Чињенице. Као најбољег тенисера света, турнир „Аустралијан опен“ је позвао Новака Ђоковића да учествује на турниру. После различитих заврзлама, изазваних пандемијом Ковида, организатори турнира „Аустралијан опен“ су 4.1.2022., објавили да је Новак Ђоковић добио медицинско изузеће везано за Ковид протоколе. Они су саопштили да је Ђоковић добио медицинско изузеће и да ће наступити на Отвореном првенству Аустралије. Новак Ђоковић је допутовао у Аустралију негде око поноћи 5. јануара. Од доласка па до 8 часова ујутру, Ђоковић је ислеђиван на аеродрому као криминалац. Новак Ђоковић се налази се у затвору за имигранте у Мелбурну, од 9 часова ујутру, 6. јануара – после великог скандала са датом, па поништеном визом. Већ три дана Ђоковић је потпуно безразложно затворен. Сам је на Бадњи дан, на Божић, и данас првог дана после Божића. Није дозвољено да га у затвору посети свештеник СПЦ. Већ три дана Ђоковић не може да тренира, да се нормално креће и храни. У затвору је. Скандал светских размера су изазвале власти Аустралије. Затвор за имигранте, аустралијске власти називају „Парк хотел“, али се већ деценију ради о правом затвору. О томе сведочи чињеница да поједини мигранти тамо бораве, затворени – већ девет година!

Новак Ђоковић је добио потпуно валидно медицинско изузеће од вакцинације на основу којег је кренуо пут Аустралије. Тај документ је добио од организатора турнира „Аустралијан Опен“ и издале су га две независне медицинске комисије. У даљем току издавања визе, Ђоковић је добио и писмо дан пре поласка које потврђује да је задовољио све критеријуме за улазак у земљу. Када је Ђоковић стигао у Мелбурн, почело је малтретирање и иживљавање над њим, које је трајало преко осам сати и које се завршило укидањем већ дате визе и налогом за депортацију. Новак Ђоковић је преко адвокатског тима поднео жалбу надлежном суду и сада у тешким условима притвора чека одлуку суда до понедељка. Новак Ђоковић је прошле године два пута преболео Ковид 19, у јулу и у децембру, и на основу овог последњег је добио валидно и оправдано медицинско изузеће на основу прележаног коронавируса. Стога су излишне било какве приче о Новаковој вакцинацији. Он као да је вакцинисан два пута.

Бројна званична документа, различитих аустралијских органа доказују да је Новак Ђоковић добио све валидне дозволе потребне за улазак у Аустралију. То потврђује и главни од три поднеска суду, које су поднели Ђоковићеви адвокати у Мелбурну. Објављена документа откривају да је српски тенисер максимално поштовао процедуру, упутства и законе Аустралије. Кроз то су га водили органи Тениског савеза Аустралије и турнира „Аустралијан Опен“, како правила захтевају.

Ђоковићев адвокатски тим, кроз поднеске на преко 40 страна, тврди да има три основа за жалбу на укидање визе. Прво, они доказују да је Новаку ускраћено право на правичан процес, делимично због природе саслушања којима је био подвргнут на аеродрому у Мелбурну, где му је био ускраћена комуникација са правним тимом. Друго, адвокати и документи доказују да је одлука о поништавању визе, противна низу аустралијских прописа, нпр. најновијем савету експертске групе „АТАГИ“ (Australian Technical Advisory Group on Immunisation – „ATAGI” – „Аустралијска техничка саветодавна група за имунизацију“).

Документа доказују да је Ђоковић још 18. новембра 2021. добио визу за улазак у Аустралију, а 30. децембра је добио потврду о изузећу од главног лекара Тенис Аустралије. У том изузећу је наведено да је био Ковид позитиван по ПЦР тесту од 16. децембра, и да је 14 дана касније био негативан и да 30. децембра није имао било какве симптоме Ковида уназад три дана пре 30. децембра. Уз то, Новак Ђоковић је 1. јануара добио документ од аустралијског Министарства унутрашњих послова (Department of Home Affairs) у вези са његовом аустралијском путном декларацијом. Тај званични аустралијски документ каже да је Ђоковићева декларација о путовању у Аустралију била процењена и да његова документација и одговори указују на то да је испунио услове за долазак у Аустралију без карантина, тамо где је то дозвољено по надлежности његовог доласка (а то је држава Викторија).

Сада када знамо да је Новак Ђоковић, имао: под 1. Валидну визу коју му је издала Аустралија, под 2. Потврду о медицинском изузећу од вакцинације коју су му проследили организатори турнира, а коју су издале две независне медицинске комисије, од којих је једна званична комисија владе државе Викторија, и под 3. Документ од аустралијског Министарства унутрашњих послова (Department of Home Affairs) који каже да је испунио услове за долазак у Аустралију без карантина, знамо да је нормално што је Новак Ђоковић отпутовао у Мелбурн. Имао је сва потребна документа да путује у Аустралију, да уђе у Аустралију и да тамо борави и учествује на тениском турниру.

Да поновим, Потврду о медицинском изузећу (Exemption Certificate) је издала „Независна експертска медицинска комисија“ (Independent Expert Medical Review panel). Ту Потврду је размотрила, преконтролисала и ПОТВРДИЛА друга комисија независна „Медицинска комисија за разматрање изузећа – владе државе Викторије“ (Medical Exemptions Review Panel of the Victorian State Government). Потврда о изузећу је издата у складу са правилима државне аустралијске експертске групе „АТАГИ“ (Australian Technical Advisory Group on Immunisation – „ATAGI” – „Аустралијска техничка саветодавна група за имунизацију“).

Сазнали смо да су 23 играча добила медицинско изузеће. Аустралијске власти нису правиле никакве проблеме двадесетдвојици ових играча са изузећем, при уласку у Аустралију. Проблем су направили само Новаку Ђоковићу. Тројица од ова 22 играча су имали исту визу као и Новак Ђоковић, и нису им правили било какав проблем при уласку у Аустралију. И по овом питању Аустралијанци су проблем направили само Новаку Ђоковићу (и јуче 7.01.2022. накнадном памећу, у притвор су послали чешку тенисерку Ренату Ворачову која је у Мелбурну боравила већ 10 дана!?!). По Новаковом доласку у Мелбурн, испоставило се да аустралијске власти не признају медицинско изузеће које су Ђоковићу издали званични аустралијски органи. Аустралијанци су погазили своју реч и своју част. Још горе, аустралијске власти су поништиле визу коју су претходно дале Новаку Ђоковићу. Аустралијанци су погазили своју реч и своју част. Држава Аустралија је показала да не поштује своје сопствене одлуке, да гази своју реч и да им част не представља ништа. Лично сумњам на специфичан вид расизма, религијског, цивилизацијског, сумњам на стереотипе и предрасуде којима су задојени аустралијски корумпирани политичари. Аустралијски корумпирани политичари, прикривени расисти, желе да прикажу својим бирачима да нема повлашћених, и да нема двоструких аршина. Аустралијски корумпирани политичари, прикривени расисти су показали управо супротно. У Аустралији има повлашћених, царују двоструки стандарди и прикривени расизам. Да је то тако доказује чињеница да аустралијске власти нису правиле никакве проблеме двадесетдвојици играча са медицинским изузећем- већ само Ђоковићу. Да је то тако доказује чињеница да аустралијске власти нису правиле никакве проблеме тројици играча са истоветним визама – већ само Ђоковићу (и накнадно, Ворачовој). Да је то тако доказује чињеница да аустралијске власти ни једном играчу нису поништиле већ дату визу, изузев Новаку Ђоковићу (и накнадно, Ворачовој).

Аустралијским огранима треба поставити четири питања. Прво – Ако Новак Ђоковић није испунио законске услове, зашто сте му дали визу? Друго – Ако сте били забринути због визе Новака Ђоковића, зашто је нисте отказали пре него што је ушао у авион, и обавестили га на време (пре путовања)? Треће – С обзиром да сте Новаку Ђоковићу дали визу, а ниједна околност се није променила од тада, по ком основу сте му отказали визу? Четврто – Због чега не признајете одлуку ваше две, аустралијске стручне комисије, које су донеле одлуку о медицинском изузећу?

Државни секретар Министарства спољних послова Србије, Немања Старовић, уручио је Амбасадору Аустралије у Србији, Данијелу Емерију 7.01.2022. у МСПу, усмени протест због недоличног третмана којем је у Мелбурну изложен најбољи тенисер света и држављанин Србије Новак Ђоковић. Министарство спољних послова Србије обратило се јуче и писаном нотом Министарству иностраних послова и трговине Аустралије поводом онемогућавања Новаку Ђоковићу да уђе у земљу. Премијерка Србије Ана Брнабић поручила је путем домаћих и страних медија  да она и цела Србија стоје уз најбољег тенисера света Новака Ђоковића, којем аустралијске власти нису дозволиле улазак у земљу, наводећи да се Србија бори да Ђоковић буде третиран као и други спортисти. Нагласила је да Новак Ђоковић није добио исти третман као други спортисти у Аустралији. Председник Србије, Александар Вучић је више пута разговарао са Ђоковићем и упутио му је огромну подршку. Подршку Новаку Ђоковићу је упутио и српски Патријарх Порфирије. Одбијен је предлог владе Србије и наше амбасаде, да Новак одлуку суда чека у карантину, али у кући коју је изнајмио у Мелбурну.

Разлози за иживљавање над најбољим спортистом света

Први разлог је неусклађеност и неспособност аустралијских власти (федералних, државних, граничних, тениских). Други разлог је инсистирање аустралијских власти да не признају почињену грешку, већ да из грешке иду у грешку. Трећи разлог је то што се аустралијске власти налазе у изборној години и око Ђоковића власти воде политичку борбу у покушају да прикупе јефтине политичке поене и одобровоље грађане Аустралије који су у протекле две године, били жртве неадекватног поступања власти и врло ригидних прописа. Четврти разлог је то што покушавају да спрече Ђоковића да победи на „Аустралијан Опену“ и да освоји више Гренд слем турнира од Надала и Федерера, које више воле од „неподобног“ Србина, православца Ђоковића. Аустралијанци покушавају да понизе Ђоковића до краја. Желе да га депортују из Аустралије, и да га спрече да победи на турниру и испуни своје циљеве. Новак Ђоковић има два циља. Први циљ је испуњен – Ђоковић је до сада провео 354 недеље као први тенисер света и тешко да ће га ико ускоро стићи (времешни Федерер има 310 недеља, док Надал има само 209). Други циљ је лидерство по броју освојених гренд слемова – тренутно њих тројица деле прво место – имају их по 20. Број недеља на првом месту, као и број гренд слем титула најочигледнији су и најлакши систем мерења када је реч о томе ко ће бити најбољи свих времена.

Аустралијски органи и власт, већ три дана бламирају сопствену државу и руше њен углед. А бламажа постаје све већа са протоком времена, како истина о скандалу полако излази на површину. На површину излазе докази о потпуној неусклађености аустралијских власти са различитих нивоа, о њиховој потпуној неспособности, о њиховом лагању и обмањивању светске јавности. Прича се да су тектонске последице неправде и криминала толике, да су по вукојебинама Аустралије, коале почеле мртве да падају са дрвећа, а кенгури масовно да умиру по пољима. Срамоћење аустралијских власти ће се наставити и у наредним данима. Видећемо шта ће одлучити суд у понедељак 10.01.2022.? А Новак је сам, у затвору. Највећи спортиста света, у затвору, а да ништа није скривио. Он ће из овога, у сваком случају, изаћи још јачи, изаћи ће као ПОБЕДНИК, без обзира на одлуку суда! Друштвеним мрежама и Србијом кружи следећа досетка: „Да је могао, сваки Србин би за Божић испекао кенгура, уместо прасета“!

Одреднице:

Сајт и е- адреса Федералног окружног и породичног суда (The Federal Circuit and Family Court of Australia)

https://www.fcfcoa.gov.au/migration-law/online-file/djokovic

Поднесак 1.

Поднесак 2.

Поднесак 3.- Главни поднесак адвоката Новака Ђоковића

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s