Око поноћи, у недељу 9.1.2022. по српском  времену, тј. у 10 ујутру 10.1.2022. по аустралијском времену, биће размотрена Жалба Новака Ђоковића, коју је поднео Федералном окружном и породичном суду (The Federal Circuit and Family Court of Australia) у Мелбурну. На сајту тог суда су по стандардној процедури, објављена сва три поднеска адвокатског тима Новака Ђоковића. Најважнија је сама Жалба која има 35 страна.

Сајт и е-адреса Федералног окружног и породичног суда (The Federal Circuit and Family Court of Australia)

https://www.fcfcoa.gov.au/migration-law/online-file/djokovic

Поднесак 1.

Поднесак 2.

Поднесак 3.- Главни поднесак адвоката Новака Ђоковића – Жалба

Одговор Министарства унутрашњих послова Аустралије – MINISTER FOR HOME AFFAIRS, на Новакову Жалбу

Могући су следећи сценарији као исход:

1. Суд ће уважити Жалбу, Аустралија ће поштовати одлуку суда и Новак ће моћи да игра на турниру.

2. Суд ће уважити Жалбу, Аустралија НЕЋЕ поштовати одлуку суда и Новак ће бити депортован. 3. Суд НЕЋЕ уважити Жалбу, и Новак ће бити депортован.

4. Суд ће одложити одлучивање, а Новаку ће бити дата привремена дозвола да остане и игра на турниру, а држава Аустралија ће поштовати ову одлуку.

5. Суд ће одложити одлучивање, а Новаку ће бити дата привремена дозвола да остане и игра на турниру, али држава Аустралија НЕЋЕ поштовати ову одлуку и Новак ће бити депортован.

6. Суд ће одложити одлучивање, а Новаку НЕЋЕ бити дата привремена дозвола да остане и игра на турниру, и Новак ће бити депортован.

Да великих разлога за оптимизам нема, потврђује о Одговор на Новакову Жалбу који је суду у Мелбурну упутила Федерална влада Аустралије, тј. Министарства унутрашњих послова Аустралије – MINISTER FOR HOME AFFAIRS. Тај документ је такође објављен на сајту суда и сајту владе Аустралије.

Издвајају се три кључне ставке владе Аустралије. Прво, влада Аустралије указује на своје широко дискреционо право да може по слободној вољи да поништи валидно медицинско изузеће: „Не постоји јасно правило нити сигурност да странац може да уђе у Аустралију. Постоје критеријуми по којима ми то одобравамо и имамо своје разлоге да одбијемо визу. Нико није дао сигурност особи да ће јој медицинско изузеће бити прихваћено“. Друго, влада Аустралије указује на своје још шире право да Ђоковића поново приведе (затвори или депортује), чак и у случају да суд уважи Ђоковићеву Жалбу: „Ако суд донесе одлуку да се оптужени пусти из карантина на слободу, ми и даље можемо да га ставимо у притвор, без обзира на одлуку суда. Одлука суда да буде пуштен на слободу, не гарантује да га власти Комонвелта неће опет привести“. Треће, влада Аустралије указује на своје широко дискреционо право, да не уважава потврде и доказе српских надлежних органа да је Ђоковић у децембру био заражен  коронавирусом, и кажу да стога не постоје докази да је имао акутну инфекцију коронавирусом.

У суштини влада Аустралије каже, код нас је и нож и погача, урадићемо како нам је ћеф. Влада Аустралије каже силоваћемо правду и истину, јер нам се може! Шта друго очекивати од потомака кажњеника које је Британија у 18. веку као најгори људски отпад послала у своју најдаљу кажњеничку колонију!?! Потом су Британци и новонастали Аустралијанци током два века починили геноцид над староседеоцима – Абориџинима. Геноцид, ропство и расизам у Аустралији трајали су до ИИ св. рата. Данас су само плитко закопани иза фасаде либералног друштва. Данас „Озији“ „не воле“ православце, Кинезе, мигранте, Србе, људе из југоисточне Европе. И наравно – Абориџине! А како је изгледао геноцид можете погледати у овом потресном снимку:

Документа доказују да је Ђоковић још 18. новембра 2021. добио визу за улазак у Аустралију, а 30. децембра је добио Потврду о изузећу од главног лекара Тенис Аустралије. Уз то, Новак Ђоковић је 1. јануара добио документ од аустралијског Министарства унутрашњих послова (Department of Home Affairs) у вези са његовом аустралијском путном декларацијом. Тај званични аустралијски документ каже да је Ђоковићева декларација о путовању у Аустралију била процењена и да његова документација и одговори указују на то да је испунио услове за долазак у Аустралију без карантина, тамо где је то дозвољено по надлежности његовог доласка (а то је држава Викторија). Новак Ђоковић је имао: под 1. Валидну визу коју му је издала Аустралија, под 2. Потврду о медицинском изузећу од вакцинације коју су му проследили организатори турнира, а коју су издале две независне медицинске комисије, од којих је једна званична комисија владе државе Викторија, и под 3. Документ од аустралијског Министарства унутрашњих послова (Department of Home Affairs) који каже да је испунио услове за долазак у Аустралију без карантина. Стога је нормално што је Новак Ђоковић отпутовао у Мелбурн. Имао је сва потребна документа да путује у Аустралију, да уђе у Аустралију и да тамо борави и учествује на тениском турниру.

Аустралијским огранима треба поставити пет питања. Прво – Ако Новак Ђоковић није испунио законске услове, зашто сте му дали визу? Друго – Ако сте били забринути због визе Новака Ђоковића, зашто је нисте отказали пре него што је ушао у авион, и обавестили га на време (пре путовања)? Треће – С обзиром да сте Новаку Ђоковићу дали визу, а ниједна околност се није променила од тада, по ком основу сте му отказали визу? Четврто – Због чега не признајете одлуку ваше две, аустралијске стручне комисије, које су донеле одлуку о медицинском изузећу? Пето – Због чега сте најавили да можете и да не поштујете одлуку сопственог Суда?

Ако не верујете мени, погледајте шта о неправди према Ђоковићу каже Британац, бивши политичар и творац „Брегзита“, Најџел Фараж. Његова порука је: „Ако ово раде најбољем тенисеру на свету, шта би тек урадили вама?“.

Вратимо се на детаље изванредне Жалбе Новака Ђоковића. Навешћу само најважније делове Жалбе.

Федералном окружном и породичном суду- Federal Circuit and Family Court of Australia

Број предмета: MLG35/2022

Надлежност- регистар: Мелбурн – Registry: Melbourne

Новак Ђоковић Подносилац – NOVAK DJOKOVIC Applicant

Министарство унутрашњих послова Одговарач – MINISTER FOR HOME AFFAIRS Respondent

Подносиочева Жалба – APPLICANT’S OUTLINE OF SUBMISSIONS

Део А.: Упознавање са чињеницама

1. Ђоковић је дошао у Аустралију непосредно пред крај 5. јануара, а са циљем да се такмичи на Аустралијан опену који почиње 17. јануара.

2. Ђоковић је имао визу за Привремену активност (подкласа 408), у даљем тексту „виза“, која му је издата још 18. новембра 2021. Као ималац те визе, Ђоковић је имао дозволу да путује, уђе и остане у Аустралији. Та виза, односно право да уђе и буде у Аустралији, није условљена ни на који начин његовим статусом вакцинације.

3. Ђоковић је 30. децембра 2021. добио писмо од Главног медицинског официра Тениског савеза Аустралије (у даљем тексту „Потврда о изузећу“) у коме се наводи да је добио „Медицинско изузеће од Ковид-вакцинације“ на темељу тога да се недавно опоравио од Ковида. Та Потврда наводи и следеће:

1.3) Датум првог позивиног Ковид ПЦР теста је забележен 16. децембра 2021., а у овом тренутку (када је објављена Потврда о изузећу, оп.аут.) прошло је 14 дана, а господин Ђоковић није имао ни грозницу ни респираторне симптоме Ковида у последња 72 сата

2.3) Потврду о изузећу је издао Независни стручни медицински одбор за проверу, који је ангажовао Тениски савез Аустралије

3.3) Одлука тог одбора је прегледана и подржана од независног Медицинског одбора за проверу изузећа, који је формирала Влада аустралијске савезне државе Викторија

4.3) Услови за изузеће се поклапају са препорукама које је поставила Аустралијска техничко-саветодавна група за Имунизацију (у даљем тексту „АТАГИ“ (важна скраћеница, појављиваће се неколико пута у наставку текста, оп.аут.);

4) Ђоковић је такође добио, 1. јануара 2022, документ Одсека унутрашњих послова (ОУП) поводом његове „Аустралијске путничке декларације“ (АПД). У тој АПД се наводи да је „господину Ђоковићу дозвољена путничка декларација“ те да „све индикује да је изашао у сусрет свим неопходним захтевима за путовање и долазак у Аустралију без боравка у карантину, што је дозволила надлежна институција његовог доласка“, у овом случају савезна држава Викторија.

Имајући у виду да је:

1) имао визу коју није условљавала ниједна релевантна ствар 2) имао је Потврду о медицинском изузећу од вакцинације, издат од организатора турнира, а који је издат после прегледања од одбора који је формирала Влада државе Викторије 3) да је добио документ Одсека унутрашњих послова да је испунио услове за путовање без смештања у карантин

Ђоковић је схватио ситуацију тако да има право да уђе у Аустралију, и у њену савезну државу Викторију, и да учествује на Аустралијан опену.

Део Б.: Грешке у процесу

У жалби се потом истиче да је представник Одсека за унутрашње послове (у даљем тексту „Делегат“) на аеродрому Мелбурн, малтретирао Новака Ђоковића, наводећи га и на погрешне потезе, онемогућавајући му правну помоћ, контакт са адвокатима и друго.

– Око 04.11, 6. јануара, Ђоковић је обавештен да постоји намера да му се откаже виза по члану 116 Акта о миграцијама 1958. (у даљем тексту „Обавештење“) – Разговор са Ђоковићем је почео око 06.07 – Око 7.29 Делегат је донео поменуту Одлуку (о одузимању визе) – Око 7.42 Ђоковић је о том еобавештен – После тога је Ђоковић одведен у Парк хотел, где је и до сада задржан, уз одбијање његових захтева да се измести у неко пристојније место које би му омогућило да тренира за Аустралијан опен ако жалба уроди плодом. – Министар унутрашњих послова је, отказујући визу, прекршио члан 119, став 1, Акта о миграцији јер није о томе ваљано известио Ђоковића, нити, како то Акт предвиђа, добио повратну информацију од Ђоковића да је разумео све што му се ставља на терет и то прихватио, или, ако није прихватио, да је објашњење зашто му се виза ускраћује рационално и разумно, што Ђоковић тврди да није био случај. – Коначно, одлука Министра да откаже Ђоковићу визу може бити правно ваљана само ако је донета у временском року које дозвољава Акт, или, у склопу добре правне праксе (за шта Ђоковић тврди да није био случај), као и у склопу ваљаног процедуралног доношења одлука, укључујући и дужину разговора и тајминг доношења одлуке (што Ђоковић тврди да, када се о ваљаности тог поступка тиче, није био случај).

Можда најважнија је тачка 23. Ђоковићеве жалбе, у којој се јасно наводи следећа тврдња:

1) Ни „Акт о био-безбедности Аустралије“, нити било који други правни инструмент који из њега проистиче, нема као стриктно правило да „нико не може да уђе у Аустралију ако није вакцинисан“, или да је услов да има некакво „изузеће“.

У тачки 26. наводи се да је је Одлука о укидању визе коју је донео Делегат „поткрепљена позивањем на члан 116, става 1, тачке е, д, и, Акта о миграцији“, али не постоји ниједан правно ваљани разлог у тим члановима због ког би се Ђоковићу одузела виза.

Адвокати чак наводе да је Делегат можда могао да се позове на 119. члан поменутог Акта, али да ни услови из њега нису били испуњени да би дошло до одузимања визе, те да, када „како је то случај и са члановима 118 а и 124-1, само Обавештење (о укидању визе) је ништаво, па по томе не постоји ни основ за њено укидање, а ништаво је и Коначно решњење Делегата о укидању Ђоковићеве визе“.

Адвокати су се притом позвали на случај при Федералном суду Аустралије, Гуклукол против Министра унутрашњих послова (Guclukol v Minister for Home Affairs), када је у врло сличној ситуацију Суд у образложењу прихватања жалбе, навео да „једно када се направи грешка у самом процедуралном процесу, а тиме и у стању свести (окривљеног), свако наредно спровођење силе за собом носи правосудну грешку јер не постоје околности на које се та сила позива“.

У тачки 34 жалбе, Ђоковићеви браниоци наводе да је Делегат истакао да се „претходно инфицирање Ковидом не сматра медицинском контраиндикацијом за Ковид-вакцинацију у Аустралији“, али да такав став није уопште предвиђен Био-безбедносним актом. У следећој тачки, адвокати наводе да је Ђоковић јасно указао делегату шта пише у АТАГИ смерницама, односно како је тамо дефинисана „медицинска контраиндикација“, али да то уопште није узето у обзир. Ђоковић је наглашавао да се, управо према наведеним АТАГИ прописима, недавна Ковид-инфекција сматра контраиндикацијом за вакцинисање, али је Делегат одбио да то узме у обзир.

Део Е.: Грешке и нелогичности у поступању од стране представника Одсека за унутрашње послове

Већ у тачки 36 одбрана наводи да је у Образложењу одлуке о одузимању визе „Делегат користио пасивни облик … ‘није узимано у обзир’ (оно што је Ђоковић тврдио о недавном инфицирању као разлогу за неподвргавање вакцинацији, прим. прев) … али није објаснио – од стране кога то није узимано у обзир? То снажно указује да је Делегат градио свој став на информацији или смерницама неког другог извора, или политике.

Ово се снажно види и у изјави Одсека за унутрашње послове, од 5. јануара 2022., док је господин Ђоковић летео ка Аустралији. У том саопштењу се на више места указује на аустралијске ‘стриктне граничне захтеве’ и наглашава се да невакцинисане особе могу да уживају исте путничка права као потпуно вакцинисане особе ‘само ако покажу прихватљив доказ да не могу да буду вакцинисане из медицинских разлога’. Али, као што смо навели у претходним члановима жалбе, не постоје ‘стриктни гранични захтеви’ да особа буде вакцинисана да би ушла у Аустралија. То није предвиђено ни у Акту, ни у Регулативи, ни условљавањем у Ђоковићевој визи, ни у Био-безбедносном акту, ни на који начин. Ипак, само истицање важности некаквих ‘стриктних граничних захтева’ сугерише да постоји нека друга политика или принцип који се користи у овом случају.

Даље, у тачки 61 жалбе, адвокати наводе да је Ђоковић у једном тренутку прекинуо Делегата речима „Извините, али то није тачно“, када је овај истакао да се „претходна Ковид-инфекција не узима у обзир“, али иако је Ђоковић инсистирао на детаљима из Медицинског изузећа, Делегат није желео да то узме у обзир, што адвокати називају „јурисдикцијском грешком“, коју касније и наводе као један од разлога за прихватање ове жалбе.

Адвокати истичу да је Ђоковић пружио доказе у виду недавног позитивног Ковид теста од стране Института за јавно здравље Србије, затим да је дао налазе најпре једног лекара, др Бордерика, те потом још двојице, који су му потврдили да има разлога за медицинским изузећем (од вакцинације, услед недавног инфицирања), а управо су ти документи и размтарни од стране две групе аустралијских стручњака која су му, на крају крајева, и издала званичну Потврду о медицинском изузећу. Зато браниоци наглашавају да је Делегат бесправно тражио некакве доказе на основу Био-безбедносног акта, и то на основу непостојећих прописа, па када је утврио да „господин Ђоковић нема те доказе“, започео је процедуру укидања визе.

Део И. Докази о неправедности и неразумности

Око 00:21 и 00:52, уз кратку паузу од неколико минута, Делегат је интервјуисао Ђоковића

Око 03.55 Делегат је обавестио Ђоковића да ће саставити Обавештење. Оно је састављено у 04.11. Делегат је тада обавестио Ђоковића да му даје 20 минута за додатно изјашњавање о Обавештању.

Ђоковић је затражио од Делегата да сачека до 08.00 како би могао да позове Тениски савез Аустралије и „проба да схвати шта се дешава“, а после нове размене речи, Ђоковић је још једном затражио више времена, како би добио више информација од свог агента. Делегат је тада рекао да ће и он „причати са својим шефовима“.

Око 05.20 Делегат је потврдио да је Ђоковић замолио за више времена како би се окрепио и „поново причао са својим правним саветником“, и да је затражио да се настави са сучељавањем у периоду од 08.00 – 08.30. Делгат је тада рекао да је „то апсолутно у реду, причао сам са својим надлежнима и они су више него радосни што могу да Вам омогуће време за одмор“. Разговор је стог апрекинут у 05.22, а Ђоковић је изведен из аеродормске собе за интервјуисање.

Следећи период који се спомиње у транскрипту је 06:07. Али, Ђоковић има доказе да су се значајне ствари дешавале и у међувремену, иако их нема у званичном транскрипту, јер се нису десиле у соби за интервјуисање. Док је Ђоковић чекао на софи, испред поменуте собе, а чекао је да се припреми кревет на коме би бар мало могао да предахне, пришла су му двојица Делегатових Супервизора. Они су га питали да да ли би желео да се одмори до 08.30, а том приликом је изречено следеће:

Ђоковић је рекао да жели да се одмори, али, као што је и раније навео, „да такође жели помоћ и правну подршку и савет његових представника који тренутно спавају, па је тешко неког од њих ангажовати у ово доба“.

Супервизори су рекли Ђоковићу да његови правни заступници неће моћи да се жале на одлуку о отказивању визе све док се не донесе сама одлука о отказивању. Томе је један од њих додао и следеће: „Што пре се донесе одлука, боље је за Вас (Ђоковићу) и Ваше представнике, јер ако не откажу визу, онда свакако можете да идете у Мелбурн или где ћете већ одседати, али Вам се откаже виза, онда Ваш правни тим зна шта му је чинити може да почне са одбраном“.

Ђоковић је тада рекао да мора да прича са неким и да размисли шта му је чинити, јер је био збуњен. Супервизори су га оставили, а он је одведен до кревета који му је био спремљен у суседној соби, што се десило око 05.30.

Не задуго после тога, али веома раније у односу на очекиваних 08.30, заправо негде око шест чавоа ујутру, Делегат и његових надлежни су пробудили Ђоковића. Постојала је још једна размене речи у којој је Ђоковић истакао да би желео да се сачека до 08.30, док га је један од супервизора притискао да се сагласи да се одлука (о укидању визе) донесе одмах. На пример, Ђоковић каже да жели да сачека до пола девет, а супервизор каже да је „Ђоковић већ истакао да нема ништа више да дода“. На то је Ђоковић рекао да би ипак могао да дода нешто кроз неколоико сати, после разговора са правницима.

На неколико страница транскрипта, супервизор је притисако Ђоковића да се, једноставно, интервју настави одмах, а Ђоковић је већ тада формирао мишљење „да ће ми отказати визу, то је очигледно“, па обесхрабрен, уверен да нема више избора, пристао да се с интервјуом већ тада заврши.

Интервју је прекинут у 06.14, а у 07.29 Делегат је донео Одлуку о поништавању визе. Десет минута касније вратио се у собу за интервјуисање и у 07.42 Ђоковић је обавештен о поменутој Одлуци.

Адвокати у жалби потом наводе важне чињенице:

Прво, Ђоковић у путу провео 25 сати, да је Делегат јасно могао да из путничке карте и пасоша види да је Ђоковић управо довршио дугачак лет из Дубаија,

Друго, да је Делегат могао да види и шок, ио изненађење и конфузију Ђоковића који је био убеђен да је урадио све што је од њега захтевано да уђе у Аустралију, а притом није разумео какве додатне информације Делегат од њега тражи.

Треће, Ђоковић је константно тражио додатно време да прича са људима из Тениског савеза Аустралије, агентом и својим адвокатима, како би што боље одговорио на питања Делегата.

Четврто, делегат се сагласио да дозволи Ђоковићу одмор до 08.30, како би се и одмори и причао са ТС Аустралије, агентом и адвокатима (што није испоштовано, оп.аут.).

Пето, Ђоковић је потом притиснут од Делегатових супервизора да се опет посвети интервјуисању, који су га притом наводили да би му било боље да то одмах ураде, и да је за њега боље ако се одлука одмах донесе, уместо да се чека да се Ђоковић консултује са својим правним представницима.

У тачки 116. Жалбе, адвокати наводе:

Да је Ђоковић добио више времена за одбрану, односно консултовање са ТС Аустралије и својим правним представницима, могао би да јасно назначи Делегату:

1) да АТАГИ смернице недвосмислено указују да претходна инфицирања смањују риск од поновног инфицирања најмање у наредних шест месеци

2) да управо АТАГИ предлаже људима који су имали ПЦР потврду САРС-ЦоВ-2 инфекције да се не вакцинишу у наредних шест месеци, што је привремено изузеће „услед акутног већег медицинског обољења“

3) могао је да изнесе додатне детаље о сопственом медицинском изузећу, као и податке о анонимности под којом се о том изузећу одузимало, о еминентности чланова обе комисије, и слично;“.

У закључку жалбе се наводе и многи други аустралијски прописи на које је Ђоковић могао да се позове да му је дозвољено да контактира правне представнике. Жалба је поткрепљена силним чињеницама – транскрипти интервјуа на аеродрому, медицинска документација итд.

Који су разлози за иживљавање над најбољим спортистом света? Први разлог је неусклађеност и неспособност аустралијских власти (федералних, државних, граничних, тениских). Други разлог је инсистирање аустралијских власти да не признају почињену грешку, већ да из грешке иду у грешку. Трећи разлог је то што се аустралијске власти налазе у изборној години и на  Ђоковићевим леђима воде политичку борбу у покушају да прикупе јефтине политичке поене и одобровоље грађане Аустралије који су у протекле две године, били жртве неадекватног поступања власти и врло ригидних прописа. Четврти разлог је то што покушавају да спрече Ђоковића да победи на „Аустралијан Опену“.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s