Godinama ponavljam da je Srbiji potrebna mnogo bolja opozicija. Država počiva na odnosu pozicije i opozicije, između ostalog. Opozicija postaje sve gora. Izborna kampanja uveliko traje, a opozicija vodi međusobni rat do istrebljenja. Za nedelju dana onaj deo opozicije koji sebe smatra jedinom opozicijom, onaj deo okupljen oko tajkuna Đilasa, koji sebe naziva „Ujedinjena opozicija“ („Ujedinjena Grupa“ – „United Group“ – „Multikom group“) je uspeo da generiše toliko razjedinjenosti, bezidejnosti, destrukcije i autogolova da su svoje izborne šanse praktično zakopali dva metra ispod zemlje. Đilas i SSP, Jeremić i NS, DS i na kraju SSS, su uspeli za par dana da rasture koaliciju, da lansiraju razjedinjujuće kandidate Ponoša i Jankovića, da uvrede pola Beograda, vređajući stanovnike Marinkove Bare (Voždovac) i Borče (Palilula), da uvrede stanovnike Vračara, lažima o fiktivno prijavljenim građanima na Vračaru, da uvrede sve građane Republike Srpske i njihove rođake u Srbiji, istim lažima o fiktivno prijavljenim građanima Srpske, da najave rušenje spomenika Stefanu Nemanji, da najave rušenje Beograda na vodi, da najave da neće da grade metro, da najave da će da „zaustave Lešće“…Kuku lele!

Pismo male, ali uticajne političke grupacije „Skupštine slobodne Srbije“ (SSS), koje su objavili svi mediji, je najbolje odslikalo i dokazalo to o čemu govorim. To pismo je potvrdilo koliko je taj deo opozicije razjedinjen i posvađan, i kakav je tiranin Đilas. „Skupština slobodne Srbije“ je optužila Đilasa za obmanjivanje javnosti tvrdnjom da Marinika i Ponoš imaju najveći rejting, za samovolju, za autoritarnost, za kršenje svih procedura i dogovora, za ucenu, za neprijatnosti i ponižavanje koje su doživeli. Optužili su Đilasa da je bez konsultacija sa SSS, objavio ko će biti kandidati SSS za poslanike, a da SSS nikada nije doneo tu odluku. SSS je takođe objavila da su im Narodna stranka i Vuk Jeremić nudili da odvojeno idu na izbore kao koallicija NS-SSS, što SSS nije prihvatio, jer žele u koaliciju sa „Moramo“. U pismu je otkriven i šokantan detalj da je Đilas na odlučujućem sastanku zapretio rasturanjem koalicije ako se ne prihvati njegov ultimatum da Ponoš bude predsednički kandidat. Na kraju SSS je saopštio da izlazi iz Đilasove koalicije.

Opozicija u Srbiji

Ova priča najbolje oslikava svu bezidejnost i destruktivnost opozicije – i Đilasa (SSP) i Jeremića (NS) i „Skupštine slobodne Srbije“ (SSS). Na kraju priče, SSS očajnički objavljuje hoće u koaliciju sa NDBG, Akcijom i Ekolozima (koalicija „Moramo“). Međutim, stvar je u tome što SSS nije potreban koaliciji „Moramo“, zbog toga što je SSS prevaziđena organizacija, koju je pregazilo vreme, a uz to ima velike finasijske probleme.

Ako ovome dodamo i višenedeljni beskrajni rat u stranci koja je parlamentarna u Skupštini Vojvodine, u POKS-u, koji se pocepao na dva dela, priča je kompletna. Uz to POKS je u koaliciji „NADA“ sa DSS-om i nizom manjih organizacija, koje su sada u velikom problemu. Jedna polovina POKS-a ostaje u koaliciji „NADA“,  dok druga želi koaliciju sa Dverima. Rašomonijada u opoziciji će se nastaviti.

Sa druge strane Srpska napredna stranka je upravo objavila fantastičan sajt „Dela govore“ na kome se nalaze i Interaktivna mapa Srbije, na kojoj se vidi šta je postignuto u prethodnom periodu, i fenomenalna brošura „Uradili smo zajedno“ u kojoj su predstavljeni rezultati u uzdizanju, gradnji  i napretku Srbije. SNS je usvajanjem seta izbornih zakona, na zahtev opozicije, koji još više poboljšavaju odlične izborne uslove, opoziciji ponudio najprimamljivije i najpoštenije izborne uslove u Evropi. Predsednik Vučić je otišao u posetu Kini, gde je najavio još bolju saradnju sa Kinom, i potpisivanje izvanrednog Ugovora o slobodnoj trgovini sa Kinom, koji će predstavljati ogromnu šansu za privredu Srbije!

Autor je poslanik i član predsedništva SNS

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришете користећи свој WordPress.com налог. Одјави се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришете користећи свој Facebook налог. Одјави се /  Промени )

Повезивање са %s