U subotu 4.12.2021. su održana dva događaja, koji su po svemu suprotnosti, kao što su dan i noć, belo i crno, dobro i zlo. Ovi događaji su pokazali dva lica Srbije. Jedno lice ogromne većine građana Srbije – pomirljivo, trpeljivo, strpljivo, spremno da rešava probleme. Drugo lice ekstremne manjine Srbije (ekstremno male po brojnosti i po ponašanju), koju slobodno možemo nazvati – Antisrbija. Subota je bila dan boga Janusa, boga sa dva lica. Jedno lice – lepo, iskreno, nesebično, toplo, dobro, ljudsko. Drugo lice – ružno, nasilno, agresivno, sebično, zlo, neljudsko. Jednima je stalo do Srbije i to su pokazali svojim ponašanjem. Oni su asertivni, saosećajni, iskreni, nesebični, strpljivi, radi da saslušaju i pomognu, empatični, pomirljivi, trpeljivi, vredni. Asertivnost je veština koja podrazumeva spremnost da se argumentovano zastupa sopstveno uverenje, uz istovremenu spremnost da se sasluša tuđe mišljenje, uz puno uvažavanje i branjenje prava da ono postoji. Asertivnost znači stav-„Ja vredim – Ti vrediš“. Sve ovo su pokazali predsednik Aleksandar Vučić i građani. Drugima nije stalo do Srbije i to su pokazali. Oni su narcisoidni egoisti koji vole da ponižavaju druge, lažna elita koja druge smatra nižim bićima. Njima je stalo samo do novca, političkih poena, autošovinizma- tj. mržnje prema sopstvenom narodu. Oni su bezosećajni, agresivni, nasilni, neiskreni, sebični, netrpeljivi. Njihov stav je „Ja vredim-Ti si bezvredan“. To su pokazali blokadama.

I jedni i drugi tvrde da vole Srbiju. Ljubav je, npr. odnos prema Srbiji, koji iskazuje zrela i odrasla osoba, odnos u kome su podjednako prisutna odgovarajuća osećanja i odgovarajuće ponašanje. Ova definicija je pokazala da oni prvi, zaista vole Srbiju, zbog toga što su to dokazali u Nedeljicama, adekvatnim ponašanjem i osećanjima. Ova definicija ljubavi je razobličila one druge. Njih je razotkrilo neodgovarajuće (loše) ponašanje, i konfuzna osećanja. Oni tvrde da vole Srbiju, da im je stalo do ljudi. Blokade koje su organizovali su pokazale suprotno. Odali su ih užasno ponašanje i loše emocije. Ponižavali su, vređali i maltretirali građane širom Srbije. To nije ljubav prema Srbiji. To je mržnja prema Srbiji.

Tekst u „Politici“ 9.12.2021.

Gledao sam pažljivo predsednikov razgovor sa građanima. Nikada u životu nisam video ovako dobro ophođenje prema građanima. Prava lekcija iz asertivne i svrsishodne politike. Predsednik je pokazao: da je svačije mišljenje važno, da svako zaslužuje da mu se pomogne, kako se sluša glas naroda, koliko mu je stalo i ko je tu važan (građani). Građani su pokazali koliko poštuju predsednika. Svi u Nedeljicama su pokazali kulturu dijaloga i skromnost. Ovaj događaj je pokazao kome je stalo do ekologije, i ko su pravi ekolozi – prisutni građani i predsednik Vučić. Ovo je najsvetliji trenutak u karijeri predsednika Vučića. Možda to na prvi pogled ne izgleda tako. Radilo se o razgovoru u skromnom crkvenom domu jednog sela, sa drvenim klupama, sa školskim stolom za kojim je sedeo predsednik itd. Sa druge strane, predsednik je sretao toliko svetskih lidera, otvarao je toliko fabrika, bolnica, spomenika itd. Nije važna forma, važna je suština. Predsednik Vučić je došao u srž problema, došao je građanima na noge, dopro je do srca građana, to se videlo, i obrnuto. U tom malom crkvenom domu je bila cela Srbija. Za ovih deset godina, predsednik Vučić je prešao put od političara do državnika. Međutim, njegovi rezultati u uzdizanju Srbije, i konačno ovaj razgovor na brdima, na njivama, među šljivama Gornjih Nedeljica, pokazuju da je predsednik Vučić postao otac jedne nove, uspravne i ponosne Srbije.

Uporedite konstruktivno ponašanje predsednika i građana, sa destruktivnim ponašanjem blokatora. Potresni su i uznemirujući, mnogi snimci sa ulica gradova Srbije, iz kojih se vidi kako blokatori, đilasovci i lažni ekolozi – huligani i nasilnici, maltretiraju decu, roditelje, i druge građane. Potresan je snimak iz Savske ulice, gde huligani zaustavljaju vozilo u kome se nalazi bolesni dečak, primoravaju oca da izađe iz kola, i pokaže im dete. Obnevideli i očajni otac drži u naručju, bolesnog dečaka, i psuje huligane. Potresni su snimci roditelja, koji su bili primorani da napuste svoja vozila, i da sa decom u naručju, idu peške, sa kolevkama, nosiljkama. Blokade su pokazale da nemaju nikakve veze sa ekologijom. Nikoga od blokatora nije zanimala ekologija. Oni su pušili cigarete, pili pivo, bacali đubre, maltretitali i ponižavali građane, a sve to je antipod ekološkoj svesti. Iz snimaka blokada širom Srbije, videlo se da sve zajedno nema više od deset hiljada blokatora. Blokade će se obiti o glavu organizatorima, 3. aprila 2022. Organizatori su se nadali uspehu, zbog medijske pažnje. Pažnju su dobili, ali su sebi pucali u nogu. Pun besmisao blokada pokazuju upravo brojni primeri nasilja, vređanja i ponižavanja kojima su bili izloženi građani, a koje su ispoljili đilasovci i lažni ekolozi. Decu im neću oprostiti!

Autor je član predsedništva i poslanik SNS

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришете користећи свој WordPress.com налог. Одјави се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришете користећи свој Facebook налог. Одјави се /  Промени )

Повезивање са %s