Уместо да се сви заједно боримо против пошасти епидемије, део опозиције наставља да ради против свог народа, и против мера које предузима држава у борби против вируса. Важно је да верујемо властима, пре свега председнику Вучићу, и да будемо јединствени. Део опозиције – СзС, управо својим лошим и контрадикторним понашањем, доказује да можемо да верујемо властима Србије.

Прво је потпредседник Народне странке и бивши начелник Генералштаба Војске Србије Здравко Понош, 11.03.2020. изјавио је да је против најављеног херметичког затварања граница Србије.

Потом је председник Двери, љотићевац Бошко Обрадовић на свом Твитер налогу, 14.3.2020. намерно објавио лажну вест о постављању шатора за смештај новозаражених особа на Авали, рекавши како власт то крије од народа, и уз своју објаву је поставио слике шатора, али из Италије, што јасно доказује да је имао намеру да шири лажне вести и да изазива панику. То што је урадио Бошко Обрадовић представља кривично дело против јавног реда и мира (КЗ члан 343. : „(1) Ко изношењем или проношењем лажних вести или тврђења изазове панику, или теже нарушавање јавног реда или мира  (…) казниће се затвором од три месеца до три године и новчаном казном“. Истог дана Савет за здравство Двери је на сајту двери поставио саопштење, којим нехотице осуђује понашање Бошка Обрадовића. Савет за здравство Двери је саопштио:„Не обраћајте много пажњу на поруке које вам шаљу друштвеним мрежама. Тло је јако плодно за дезинформације. Слушајте озбиљне и стручне људе, који немају таблоидно понашање(…)“. Тиме је Савет за здравство Двери, свог председника странке Обрадовића, назвао дезинформатором, неозбиљним и нестручним, и човеком који има таблоидно понашање.

Весна Пешић, која је раније позивала на Вучићево убиство, 15.03.2020. је изјавила да јој страшно смета што председник Србије Александар Вучић своја обраћања грађанима завршава са „Живела Србија“. Од ње је то очекивано, с обзиром да она патолошки мрзи Србију и свој народ.

Бесчастиви Драган Ђилас је 16.03.2020., ношен патолошком мржњом и вирусом беснила, објавио је на свом Твитер налогу, огавну лаж: „За војнике, који су на отвореном, као и за СНС активисте има и маски и рукавица и наочара. За лекаре, медицинске сестре, запослене у Маxију, Идеи, апотекама – нема. Да ли њихови животи мање вреде?“. Овде се ради о ширењу лажних вести, и сатанизацији српских војника и чланова СНС. Како Ђилас мрзи Србију, не изненађује то да је ударио и на част честитих српских војника.

Председник ССП Драган Ђилас и његов заменик Борко Стефановић, су на сајту ССП, 16.03.2020., објавили вест у којој критикују племенито понашање волонтера СНС који грађанима доносе намирнице. Те племените поступке чланова СНС, тајкун и његов заменик су назвали „неодговорним понашањем и злоупотребом коронавируса у страначке сврхе, и сврху кампање“, због тога што волонтери СНС имају страначка обележја док доносе намирнице. Наравно, тајкун Ђилас се није сетио да он помогне народу, тако што ће да потроши бар део новца (стотине милиона евра) који је, сумња се, опљачкао од народа, на куповину намирница или медицинских средстава грађанима. То му није пало на памет због тога што и њему као и целом СЗС-у није уопште стало до народа. Да јесте, покушали би да помогну. Забога, Ђилас је један од најбогатијих грађана Србије, и у овој кризи није прст помакао да помогне грађанима. Уместо тога његов СЗС шири лажи и лажне вести.

Поред свега тога Ђилас и његови су и контрадикторни. Тако је 16.03.2020., Ђиласов војни аналитичар Александар Радић критиковао увођење ванредног стања због коронавируса и назвао то, прераном и непримереном мером и злоупотребом војске. Радић очигледно сматра и да су мере ограничавања кретања непримерене. Са друге стране Здравко Понош, је 16.03.2020., у интервјуу „Данасу“ рекао да је власт закаснила са мерама и да је одавно требало да дејствује Републички штаб за ванредне ситуације. Понош је за разлику од Радића, показао разумевање за увођење мера ограничавања кретања, рекавши: „Разумљиво је да се сада размишља о мерама ограничавања кретања, како би се успорило ширење епидемије. Такве мере омогућава управо увођење ванредног стања. Разумем епидемиолошку потребу ограничавања кретања (…)“. Понош је такође изрекао чудну реченицу: „Мање је оних који су напустили странку од броја оних који су отишли у иностранство, а и даље остали чланови Народне странке“. Ова реченица је чудна због тога што се чини да Понош критикује Вука Јеремића, председника своје странке, који се не оглашава већ пар недеља, и који је пред вирусом побегао у САД где му живе супруга и дете.

Да сажмем, СЗС шири лажне вести, покушава да изазове панику (Обрадовић), критикује СНС због тога што дели грађанима пакете помоћи (Ђилас, Б. Стефановић), критикује Вучића због прераног увођења ванредног стања (Радић), критикује Вучића што је прекасно увео ванредно стање (Понош). Све то нас уверава да власти Србије вуку праве потезе и да на сваки начин помажу грађанима. Као што сам већ рекао, пребогати лидери СзС, Ђилас и Јеремић нису у овој невољи потрошили ни пару свог огромног, сумња се, опљачканог новца. Ђилас, Јеремић и Обрадовић грађанима нуде само лажи, лажне вести, панику, контрадикторности, бекство из земље. Они критикују ванредно стање, а заборављају да су они – Тадић, Ђилас и Јеремић, у марту 2003. године, без основа увели ванредно стање због убиства једног човека. Тада је жути картел без основа ухапсио 11.000 грађана Србије, а процесуирао сто! Тада им није сметало ванредно стање, када није било потребе за њим, а данас када цео свет уводи ванредно стање, да би се изборио са пандемијом, сада Ђиласу, Јеремићу и Обрадовићу смета поптуно оправдано уведено ванредно стање. Какви лицемери.

*Аутор је политички аналитичар и члан УО Фондације СНС

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s