У последњих два месеца број афирмативних прилога о Куртијевој власти на Ђиласовим и Шолаковим медијима је достигао никад виђене врхунце. ТВ Н1, ТВ Нова С, њихови портали, лист „Данас“ и Ђиласов портал „Директно“, и сродни недељници, објавили су огроман број прилога који практично афирмишу политику приштинских власти. Када остали медији у Србији извештавају о Куртијевој политици, они то чине уз критички отклон. Ђиласови и Шолакови медији некритички извештавају о политици Куртија и Османијеве. Уз то ови медији објављују бројне нападе на државну политику према КиМ, од стране ђиласовске опозиције – ССП, НС, „Ослобођење“ итд. Ђилас и Шолак имају више циљева када то раде. Прво, сматрају да тиме поткопавају Вучићеву политику, друго, помажу Куртију у увертири пред преговоре 15.06. у Бриселу, и треће, испуњавају жеље својим западним менторима. Тиме што раде, ови медији директно саботирају државну политику према КиМ, и раде у корист приштинских, албанских власти. У ова два месеца ови медији су поклонили невиђену пажњу најавама Албина Куртија да ће Косово тужити Србију за геноцид. Ови медији су у оквиру те своје „геноцидне“ медијске кампање, посебан аутошовинизам показали у случају објављене пресуде генералу Ратку Младићу. Тих дана сте истовремено у тим медијима могли прочитати Куртијеве најаве тужбе против Србије за геноцид, и хвалоспеве аутошовиниста због пресуде генералу Ратку Младићу. Једна од водећих аутошовинисткиња у овој области је Мариника Тепић, потпредседница Ђиласове странке Странке Слободне Пљачке.

Мариника Тепић је 27.06.2016. године, потписала срамни „Предлог резолуције о геноциду у Сребреници“ и захтевала је да се српски народ осуди за геноцид. Тај предлог је тадашња посланица Мариника Тепић званично упутила Скупштини Србије. Мариника Тепић је 14.11.2017., у оквиру кампање аутошовинизма, пред изрицање првостепене пресуде генералу Ратку Младићу (22.11.2017.) у Скупштини Србије, оптужила Србију за геноцид у БиХ и на КиМ. Она је тада, између осталог рекла: „Овим предлогом за измену Кривичног законика ја тражим заправо да се у Кривичном законику препозна као кажњиво негирање геноцида (…) и то нарочито када је реч о пресудама које се односе на геноцид почињен у наше име. По Кривичном законику Републике Србије (…) није кажњиво негирање геноцида које је почињено у наше име (…) ми о томе имамо снимке који сведоче о томе, да су грађани Сребренице били одвајани на мушке и женске. Дакле, ту је та геноцидна намера у суштини (…) да отворимо расправу на ову тему, да се суочимо са прошлошћу и са злочинима и са геноцидом који је почињен у наше име (…) како не бисмо дочекали сутра да нам министар Вулин и Ратка Младића доведе да предаје нашим војним питомцима на Војној академији“. Лако је румунској грађанки (свака част Румунима!) Мариники Циобану Зхивцу да лажно оптужује друге народе за геноцид. Маринику никада нећете чути да говори о геноциду над Србима у Хрватској, и у Јасеновцу! Како Мариника са оваквим програмом мисли да се кандидује за председницу Србије?

У последња два дана ђиласовски медији су објавили десетине проалбанских прилога. Лист „Данас“ је 12.06. објавио проалбански текст под насловом „Косовске власти обележавају „Дан ослобођења““. У прилогу аутора Валдрина Џемаја стоји: „Косовски Албанци и косовске власти данас обележавају дан када су 1999. године, након 78 дана бомбардовања Југославије, међународне војне и цивилне трупе ушле на Косово, а премијер Аљбин Курти поручио је да је то био „крај геноцида на Косову“. Окупили смо се овде у Поклеку, јер је то доказ геноцида над народом Косова. Србија се није извинила за злочине на Косову. Тужићемо Србију за геноцид и никада нећемо престати да тражимо правду“, рекао је Курти“. Сличан проалбански прилог објавила је ТВ Н1, 12.06., под насловом: „Курти: 12. јун означава крај геноцида на Косову, треба тужити Србију“.

Ђиласовски медији су 13.06. објавили проалбански прилог под насловом: „Враћање аутобуса са Јариња резултат Вучићеве политике“. Ради се о изјави председника покрета „Ослобођење“ Млађана Ђорђевића, који је поводом вести о враћању два српска аутобуса са путницима из Србије са административног прелаза Јариње, рекао да је то „прави резултат и права мера девет година Вучићеве косовске политике“!?! То се усуђује да каже бесрамни Ђиласов слуга, бивши Тадићев саветник, и Ђиласов заменик, који је активно радио до 2012. на стварању лажне државе Косово. Иначе, Куртијеве власти су прекршиле Споразум о слободи кретања, које су потписале раније албанске власти. У аутобусима су били верници који су ишли на ходочашће у српске светиње, и  алпинисти који су се упутили на Шар планину.

ТВ Н1, ТВ Нова С, њихови портали, су 12.06. објавили проалбанску вест под насловом: „Министар културе Косова: Четрнаест чињеница да СПЦ на Косову није угрожена“. Ради се о чистој пропаганди на страни приштинских власти. Ови медији преносе „Фејсбук“ објаву Куртијевог министра културе, Хајрула Чекуа. Иначе, овај преварант је доскора био заменик министра туризма и животне средине у влади Албаније!?! Ђиласови медији преносе подужи списак лажи и обмана које је објавио Чеку. Сам Чеку се обрачунава са ставовима СПЦ да косовске институције подстичу етничку и верску мржњу, да на Косову нема верске слободе и да се Црква осећа угрожено непрекидним нападима. Чеку износи податак да су косовски порески обвезници платили од 2004. до данас, 6,9 милиона евра за обнављање око 50 православних подручја и локација оштећених у погрому Албанаца над Србима у марту 2004. Ако је овај податак истинит, он уопште не служи на част приштинским властима. Чеку није рачунао де ће било ко извести просту рачуницу, као ја. Дакле, за 17 година, уложено је 6,9 милиона евра. По години, то је 405.000 евра. То је ништа, безначајно, срамотно мало. Међутим то је новац уложен у 50 локација, углавном верске природе (цркве, манастири…) које су уништавали Албанци. По локацији, годишње, то је 8.100 евра! Срам вас било Албанци. Подсетићу да су током Мартовског погрома (17–19. март 2004.) Албанци починили организовани погром над српским цивилним становништвом на КиМ. Процењује се да је више од 4.000 људи изгнано из својих кућа, да је убијено 28 људи, да је 900 људи претучено и повређено, да је уништено је 19 споменика културе прве категорије и 16 православних цркава које нису категорисане. Уништено је око 10.000 вредних фресака, икона, путира и многих других црквених реликвија, као и црквене матичне књиге које сведоче о вековном трајању Срба на КиМ. Око 935 српских, ромских и ашкалијских кућа спаљено је и уништено. Од Срба је етнички очишћено шест градова и девет села. Као што видите, штета је немерљива када се посматрају културно-историјски споменици, њих 35. Процена је да је за санирање нанате штете, потребно око 70 милиона евра. Албанци су за 17 година, по сведочењу приштинског министра културе, уложили само десети део средстава потребних да се санира штета коју су они сами нанели српским споменицима културе на КиМ. Могу да констатујем да је приштински министар културе, својом неинтелигентном објавом, сам себи изручио кофу помија на главу. Нека ужива!

Потом, једнако глупо, приштински министар културе, износи лаж да се „последњи озбиљни инцидент у близини православне цркве догодио 2007. године“. Колико лаже приштински министар културе сведочи Епархија рашко-призренска. Епархија је 11.05.2021. објавила саопштење о нападима на верске објекте, у 2021. Епархија наводи да је 09.05. каменована црква Св. Петке у Витини, а на Ђурђевдан су непозната лица покушала су да уклоне црквену заставу са звоника храма Св. Апостола Петра и Павла у селу Клокот. У суседном селу Партеш раније ове године украдени су новац и црквене драгоцености из цркве Св. Тројице. У селу Драјковце код Штрпца опљачкана је црква Св. 40 мученика Севастијских и храм Св. Димитрија у Доњој Битињи. Епархија указује на читав низ раније пријављених напада и пљачки, који нису решени, нити је штета надокнађена. Највећа штета је начињена поред храма у Витомирици где је украден грађевински материјал у вредности од 4.000 евра. У заштићеној зони храма Пресвете Богородице у Липљану, свештеник је 10.05. пријавио каменовање цркве. Приликом инцидента, поломљен је прозор на цркви из 14. века. Албанци су 08.05. каменовали и цркву Св. Јована Крститеља у центру Пећи.

Албанци скрнаве Храм Христа Спаситеља у Приштини, пред камерама, полицијом и КФОР-ом

Колико лаже приштински министар културе сведочи и саопштење Канцеларије за КиМ од 25.05.2021. које каже да је тог датума оскрнављена дванаеста православна црква од почетка ове године. Тог дана се удару албанских вандала нашла црква Свете Петке, у селу Доња Шипашница, у општини Косовска Каменица, која је оштећена и опљачкана, а лопови су украли путир, дискос и нафорник. Колико лаже приштински министар културе сведочи и последњи напад на храм Христа Спаситеља у Приштини,  11.06.2021. После Спасовданске литургије, одржане 10.06. у храму, на храму је освануо огроман графит „Исус мрзи Србе“. Тај графит и нови графит „Симбол шовинизма постаје светиња“, исписало је десетак Албанаца у по бела дана, а све су то посматрали приштинска полиција и КФОР, који нису реаговали! Министар културе Чеку, поздравио је овај вандализам, у истом свом Фејсбук посту, речима упућеним СПЦ-у: „Најоштрије осуђујемо покушаје искоришћавања религије у политичке сврхе. Организовање политичких литургија чини вас политичком Црквом“.

Колико лаже приштински министар културе сведочи и саопштење угледне европске организације „Европа Ностра“ која се бави заштитом културе и природе, из децембра 2020. Европа Ностра, и Институт Европске инвестиционе банке, објавили су у децембру 2020. листу 12 најугроженијих објеката културног наслеђа, међу којима је и Манастир Дечани. Такође,

у мају ове године Мисија ОЕБС-а на КиМ је  саопштила је да ће подржати СПЦ, у очувању њеног културног и верског наслеђа на КиМ и изразила је очекивања да ће земљиште уз манастир Дечани бити регистровано као власништво манастира у складу са владавином права. Свему овоме оштро су  се успротивили министри спољних послова и културе, лажне државе Косово, Доника Гервала Шварц и Хајрула Чеку.

Колико лаже приштински министар културе сведоче и чињеница да нове власти лажне државе Косово настављају са покушајима отимања српске културне баштине. На чело оних који се баве овим нечасним послом ставили су се Вјоса Османи „председница Косова“, Глаук Коњуфца  „председник Скупштине Косова“ и Аљбин Курти „председник Владе Косова“. Тако су они 20.05.2021. затражили од УНЕСКА да четири српска средњовековна православна манастира на КиМ (Високи Дечани, Пећка патријаршија, Грачаница и Богородица Љевишка), који су под заштитом УНЕСКА, скине са листе заштићених. Уз то ово троје албанских политичара тражи пријем Косова у Унеско. При томе они бесрамно к(л)ажу да се ради о албанском културном наслеђу, цитирам: „Спремни смо да будемо део велике Унескове породице која ће човечанству донети додатну вредност кроз наше културно наслеђе“. Ради се о до сада најозбиљнијем покушају преотимања српског културног наслеђа.

Пред одлазак у Брисел, председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је, поводом поновљених најава Аљбина Kуртија о тужби против Србије за наводни геноцид, да би Kурти требало да поднесе ту тужбу, уместо што само прети, али су, констатује, то само трикови из Приштине, којима њихови представници показују да суштински не желе дијалог. „Нису лаки дани пред нама и ситуација није ружичаста. Није време за велике речи, већ за чврст став, али увек је време да покажемо колико желимо дијалог и колико је важно да гледамо у будућност”, рекао је председник Вучић. Kако је рекао, Београд жели да разговара, да сачува мир и стабилност, али то иде све теже, јер сваког дана албанско руководство напада Србију.То показује да је Приштина суштински против дијалога и да су спремили и на друге трикове да себе представе као жртву у Бриселу, што Србија, истиче, неће да ради.„Хоћу да чувамо мир. Много тога се мења, наше је да чувамо мир и стабилност, да пружамо руку Албанцима на сваки начин”, рекао је председник Вучић.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s