Да би разумели размере и природу онога што Ђилас ради у пореским рајевима, рећи ћу основне ствари о томе. Уз помоћ експерата и појединих држава, богаташи су до сада утајили трилионе евра. Ми, остали, „обични грађани“ надокнађујемо мањак средстава потребан за градњу путева, школа, вртића, или за борбу против епидемије. Око 10 одсто вредности свих економија у свету је смештено у офшор финансијске зоне. Владе света су оштећене за око 800 милијарди долара, годишње. За те владе и њихове грађане, порески рајеви су порески пакао. Шта је порески рај? То су државе, територије или делови држава, најчешће без корпоративних пореза, и њихови прописи су прилагођени потребама клијената, скривању идентитета и података. Клијенти желе да избегну плаћање пореза као резиденти својих држава и да „оперу“ незаконито стечен новац. Најпознатији порески рајеви су Карипска острва (Кајмани, Девичанска острва, Бермуда…), Панама, Малта, Кипар, америчка држава Делавер, Маурицијус, Холандија, Дубаи, Хонг Конг. Познате су афере „Панамски папири“, „Маурицијус папири“ и „Рајски папири“. Порески рајеви имају значајне приходе од такси које плаћају они који креирају и користе параван компаније. На пример, на Маурицијусу би 10 одсто запослених остало без посла (5500) када би то острво престало да буде порески рај! Параван (шкољка) компаније су легални ентитети створени у пореским рајевима. Готово све те компаније постоје само на папиру, немају запослене, нити пословне просторије. На пример, у само једној пословној згради на Кајманским острвима, регистровано је 19.000 параван компанија!

Није противзаконито поседовати параван компанију, али јесте противзаконито сакривати опљачкана средства и избегавати плаћање пореза у резидентној држави. О томе колико новца је сакривено у пореским рајевима, воде се полемике. Процене се крећу од 6 до 30 билиона долара! Неке од познатих личности за које је доказано да поседују параван компаније у пореским рајевима су Мадона, Боб Гелдоф, екс премијер Исланда, Зигмундур Гунлаугсон, екс председник сената Нигерије, Букола Сараки, деца Наваза Шарифа, екс премијера Пакистана, ћерка екс председника Анголе, Жозеа дос Сантоша, нарко лордови, трговци оружјем, босови мафије, и Драган Ђилас, Драган Шолак и Гојко Ђилас. Ђилас упорно тврди да нема рачуне у иностранству. Докази до којих су дошли многи медији у Србији показују да он има најмање 57 тајних рачуна у 17 земаља! Објављено је да Ђилас има тајне рачуне на Маурицијусу (5,7 мил. евра), у Швајцарској (9,6 мил. евра и 2,8 мил. швајцараца), у Хонг Конгу (11 мил. евра), у Молдавији (1,6 мил. евра). Постоји основана сумња да је приликом двостепене продаје „Дајрект медије“ буџет Србије оштећен за 5,2 или 7,8 мил. евра утајеног пореза на капиталну добит (у зависности од тога да ли је коначна вредност те фирме била 52,2 или 69,9 мил.евра). Ђилас тврди да су то све фалсификати. Материјални докази то оповргавају. Огромну сумњу изазива понашање Драгана Ђиласа на низу КЗШ, када је више пута јавно етикетирао, вређао и понижавао новинаре који су само радили свој посао. Истовремено их је онемогућавао у вршењу новинарског посла, избегавајући да одговори на било које питање у вези својих тајних рачуна.

Добронамерно саветујем г. Ђиласу, да призна, да плати заостале порезе, да означи своје сучеснике, и да се нада да ће на њега моћи да буде примењено начело опортунитета – уз 3 предуслова које сам навео. Да Ђилас говори неистину потврђује једноставна претрага интернета од 5 минута. Извршио сам претрагу последњег годишњег извештаја „Дојче банке“ за 2020., који се налази на интернету. У делу Извештаја „Дојче банке“, „List of shareholders“- „subsidiaries“ (подружнице), у делу о подружницама, видимо да „Дојче банка“ на Маурицијусу има активан пословни офшор ентитет – фонд, – „Дојче Секјуритиз Маурицијус Лимитид“-„ДСМ лтд.“ („Deutsche Securities Mauritius Limited“ – „DSM ltd.”) у коме Ђилас има рачун са 5,7 милиона евра. Да поновим, власник и оснивач „Дојче Секјуритиз Маурицијус Лимитид“ је „Дојче банка“! У извештају „Дојче банке“ тај пословни офшор ентитет на Маурицијусу, се налази под бројем 242, има седиште у главном граду Маурицијуса, Порт Луију, у предграђу Ебене. Из претраге се види да је фирма „DSM ltd.” активна, да је у власништву „Дојче банке“. Све то потврђују документи које сам приложио „Политици“. Они показују да иза рачуна стоји параван компанија „Асканијус Лтд“, али да је коначни власник и управљач рачуна („holder”) баш Драган Ђилас, како и стоји у коначном изводу тог рачуна, од 12.12.2020. За сада су покретањем поступака реаговали Управа за спречавање прања новца, Савет за борбу против корупције и министар финасија г. Синиша Мали.

Постави коментар