији, чисту и здраву Србију и развој културе политичког дијалога у друштву.  Скупштина и велика академија СНС су генерисали велику позитивну енергију унутар самог СНС, али и ка јавности. На оба догађаја, председник Александар Вучић, је трасирао правце будућег напретка Србије и унео је нову енергију у Српску напредну странку.

Велики шатор СНС

СНС је странка „великог шатора“ тј. „catch all“ (свеобухватна) странка. СНС је постала широки народни покрет. То доказује деценијска подршка грађана СНС-у, која у овом тренутку износи око 60 одсто и подршка председнику Вучићу која износи изнад 70 одсто. То су показали парламентарни избори у Србији 2014. (1.740.000 гласова, 48,3%, 158 од 250 посланика), 2016. (1.820.000, 48,2%, 131 од 250 посланика), и 2020. године (1.953.000 гласова, 60,6%, 188 од 250 посланика) и председнички избори 2017. године када је кандидат СНС, Александар Вучић освојио 55% гласова у првом кругу (2.012.000 гласова). То је најбољи знак да је СНС постао широки народни покрет који надилази оквире једне политичке странке. Готово 750.000 грађана, препознало је СНС не само као гаранта стабилности, већ и као нешто своје, блиско. То су чланови СНС.

Српска напредна странка – „Златни пресек“ српског друштва

Државотворни народни покрет који представља СНС и нови модели политичког и државног организовања (о томе касније), подразумевају два важна предуслова. Први, стабилну вишегодишњу подршку половине или више од половине бирачког тела. Други, заузимање позиције политичког центра, али и позиција непосредно са леве и десне стране центра. СНС можемо описати као странку десног центра. Међутим, СНС је више од тога. СНС унутар себе окупља и људе умерено левих и умерено десних погледа, и наравно најбројније десне центристе. СНС, такође, унутар своје коалиције, окупља умерену десницу (СНП, СПО, ПСС) и умерену левицу (СДПС, ПС, ПУПС). Не треба заборавити да СНС добија подршку странака мањина, удружења и синдиката. СНС је заступник оне велике већине обичних грађана, а не лажне елите. Стотине хиљада некадашњих транзиционих губитника је добило заслужену прилику да буду део система. Поменуо сам колико чланова има СНС. Тиме што су чланови СНС, они нису изгубили грађанска или људска права – право на рад и достојанствен живот (а део медија, НВО и  „елитних“ опозиционих странака, управо то подразумева и намеће јавности). Пре СНС, више од половине тих грађана нису били чланови ни једне странке. Барем половина чланства СНС су млађи људи. Нема ничег спорног у њиховом  праву на рад, праву да доприносе друштву, да буду укључени у друштвене токове. Ово је позитивна социолошка појава. Колико знам демократија подразумева, и буквално значи – „владавина народа“. Ево, владавине народа, уз помоћ СНС. Готово све главне странке бившег режима у Србији – до 2012., нису заступале обичан народ, већ тајкуне и лажну елиту, а и саме су настале као елитистичке странке – од „елите“- за „елиту“ (ДС, ДСС, Г17, ЛДП, ГСС…). СНС је странка која заступа обичан свет, а обичан народ је со Србије. Грађани које заступа СНС су 12 година били грађани другог реда. То се променило доласком СНС на власт – нема више грађана другог реда.

Мир у српском друштву

У десетој години власти, СНС показује да Србији нуди стабилност, будућност, развој, напредак. Успех, и на унутрашњем и на спољно политичком плану. СНС гради мостове у друштву, а не нове поделе. Напетости и поделе у српском друштву су сведене на најмању могућу меру. СНС пружа руку сарадње, и левици, и десници, и „Патриотској“, и „Другој“ Србији. Сложна, моћна и стабилна власт СНС, ту слогу, моћ и стабилност преноси на цело друштво. Власти до 2012. године (ДС и ДСС), су сасвим супротно, својим унутрашњим сукобима дестабилизовали и слабили цело друштво.

Целовита политичка агенда СНС

СНС је изградила репутацију и стекла поверење бирача економским реформама, борби за КиМ, политиком неутралности, политиком пријатељства и сарадње са Русијом, Кином, ЕУ и САД, на програмском инсистирању да је корупција највећи проблем, на хватању у коштац с тајкунима и злоупотребама јавних финансија и државних функција. Стање демократије у Србији указује на слободу медија, на снажне и стабилне институције, независно правосуђе и значајне резултате у борби против корупције. Упечатљив утисак је да су уласком СНС у проевропски политички мејнстрим, опозиционе странке остале без препознатљиве политичке агенде. Логично и очекивано, бројно и сложено бирачко тело СНС одликује пре свега натпросечно поверење у институције, у председника, Владу, Војску и Српску православну Цркву. На основу степена поверења грађана у СНС, и заузете медијалне позиције власти, види се да СНС може на дужи рок да интегрише веома разуђено милионско бирачко тело владајуће коалиције.

Доказ успешности СНС – економија и борба против епидемије

После 12 година пљачкашке, бећарске и буразерске економије странака бивших власти до 2012., која је разорила српске финансије, СНС је преузела финансијски „спаљену земљу“. Последице разарања буџета до 2012., највише су се осетиле 2014., када је нова власт била принуђена да уведе неопходне и болне мере смањења пензија и замрзавања плата, зарад одрживости пензионог система, буџета Србије и макроекономске стабилности земље. Тај период је иза нас и пензије и плате расту. Уназад 6 година већина макроекономских  кретања у Србији је позитивна. Власт СНС, успешно одржава макроекономску стабилност. Стабилизоване су јавне финасије. Србија се за 9 година трансформисала из економије коју је карактерисала стагнација раста и висока стопа незапослености – у растућу економију са ниском инфлацијом, елиминисаним фискалним дефицитом, опадајућим јавним дугом, смањеном екстерном неравнотежом и опоравком тржишта рада. Током епидемије Ковид 19, Србија је успешно комбиновала више модела мера. За кратко време изграђене су 3 ковид болнице, на време су набављени готово сви типови вакцина. Србија данас производи руску вакцину „Спутњик“ и гради још једну фабрику вакцина.

Нови државотворни модел

Србија све више поседује способну јавну администрацију, има одговорну власт и владавину права. По истраживањима јавног мњења, велики проценат грађана Србије исказује задовољство путем којим се земља креће. СНС ужива висок степен уважавања и подршке становништва. Срби све више постају шампиони оптимизма у погледу будућности земље. Српска држава се одговорно понаша у погледу квалитета прописа, владавине права и борбе против корупције и стога поседује висок индекс ефикасности управљања. Подршка српског народа властима и систему, заснована је, да то тако назовем, на „легитимитету деловања“. Једноставно речено, српске власти испоручују народу очекиване добробити. СНС каже  – можемо управљати само док имамо економске резултате. СНС поседује „везивно ткиво“ за додир за народом. СНС поседује институционална решења за постизање сагласја о националним приоритетима. У Србији све више влада меритократија. Меритократија је вођство засновано на надарености, интелигенцији и другим битним вештинама, а не на наслеђу -аристократија, богатству – плутократија, или вољи већине – демократија. Меритократија је концепт по коме су економска добра и политичка власт поверени појединцима на основу талента, прегалаштва и остварења. Још је Конфучије (551–479. година пре нове ере), рекао да држава увек треба да тежи опцији „најбољи међу најбољима”. Критеријуми за напредовање функционера у Србији су искорењивање сиромаштва, стварање нових радних места, локални привредни и друштвени напредак, и све више, заштита природне средине. Политика реформи, стратегије развоја и меритократија су главни чиниоци све већег успеха Србије.

Нови политички модел

Партократија је компромитована глобално. Највише је компромитован модел западне партократије. Он се претворио у своју супротност демократији. Тај западни модел је суштински постао недемократски и једнопартијски, и оличен је у две групације (левог и десног центра) које се ротирају на власти без резултата, а обичан народ не види разлику међу њима (због тога што суштинске разлике и нема). Западни политички модел се урушава више од пола века. Постоје јасне назнаке настајања новог политичког модела у Србији. Од када је СНС на власти, чини се да превазиђени неолиберални капитализам, све више бива замењен, много успешнијим обликом економског устројства, „капитализмом са људским лицем“. Тај модел са успехом, већ дуже време примењују Кина и Русија. Данас се, мање или више, види да државе које воде и надзиру своју сопствену привреду, које спроводе етатизам, стоје далеко боље од оних привржених разобрученом неолибералном капитализму. Нови политички и државотворни модел није крут или статичан. Способан  је за промене, савитљив је и прилагодљив захтевима тржишта. И он је окренут повећању профита, али не по сваку цену, а поготово не по цену слабљења економије сопствене државе или разградње државе. Држава, срећом, има заштитне механизме – политичке, економске и социјалне. Етатизам није идеалан, али је много бољи од већ поменутог компромитованог неолибералног облика економије. Дакле, као добитна комбинација за Србију, Русију и Кину, показује се комбиновање „капитализма са људским лицем“ као економског устројства, и  политичког устројства где имамо убедљиву доминацију једне „странке државе“ или „државотворне странке“. То никако не подразумева једнопартијски систем. Србија није и никада неће бити једнопартијска држава. Ни Русија то није. Једнопартијска држава није ни Кина. Кина је само привидно једнопартијска држава, али је стварност много сложенија од тога. Доминација једне партије је само помогла Кини да постане економски најмоћнија држава на свету. Мало је познато да у Кини постоји још осам политичких партија (не рачунајући Хонгконг, Макао и Тајван), поред КПК. Свих девет политичких странака Кине чине „Уједињени фронт“. Само у западној, стереотипној визури Кина је једнопартијска држава.

После готово десет година власти СНС и председника Александра Вучића, рађа се или је већ рођена једна нова држава Србија. До 2012. године, Србија је била опљачкана, обесебљена, стрижена и скраћена, тајкунизована, савијена, понижена и сломљена (одлазак Црне Горе, самопроглашење лажне државе Косово, и разорене финансије). Србија је била на измаку снага. Спас је дошао у прави час. Победила је Српска напредна странка. Данас, готово десет година касније, Србија је непрепознатљиво боља у сваком погледу. Данас, слободно можемо рећи да је отац те нове државе Србије, председник Александар Вучић.

О наслеђу председника Вучића најбоље сведоче његови резултати.

Шта остаје иза председника Александра Вучића?

Иза председника Вучића остаје усправљена Србија!

Иза председника Вучића остаје вакцинисана Србија!

Иза председника Вучића остаје сачувана Србија!

Иза председника Вучића остаје изграђена Србија!

Иза председника Вучића остаје спасена економија!

Иза председника Вучића остаје чињеница да је спасао Србију од банкротства!

Иза председника Вучића остаје значајан економски раст!

Иза председника Вучића остаје подигнут кредитни рејтинг Србије!

Иза председника Вучића остаје знатно бољи животни стандaрд него до 2012.!

Иза председника Вучића остаје ниска инфлација!

Иза председника Вучића остају стабилан курс динара и повећане девизне резерве!

Иза председника Вучића остаје општа ренесанса друштва, економије, градње, војске!

Иза председника Вучића остаје значајно подигнут углед Србије у свету!

Иза председника Вучића остаје значајно стипендирање и запошљавање младих!

Иза председника Вучића остају огромна улагања у све нивое образовног система!

Иза председника Вучића остаје јачање јединства Срба на КиМ до нивоа од 99 одсто!

Иза председника Вучића остаје изградња и капитална реконструкција објеката на КиМ!

Иза председника Вучића остаје организована и велика финасијска помоћ Србима на КиМ!

Иза председника Вучића остаје стална финасијска и друга помоћ Српској православној цркви!

Иза председника Вучића остају челичне везе са Републиком Српском!

Иза председника Вучића остаје нова култура сећања!

Иза председника Вучића остаје споменик Стефану Немањи!

Иза председника Вучића остаје споменик Бори Пекићу!

Иза председника Вучића остаје реконструисани Народни музеј!

Иза председника Вучића остаје реконструисани Музеј савремене уметности!

Иза председника Вучића остаје нови Закон о ћирилици!

Иза председника Вучића остају стотине километара нових аутопутева!

Иза председника Вучића остају нове железничке пруге!

Иза председника Вучића остаје „Београд на води“!

Иза председника Вучића остаје нови Жежељев мост у Новом Саду!

Иза председника Вучића остаје спашени пензиони фонд!

Иза председника Вучића остају повећане пензије!

Иза председника Вучића остају повећане плате!

Иза председника Вучића остаје просечна зарада од 60.000 (2021.)!

Иза председника Вучића остаје смањена незапосленост са 25 на 10 одсто(2019.)!

Иза председника Вучића остаје чињеница да је смањио број незапослених за 420.000!

Иза председника Вучића остају повећане просечне зараде за 50 одсто у односу на 2012.!

Иза председника Вучића остаје чињеница да Србија има најмањи пад БДП-а у Европи!

Иза председника Вучића остаје реформа пореске управе!

Иза председника Вучића остају три нове Ковид болнице!

Иза председника Вучића остаје Србија која производи вакцине!

Иза председника Вучића остају огромна улагања у здравство!

Иза председника Вучића остаје најмодернији клинички центар на Балкану, у Нишу!

Иза председника Вучића остаје изградња и скори довршетак КЦ Србије!

Иза председника Вучића остаје буџетски фонд за лечење у иностранству!

Иза председника Вучића остаје организована брига о оболелима од ретких болести!

Иза председника Вучића остаје закон којим се подстиче рађање!

Иза председника Вучића остаје брига о особама са инвалидитетом!

Иза председника Вучића остаје значајно подигнут ниво заштите животне средине!

Иза председника Вучића остаје уређена депонија Винча!

Иза председника Вучића остаје обиман развој спортске инфраструктуре!

Иза председника Вучића остају велика улагања у спорт!

Иза председника Вучића остаје нови научно-технолошки парк на Звездари!

Иза председника Вучића остаје новоизграђена зграда РТ Војводине!

Иза председника Вучића остаје Србија као лидер у страним улагањима!

Иза председника Вучића остају стотине инвестиционих пројеката, где се доводе страни послодавци, који су отворили преко 70.000 радних места!

Иза председника Вучића остаје спашена Железара Смедерево!

Иза председника Вучића остаје спашен „Басен Бор“!

Иза председника Вучића остаје спашена „Галеника“!

Иза председника Вучића остаје спашен и уздигнут „Телеком“!

Иза председника Вучића остају огромна улагања у ЕПС!

Иза председника Вучића остаје спашен и трансформисан национални авио превозник!

Иза председника Вучића остаје уздигнут „Аеродром Никола Тесла“!

Иза председника Вучића остаје велики развој туризма у Србији!

Иза председника Вучића остаје велепна фонтана „Славија“!

Иза председника Вучића остаје јака Војска Србије, са новим авионима, хеликоптерима!

Иза председника Вучића остаје значајно развијена српска наменска индустрија!

Иза председника Вучића остаје обновљена додела станова припадницима снага безбедности!

Иза председника Вучића остаје смањена стопа криминалитета!

Иза председника Вучића остаје успешна борба против корупције!

Иза председника Вучића остаје успешна борба против криминалних кланова!

Иза председника Вучића остају значајна улагања у правосуђе – изграђено је и реновирано више од 40 објеката правосуђа!

Иза председника Вучића остаје Закон о спречавању насиља у породици!

Само у Београду, иза председника Вучића остају изграђени: пасарела на Калемегдану, Сава променада, северне приступне саобраћајнице Мосту на Ади, Булевар xероја са Кошара, приступне саобраћајнице станици Прокоп и отворена прва фаза станице. Само у Београду иза председника Вучића остају реконструисани: Трг Републике, Цветни трг, Косанчићев венац, Трг Славија, Карађорђева улица са Савским кејом, парк Ушће, гараже Обилићев венац, Зелени венац и Масарикова, стадион „Ташмајдан“, Булевар ослобођења, Рузвелтова и Мије Ковачевића, плато испред Цркве Светог Марка, Булевар кнеза Александра Карађорђевића, Улица војводе Степе и кружни ток Аутокоманда, Бранков мост, улица Краљице Марије, 27. марта, Џорџа Вашингтона и Цара Душана и 20.000 метара квадратних пешачке зоне у центру Београда. Навео сам само део постигнућа.

Иза председника Вучића ће остати, у скорој будућности: Метро у Београду, завршена железничка станице Прокоп, завршен Београд на води, Национални стадион, нова аутобуска станица, нови Савски мост на месту старог трамвајског моста, обилазница око Београда, Национална велетржница, Музеј града Београда у Ресавској улици, фабрике за пречишћавање отпадних вода у Београду и још много тога.

Чланови СНС, милиони бирача СНС, као и сви грађани су со ове земље. Чланови и бирачи СНС су просечни, нормални, обични грађани. Да цитирам пољског песника Тадеуша Ружевича: „Њихови синови откривају Америку, гину код Термопила, умиру на крстовима, освајају космос…“. Председник Вучић као да стално има на уму, оно што је наш велики песник Оскар Давичо рекао о Србији: „Ја знам сва твоја лица, свако шта хоће, шта носи, гледао сам све твоје очи, разумем шта кажу, шта крију. Ја мислим твоју мисао за челом ти у коси, ја знам твоја уста шта љубе, шта пију“. Живела Србија!

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришете користећи свој WordPress.com налог. Одјави се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришете користећи свој Facebook налог. Одјави се /  Промени )

Повезивање са %s