Klinički centar Srbije nisu uspeli da završe ni Josip Broz Tito, ni komunisti, ni Ante Marković, ni Slobodan Milošević, ni Zoran Đinđić, ni Vojislav Koštunica, ni Boris Tadić zajedno sa Đilasom. To je uspeo jedino Aleksandar Vučić! Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je danas otvaranju Kliničkog centra Srbije nakon završene prve faze radova. Novi i rekonstruisani Klinički centar Srbije je završen posle gotovo 50 godina. Najveća i najsavremenije opremljena zdravstvena ustanova u Srbiji, prostire se na 87.000 kvm, ima 12 spratova, 23 lifta, 30 operacionih sala, 432 bolničke sobe sa 825 kreveta. KCS je opremljen najsavremenijom opremom. U gradnju i opremanje je investirano oko 260 miliona evra.

Tužni istorijat gradnje KCS do 2012.

Kompleks Kliničkog centra Srbije smešten je na površini od 36 hektara u centru Beograda, na teritoriji opštine Savski venac. U njegovom sastavu je 56 odvojenih zgrada, površine oko 280.000 kvm, od kojih su četiri objekta (plastična hirurgija, urologija, ortopedska hirurgija i psihijatrijska bolnica) izvan centra bolničkog kompleksa.

Izgradnja centralnog objekta KCS počela je u doba Josipa Broza Tita, 1973. godine. Za arhitektonsko-građevinske radove i projekat bio je zaduženo preuzeće „Trudbenik“, tada velika i ugledna firma. Prva faza gradnje je trajala do 1980. Problemi koje je izazvala komunistička birokratija su počeli već 1981. a ticali su se promene zakonske regulative o projektovanju objekata, konkretno o seizmici objakata. Već 1981. se ispostavilo da KCS ne ispunjava nove seizmičke propise!?! Od 1981. godine, komunističke vlasti, vlasti Ante Markovića i Slobodana Miloševića su pustile da nedovršeni objekat propada. Tačno 20 godina od početka gradnje, sredinom 90-ih u doba Slobodana Miloševića, radovi na centralnoj zgradi su opet zaustavljeni u trenutku kada je okončano 70 odsto svih radova. Razlog zbog koga veći deo zdanja nikada nije useljen je nedostatak novca za opremanje. U međuvremenu je objekat opet propadao, pa su opet bili neophodni veliki radovi i ulaganja kako bi prostor dostigao potrebne standarde.

Resorni ministri iz vlada DS, DSS i G17, su posle 2000. godine, vodili jalove rasprave i svađe o seizmičkim slabostima KCS. Tako su se 2011. godine, svađali pređašnji i tadašnji ministar Tomica Milosavljević i Zoran Stanković (obojica kadrovi G17). Vlade DS, DSS i G17, nisu imale rešenje za KCS. Objekat je postao ruglo Beograda. Inače, Evropska investiciona banka je 2006. za četiri klinička centra u Srbiji odobrila 200 miliona evra, ali taj novac, prema grubim procenama, ne bi pokrio ni troškove rekonstrukcije i opremanja centra u Beogradu. Novac je ispario u trulom žutom sistemu. Borisa Tadića, Dragana Đilasa, Vuka Jeremića, Mariniku Tepić, Borka Stefanovića i druge funkcionere režima od 2008. do 2012., nije bilo briga što se KCS nalazi u 56 objekata smeštenih na 36 hektara površine, što je izrazito teško za funkcionisanje 8.000 zaposlenih. Ništa jednostavnije nije ni za 3.500 ležećih pacijenata i više od 10.000 onih koji su se svakodnevno lečili ili dolazili u posete. Nisu marili ni za to da bi objedinjavanje klinika znatno pojeftinilo ukupno održavanje. Poseban idiotizam u tom periodu vlasti Đilasa, Tadića i Jeremića je predstavljala činjenica da je „proces revitalizacije KCS“ vodila „Jedinica za implementaciju projekta“, koju je činilo oko 20 ljudi, a jedinicu je vodilo i organizovalo Ministarstvo zdravlja (koje su vodili, prvo Tomica Milosavljević, a potom i Zoran Stanković) !?! Dakle, o građevinskim radovima su se starali zdravstveni radnici!?! Paradoks je, npr. i to, što je izgradnju toplane za KCS svojevremeno (od 2008. do 2012.) vodilo Ministarstvo zdravlja!?! Jednostavno rečeno, za vlasti od 2000. do 2012. godine, rekonstrukcija i završetak gradnje i opremanja KCS su bili nedostižan cilj. Oni naprosto nisu bili sposobni i dorasli zadatku.

U doba vlasti Đilasa, Tadića, Jeremića, Marinike i Borka Stefanovića, svi klinički centri širom Srbije bili su nedovršeni zahvaljujući korumpiranosti tog režima. Ovi žuti vlastodršci jesu razgovarali i planirali rekonstrukcije kliničkih centara, ali ništa konkretno nisu uradili. Ni dan danas ne zna se šta je urađeno sa novem koji je bio planiran za obnovu Kliničkih centara. Predsednik Srbije Boris Tadić je 2009. godine, ocenio je da je vrlo značajno da Srbija i njeno zdravstvo investiraju u nove dijagnostičke centre, jer je to suštinski važno za podizanje nivoa zdravstvenih usluga i obezbeđenje najboljih mogućnosti za očuvanje zdravlja građana. On je izrazio uverenje da će na kraju mandata ova Vlada (vlada Mirka Cvetkovića prim.aut.) moći da kaže da je iza sebe ostavila veliko delo – supermoderan KCS, u koji neće biti uloženo samo za modernizaciju, nego i u obrazovanje lekara. Ali, ni od toga nije bilo ništa. Tadić je slagao. Tadašnji ministar zdravlja dr Tomica Milosavljević je podsetio da se, pored KCS, modernizuju i ostali klinički centri, tako da će 2012. ili 2013. godine biti otvoreni potpuno novi centri i u Novom Sadu, Kragujevcu i Nišu. Ništa se nije ostvarilo.I on je slagao. Rekonstrukcija četiri Klinička centra u Beogradu, Kragujevcu, Nišu i Novom Sadu, koja je 2012. godine trebala da se završi, u to vreme nije ni počela. Nakon obećanja tadašnjeg gradonačelnika Beograda, Dragana Đilasa da će se KCS srediti, nekoliko puta su pomerani rokovi, a od planova nije ostalo ništa osim propalih projekata. Đilas je svojevremeno najavio da se početak kompletne rekonstrukcije KCS u Beogradu očekuje tokom 2012. godine, ali je slagao. Vrhuška na čelu sa Tadićem i Đilasom je za potrebe izbora 2012. prisustvovala prezentaciji projekta „Rekonstrukcija četiri Klinička centra u Srbiji“, kao i početku tenderskog postupka za izvođače radova. Od obećanja nije realizovano ništa. Dragan Đilas, i tadašnji režim su besramno obmanjivali narod. Onda ih je narod na izborima 2012. oduvao sa vlasti, i nastupila su bolja vremena.

Vučićevo doba – zlatno doba

I konačno, kada je predsednik Vučić, podigao na noge Srbiju, 17.10.2018. počela je izgradnja i rekonstrukcija Kliničkog centra Srbije, otvaranjem pripremnih radova. Projekat je podeljen u dve faze. Tokom prve faze radila se rekonstrukcija i dogradnja nezavršenog dela, da bi se time stvorili uslovi za preseljenje i rekonstrukciju prostora koji je u upotrebi.

Novi i rekonstruisani Klinički centar Srbije danas je nakon 40 godina zvanično završen, u prvoj fazi, i to sve zahvaljujući trudu i naporu koje su uložili Vlada Srbije, i predsednik Aleksandar Vučić. Ova zgrada, površine 87.000 kvadrata, sa 23 lifta i 12 spratova, ima više od 825 kreveta u 432 bolničke sobe, i 30 operacionih sala sa najsavremenijom opremom. Više od 260 miliona evra, investirano je u građevinske radove i u opremu. U zgradi se nalazi novi Urgentni centar, laboratorije, angiosale, nuklearni centar i odeljenja za plastičnu hirurgiju, neurologiju, hematologiju, gastroenterologiju, ortopediju, kardiohirurgiju, kao i robotska sala. Novi KCS ima i 7 skenera, tri magnetne rezonance i brojne ordinacije. A tu su i veliki restoran za osoblje, prostor za odlaganje dečjih kolica, biblioteka, banka itd.

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić je prilikom otvaranja KCS rekao: „Novi Klinički centar Srbije u Beogradu je bolji od svih u regionu, na prostoru bivše Jugoslavije, ali i šire na istoku, veći i moderniji i sa najboljom mogućom opremom. Klinika za kardiovaskularne bolesti „Dedinje 2“ će biti otvorena za petnaestak dana“. Da podsetim, fantastični Klinički centar u Nišu je završen i otvoren 2017. godine.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić rekla je da je otvaranje Kliničkog centra Srbije praznik ne samo za zdravstvo i za sve građane, već da je to praznik novoj Srbiji. Ona je istakla da otvaranje KCS znači jačanje zdravstvenog sistema Srbije, koje kod nas nikada nije viđeno, kao i da su u zdravstvu napravljeni istorijski pomaci.

Dok je otvaran KCS, danas je praktično u potaji, održana konvencija Đilasove i Marinikine liste u ruševnom i malom „Dorćol placu“ pred par stotina ljudi. Đilasovci se nisu usudili da zakupe ni „Dom Omladine“,  ni „Kombank dvoranu“, a kamoli „Arenu“, jer nisu bili sigurni da mogu da okupe više od nekoliko stotina ljudi. I u izveštaju TV N1, tako i stoji „Pred nekoliko stotina ljudi u Dorćol placu…“. Ovaj skup je imao i jednu dobru stranu – ni Marinika, ni Đilas, ni Vladeta nisu najavili da će rušiti novi Klinički centar Srbije. Odlično! Da haos bude veći pobrinuo se gospodar te koalicije. Dragan Đilas je danas, žureći na ovaj skup, po ko zna koji put divljao svojim basnoslovno skupim džipom BMW X5, na autoputu na relaciji iz pravca Sremske Mitrovice ka Beogradu, kada je radar konstatovao da je vozio 164 kmh, na saobraćajnici gde je dozvoljena brzina 130 kmh.

Predsednik Vučić je bio političar. Danas je Državnik. Predsednik Vučić je otac jedne nove, bolje Srbije koju je izgradio za ovih 10 godina. Predsednik Vučić uzdiže Srbiju, gradi Srbiju, vakciniše Srbiju, leči Srbiju. Leči prošlost u sadašnjosti, radi budućnosti. Zajedno možemo sve!

Autor je poslanik i član predsedništva SNS

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришете користећи свој WordPress.com налог. Одјави се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришете користећи свој Facebook налог. Одјави се /  Промени )

Повезивање са %s