Данас је у Скупштини Србије заседао Одбор за људска и мањинска права и равноправност полова, који је разматрао извештаје за 2020. годину, Заштитника грађана и Поверенице за заштиту равноправности. Седница овог скупштинског одбора је важна, између осталог, да видите како се институције Заштитника грађана и поверенице, односе према људским правима чланова породице председника Вучића и чланова СНС. Ток седнице Одбора, можете погледати на снимку.

Прво сам Заштитнику и Повереници сам указао проблем људских права јунакиње Драгице Гашић у Ђаковици. Видео сам у Извештају Заштитника да се кратко помиње немогућност деловања на КиМ, док Повереница у Извештају није ни поменула КиМ. Предложио сам Повереници и Заштитнику да помогну гђи Гашић, на сличан начин на који јој помаже Канцеларија за КиМ и Петар Петковић. Колико сам приметио Повереница и Заштитник нису ни покушали да помогну Драгици Гашић.  Изговор је – немамо могућности да делујемо на КиМ. И Канцеларија за КиМ би могла да се изговара да им није омогућено деловање на КиМ, али Петар Петковић и Канцеларија за КиМ не проналазе изговоре, већ активно делују на КиM. Изнео сам став да би у јавности јако добро одјекнула вест да су се Повереник и Заштитница састали са госпођом Драгицом Гашић, на територији КиМ или ван територије КиМ, и да су јој понудили своју помоћ.

Потом сам Повереници за заштиту равноправности и Заштитнику грађана указао на одређене појаве и проблеме који се не налазе у њиховим извештајима, а тичу се рада Заштитника и Поверенице. Питао сам – Да ли Заштитник и Повереница осећају хуману, људску потребу да реагују на вишегодишњу систематску дискриминацију, дехуманизацију, и на наметнуту неравноправност породице председника републике? Указао сам на случај дискриминације сина председника републике. Данило Вучић није политичар, има 23 године, није функционер, а изложен је страховитој медијској дискриминацији и демонизацији. Ни кривог ни дужног, само због тога што припада породици председника, и због тога што је симпатизер СНС, ђиласовски медији и странке га проглашавају криминалцем, сарадником клана Беливук, насилником итд. Ради се о дискриминацији по основу припадности једној породици и по основу припадности групи људи који су симпатизери СНС, тј. о дискриминацији по основу политичких убеђења. Довођењем у везу са криминалним клановима, са којима председников син нема никакве везе, угрожен му је живот и срећа је што је он штићено лице. Указао сам овим поводом на један нови вид дискриминације, уперен против једне породице, и против чланова или симпатизера СНС. Од 2018. дискриминисани су и оцрњени, константно, готово сви чланови породице председника републике. Свако од њих проглашен је злом, и у оквиру механизма дехуманизације и мржње, жигосани су различитим стереотипима. Указао сам да је позитивно то што Повереница у Извештају помиње да је осудила вређање Милице Вучић и Дарије Кисић Тепавчевић.

Тим поводом подсетио сам Одбор, Повереницу и Заштитника на случај од 01.08.2019. када су надлежни органи ухапсили лице које је пратило и припремало напад на тада малолетну, Милицу Вучић, ћерку председника Србије Александра Вучића. Ухапшено је лице са богатим полицијским досијеом, Саша Петерсен, алијас Саша Предић (44), које данима пратило ћерку председника Србије, претило јој и планирало напад на људе задужене за њену безбедност. Лице је данима пратило и снимало Милицу Вучић код школе коју је похађала, али чланове њеног обезбеђења. Безбедносне службе дошле су до података да је лице не само уходило Милицу Вучић, већ је своје намере откривало у мејловима које је слао кабинету тадашњег министра полиције Небејше Стефановића. У мејловима је претио и открио да у стопу прати председникову ћерку, као и да планира напад на људе задужене за њену безбедност. Поред тога, он је у мејлу навео и пуну адресу где живи Вучићева породица!?!

Навео сам да су председник Републике и чланови његове породице жртве вишегодишње дехуманизације, неравноправности, и дискриминације по основу страначке припадности, државне функције или сродства. Поставио сам питање ко штити угрожена и запостављена права и слободе председника, његове породице али и функционера СНС? И да ли ће представници регулаторних и заштитних тела– институција, рећи – њихова људска права и слободе морају да буду колатерална штета положаја председника републике? Нико нормалан се неће сложити са овим. Председника и његову породицу највише штите посланици и функционери СНС, и поједини чланови владе, на челу са премијерком Брнабић. Надлежне институције то не чине. Као резултат ћутања институција, имамо четворогодишњу хајку и дехуманизацију, против породице председника Александра Вучића. При томе, једина кривица његових чланова породице је што постоје и што нису по вољи ђиласовској опозицији и медијима.

Погледао сам детаљно, хронолошки уназад, портале и извештаје Заштника и Поверенице и установио сам да се они врло сужено и екстремно рестриктивно баве својим послом. Они се понашају као Заштитник мањина и Повереница за заштиту равноправности мањина. Министарство за људска и мањинска права и друштвени дијалог се понаша као Министарство за људска права мањина, а не свих грађана. Наш Устав предвиђа да они штите СВЕ грађане. И већину и мањину. Они то не чине. Навео сам примере двоструких у поступању. Повереница је оштро осудила разбијањe прозора и исцртавања графита на фасади зграде Хрватског дома у Новом Сланкамену и осудила је два покушаја вандализације излога Прајд инфо центра у Београду. Просторије и излог Прајд центра нису оштећени. Са друге стране, просторије СНС, широм Србије, су од 2018. до сада, нападане преко 50 пута, са нанетом огромном материјалном штетом. Мотиви су политички, ради се о дискриминацији по основу страначке припадности. У једном случају просторије СНС су биле спаљене. Повереница и Заштитник уопште нису реаговали или осудили ни један од ових напада. То су двоструки аршини. Исти аршини морају да се примењују на просторије Хрватског дома, Прајд инфо центра ЛГБТ популације, и на просторије СНС. Многобројни су напади и на функционере власти и СНС. Повереница и Заштитник се никада нису огласили. Дошли смо до тога да нико не штити одређена угрожена права већине. Повереница и Заштитник ће рећи да нису надлежни. Полиција делује и често открије нападаче на просторије СНС, али полиција није надлежна за угрожавање равноправности и за дискриминацију. Када посматрамо проблем физичких напада на просторије СНС, током низа година, ради се управо о НОВОЈ појави угрожавања равноправности, и о дискриминацији по основу страначке припадности. Наводно, нико није надлежан. То није тачно. Надлежни су и Заштитник и Повереница и Министарство за људска и мањинска права и друштвени дијалог.

Изнео сам још два примера насиља, Заштитнику и Повереници. Почетак предизборне кампање је обележило насиље Ђиласових функционера у Зајечару, који су спалили аутомобил градоначелника Ничића и његове супруге. У Зајечару је полиција само 12 сати после извршеног злочина, ухапсила Ненада Николова старог 34 године, који је у потпуности признао извршење кривичног дела. Ради се о милитантној и веома политички опредељеној особи – функционер ССП. Ненад Николов је, поред тога, посинак председника зајечарског одбора Ђиласове странке Зорана Манчића и син Ђиласове функционерке Софике Димчић, Манчићеве супруге. У ово насиље треба убројати и случај Николе Новаковића, сина потпредседника Јеремићеве странке, Борислава Новаковића, који је недавно, мртав пијан уништио 30 квадрата излога просторија СНС у Новом Саду!

Одговор Поверенице је био веома коректан и добро изнет. Повереница је особа којој је стало до људи и до посла који ради. Непријатно ме је као народног посланика, изненадио одговор Заштитника грађана. У вези напада на просторије СНС он је рекао: „Нисам склон да  обавештењима, декларацијама и осудама, управљам јавним мњењем. Што се тиче госпође Драгице Гашић, ако смем себи да дозволим то право да кажем – од разговора са њом, сумњам да би она нешто имала. Али, оно што је стајало на располагању институцији Заштитника грађана, то је да се обрати Европском удружењу омбудсмана, који свакако имају много већи утицај на све омбудсмане у Европи, конкретно и на Косову и Метохији…“. Да преведем. Заштитник грађана је рекао да неће да осуди силне нападе на просторије СНС. Заштитник грађана је рекао да неће да разговара са Драгицом Гашић и да неће ни да покуша да јој помогне. Чији је он заштитник, Куртијев, или је заштитник грађана Србије? Драгица Гашић је грађанка Србије. Ово су скандалозни ставови Заштитника грађана.

У Србији део опозиције и њихови медији, делују као Инквизиција, а појединци као Инквизитори. Тако имамо лов на политичке вештице, спаљивање политичких вештица, имамо дехуманизацију по основу политичке или породичне припадности. А надлежне институције не реагују. Заштитник грађана јасно каже и да не жели да реагује!

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s