У суботу 9.10.2021. на својим друштвеним мрежама, и на „Инстаграму“ сам објавио афирмативан пост о председнику Вучићу и фотографије њега и његове породице. Текст који је пратио фотографије гласи: „Пуна подршка председнику Вучићу. Вучић штити Србију, уздиже Србију, гради Србију, вакцинише Србију, лечи Србију. Лечи прошлост у садашњости, ради будућности. Вучић трпи најбестијалније нападе на своју породицу, пре свега на брата и старијег сина. Вређају му мајку на телевизији. Дехуманизују га, и целу његову породицу са циљем да им неки лудак науди. Неће проћи. Ту смо сви ми, ту је цела Србија“.

Ђиласовски портал „Директно“ је истог дана објавио увредљив и дискриминишући, непотписан текст под насловом: „Помислимо не може ниже, а онда се појави Бакарец“. У тексту стоји: „Небојша Бакарец је прешао дугачак пут до најбаналнијег апологете лика и дела Александра Вучића (…) покушао је да објавом фотографија Вучића из младих дана гане своје пратиоце, а уједно и заради додатни поен у господаревим очима (…) полтронства и улизиштва, који су у Србији „златног напредњачког доба“ уздигнути на пиједестал“.

Други ђиласовски портал, портал ТВ „Нова С“ је такође истог дана објавио увредљив и дискриминишући текст под насловом: „Да ли је ово најувлакачкији пост Небојше Бакареца икад?“. Текст је потписао Марко Радоњић. У тексту стоји: „Небојша Бакарец, преко ноћи је постао највећи бранилац лика и дела председника Србије (…) степен његовог полтронства према лидеру напредњака бива све већи. У паузи између вређања и оптуживања Драгана Ђиласа, посланик СНС Небојша Бакарец обично је расположен за додворавање председнику Србије Александру Вучићу“.

Да се разумемо, обожавам када ме сатанизују Ђиласови медији. Поносан сам због тога. Дижу ми рејтинг. Са друге стране, то не значи да подржавам медијску демонизацију. Ова два портала пропагирају зло, и када ме они нападну онда знам да сам урадио нешто добро, чиме сам узнемирио зло. Свиђа ми се да им не буде пријатно. Такође, у овом случају, хвала им што овим нападом и дељењем мојих ставова и фотографија Вучића и његове породице, пропагирају и шире моје и ставове СНС. Демонизују ме због тога што сам објавио Вучићеве фотографије из детињства, и похвалан текст. То не може бити разлог да некога вређате и сатанизујете.

Осим што ова два текста портала „Нова С“ и  „Директно“ дискриминишу тј. представљају својеврсни најстрашнији „расизам“( дискриминација и расизам по основу политичке припадности), они показују ужасне двоструке аршине. О чему се ради?

Када ја објавим Вучићеве слике из детињства, онда ме „Нова С“ и „Директно“ вређају, дискриминишу и кажу да сам „увлакач који је ниско пао“.

Када портал „Директно“ много пута до сада објави Ђиласове слике из детињства, онда кажу то је носталгија, и кажу – дивни, поштени и племенити Ђилас. Тако је портал „Директно“, пре неки дан 5.10.2021., објавио Ђиласове слике из детињства у тексту под насловом: „Овај дечак са слике је данас Вучићев љути противник“. У тексту стоји: „Слике из детињства често знају да буду непроцењиве, а поготово када је на њима нека позната личност. Једна од таквих личности је свакако и Драган Ђилас, који је данас велики противник актуелне власти и Александра Вучића. Препознајете ли га на слици из детињства? Тако је Драган Ђилас, један од лидера опозиције, поводом свог рођендана крајем фебруара ове године, објавио фотографију из детињства. Ђилас је на слици плавушан, па је, када је поделио ту успомену, написао:- Данас је Гојковом брату рођендан. Ко хоће нек честита – написао је Ђилас испод фотографије“.

Исти стандарди би морали да важе и за Вучића и за Ђиласа, и за мене и за „Директно“, али ђиласовци сматрају да су они вредни, а ми безвредни! Због чега су само Ђиласове слике из детињства непроцењиве, а Вучићеве нису? Због чега је онај ко објави Вучићеве слике из детињства „увлакач који је ниско пао“, по оцени медија који поступи истоветно, и објави Ђиласове слике из детињства, а то проглашава узвишеним чином? Због чега портали „Директно“ и „Нова С“ онда и за себе не кажу то исто што кажу за мене, када објаве Ђиласове слике из детињства? Да поновим, они су заговорници двоструких аршина и дискриминације. Они сматрају да су елита и вредни, и да смо ми напредњаци безвредни талог.

Дискриминација

Већ сам поменуо да ова два портала константно крше „Закон о забрани дискриминације“.

Тим Законом  се уређује општа забрана дискриминације, облици и случајеви дискриминације.

Портали „Нова С“ и „Директно“ неоправдано праве разлику и неједнако поступају, у односу на нас чланове и функционере СНС, као и на чланове наших породица, или у односу на нама блиска лица. Ту дискриминацију чине на отворен или прикривен начин, који се заснива на политичким убеђењима и чланству у политичкој организацији, и другим стварним, односно претпостављеним личним својствима. Тако то дефинише „Закон о забрани дискриминације“.

Закон важи и за ова два портала, и налаже им да поштују начело једнакости, које они крше.

Овај Закон у члану 4. каже: „Сви су једнаки и уживају једнак положај и једнаку правну заштиту, без обзира на лична својства. Свако је дужан да поштује начело једнакости, односно забрану дискриминације“. Портали „Нова С“ и „Директно“ крше овај члан.

У члану 5. каже: „Облици дискриминације су непосредна и посредна дискриминација, као и повреда начела једнаких права и обавеза, позивање на одговорност, удруживање ради вршења дискриминације, говор мржње, узнемиравање, понижавајуће поступање и (…) и навођење на дискриминацију“. Портали „Нова С“ и „Директно“ крше овај члан.

У члану 6. Закон каже: „Непосредна дискриминација постоји ако се лице или група лица, због његовог односно њиховог личног својства у истој или сличној ситуацији, било којим актом, радњом или пропуштањем, стављају или су стављени у неповољнији положај, или би могли бити стављени у неповољнији положај“. Портали „Нова С“ и „Директно“ крше овај члан.

У члану 8. Закон каже: „Повреда начела једнаких права (…) постоји ако се лицу или групи лица, због његовог односно њиховог личног својства, ускраћују права и слободе (…) које се у истој или сличној ситуацији не ускраћују или не намећу другом лицу или групи лица (…)“. Портали „Нова С“ и „Директно“ крше овај члан.

У члану 11. Закон регулише „говор мржње“ и каже: „Говор мржње. Забрањено је изражавање идеја, информација и мишљења којима се подстиче дискриминација, мржња или насиље против лица или групе лица због њиховог личног својства, у јавним гласилима и другим публикацијама (…)“. Портали „Нова С“ и „Директно“ крше овај члан.

У члану 12. Закон регулише „Узнемиравање, понижавајуће поступање“ и каже: „Узнемиравање, понижавајуће поступање. Забрањено је узнемиравање, понижавајуће поступање (…) које има за циљ или представља повреду достојанства лица или групе лица на основу њиховог личног својства, а нарочито ако се тиме ствара застрашујуће, непријатељско, деградирајуће, понижавајуће и увредљиво окружење“. Портали „Нова С“ и „Директно“ крше овај члан.

У члану 13. Закон регулише „Тешке облике дискриминације“ и каже: „Тешки облици дискриминације. Тешки облици дискриминације су: 1. изазивање и подстицање неравноправности, мржње и нетрпељивости по основу (…) политичког опредељења; 3. пропагирање дискриминације путем јавних гласила; 6. дискриминација која је извршена више пута (поновљена дискриминација) или која се чини у дужем временском периоду (продужена дискриминација) према истом лицу или групи лица“. Портали „Нова С“ и „Директно“ крше овај члан.

У члану 25. Закон регулише „Дискриминацију због политичке припадности“ и каже: „Дискриминација због политичке припадности. Забрањена је дискриминација због политичких убеђења лица или групе лица, односно припадности или неприпадности политичкој странци“. Портали „Нова С“ и „Директно“ крше овај члан.

До сада су портали „Нова С“ и „Директно“  много пута објављивали увредљиве текстове о мени. Навешћу само део наслова:  „Од донора коже до гуликоже и улизице“, „ДНО: Док Бакарец пљује опозицију, цитира Душка Радовића“, „Бакарец позвао на ликвидацију Ђиласа и бившег шефа БИА“, „Све што раде Вучић и болесни Бакарец је класични фашизам“, „Бакарец хоће да убије Ђиласа, Дачић подржао“, „Стидите се г….., кад образа немате – Не зауставља се Небојша Бакарец у својим бестијалним походима“, „Бакарец: Нашу опозицију треба ликвидирати, као ону у Русији“, „Бакареца привести због позива на убиство Саше Вукадиновића“. Увредљивих и дискриминишућих текстова против мене је било много више.

Једина сврха постојања портала „Нова С“ и „Директно“ је, између осталог, да свакодневно станизују председника Вучића и функционере и чланове СНС. Од када постоје ова два портала сваки дан вређају, дискриминишу, и дехуманизују оне које сам навео. Како се ради о порталима зла, свако кога они нападају треба да буде поносан на то. Међутим, постоји и друга страна медаље – осим што вређају, дискриминишу, и дехуманизују (чиме крше нпр. Закон о забрани дискриминације) ова два портала крше и све норме новинарства, што сам лично доказао пред „Саветом за штампу“, једини пут када сам се обратио некој институцији.

Победа над „Директно“ и „Нова С“ пред „Комисијом  за жалбе Савета за штампу“

Ове чињенице помињем због тога што сам доказао да ова два портала крше „Кодекс новинара Србије“. Једнако томе они крше и „Закон о забрани дискриминације“. Ова два портала су ме у марту ове године, лажно оптужили у својим текстовима, да сам позивао на ликвидацију разних појединаца и група (текстови су им били хаотични и неусаглашени по питању тога на чију сам све ликвидацију наводно позвао). Због тога сам Савету за штампу, 04.03.2021. поднео жалбе против портала „Директно“ и „Нова С“, због тога што су прекршили низ одредби „Кодекса новинара Србије“  које се односе на истинитост извештавања. Комисија за жалбе Савета за штампу је заседала 29.04.2021. Том приликом Комисија је изрекла две јавне опомене, једну порталу„Нова С“, и једну порталу „Директно“. Комисија за жалбе Савета за штампу је саопштила:„Комисија за жалбе Савета за штампу изриче ЈАВНУ ОПОМЕНУ порталу „Нова.рс“. Текстом „Бакарец позвао на ликвидацију Ђиласа и бившег шефа БИА“, објављеним 2. марта 2021. године, портал „Нова.рс“ прекршио је смерницу у оквиру тачке 1 Одељка II (Независност од притиска) Кодекса новинара Србије, по којој наслов текста/прилога не сме да буде у супротности са суштиним текста/прилога“. Поводом сајта „Директно“, Комисија за жалбе је саопштила: „Комисија за жалбе Савета за штампу доноси ОДЛУКУ: Текстом „Бакарец:Нашу опозицију треба ликвидрати као ону у Русији (ВИДЕО)“, објављеним 2. марта 2021. године, потал „Директно.рс“ је: 1.прекршио је тачку 2 Одељка I (Истинитост извештавања) Кодекса новинара Србије, по којој медији имају право на различите уређивачке концепте, али је обавеза новинара и уредника да праве јасну разлику између чињеница које преносе, коментара, претпоставки и нагађања; 2.прекршио је и смерницу у оквиру тачке 1 Одељка II (Независност од притиска), по којој наслов текста/прилога не сме да буде у супротности са суштиним текста/прилога“.

Ова два портала мржње, дневно објаве више десетина увредљивих и дискриминишућих текстова. Замислите колика је то количина говора мржње, годишње!?! Онда не чуде чињенице да Драган Ђилас мора да им „позајмљује“ новац (незаконитим донацијама), да би опстали. Тако је Ђилас, порталу „Директно“ само у 2018. години „позајмио“ 3,6 милиона (по званичним подацима). Ђилас је оба портала уложио много више, на црно, са циљем да пишу онако како он нареди, и да дехуманизују његове политичке противнике, на првом месту председника Вучића. То што крше Закон о забрани дискриминације и Кодекс новинара Србије, то не брине ни уреднике, ни чланове редакција, а још мање Ђиласа.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s