Terra Australis Terribilis! Аустралија! То је она земља у којој је све наглавце и наопако. Да је то тако доказује и скандал који су изазвале аустралијске власти у случају доласка у Мелбурн, званично најбољег тенисера и спортисте света, Новака Ђоковића. Чудна земља. Англосаксонска земља Комонвелта, признају британску краљицу. Земља „запада“. На јужној полулопти. Газеле су у Аустралији еволуирале у кенгуре торбаре, животиње које се крећу скачући на две ноге. Можда то објашњава скоковите ставове аустралијских власти по питању визе Новака Ђоковића? Постоји легендарна анегдота о значењу речи „кенгур“ (kangaroo). Када је Џејмс Кук пристао у Аустралији, једном приликом је машући рукама и мимиком, питао Абориџина како се зове она чудна животиња која скаче. Абориџин је одговорио – „kangaroo“. Кук је сматрао да је то име животиње. Анегдота каже да је Абориџин у ствари рекао „не разумем“ (kangaroo). Међутим, ово је само мит. Анегдота није тачна. Реч кенгур (kangaroo) потиче из абориџинског језика Гугу Јимидир (Guugu Yimithirr)  који  је некада говорен на крајњем (тропском) северу Аустралије у северном Квинсленду, и гласи „gangurru“ и односи се на великог источног сивог кенгура. Као што видите слично овој анегдоти, проблеме у комуникацији са аустралијским властима има и Новак Ђоковић.

Аустралија је настала као британска кажњеничка колонија, и становници Аустралије су потомци и криминалаца, бандита, силоватеља, лопова, убица и осталог талога, који је Британија по казни послала у своју далеку јужну колонију. Сматра се да данас 20 одсто Аустралијанаца потиче од осуђеника. Није познато да ли и аустралијски премијер Скот Морисон има овакво порекло? Иначе, криминалци, бандити, силоватељи, лопови и убице, хронично пате од тога да слабо држе задату реч. Аустралију је прославио чувени рокенрол хит из 1981., групе „Men At Work“ – „Down Under“ чији рефрен каже:„Do you come from a land down under, Where women glow and men plunder, Can’t you hear, can’t you hear the thunder, You better run, you better take cover“.

Новакова Голгота

Као најбољег тенисера света, турнир „Аустралијан опен“ је позвао Новака Ђоковића да учествује на турниру. После различитих заврзлама, изазваних пандемијом Ковида, организатори турнира Аустралијан опен“ су 4.1.2022., објавили да је Новак Ђоковић добио медицинско изузеће везано за Ковид протоколе. Они су саопштили да је Ђоковић добио медицинско изузеће и да ће наступити на Отвореном првенству Аустралије, и објаснили су како је изгледала процедура. У свом саопштењу од 04.01.2022. Организатори турнира „Аустралијан опен“ су саопштили: „Ђоковић је затражио медицинско изузеће, а оно је одобрено након ригорозног процеса, у којем су учествовале две одвојене комисије медицинских стручњака“. Објаснили су како изгледа процедура добијања медицинског изузећа. Прво је молбу одобрио независан тим доктора, из области имунологије, инфектологије и опште праксе. Након што је прва комисија утврдила да су испуњени сви услови, молба је прослеђена другој комисији, коју су ангажовале медицинске власти државе Викторија, где се налази град Мелбурн у коме се одржава турнир. Друга комисија је такође утврдила да су сви услови за изузеће испуњени, и Новак Ђоковић је добио дозволу за наступ у Мелбурну. Молба за изузеће је анонимна, па чланови комисија не знају о којем играчу је реч. Разлози за медицинско изузеће остају приватни, између одбора и оног ко је аплицирао. Све то је потврдио и Тениски савез Аустралије. Крег Тили, директор Аустралијан опена, изјавио је да су „успостављени поштени и независни протоколи за процену захтева за медицинско изузеће, који ће обезбедити да турнир буде безбедан и пријатан за све“. „Ако се Новак појави, или је вакцинисан, или представља изузеће“, изјавио је Тили раније, додајући да ће „мали проценат“ невакцинисаних играча добити дозволу лекарске комисије. Када је сазнао да му је одобрено медицинско изузеће, Новак Ђоковић је отпутовао у Мелбурн. Подсетићу да је Новак Ђоковић у јуну 2020. године прележао Ковид. Сазнали смо да су 23 играча добила медицинско изузеће. Аустралијске власти нису правиле никакве проблеме двадесетдвојици ових играча са изузећем, при уласку у Аустралију. Проблем су направили само Новаку Ђоковићу. Тројица од ова 22 играча су имали исту визу као и Новак Ђоковић, и нису им правили било какав проблем при уласку у Аустралију. И по овом питању Аустралијанци су проблем направили само Новаку Ђоковићу. По доласку у Мелбурн, испоставило се да аустралијске власти (федералне аустралијске, државе Викторија и пограничне) не признају медицинско изузеће које су Ђоковићу издали званични аустралијски органи. Аустралијанци су погазили своју реч и своју част. Још горе, аустралијске власти (федералне аустралијске, државе Викторија и пограничне АБФ -Аустралијска гранична полиција) су поништиле визу коју су претходно дале Новаку Ђоковићу. Аустралијанци су погазили своју реч и своју част.

Држава Аустралија је показала да не поштује своје сопствене одлуке, да гази своју реч и да им част не представља ништа. Лично сумњам на специфичан вид расизма, религијског, цивилизацијског, сумњам на стереотипе и предрасуде којима су задојени аустралијски корумпирани политичари. Они су претежно протестанти или католици. Аустралијанци су током два века починили геноцид над староседеоцима, Абориџинима, чију су земљу преотели. Никада се нису покајали. Ово доказује и чињеница да су се у хајку против Ђоковића укључили и аустралијски политичари, на челу са премијером Скотом Морисоном који је рекао: „Сви морају да поштују правила, а уколико Ђоковић не испуњава услове које захтевају аустралијске федералне власти приликом уласка у земљу током пандемије коронавируса, њему неће бити дозвољен улазак“. Србија је већ преживела једног Скота, па ће да преживи и овог. Аустралијски медији и политичари етикетирају Новака Ђоковића, погрдним називом „NoVAKS DjoKOVID“.

Новак Ђоковић је већ на аеродрому третиран као непријатељ. Одузели су му све ствари. Одузели су му телефон. Саслушавали су га. После 9 сати на аеродрому, одвели су га, као криминалца, у притвор за илегалне мигранте, рупу где царују прљавштина, бубашвабе и црвљива храна. Новак ће до понедељка бити у притвору, када ће надлежни суд одлучивати о његовој жалби. Одбијен је предлог владе Србије и наше амбасаде, да Новак одлуку суда чека у карантину, али у кући коју је изнајмио у Мелбурну. Потомци осуђеника желе да га понизе до краја. Желе да га депортују из Аустралије, и да га спрече да победи на турниру и испуни своје циљеве. Новак Ђоковић има два циља. Први циљ је испуњен – Ђоковић је до сада провео 354 недеље као први тенисер света и тешко да ће га ико ускоро стићи (времешни Федерер има 310 недеља, док Надал има само 209). Други циљ је лидерство по броју освојених гренд слемова – тренутно њих тројица деле прво место – имају их по 20. Број недеља на првом месту, као и број гренд слем титула најочигледнији су и најлакши систем мерења када је реч о томе ко ће бити најбољи свих времена.

Аустралијски корумпирани политичари, прикривени расисти, желе да прикажу својим бирачима да нема повлашћених, и да нема двоструких аршина. Ове године следе избори у Аустралији. Аустралијски корумпирани политичари, прикривени расисти су показали управо супротно. У Аустралији има повлашћених, царују двоструки стандарди и прикривени расизам. Да је то тако доказује чињеница да аустралијске власти нису правиле никакве проблеме двадесетдвојици играча са медицинским изузећем- већ само Ђоковићу. Да је то тако доказује чињеница да аустралијске власти нису правиле никакве проблеме тројици играча са истоветним визама – већ само Ђоковићу. Да је то тако доказује чињеница да аустралијске власти ни једном играчу нису поништиле већ дату визу, изузев Новаку Ђоковићу. То потврђује и бивши директор Аустралијан опена Пол Мекнами који је изјавио: „За неверовати је да је Ђоковић једини играч којем је виза одобрена, а затим укинута“.

На овај скандал светских размера реаговали су многи званичници Србије. Председник Србије Александар Вучић саопштио је да се неколико пута чуо са Новаком Ђоковићем, као и да држава Србија покушава да му обезбеди што бољи третман и услове у Аустралији, док се не реши његов статус у тој земљи. Председник Вучић нагласио је да је Србија у разговорима како са Новаком, тако и са аустралијским властима и да је једина жеља да српски тенисер напусти притвор у који је стављен. „Влада Марић (помоћник министра иностраних послова оп. аут.) је позвао аустралијског амбасадора синоћ и јутрос и у складу са договорима које Ана Брнабић управо уговара, желећи једну ствар пре понедељка и коначне одлуке суда, да се Новаку Ђоковићу дозволи да не буде у овом злогласном хотелу, већ у кући коју изнајмљује, у којој може да се креће и да се припрема за турнир“ рекао је председник Вучић. „Ја сам синоћ први пут разговарао са њим, јутрос други пут, а чуо сам се и са његовим оцем. Оно што је Новак тражио од своје државе, ми смо у сваком тренутку желели, хтели и наша је обавеза да то учинимо, да штитимо интерес наших грађана и томе смо апсолутно посвећени“, додао је председник Вучић. „Радимо све што можемо да предузимамо, наше министарство спољних послова је активно укључено у све. Оно што није фер је да се води општа хајка у којој учествују сви, од аустралијског премијера, причајући да сва правила важе за све, а то је бесмислено. Више тенисера су пустили под истим условима под којим Новака нису. Плашим се да ће врста политичког иживљавања на Новаку Ђоковићу да се настави, да би они доказали неке друге ствари, јер кад некога не можете да победите, онда се бавите оваквим стварима“, закључио је председник Вучић. Делом и речју, су се огласили многи чланови владе Ане Брнабић, на челу са њом.

Аустралијским огранима треба поставити четири питања. Прво – Ако Новак Ђоковић није испунио законске услове, зашто сте му дали визу? Друго – Ако сте били забринути због визе Новака Ђоковића, зашто је нисте отказали пре него што је ушао у авион, и обавестили га на време (пре путовања)? Треће – С обзиром да сте Новаку Ђоковићу дали визу, а ниједна околност се није променила од тада, по ком основу сте му отказали визу? Четврто – Због чега не признајете одлуку ваше две, аустралијске стручне комисије, које су донеле одлуку о медицинском изузећу? Све ово говори о лошим намерама и о предумишљају аустралијских органа.„Do you come from a land down under, Where women glow and men plunder, Can’t you hear, can’t you hear the thunder, You better run, you better take cover“.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s