(Tekst je objavljen u štampanom izdanju lista „Politika“ 27.8.2022.)

Kada Tviter suspenduje naloge deset odsto poslanika neke vladajuće stranke, onda je to velika vest. Upravo se to dogodilo 18.8.2022. Tviter je, kasnije se ispostavilo, bez razloga, greškom, suspendovao naloge 12 poslanika SNS. Među njima, i nalog potpredsednice Skupštine Srbije, gđe Sandre Božić, nalog potpredsednice SNS, gđe Nevene Đurić, ali i nalog direktora Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu, Arna Gujona, te nalog gradskog menadžera Miroslava Čučkovića i naloge mnogih bivših poslanika SNS. Tu vest su onda spinovali tajkunski opozicioni mediji, i taj skandal lažno predstavili kao borbu Tvitera protiv botova iz SNS.

Celu situaciju je zloupotrebio Srđan Milivojević, predsednik IO DS i poslanik. On i DS su vrlo neinteligentno 19.8.2022. lansirali u medije lažnu vest, čistu neistinu, da je baš Milivojević zaslužan za to što je Tviter ugasio naloge funkcionera SNS. Tu lažnu vest je objavila i agencija „Fonet“ i svi opozicioni mediji, poput TV N1, TV NOVA S, novina Nova, njihovi portali itd. U toj vesti se Milivojević hvali kako je ugasio te naloge. U svojim vestima ti mediji su ga predstavili kao heroja, koji je eto, goloruk, ugasio naloge botova, krezubih sendvičara iz SNS. Vest sajta TV N1 je glasila: „Nova.rs: Poslanik DS tvrdi da je zbog njega Tviter ugasio naloge naprednjaka“. Vest sajta TV NOVA S je glasila: „Ovo je čovek zbog kog su suspendovani nalozi SNS botova“.

U tim lažnim vestima predsednik IO DS, Srđan Milivojević je rekao:„Sa mnom radi jedna ozbiljna ekipa iz nekadašnjeg pokreta „Otpor“ i mi smo se okupili pre tri meseca i napravili plan kako da te naloge pogasimo (…) To se sve poklopilo i mi smo tu kampanju sproveli. Neizmerno sam zahvalan svojim saborcima iz „Otpora’“ koji su mi pomogli u ovome i ljudima iz Demokratske stranke koji su se uključili u ovu kampanju”. Kako vidimo sam Milivojević potvrđuje da je DS bila uključena u ceo skandal. Ni jedan od ovih medija nije proverio istinitost vesti koju su objavili, a mogli su to lako da urade, kao što je to uradio „Istinomer“.

Radost Milivojevića i DS je trajala manje od nekoliko sati. Onda je usledio hladan tuš. Ispostavilo se da je sve što je Milivojević rekao medijima, neistina. Opozicioni medij „Istinomer“ je zvanično poslao upit Tviteru, zbog čega su suspendovani ili ugašeni profili funkcionera SNS? „Istinomer“ je istog dana, 19.8.2022. dobio odgovor od Tvitera i objavio je tu vest na svom sajtu i na svom Tviter nalogu. Vest glasi: „Nalozi srpskih narodnih poslanika suspendovani su greškom i nakon ispravke nalozi su vraćeni, potvrdili su predstavnici Tvitera u odgovoru za „Istinomer““. Da bi prikupio jeftine političke poene, da bi se lažno predstavio kao heroj koji gasi Tviter naloge botova, predsednik IO DS i poslanik Srđan Milivojević, i DS su neoprezno lansirali lažnu vest koja je trajala manje od nekoliko sati. O posledicama nisu razmišljali. Smatrali su da su zaštićeni od odgovornosti za lansirane neistine. Bilo bi logično da Srđan Milivojević podnese ostavku na mesto narodnog poslanika i ostavku na mesto predsednika IO DS, zbog iznetih dokazanih neistina. A to da su Milivojević i DS zaista zaštićeni, potvrđuje činjenica da ni jedan medij koji je objavio Milivojevićeve neistine, nije demantovao neistine, i osudio Milivojevića zbog iznetih neistina. Zbog čega ti mediji nisu osudili Milivojevićeve neistine? Zbog dvostrukih aršina. Za te medije Milivojević je „njihov čovek“, pripadnik „elite“, i „elitne“ DS. A oni ne napadaju svoje. To je dokaz da to nisu profesionalni mediji. Od 19.8.2022. i DS i Milivojević i svi ovi mediji, gromoglasno ćute. Ova tema za njih više ne postoji. A odgovornost?

Ovaj slučaj i nebrojeni drugi primeri, npr. ponašanje Tvitera prema Trampu, i Ilonu Masku, pokazuju da kompanije koje sprovode hipernadzor (Fejsbuk, Tviter, Gugl i Jutjub), i koje zloupotrebljavaju podatke milijardi svojih korisnika, predstavljaju „Velikog brata“ koji kontroliše pola planete. O moći „Velikog brata“ je pisao proročki, veliki Džordž Orvel u svom remek delu „1984“. U svom delu Orvel je osudio parole „Velikog brata“ – „Rat je mir. Sloboda je ropstvo. Neznanje je moć“. Upravo su ove parole, ideje vodilje ovih velikih nadzornih megakompanija. Orvel je u svom delu rekao: „Sloboda, to je sloboda reći da su dva i dva, četiri. Ako je to dato, sve ostalo dolazi samo po sebi“. I ne manje važno Orvel je rekao: „Ko kontroliše prošlost, kontroliše budućnost; ko kontroliše sadašnjost, kontroliše prošlost“.

Autor je poslanik i član predsedništva SNS

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s