U Milanu je 14.9.2022. odigran meč Lige šampiona, između Milana i Dinama iz Zagreba, pred više od 60.000 hiljada gledalaca. Milano je pobedio sa 3:1. Na meču u Milanu bilo je prisutno oko 10.000 navijača Dinama. Navijače Dinama zovu „modri“ zbog Dinamove plave klupske boje i dresova. Italijanski, svetski i regionalni mediji su začuđujuće slabo propratili ogroman skandal koji su izazvali navijači Dinama. Video snimci tog skandala prodiru u javnost u poslednja dva dana. Njih 10.000 je na putu ka stadionu San Siro, promarširalo kroz centar Milana, pevajući ustaške pesme, pozdravljajući nacifašističkim pozdravom, kličući ustaški pozdrav „za dom spremni“! Svi navijači su bili obučeni u crno, od glave do pete. Nisu bili obučeni u „modro“, u plavo što su boje Dinama. Nosili su ustaška znamenja i obeležja. Ustašku zastavu su razvili i na stadionu. Ličili su na crnu ustašku legiju. Njihov fašistički i nacistički defile je delovao zastrašujuće.

Hrvatska je da podsetim, član EU, i navodno baštini evropske vrednosti. Jedna od osnovnih evropskih vrednosti je antifašizam. U Hrvatskoj je proustaški, dakle nacistički i fašistički sentiment u porastu od 1990. Najmanje 30 odsto Hrvata ima pozitivan odnos prema ustaškom pokretu. Jedino tako je moguće da crna legija od 10.000 mladih Hrvata, muškaraca, ode u Milano, obučena u crno, sa ustaškim zastavama i drugim znamenjima, da promaršira centrom Milana, pevajući ustaške pesme, pozdravljajući nacifašističkim pozdravom, kličući ustaški pozdrav „za dom spremni“! Ovaj užasavajući marš ustaške crne legije, govori o tome da su mladi Hrvati, uveliko zadojeni ustaštvom. To možete videti u snimku marša crne ustaške legije.

Kada ustaška crna legija maršira Milanom, nije teško zamisliti da maršira Zagrebom, Splitom, Osjekom. Sam ovaj događaj je dovoljan da zaista zaključimo da neofašizam ozbiljno drma Hrvatsku. Međutim, postoje mnogi drugi dokazi koji potvrđuju da su nacizam i fašizam duboko ukorenjeni u Hrvatskoj. Prvo, Hrvatska je bila jedan od glavnih saveznika nemačkih nacista i italijanskih fašista u Drugom svetskom ratu, i tada je osnovana Nezavisna država Hrvatska, ustaška država. Drugo, ustaška dakle, nacistička NDH je počinila genocid nad Srbima, Jevrejima i Romima koje je ubijala u koncentracionim logorima u NDH, na prvom mestu u konclogoru Jasenovac.

Treće, Hrvatska nikada nije denacifikovana posle drugog svetskog rata. Četvrto, posle raspada SFRJ, hrvatska država je nastala na sentimentu prema ustašama, na pogromu nad Srbima i na etničkom čišćenju nad Srbima. Hrvatska je ratom i pogromom proterala oko 250.000 Srba, svojih građana, pre svega zločinačkim vojnim akcijama Oluja i Bljesak. Peto, Hrvatske vlasti predvođene HDZ-om, podržavaju ustaški sentiment. Šesto, Hrvatska već decenijama slavi svoje zločine počinjene u Oluji i Bljesku. Sedmo, Hrvatska praktično ne dozvoljava povratak prognanim Srbima. Podsetiću opet, Hrvatska je član EU!?! Osmo, ubedljivo najpopularniji pevač u Hrvatskoj, najmanje deceniju, je Marko Perković Tompson, apologeta ustaštva. Deveto, Hrvatska sve više negira zločine počinjene u Jasenovcu i Drugom svetskom ratu. Deseto, širom hrvatskih gradova imamo ulice posvećene ustašama.

Reakcije na ovaj skandal su bile blage. EU nije reagovala. Italija nije reagovala. Grad Milano nije reagovao. UEFA nije reagovala. FIFA nije reagovala. Hrvatska nije reagovala. Niko od njih nije osudio marš ustaške crne legije, sastavljene od 10.000 mladih Hrvata, obučenih u crno, koji su nosili ustaška znamenja, pevali ustaške pesme, pozdravljali nacističkim pozdravom, i klicali ustaški pozdrav „za dom spremni“. Na ovom mestu ću pomenuti dvostruke aršine. Srbija vodi uravnoteženu politiku. U Srbiji je snažan antifašizam. U Srbiji ne postoji neofašistički sentiment, niti slavljenje zločinaca iz Drugog svetskog rata. U Srbiji nema slavljena ljotićevaca, koji su i za vreme Drugog svetskog rata, bili marginalna pojava. Zamislite sada situaciju da ulicama Milana promaršira 10.000 srpskih navijača, simatizera Ljotića i „Zbora“ (koji naravno ne postoje) obučenih u crno, koji nacistički salutiraju, i pevaju pesme „Zbora“. Usledile bi oštre reakcije EU, ali i SAD, i UN. Sigurno bi se oglasile FIFA i UEFA. Posledice – kazne bi bile višestruke, drakonske i po naš fudbal, i po državu. Zapadni mediji bi brujali o srpskom fašizmu. U slučaju 10.000 hrvatskih simpatizera ustaša, praktično muk. Zbog čega?

Pojedini mediji i organizacije su ipak oštro osudili ovaj skandal. Reagovao je „Evropski jevrejski kongres“ (European Jewish Congress- EJC), krovna organizacija koja predstavlja evropske Jevreje, i koja ujedinjuje 42 nacionalje jevrejske zajednice i dva i po miliona Jevreja širom Evrope. EJC je uz snimak ustaškog marša, u svom saopštenju, čiji je deo objavljen i na Tviteru, objavio: „Apsolutno odvratno. Navijači zagrebačkog Dinama izvode nacistički pozdrav na ulicama Milana. Svetski fudbal mora da se oslobodi od fašista i nosilaca mržnje, i mržnje koja se sa fudbalskih terena širi na trgove“. Svi oni koji nisu reagovali na ovaj skandal, a morali su, očigledno se baš ne slažu sa stavom Evropskog jevrejskog kongresa. Odabrali su da ćute, da se prave kao da se ništa nije dogodilo i da ne učine ništa.

Opštepoznata mudrost kaže: „Jedina stvar potrebna za pobedu zla, je da dobri ljudi ne učine ništa“ („The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing“)

Autor je poslanik i član predsedništva SNS

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришете користећи свој WordPress.com налог. Одјави се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришете користећи свој Facebook налог. Одјави се /  Промени )

Повезивање са %s