Juče su održana dva događaja, koji su po svemu antipodi, suprotnosti. Ova dva događaja su savršeno pokazala dva lica jednog dana, dva lica Srbije. Jedno je lice ogromne većine građana Srbije – pomirljivo, trpeljivo, strpljivo, spremno da rešava probleme i pronalazi rešenja. Drugo je lice ekstremne manjine Srbije (ekstremno male po brojnosti, i ekstremne po ponašanju), koju slobodno možemo nazvati – Antisrbija. Jučerašnji dan je pokazao kristalno jasne suprotnosti, kao što su dan i noć, belo i crno, dobro i zlo. Jučerašnji dan je bio kao bog Janus, sa dva lica. Jedno lice – lepo, iskreno, nesebično, toplo, dobro, ljudsko. Drugo lice – ružno, nasilno, agresivno, lažljivo, sebično, zlo, neljudsko. Oba događaja su organizovali ljudi koji su takođe, po svemu, suprotnosti.

Jednima je stalo do Srbije i to su pokazali svojim ponašanjem. Oni su asertivni, saosećajni, iskreni, nesebični, strpljivi, radi da saslušaju i pomognu, empatični, pomirljivi, trpeljivi, vredni. Asertivnost je izraz i veština koja podrazumeva spremnost da se čvrsto i argumentovano, zastupa sopstveno uverenje, ali, istovremeno, i spremnost da se sasluša i tuđe mišljenje, uz puno uvažavanje i branjenje prava da ono postoji. Asertivnost podrazumeva stav „Ja vredim- Ti vrediš“. Sve ovo su u Gornjim Nedeljicama pokazali predsednik Aleksandar Vučić i tamošnji građani.

Drugima nije stalo do Srbije i to su, takođe, pokazali svojim ponašanjem. Oni su narcisoidni egoisti koji vole da ponižavaju druge, lažna elita koja druge smatra nižim bićima. Njima je stalo samo do novca, političkih poena, autošovinizma- tj. mržnje prema sopstvenom narodu. Oni su bezosećajni, agresivni, nasilni, neiskreni, sebični, nestrpljivi, nepomirljivi, netrpeljivi. Njihov stav je „Ja vredim-Ti si bezvredan“.

I jedni i drugi tvrde da vole Srbiju. A šta je ljubav? Ljubav je, na primer, odnos prema svojoj zemlji, koji iskazuje zrela i odrasla osoba, odnos u kome su podjednako prisutna odgovarajuća osećanja (emocije) i odgovarajuće ponašanje. Ova definicija je pokazala da oni prvi, zaista vole Srbiju, zbog toga što su u Gornjim Nedeljnicama, svojim adekvatnim ponašanjem i osećanjima to dokazali. Dakle, ponašanje i osećanja su bili u ravnoteži i skladu. Ova definicija ljubavi je razobličila one druge. Njih je razotkrilo neodgovarajuće (loše) ponašanje, i konfuzna osećanja. Objasniću konfuziju njihovih osećanja. Oni tvrde da vole Srbiju, da im je stalo do ljudi. Blokade koje su organizovali su pokazale suprotno. Odalo ih je užasno ponašanje, ali i loše emocije. Ponižavali su, vređali i maltretirali građane širom Srbije. To nije ljubav prema Srbiji. To je mržnja prema Srbiji.

Lice Srbije

Bavim se politikom 31 godinu. Gledao sam pažljivo predsednikov razgovor sa građanima lozničkog kraja u Gornjim Nedeljicama. Nikada za ove tri decenije, niti u mom životu, nisam video ovako fenomenalno ophođenje prema građanima. Prava lekcija iz asertivne politike, primenjene politike, svrsishodne politike. Predsednik je pokazao da je svačije mišljenje važno, da svako zaslužuje da mu se pomogne. Pokazao je kako se sluša glas naroda. Pokazao je koliko mu je stalo. Pokazao je kako se služi narodu. Predsednik Vučić je pokazao ko je tu važan – građani. Građani su pokazali koliko poštuju predsednika. Svi su pokazali vrhunsku kulturu dijaloga. I predsednik i građani su pokazali šta znači skromnost. Građani su izražavali brigu u vezi iskopavanja litijuma, zabrinutost za svoju budućnost-tim povodom, tražili su asfaltiranje lokalnih puteva, tražili su posao, tražili su betonske bandere umesto loših drvenih itd. Skromno. Predsednik je sa velikom voljom i pažnjom zapisivao sve, i garantovao i odgovore na pitanja, i pomoć, tj. ulaganja u infrastrukturu. Predsednik je najavio skori dolazak, ponovo, ovaj put uz detaljne odgovore, formulisao je niz zaključaka, i pružio mnoge odgovore. Ovaj događaj je pokazao kome je stalo do ekologije, i ko su pravi ekolozi – prisutni građani i predsednik Vučić.

Ako mene pitate, ovo je najsvetliji trenutak predsednika Vučića. Možda to na prvi pogled ne izgleda tako. Radilo se o razgovoru u skromnom crkvenom domu jednog sela, sa drvenim klupama, sa školskim stolom za kojim je sedeo predsednik itd. Sa druge strane, predsednik je sretao toliko svetskih lidera, otvarao je toliko fabrika, bolnica, spomenika… Međutim, nije važna forma, važna je suština. Predsednik Vučić je došao u srž problema, došao je građanima na noge, dopro je do srca građana, to se videlo, i obrnuto. Nije ni prvi, ni poslednji put. U, i ispred crkvenog doma je bilo dvestotinak građana, više nije moglo da stane. Ali, tu je u stvari, bila cela Srbija, milioni građana. Za ovih deset godina, predsednik Vučić je prešao put od političara, kakav je bio 2012., do državnika. Međutim, njegovi rezultati u uzdizanju Srbije, i konačno ovaj razgovor na brdima, na njivama, među šljivama Gornjih Nedeljica pokazuju da je predsednik Vučić zaista postao otac jedne nove, uspravne i ponosne Srbije.

Lice Antisrbije

Uporedite konstruktivno predsednikovo ponašanje, i konstruktivno ponašanje građana Gornjih Nedeljica, sa destruktivnim ponašanjem đilasovaca i lažnih ekologa. Upečatljive su, potresne i uznemirujuće, desetine snimaka sa ulica gradova Srbije, iz kojih se vidi kako đilasovci i lažni ekolozi, u stvari, huligani, primitivci i nasilnici, maltretiraju decu, majke sa decom, roditelje, i mnoge građane, na ulicama i putevima. Jučerašnji događaji na blokadama su pokazali da nemaju nikakve veze sa ekologijom. Nikoga od blokatora nije zanimala ekologija. Oni su pušili cigarete, pili pivo, bacali đubre, maltretitali i ponižavali građane, a sve to je antipod ekologiji i ekološkom ponašanju. Takođe, kada se gledaju đilasovski mediji, upadljivo je odsustvo snimaka i fotografija, Ćute Jovanovića i Save Manojlovića, pravih organizatora blokada. Kao što su upadljivi snimci i fotografije Đilasa, Marinike, i njihove bratije. To pokazuje ko ima moć nad medijima. Đilas. To pokazuje da Đilas, Jovanovića i Manojlovića poima kao opasnu konkurenciju, koju želi da margarinalizuje i ignoriše u svojim medijima. Putem svojih medija, Đilas je „ukrao“ blokade Jovanoviću i Manojloviću. Ovo je bila Đilasova osveta Manojloviću, koji je prošlog vikenda, pozvao Đilasa, Zelenovića i ostale da ne organizuju protest na Trgu Republike. Taj protest je pukao, zbog toga što se okupilo 1900 ljudi. Sad je Đilas rešio da pokaže ko je gazda!

Degutantni su snimci na kojima se keze Đilas i Marinika, kada znamo kakvim su maltretiranjima bili izloženi građani. Iz snimaka i fotografija blokada, na četrdesetak lokacija širom Srbije, videlo se da sve zajedno nema više od deset hiljada blokatora. Oni, za razliku od građana u Nedeljicama, nisu zastupali nikoga osim sebe. Blokade će se obiti o glavu svojim organizatorima, već 3. aprila 2022. na izborima. Organizatori blokada su se nadali uspehu, zbog medijske pažnje. Pažnju su dobili, ali su sebi pucali u nogu. Pun besmisao blokada pokazuju upravo brojni primeri nasilja, vređanja i ponižavanja kojima su bili izloženi građani, a koje su ispoljili đilasovci i lažni ekolozi. Potresan je snimak iz Savske ulice, gde huligani zaustavljaju vozilo u kome se nalazi bolesni dečak, primoravaju oca da izađe iz kola, i pokaže im dete. Obnevideli i očajni otac drži u naručju, bolesnog dečaka, i psuje huligane. Potresni su snimci roditelja, koji su bili primorani da napuste svoja vozila, i da sa decom u naručju, idu peške, sa kolevkama, nosiljkama… Posebno je gadan snimak iz Novog Sada, gde tridesetak đilasovaca i huligana linčuje jednog mladića. Đilas i Marinika su izjavili da su blokade uspele i da su izuzetno zadovoljni svime što su postigli. Tragovi im smrde nečovještvom. Decu im neću oprostiti!

Autor je član predsedništva i poslanik SNS

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s