Горан Марковић је за мотив свог филма из 1980. „Мајстори, мајстори“ употребио песму Александра Секулића „Мајстори у кући“. Песма говори о мешању у туђе послове, о наметљивости, о наметнутом, о насиљу и прогањању: „Мајсторе затекох на крову старе куће, мењају сломљен цреп, мајстори на крову, мајстори унутра, мајстори, мајстори ко вас је звао, зашто дирате мој црни кров на којем стоји рода бела, на којем расте трава кудрава, мој кров у подножју дугог века, зашто сте ми кућу заузели, зашто сте напали чекићима ексерима четкама бојама, мајстори мајстори, излазите, пустите ме да сам кућу уређујем, не чују они, укуцавају моје кости, фарбају мојом крвљу, износе из мог срца намештај стари, неподношљиви мајстори, њих тридесет седе на мени једном, доћи ће кажу чувен гост, ловиће маглу по шумарцима, са твојом ће се кућом сударити, мора да буде као из бајке, ево теби огледало чешљај смех у њему, лице ти је подупрто железном тугом, мајстори мајстори, шта сте учинили, то није моја кућа, то мој гост није, то више нисам ни ја“.

Данас, 41 годину после филма „Мајстори, мајстори“ Горан Марковић је постао „мајстор“, постао је прогонитељ, фрустрирани вербални насилник жедан туђе крви, човек усахле креације, који уместо да изнедри идеју за неки добар филм, постаје све опседнутији претњама председнику Србије, Александру Вучићу. Горан Марковић прети смрћу, због тога што је фрустриран својом немоћи, својом усахлом креацијом. Данас Марковић, под старе дане (75) постаје наметљиви прогонитељ, онај који руши туђи црни кров, на коме стоји рода бела, данас Марковић напада вербалним чекићима, жели да укуцава Вучићеве кости, да фарба улице Вучићевом крвљу… Годинама уназад једини стални мотив који се понавља у интервјуима и изјавама Горана Марковића, је опсесија Вучићем. И та опсесија расте, и постаје све злоћуднија. Сада је Марковић стигао до тога да прети председнику Србије, да ће да буде стрељан као Чаушеску. Због чега? Изгледа да у „лудилу“ Марковића ипак има нешто много приземније. Пре неки дан саопштена је одлука Филмског центра Србије, да Горан Марковић неће добити средства од ФЦС (државе) за свој пројекат којим је конкурисао код ФЦС. Сходно својој опсесији, Марковић за одлуку ФЦС, криви председника Вучића, ни кривог, ни дужног. Да је Марковић добио паре за филм, можете бити сигурни да не би претио председнику Вучићу – можда би почео да га хвали, као Ђилас, ономад 2013. и 2017.

Није то први пут да Марковић прети и призива крв. Горан Марковић је 30.12.2018., изјавио: „кроз институције не може ништа да се уради, једино решење у Србији је апсолутна побуна и улица“. Горан Марковић је 02.10.2020. изјавио: „Неће Вучић предати власт без крви. Добро зна да је без ње само црвић који ће се грчити на ватри“. Горан Марковић је 20.09.2021. изјавио: „Ми прелазимо у фазу у којој нема више избора, све ће се убрзавати и постајати драстичније, и на крају ће улица решити наше муке. Сада се тај тренутак приближава“. И коначно Горан Марковић, некада режисер, а данас крвожедни прогонитељ је у интервјуу за „Нови магазин“ 15.12.2021. изјавио: „Ја се ипак надам да Александар Вучић има пред очима Чаушескуов крај и да ће се повући без крви“. Осим ове грозне претње крвожедни Марковић је одмаздом запретио и својим колегама: „Многе моје колеге су обични бедници. Они представљају сараднике окупатора. А зна се како пролазе колаборационисти кад осване слобода“. Тако исто су неки људи мислили 12.03.2003. године, када су стрељали премијера Зорана Ђинђића. А Горан Марковић је неколико недеља пре Ђинђићевог стрељања, у изјави за „Пешчаник“ Ђинђића називао најгорим именима и рекао да се нада да ће му неко стати на пут.

Није ни чудо што Горан Марковић овако прети Вучићу. Претње крвавим реваншизмом, одмаздом и лустрацијом отворено износе Вук Јеремић, Драган Ђилас и Мариника Тепић. О томе сведоче следеће изјаве. Вук Јеремић је изјавио 25.04.2021.: „Промена система није могућа без реваншизма, који мора бити спроведен немилосрдно. Ако се Народна странка буде питала, 6. октобар ће се догодити. Не буде ли реваншизма, бандити на јавној сцени, битанге из скупштине ће опстати и наставити да загађују јавни простор. То не сме да се догоди“. Јеремић је 19.06.2021. рекао: „Реваншизам значи да ће по промени власти бити трајно забрањен рад СПС и свим дериватима СРС, укључујући и СНС. Реваншизам је и трајна забрана телевизије Пинк. Реваншизам је да буду затворени Ана Брнабић и Александар Вулин“.

Тајкун Ђилас је 26.5.2021. на ТВ НОВА С, изрекао низ претњи. На питање водитељке „Кажете лустрација, из Народне странке то зову реваншизмом…Како се то ради и ко то процењује? Ко су ти људи које треба лустрирати?“. Олигарх Ђилас каже коме ће се светити:„Лустрираћемо људе који су се бавили неком јавном делатношћу, пре свега, што значи да се односи на политичаре, али и људе који су користили медије да шире мржњу (…) у склопу целе те приче, то ће се односити на све људе попут Драгана Вучићевића, или на људе који данас раде на Пинку, или на Хепију. Ево узећу пример господина Бакареца (…) Људи који нападају друге и посланици су. Та мржња коју они шире, те нападе које праве, па неко мора за то да одговара, значи одговараће сви, неко мора да стави тачку на политичаре“. Мариника Тепић је 05.07 2021. дала скандалозан интервју за Ђиласове и Шолакове тајкунске медије Нова С. Мариника је призивала насиље и промену власти у крви, на улици. Како Мариника планира да насилно и у крви пеузме власт, рекла је том приликом: „Не знам шта подразумева мирна предаја власти (…) то не долази обзир. Моја генерација је остала дужна да заврши оно што је започето петог, а није завршено шестог октобра“.

Претње смрћу председнику Вучићу се нижу годинама. Посланик Славиша Ристић је 28.06.2018. запретио смрћу Вучићу и рекао: „да због Косова, може да заврши као убијени премијер Зоран Ђинђић“. Посланик Двери, Срђан Ного је 16.10.2018., запретио вешањем на Теразијама председнику Вучићу и премијерки Брнабић. Новинарка Данаса Снежана Чонградин је 27.12. 2018., поручила Вучићу и СНС-у да ће им „судити, не независни, већ револуционарни судови“. Драган Великић је 24.12.2018. изјавио:„Ја заиста верујем да, убеђен сам у то, овај режим може само на улицама да се склони“. Јово Бакић је 31.12.2018. изјавио „Вучићу ће судити револуционарни суд“ и „Ја бих заиста волео да их јуримо по улицама“. Учесник Ђиласових протеста Саша Милошевић, је на друштвеним мрежама, током протеста 02.02.2019. изнео претње смрћу вешањем сину председника Вучића. Поред Милошевића, МУП је дан касније привео и особу која је претила и ћерки и сину председника Вучића. Током протестне шетње 02.02.2019., Срђан Ного и други протестанти, су преко Теразија пронели велика импровизована вешала. Нацисти и љотићевци су 17.08.1941.,у окупираном Београду, на Теразијама починили страшан злочин, када су обесили петорицу Београђана оптужених за пружање отпора. У спомен на трагично страдале суграђане, град Београд је на Теразије поставио Споменик обешеним родољубима. Весна Пешић је 18.01. 2020. запретила убиством председнику Србије Александру Вучићу. Она је на свом твитер налогу написала: „Хајде бре да вас видим шта ћете када се прогласи доживотним председником – спрема се доживотни Вучић. Е нема ту бојкота, само цев у главу“.

Велики писац Ернест Хемингвеј је наслов свог романа „За ким звоно звони” преузео из песме енглеског песника Џона Дона из 16 века која гласи: „Ниједан човек није острво, целина за себе; сваки је човек део Континента, део Земље; ако грудву земље однесе море, Европе је мање, као да је однело неки Рт, као да је однело Посед твојих пријатеља или твој; смрт ма ког човека копни и мене, јер и ја у род људски спадам; И стога никад не питај за ким звоно звони: оно звони за тобом“. Горану Марковићу и свима које сам цитирао, а који прете смрћу и крвљу на улицама, који призивају звона смрти, поручујем оно што кажу стихови Џона Дона: „никад не питај за ким звоно звони: оно звони за тобом“.

Аутор је члан председништва СНС и народни посланик

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s