Објављено 16.10.2019 на:

Небојша Бакарец: Породично насиље Драгана Ђиласа – Рашомонијада се наставља пет година касније!

Породично насиље Драгана Ђиласа – Рашомонијада се наставља пет година касније!

Породично насиље је мучна тема. Мучна и непопуларна. Породично насиље, нажалост крију и насилници и жртве. Смањењу те грозне друштвене појаве не доприноси ни прикривање, нити изношење неистина од стране актера, било да је реч о виновницима или жртвама. У случају породичног насиља Драгана Ђиласа од 06.12.2014., које је он сам изазвао и починио, има свега од наведеног.

О томе на шта је све Драган Ђилас спреман, најбоље говори један од седам снимака који су тајно снимили функционери ДС, у време Ђиласове кампање за председника ДС,2012. У доњем снимку Ђилас отворено каже да ће згазити све оне који му се противе! Све!!!

Данас, пет година касније видимо да се рашомонијада у вези породичног насиља наставља. За оне који случајно не знају шта значи израз „рашомонијада“, да кажемо да је израз изведен из назива легендарног филма Акире Куросаве „Рашомон“ (Rashōmon 羅生門) из 1950., у коме четворо учесника једног насилног догађаја, даје потпуно различите исказе. За наставак наше рашомонијаде побринула се бивша супруга Драгана Ђиласа, Ива Ђилас, која је 16.10.2019., послала медијима изјаву, преко агенције „Бета“, да су наводи медија о Ђиласовом насиљу у породици, апсолутно неистинити. Њену изјаву су осим агенције „Бета“ пренели и сајтови ТВ „Н1“, „Данас“, „Директно“, „Недељник“, а вероватно и многи други медији (одреднице 1, 2, 3 и 4).

Најбоље је да цитирамо целу изјаву Иве Ђилас, онако како је преносе четири наведена медија:

“Свакога дана о Драгану Ђиласу објављују се најстрашније неистине. Све што медији објављују о односу мог бившег супруга, Драгана Ђиласа и мене апсолутна је неистина. Драган је био брижан супруг и нежан отац, какав је и данас. Сви који га познају знају колико је посвећен и нашој деци и ћеркама из првог брака. Дужна сам да се обратим јавности због истине, јер у нашој породици никада није било физичког насиља, али и због будућности наше малолетне деце која ће једног дана ово читати у новинама. Драганов и мој развод је био тежак зато сто је дошао после велике љубави. У афекту смо некада спремни да кажемо и оно што не мислимо и оно што се није догодило. Из развода који је био на моменте турбулентан и десио се у време када су нас људии под утицајем медија вређали по улицама, изашли смо као зрели људи посвећени деци којој пружамо максималну љубав. Иако смо разведени, подржавамо једно друго у пословима којима се бавимо. Заједно са децом смо били у првој и многим каснијим београдским протестним шетњама. Не боримо се само да наша деца, која трпе због неистина које се изговарају о њиховом оцу живе у овој земљи, већ да у бољој земљи живимо сви“.

Узрок због кога је бивша супруга Драгана Ђиласа, послала изјаву за јавност, вероватно је писање листа „Курир“ од 14.10.2019., који у тексту под насловом „ИСПОВЕСТ БИВШЕ ЖЕНЕ ДРАГАНА ЂИЛАСА: Оца и мене тукао пред дететом! Чак ме и трудну малтретирао! Претио је да ће ми ОДРУБИТИ ГЛАВУ! (одредница 5) Батинама хтео да избегне ПЛАЋАЊЕ АЛИМЕНТАЦИЈЕ!“. У том тексту лиист „Курир“ подсећа на чињенице о породичном насиљу Драгана Ђиласа, које се одиграло пре пет година. Необично је и неупутно да госпођа Ива Ђилас, после пет година даје овакву изјаву. Три су разлога за то. Прво, у овом случају је било мудрије игнорисати текст у медијима. Друго, нова изјава госпође Иве Ђилас, је потпуно супротна од изјава које је давала пре пет година. Из нове изјаве госпође Иве Ђилас, проистиче да је пре пет година говорила неистину медијима, али, још горе и полицији. Цитирамо госпођу Иву Ђилас у изјави од 16.10.2019.:“(…) у нашој породици никада није било физичког насиља (…) У афекту смо некада спремни да кажемо и оно што не мислимо и оно што се није догодило (…) Из развода који је био на моменте турбулентан…“. Поставља се питање шта подразумевају тај „афекат“ и та „турбуленција“? Пре пет година госпођа Ива Ђилас је изјављивала:“Психички ме је малтретирао, то јест вршио тортуру нада мном док сам била трудна, дете је рођено превремено и са срчаном маном, има озбиљну аритмију. Такође, да нагласим да је за време моје трудноће Драган био са другом женом (Ана Дабовић оп.аут.) и за време док сам била трудна и док ме је малтретирао била сам код својих родитеља, а ниједном ме није позвао да пита како сам. Пре месец дана ми је претио тако што ми је рекао: „Одрубићу ти главу“. Ја све ово нисам пријављивала, али сада сам након свега веома забринута за своју безбедност, као и безбедност родитеља и деце“. Треће, својом новом изјавом, госпођа Ива Ђилас доводи у невољу своје родитеље, који су пре пет година давали изјаве медијима и полицији, које су супротне садашњим тврдњама њихове ћерке.

Поставља се основано питање, због чега госпођа Ива Ђилас, инкриминише и себе и своје родитеље? Прво да нешто разјаснимо. Из нове изјаве госпође Иве Ђилас, може се закључити да не постоји проблем са плаћањем алиментације, који је постојао 2014. Сада да одговоримо на претходно, постављено питање. Егзистенција госпође Иве Ђилас и њене деце, очигледно и сасвим нормално, зависи од алиментације и/или додатне материјалне помоћи (вероватно веома високе) коју даје Драган Ђилас. Стога, она може бити подложна „захтевима“ Драгана Ђиласа. На пример, поводом писања „Курира“, Ђилас је могао да захтева од бивше супруге да потпише и објави саопштење, које је саставио он. Сама садржина нове изјаве госпође Иве Ђилас, указује на то:“Свакога дана о Драгану Ђиласу објављују се најстрашније неистине. Све што медији објављују о односу мог бившег супруга, Драгана Ђиласа и мене апсолутна је неистина. Драган је био брижан супруг и нежан отац (…) Заједно са децом смо били у првој и многим каснијим београдским протестним шетњама“.

Шта је у овим наводима спорно или необично? Апсолутно је нетачно и статистички немогуће да је баш „све“ што медији објављују о Ђиласу, неистина. На пример, апсолутна је истина да је пословни приход Ђиласових компанија износио 619 милиона евра, док је нето профит био 106 милиона евра, све за време девет година првобитног Ђиласовог бављења политиком, на три државне функције. То медији објављују. Патетично и лажно звуче изјаве о Ђиласовој брижности и нежности, после свих изјава и медијских написа од пре пет година. И какве везе има учешће госпође Иве Ђилас и малолетне деце на Ђиласовим протестима, са питањем породичног насиља? Све ове цитиране реченице указују на то да је аутор ове изјаве за јавност вероватно Драган Ђилас, а не Ива Ђилас. Шта из тога можемо да закључимо? Прво, да је неко уцењен. Друго, да је онај ко можда уцењује, потпуно бескрупулозна личност. Подсетимо се изјава и медијских написа из 2014., и са почетка 2015.године.

Случај Ђиласовог породичног насиља – 2014.

У дерцембру 2014. и у јануару 2015., многи медији су известили о случају породичног насиља чији је виновник био Драган Ђилас, а жртве његова супруга Ива и њени родитељи, пензионери Ружица и Слободан Пелевић. (одреднице 6, 7, 8, 9 и 10). Да не би препричавали догађај, најбоље је да цитирамо медије.

Лист „Курир“ је известио (одредница 6):
“ЈАЧИ ОД ЗАКОНА: Ђилас бије, а сви у држави ћуте!“
„Ђилас је насрнуо на супругу и њену мајку, а Ивин отац, како би заштитио ћерку и супругу, стао је испред помахниталог зета и – зарадио масницу испод ока. Бобан Пелевић је у разговору за Курир признао да га је Ђилас ударио, те да их бивши зет терорише већ две године“.
Реаговања у Куриру:“Весна Станојевић, координаторка сигурних кућа је изјавила:“Требало би да се поднесе кривична или прекршајна пријава против Ђиласа, али се често овакви случајеви заташкају и насилници извуку. Ако нема пријава од стране полиције, породица може да га гони приватно. Често породица то не чини из страха од његових веза и моћи“. Зоран Миливојевић, психотерапеут , је изјавио:“Пракса показује да насилници често забрањују жртви да поднесе пријаву. Уцењују жртву, застрашују је и говоре: „Убићу те, покренућу везе, уништићу те“. Велики проблем је што жртве насиља имају трауме. Проблем је и систем, који и у случајевима када жртве подигну тужбу, споро процесуира и благо кажњава насилнике. У Србији свако познаје неког, па се такви случајеви неретко заташкавају“. Адвокат Боривоје Боровић каже да овај предмет треба да се води по службеној дужности –„То што је урадио Ђилас је кривично дело насилничког понашања и запрећена казна за то је до пет година затвора“.

Лист „Курир“ је такође известио (одредница 7):
„КРАТАК ФИТИЉ: Ђилас претукао таста пред ћерком!“
„Драган Ђилас, некадашњи градоначелник и лидер ДС, у недељу увече претукао је свог таста Бобана Пелевића! Ђилас је, како Курир сазнаје, насрнуо на своју још увек закониту супругу Иву Ђилас и њену мајку Ружицу, а Бобан, да би одбранио своју ћерку и супругу, стао је испред помахниталог Ђиласа и зарадио масницу испод ока. Да се није Бобан поставио између Ђиласа и њих две, Ива или њена мајка би добиле батине“.
Лист „Курир“ наводи изјаву оца Ђиласове супруге, Слободана Пелевића:“Ова масница испод ока ми је од њега. Ђилас нас терорише већ две године. Не желимо ништа више да коментаришемо“.
Додатна реаговања у Куриру: Весна Станојевић, координаторка сигурних кућа је изјавила:“С којим правом Ђилас малтретира (ван)брачног партнера, а камоли њеног родитеља?! Ето, ко нам је био на важним државним функцијама. То су страшне ствари, за сваку осуду, за затвор“. Жарко Требјешанин, психолог, је изјавио:“Сви људи који су јавне личности имају посебну одговорност у друштву. Неко ће да се угледа на њих“.
Славица Ђукић Дејановић, психијатар, је изјавила: „Ако су насилници јавне личности, то вам је по оној народној „у селу кнез, у кући јеж“. Насиље је везано за поремећај нагона и емоција, а не за интелигенцију, коју они могу да користе као фасаду и за прикривање, чиме је насиље још опасније“.

Лист „АЛО“ је известио (одредница 8):
„ПОЛИЦИЈА МОРАЛА ДА ИНТЕРВЕНИШЕ У ДОМУ БИВШЕГ ГРАДОНАЧЕЛНИКА“. „Ђилас нокаутирао таста, ташта га напала ножем!“.„Права породична драма одиграла се у суботу око 21.30 на Врачару, у дому Драгана Ђиласа, бившег градоначелника престонице и некадашњег председника Демократске странке.- Та свађа је трајала неко време. А онда је Драганова ташта узела нож и кренула на њега, пошто је он грубо гурнуо Иву, која је ударила у зид. Због галаме која је допирала из просторије у којој се све то одигравало, дошао је и Ивин отац Слободан Пелевић (66), који је био потпуно затечен оним што је видео – наводи наш извор. Тако га је (Ђилас оп.аут.) више пута ударио по глави – објашњава извор и додаје да је Слободана у једном моменту Ђилас и гурнуо, због чега је Слободан пао. Ђиласов таст Слободан примљен у неурохируршку амбуланту УЦ. Како „Ало!“ сазнаје, случај је одмах пријављен полицији, која је дошла у стан и направила записник. (…) отац Иве Ђилас, Слободан Пелевић, потврдио је за „Курир“ да га је Драган Ђилас ударио по лицу, те да има масницу испод ока“.

Чак је и Ђиласу увек наклоњен лист „Блиц“ известио (одредница 9):
„Ђилас се жестоко посвађао са бившим тастом, случај пријављен полицији“. „Драган Ђилас, бивши председник ДС, имао је жучну свађу са својим бившим тастом Слободаном Пелевићем, оцем његове бивше супруге Иве са којом има двоје деце. Пелевић је пријавио да га је Ђилас напао, ударио песницом у главу и оборио га на под. Помоћ је потражио у Ургентном центру, где су му утврђене лаке телесне повреде“.

„Српски телеграф“ (тј. сајт „Република“) је цитирао изјаве дате полицији (службене белешке), Иве Ђилас, њених родитеља пензионера, Ружице и Слободана Пелевића. „Српски телеграф“ је у тој вести приказао и три фотографије службених белешки из полиције. „Српски телеграф“ је у тој вести навео и да поседује лекарске извештаје о повредама Слободана Пелевића (одредница 10). Како се„Српски телеграф“ докопао тих белешки то је посебно питање.

Исказ Иве Ђилас из 2014.

Цитирамо„Српски телеграф“: “Српски телеграф дошао је до службене белешке из полиције, дате 07.12.2014. у којој Ива и њени родитељи сведоче о ужасима кроз које су тог дана (06.12.2019. оп.аут.), али и годинама пре тога пролазили због агресивне природе Драгана Ђиласа. Драган и Ива у то време већ нису живели заједно, али нису били званично разведени. Инцидент који се збио у стану у Улици патријарха Варнаве на Врачару Ива Ђилас је пред инспекторима детаљно описала: – Драган је, као што је и био договор, узео нашу ћерку око 18 часова, а затим ме је око 18.10 из кола, док је још возио нашу ћерку, позвао на мобилни телефон и почео да виче на мене зашто сам отпустла дадиљу и да ми прети да ће ми на суду одузети децу. Око 21 сат, кад је вратио ћеркицу кући, ја сам рекла Драгану да ми више не прети како ће ми одузети децу, да не виче на мене и да ме не вређа и да бисмо ми исто тако могли њега да вређамо, али то не чинимо – рекла је Ива у полицији.- Мајка је рекла Драгану да нема смисла да вређа мене, да би он у том тренутку насрнуо на њу, а ја сам се поставила између њих како бих заштитила мајку – наставила је Ива. Након што је Ђилас Иву зграбио за руке и прибио уза зид, галаму је чуо Ивин отац Слободан, који је на спрату чувао болесно млађе дете, тада двогодишњег Вука. – Када је отац видео да ме је Драган напао, пришао му је са леђа како би га одвојио од мене. Тада је Драган оборио мог оца и песницом му задао ударац у пределу главе, и то све пред нашом ћерком Аном. Наставили су да се рву по поду, ја и мајка покушавале смо да их раздвојимо, а онда сам истрчала на ходник зграде и позвонила код комшија како би нам помогли, али нико није отварао врата. Драган је тада изашао из стана и, док је силазио, чула сам како неком каже да позове полицију – испричала је полицајцима потресена Ива и додала да је два пута звала полицију, али пошто нису долазили, одвезла је оца у Ургентни центар, где су му констатоване контузије главе од Ђиласових удараца, што потврђују и лекарски извештаји до којих је наш лист такође дошао. Током исказа у полицији Ива Ђилас је открила и да њеном супругу ово није био први пут да се физички обрачунава са њом. – Психички ме је малтретирао, то јест вршио тортуру нада мном док сам била трудна, дете је рођено превремено и са срчаном маном, има озбиљну аритмију. Такође, да нагласим да је за време моје трудноће Драган био са другом женом и за време док сам била трудна и док ме је малтретирао била сам код својих родитеља, а ниједном ме није позвао да пита како сам – наводи Ива. – Пре месец дана ми је претио тако што ми је рекао: „Одрубићу ти главу“. Ја све ово нисам пријављивала, али сада сам након свега веома забринута за своју безбедност, као и безбедност родитеља и деце – закључила је тада Ђиласова супруга“.

Исказ Ружице Пелевић, мајке Иве Ђилас, из 2014.

„Око 21.10 Драган је вратио Ану, те пошто је носио Ану, унео је до дневног боравка и спустио на лежај и тада сам се ја обратила Драгану речима да нас више не малтретира, да смо стари и болесни и да му објасним новац за Ленку. Ту је дошло до мале вербалне препирке између мене и Драгана, па када је он рекао да смо ми болесни и да нема поверења у нас, ја сам му одговорила и да је његова мајка стално код психијатра, те је он полетео на мене, Ива се тада умешала, стала између мене и њега, раширила руке и рекла му да јој не дира породицу. Тада је он у бесу рекао: „Као пацове ћу вас избацити из стана, не дирајте ми мајку“, ухватио Иву око руку, догурао на зид и надвио се над њом. У том тренутку се појавио мој супруг, који је до тада био са Вуком на другом нивоу стана, те како му је Драган био окренут леђима, бацио му се око врата како би га одвојио од Иве. Тог момента Драган је оставио Иву, Слободана је збацио са себе на под и ударио га песницом по лицу, односно левој страни главе. Настало је рвање између њих двоје, Ива је покушала да одгура Драгана до врата, звонила комшијама преко пута, али нису били ту, све је то пратило међусобно псовање и вређање. Драган је у једном тренутку кренуо из стана низ степенице, Ива се вратила у стан и рекла нам је да је чула да је Драган, док је силазио, неком рекао да позове полицију. Ива је такође позвала полицију“.

Исказ Слободана Пелевића, оца Иве Ђилас, из 2014.

„Како сам се налазио на спрату стана, где сам чувао свог унука, ја сам сишао и видео како Драган физички напада моју ћерку. Како бих је заштитио, ја сам пришао Драгану с леђа и обгрлио га рукама око рамена и повукао га уназад. Тада се Драган ослободио, окренуо се ка мени, навукао моју мајицу мени преко главе, а затим оборио на под и ударио ме песницом у главу, тачније испод левог ока. У том тренутку не знам тачно шта се све издешавало, нисам губио свест, али не могу свега јасно да се сетим. Мислим да смо наставили да се рвемо по поду, док су моја ћерка Ива и супруга Ружица покушавале да га одвоје од мене. Драган је након тога изашао из стана, а Ива је у два наврата телефоном позивала полицију да пријави наведени догађај. Ја сам са Ивом након свега отишао у Ургентни центар како би ми се указала помоћ од ударца задобијеног од Драгана, јер ми се испод ока појавио велики подлив. У Ургентни центар касније су дошли и полицијски службеници ПС Врачар, који су са нама обавили разговор“.

Драган Ђилас није никада медијима изнео своје виђење тих догађаја, за разлику од бивше супруге, и бившег таста и таште. Свој исказ је дао полицији.

Навео сам извештаје четири супротстављена и конкурентска медија, како не би било сумњи у пристрасност неког од њих. Сви су потврдили насиље у својим извештајима. И на крају, како су предвидели Весна Станојевић и Зоран Миливојевић, виновник насиља се извукао.

Чиста је иронија то што је, у време док је био градоначелник Београда 2013. године, Ђилас најавио да ће тражити затворске казне са све мужеве који прете и злостављају своје жене! Ђилас је изјавио да ће ДС, који је тада водио, покренути иницијативу у Скупштини Србије за измене законских прописа како би претње насиљем биле оштрије кажњене. Годину дана касније сам Ђилас је био виновник насиља.

Одреднице:
1.https://www.nedeljnik.rs/bivsa-supruga-dragana-dilasa-u-nasem-braku-nikada-nije-bilo-fizickog-nasilja/
2.http://rs.n1info.com/Vesti/a535048/Bivsa-supruga-Dragana-Djilasa-o-pisanju-medija.html?fbclid=IwAR37JvXCrerlJzpvfE4Lfa07_beaft6Yf2849zglt_N2VBZObSCG6bhdsJ8
3.https://www.danas.rs/drustvo/iva-djilas-navodi-medija-o-nasilju-u-nasoj-porodici-apsolutna-neistina/
4.https://direktno.rs/politika/232488/iva-djilas-mediji-lazu-nasilja-u-nasoj-porodici-nikad-nije-bilo.html
5.https://www.kurir.rs/vesti/politika/3339681/ispovest-bivse-zene-dragana-djilasa-oca-i-mene-tukao-pred-detetom-cak-me-i-trudnu-maltretirao-pretio-je-da-ce-mi-odrubiti-glavu-batinama-hteo-da-izbegne-placanje-alimentacije
6.http://www.kurir.rs/vesti/politika/1634372/jaci-od-zakona-dilas-bije-a-svi-u-drzavi-cute
7.http://www.kurir.rs/vesti/politika/1633524/kratak-fitilj-dhilas-pretukao-tasta-pred-cerkom
8.http://arhiva.alo.rs/vesti/aktuelno/dilas-nokautirao-tasta-tasta-ga-napala-nozem/77166
9.http://www.blic.rs/vesti/hronika/djilas-se-zestoko-posvadao-sa-bivsim-tastom-slucaj-prijavljen-policiji/3085q4j
10.https://www.republika.rs/vesti/tema-dana/34674/ekskluzivno-svedocenje-djilasove-bivse-zene-tukao-oca-mene-trudnu-mucio

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s