Јавност Србије у оправданом страху од текуће страшне пандемије, заборавила је да је свет пре 11 година доживео још једну пандемију. Додуше, вирус свињског грипа је био много мање заразан од Корона вируса, и изазивао је мање здравствених последица по организам. Уз то, а најважније, постојала је и вакцина. Међутим корисно је упоредити кључне податке из те две пандемије. И тада и сада у Србији је проглашена епидемија. По званичним подацима број заражених у епидемији 2009/2010, у Србији је био 6021. Број умрлих  је био 137 (проценат смртности 2,27%). Тренутно је у Србији до  9.5.2020. регистровано 10.032 заражених, а преминуло је 213 људи (проценат смтрности 2,12%). У Србији је током епидемије 2009/2010 вакцинисано циљаних 150.000 грађана, а сада ни један, због тога што не постоји вакцина!

Видимо драстичне разлике у корист садашње власти. Тадићев и Ђиласов режим није спровео адекватне мере и није знао да се носи са епидемијом. Стручњаци у то доба нису доносили главне одлуке као сада. Тада 2009. главне одлуке је доносио Тадићев и Ђиласов штеточински режим. Стручњаци су и тада 2009. и сада 2020. биле исте личности. Вучићева власт их слуша, а Тадићев и Ђиласов режим их није слушао. Тадићев и Ђиласов штеточински режим је и поред две драстично повољније чињенице (постојање вакцине и мања вирулентност) успео да има већи проценат смртности (2009/2010 – 2,27%) него што га Србија има данас (2020.-2,12%). То говори да се данашње власти Србије неупоредиво боље боре против епидемије, у много тежим околностима (велика вирулентност и непостојање вакцине).

Уз то Тадићев и Ђиласов пљачкашки режим није могао ни вакцине да набави без наношења огромне штете Србији, и то по два основа (набављено је 655.000 вакцина више него што је било потребно, и вакцине су набављене по 25% вишој цени него у земљама окружења – укупна штета – 5, 9 милиона евра)! Данас Тадић и Ђилас и остале СЗС штеточине наступају као пета колона вируса Корона, и делују као заступници вируса. При томе оспоравају све корисне мере државе и дају смртоносне предлоге. Такође, они и њихове садашње странчице, масовно крше прописане заштитне мере против епидемије. Штеточине су били онда 2009., штеточине су и сада 2020. године. Вучић је мајка грађанима Србије, а Тадић и Ђилас су и тада 2009. и данас 2020. као најгора маћеха Србији. И сетимо се – тада 2009., Драган Ђилас је водио рачуна само како ће да „заради“ оних 619 милиона евра. И сетимо се, припадници Тадићевог и Ђиласовог режима су тада 2009. први стали у ред за вакцину. Прво су спашавали своје жуте гузице, а грађанима шта преостане. Данас би било сасвим другачије. Да постоји вакцина, Вучић би је као несебична личност, примио последњи. Да је то тако сведочи и случај Вучићевог сина Данила, који је несебично радио као волонтер који помаже пензионерима, при чему се заразио опаким вирусом. А током ове епидемије пребогати тајкун Ђилас није грађанима, деци, пензионерима, донирао ни један евро, ни једну маску, а камоли респиратор. И то је доказ колико је поган Ђилас.

Пандемија 2009.

Пандемија грипа А (Х1Н1) 2009. представљала је ширење заразне болести, узроковане до тада неоткривеним сојем вируса грипа (тип А, подтип Х1Н1). Иако су тачно време и место избијања пандемије непознати, сматра се да се болест прво појавила у Мексику, а нови сој вируса је клинички идентификован 24. априла 2009. Изоловани случајеви болести су се убрзо појавили широм Мексика и САД. Због оваквог развоја догађаја Светска здравствена организација (СЗО) је 29. априла 2009. подигла ниво пандемијског степена приправности на 5. степен, док је пандемија званично проглашена 11. јуна исте године. Невероватно звучи да су само дан након проглашења пандемије, фармацеутске компаније објавиле да поседују вакцину против свињског грипа! До дана данашњег је остало неразјашњено како су фармацеутске компаније успеле да произведу вакцину против новог соја вируса који је клинички идентификован 24. априла 2009. и да то објаве баш дан након проглашења епидемије? Једино што је познато је да су фармацеутске компаније поступак рада на вакцини против свињског грипа започеле још 2007. године. И ту се поставља питање, како, с обзиром да је вирус клинички идентификован тек 24. априла 2009.?

Фармацеутске компаније су тада само на залихама вакцина против Х1Н1, зарадиле више од седам милијарди долара. Постоји и други податак да је само компанија ГСК – Глаксо Смит Клајн (један од 4 произвођача вакцине), имала 4 милијарде профита од Х1Н1 вируса у 2009. години.

Процена је да је у свету дистрибуирано и купљено око милијарду вакцина, које су коштале најмање шест милијарди долара. Употребљено је око десет посто! Државе света су бациле готово пет и по милијарди долара на неупотребљене вакцине које су постале медицински отпад.

У јануару 2010. др. Волфганг Водарг, немачки европосланик и председавајући здравственог комитета Савета Европе, иначе лекар, јавно и званично је тврдио да су главне фармацеутске компаније организовале кампању панике да би извршиле притисак СЗО да прогласи (лажну) пандемију, да би продали већ произведене вакцине. Водарг је тврдио да је (лажна) пандемија, коју је прогласила СЗО, један од највећих медицинских скандала у последњих сто година. Превару века, како је то назвао Волфганг Водарг, је осудила Резолуција Парламентарне скупштине Савета Европе, готово једногласно, пре свега захваљујући извештајима самог др. Водарга. У Резолуцији се наводи да су СЗО и европске здравствене институције преувеличале распрострањеност вируса и изазвале беспотребно трошење великих износа јавних средстава и страхове европске јавности. У свету нико није одговарао, нити у владама, нити у здравственим организацијама. У јуну 2010., Фиона Годли, главни уредник угледног БМЖ – Британског медицинског журнала („BMJ“ – British Medical Journal) је у свом уводнику критиковала СЗО, тврдећи да су истраживања БМЖ обелоданила да су многи експерти који су саветовали СЗО у вези пандемије 2009., у тесним финансијским везама са фармацеутским компанијама које су прозвеле вакцину против свињског грипа.(Одреднице 1 и 2)

Вакцинација у мозак

По извештају Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“ (Одредница 3) Тадићев и Ђиласов режим је набавио 855.000 доза монотипне вакцине (вакцина „Фоцетрија“, произвођач „Новартис“) против грипа А-H1N1 по цени од 745.356.763,36 динара или 6,8 милиона евра. У периоду 17.12.2009 до 31.3.2010. године (15 недеља) вакцинисане су 149.882 особе. Укупно је утрошено око 200.000 доза вакцине (број укључује једном и два пута вакцинисане, и тзв. растур). Број хоспитализованих који је тада изједначен са бројем заражених је био 6021. Број умрлих  је био 137 (2,27%).

Вакцине је набавила „Југохемија“ Мирослава Мишковића и компаније „Делта“. Једна вакцина је коштала 8 евра. Штета, само на неупотребљеним вакцинама износи 4,2 милиона евра. Да ли је потребно да поменем да су Драган Ђилас и Мирослав Мишковић и данас велики пријатељи и пословни партнери. Крајем октобра 2010. истекао је рок трајања 655.000 неупотребљених вакцина које је набавио Тадићев и Ђиласов режим.

Тадићев и Ђиласов штеточински режим није могао да сакрије две криминалне чињенице. Прву да је остало неупотребљено 655.000 вакцина, које су убрзо постале отпад (штета 4,2 милиона евра) и  другу, да је Србија вакцину платила 200 динара скупље него суседна Хрватска (Србија – 800 динара по вакцини, Хрватска – 600 динара по вакцини- штета око 1,7 милиона евра). У јавности су почела да се нагомилавају питања. Све то је довело до избијања „Афере вакцина“.

„Афера вакцина“

Актери афере су били Влада Републике Србије, министар здравља Томица Милосављевић,

директорка РЗЗО Светлана Вукајловић, директор фирме „Југохемија“ Владимир Гравар, Љубомир Павићевић, оснивач ваљевске фирме „Детап“ (те две компаније су учествовале у набавци „Новартисових“ вакцина против грипа) и бивша директорка „Југохемије“ Смиљка Милеуснић Аџић (рођена сестра бивше потпредседнице компаније „Делта“ Милке Форцан) и Мирослав Мишковић (Одреднице од 4 до 14).

Влада Републике Србије, предвођена Мирком Цветковићем, је, наравно, своју улогу прикрила. Управо је Влада донела одлуку о набавци вакцина, до детаља. Да би прикрила своју кривицу у афери, Влада је неминовно морала да прикрије и улогу, тј. кривицу министра Милосављевића. Ту је подвучена црта. Као жртвена јагњад означени су остали актери афере. Они су пуштени низ воду – Светлана Вукајловић, Владимир Гравара, Љубомир Павићевић и Смиљка Милеуснић Аџић. Мирослав Мишковић, као тада недодирљив, је такође изузет из афере. У суштини, врх режима (Тадић, Цветковић, Милосављевић) се врло вероватно, договорио са Мишковићем да „Југохемија“ увезе вакцине (и наравно оствари профит). Стога је дат налог осталим актерима да спроведу договорено. Како писаних трагова о поменутом договору нема, нема ни кривице Тадића, Цветковића, Милосављевића. Кривица је сваљена на већ поменуту четворку. Вукајловићева, Павићевић и Гравар ухапшени су 19. септембра 2011, а Милеуснић Аџићева, , три месеца касније. У притвору су држани до краја маја 2012. (Гравара је пуштен раније).

Тужилаштво за организовани криминал подигло је крајем фебруара 2012., оптужницу против Вукајловићеве, Милеуснић Аџићеве, Гравара и Павићевића због сумње да су нелегалном набавком вакцина против свињског грипа крајем 2009. оштетили државни буџет за око 1,25 милиона евра. Сви су терећени за кривично дело злоупотреба службеног положаја, за које је запрећена казна од две до 12 година затвора. Оптужницом им је стављено на терет да је у новембру 2009. у поступку јавне набавке вакцина против свињског грипа за најбољег понуђача изабрана компанија „Југохемија фармација“, иако није поседовала писмо о ауторизацији произвођача вакцина швајцарске компаније „Новартис“, нити је била њен овлашћени дистрибутер за Србију. На тај начин су у поступку набавке вакцина непосредно уведени посредници – предузећа „Југохемија фармација“ и „Детап“, који су по основу увезених 855.000 доза вакцина остварили укупну имовинску корист од око 132 милиона динара, за колико је истовремено оштећен и буџет Србије.

Више тужилаштво у Београду је 05.12.2016., одустало од кривичног гоњења Светлане Вукајловић, Владимира Граваре, Љубомира Павићевића и Смиљке Милеуснић Аџић, због недостатка доказа. Тако је окончана „Афера вакцина“.

Јавност никада није сазнала одговоре на два питања. Ко је крив што је набављено четири пута више вакцина него што је било потребно, тј. ко је крив за штету насталу по том основу, која износи око 4,2 милиона евра? И, ко је крив због тога што је Србија сваку вакцину платила 200 динара скупље него суседна Хрватска (Србија – 800 динара по вакцини, Хрватска – 600 динара по вакцини), односно ко је крив за штету насталу по том основу, која износи око 1,7 милиона евра? Одговор је јасан, криви су Борис Тадић, Мирко Цветковић и Томица Милосављевић.

Светлана Вукајловић је 20.09.2012., изнела истину – изјавила је да је била жртва предизборне кампање Демократске странке ( читај Тадића и Ђиласа). Она је против Републике Србије у марту 2018. поднела тужбу због неоснованог притварања и вођења поступка. Тужба за накнаду материјалне и нематеријалне штете износи нешто више од 14 милиона динара.

*Аутор је политички аналитичар и кандидат СНС за посланика

Одреднице:

1.https://en.wikipedia.org/wiki/2009_swine_flu_pandemic_vaccine

2.https://en.wikipedia.org/wiki/2009_swine_flu_pandemic

3.http://www.batut.org.rs/download/grip/Analiza%20epidemije%20pandemijskog%20gripa%202009-2010.pdf

4.https://www.novosti.rs/vesti/naslovna/hronika/aktuelno.291.html:335335-Afera-oko-nabavke-vakcina

5.http://www.politika.rs/scc/clanak/186758/Afera-vakcine-ispitan-i-Tomica-Milosavljevic

6.https://www.rts.rs/page/stories/ci/story/661/novi-grip/958676/uhapsena-svetlana-vukajlovic.html

7.https://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2011&mm=09&dd=20&nav_category=16&nav_id=543298

7.https://www.vreme.com/cms/view.php?id=1012660

8.https://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2012&mm=05&dd=28&nav_category=16&nav_id=613485

9.https://www.021.rs/story/Info/Srbija/46190/Vukajlovic-Vlada-insistirala-na-vakcinama.html

10.https://www.kurir.rs/vesti/drustvo/419738/vukajloviceva-zrtva-sam-kampanje-ds

11.https://www.blic.rs/vesti/drustvo/nastavak-sudenja-za-zloupotrebe-prilikom-nabavke-vakcina/bqvgwwz

12.http://www.novimagazin.rs/vesti/vukajlovic-odluku-o-nabavci-vakcina-donela-vlada

13.https://informer.rs/vesti/drustvo/303866/tuzilastvo-odustalo-svetlana-vukajlovic-nece-biti-osudjena-zbog-afere-vakcine

14.https://www.danas.rs/ljudi/svetlana-vukajlovic-zrtva-vakcine/

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришете користећи свој WordPress.com налог. Одјави се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришете користећи свој Facebook налог. Одјави се /  Промени )

Повезивање са %s