(Ovaj tekst je objavljen u listu „Politika“ 22.10.2022.)

Uskoro će biti izabrana četvrta Vlada Srbije, čiji temelj čini SNS. Glavni oslonac ovim vladama i narodu, u deceniji iza nas, je bio predsednik Aleksandar Vučić. Za ovih 10 godina Srbija je doživela potpunu transformaciju zahvaljujući predsedniku Vučiću i SNS-u. Kada su Vučić i SNS došli na vlast, zatekli su zemlju koja odumire. Vučić je stabilizovao državu, uspustio se u borbu protiv korupcije, obnovio je najvažnije državne institucije, uspostavio je strateško partnerstvo sa Kinom i Rusijom, a nastavio strateško partnerstvo sa EU i SAD. Izborio se za dostojanstvo „malog“ čoveka. SNS je izgradila reputaciju i stekla poverenje birača upravo na ekonomskim reformama, borbi za KiM, borbi protiv kriminala i korupcije. Stanje demokratije u Srbiji u poslednjih 10 godina ukazuje na slobodu medija, na snažne i stabilne institucije, nezavisno pravosuđe. Niz godina unazad većina makroekonomskih  kretanja u Srbiji je pozitivna. Stabilizovane su javne finansije. Srbija se transformisala iz ekonomije koju je karakterisala stagnacija rasta i visoka stopa nezaposlenosti – u rastuću ekonomiju sa eliminisanim fiskalnim deficitom, opadajućim javnim dugom, smanjenom eksternom neravnotežom, oporavkom tržišta rada, rastom plata i penzija. U poslednje dve godine Srbija je najbrže rastuća ekonomija u Evropi. Nezaposlenost je pala sa 25,9% na ispod 10, a plate i penzije su značajno porasle. Od prosečne plate koja je bila 331 evro, pre 10 godina, stigli smo do toga da će ona u decembru 2023. biti 720 evra. Minimalna zarada je podignuta sa 15.747 din.(2012.) na današnjih 40.000 din. početkom 2022. Otvoreno je ili je postavljen kamen temeljac za više od 250 fabrika. Srbija je lider u regionu u privlačenju stranih direktnih investicija. Do 2025. godine biće uloženo ukupno 14 milijardi evra u razne projekte iz saobraćajne infrastrukture, nove bolnice i škole, za energetiku, za mlade, za pronatalnu politiku.

Sastav vladajuće većine je poznat. Stranke koje su do sada činile većinu (SNS, SPS, SDPS, SVM, SPP itd.) dogovorile su se oko osnovnih načela i principa rada. Biće to i dalje Vlada kontinuiteta i stabilnosti. Osnovni strateški prioriteti su slični i sada. Imali smo reformski menadžment već 10 godina. Ono što je novo strateški, su odgovori na izazove krize. Prvo, već 8 meseci mi imamo drugačije poređane prioritete – i dalje imamo reformski menadžment, ali i rešavanje kriznih problema iz energetike, ekonomije i spoljne politike. Nova Vlada će biti Vlada kriznog i reformskog menadžmenta.  Pred novom Vladom su izazovi velike svetske ekonomske i političke krize. Rat u Ukrajini i ekonomske posledice uslovljavaju prioritete novog kabineta, jer dotiču gotovo sve aspekte politike i života – evropske integracije, spoljnu politiku, regionalnu saradnju, ekonomiju i energetiku. Nova Vlada će biti spremna na kompromise, fleksibilnost i funkcionisanje u kriznim okolnostima. Kosovo i Metohija su za buduću Vladu ključni unutrašnji izazov – to je vrhunski nacionalni interes. Odnos prema ratu u Ukrajini i problemu na KiM, su dve poluge iracionalnog pritiska stranaca na nas. Srećom, mi imamo više nivoa odbrane. Jedan je da zahtevamo da se međunarodno pravo i teritorijalni integritet moraju poštovati i u slučaju Srbije i Ukrajine. Drugi je da odolimo ucenama i pretnjama, i da štitimo svoje interese.

Predsednik Vučić je bio političar pre 10 godina. Danas je Državnik. Predsednik Vučić je otac jedne nove, bolje Srbije koju je sa nama izgradio za ovih 10 godina. Predsednik Vučić uzdiže Srbiju, gradi Srbiju, leči Srbiju. Leči prošlost u sadašnjosti, radi budućnosti. Od Vučića treba učiti kako se živi Država, kako se ostaje uspravan, kako se čuva obraz i dostojanstvo nacije. On je Državnik koji je od Srbije napravio zemlju u kojoj je zadovoljstvo živeti, u kojoj ima mesta za sve, i iz koje se neće odlaziti nego će se u nju vraćati. Vučić zna i ume da od Srbije napravi državu po meri svih građana, da pomiri različitosti, da naša kultura, tradicija i multietničnost, budu naša prednost, a ne kamen spoticanja. Osnovni cilj Državnika Vučića i SNS je da Srbija u ovim teškim i neizvesnim vremenima sačuva mir, stabilnost i ekonomski rast. Mir znači da Srbija ne vodi tuđe ratove. Stabilnost znači da nam nisu potrebne svađe i potresi u zemlji u vreme dok na istoku Evrope bukti rat, a planetu trese opšta kriza. Naši magacini su puni i imamo dovoljno energenata da izdržimo veliku krizu. Naše javne finansije su stabilne, zato što smo štedeli i bili dobri domaćini. Zato je danas Srbija stabilnija od mnogih bogatijih evropskih zemlja. Ekonomski rast znači da ćemo da sačuvamo radna mesta, da će plate i penzije nastaviti da rastu i da će standard građana biti viši. Samo mir nama obezbeđuje ekonomski rast. Čini se da Vučić i SNS, stalno imaju na umu ono što je Oskar Davičo rekao o Srbiji: „Ja znam sva tvoja lica, svako šta hoće, šta nosi, gledao sam sve tvoje oči, razumem šta kažu, šta kriju. Ja mislim tvoju misao za čelom ti u kosi, ja znam tvoja usta šta ljube, šta piju“.

Autor je poslanik i član predsedništva SNS

Постави коментар