Peticije su legitimne. Naročito ako su jasne, dobro sastavljene, ako imaju ispravan cilj. Tako je SNS objavljivala „Proglase podrške javnih ličnosti“, predsedničkoj kandidaturi Aleksandra Vučića 2017. godine (650 ličnosti), a zatim i 2018. proglas podrške 1.000 ličnosti iz javnog života koje podržavaju SNS i predsednika Vučića. Ti proglasi su bili pun pogodak. Čisti kao suza.

Sa druge strane, levi i desni sektor opozicije, već deceniju objavljuje jalove peticije. Desni sektor o Kosovu i Metohiji, a levi sektor antisrpske peticije na različite teme. Setimo se – 100 ličnosti je potpisalo podršku propalom predsedničkom kandidatu Saši Jankoviću 2017. godine. Potom je DSS 2018. godine, objavio „Apel za odbranu Kosova i Metohije“ (178 potpisnika), pa je levi sektor 2019. objavio „Apel 88“ u kome su bezumno okrivili zvanični Beograd za situaciju u Crnoj Gori. Potom je desni sektor 2021. uputio otvoreno pismo SANU (90 potpisnika) tražeći smenu predsednika te institucije zbog izjava o Kosovu.

Tako su sada, pred održavanje sednice Skupštine Republike Srbije, (rasprava o Izveštaju o KiM), kojoj će prisustvovati i predsednik Republike Srbije, Aleksandar Vučić, i levi i desni sektor objavili svoje jalove peticije. Tačnije, desni sektor (Zavetnici, Dveri, DSS, POKS) je svoju peticiju objavio 30.1.2023., a levi sektor je svoju peticiju najavio baš za četvrtak, 2.2.2023. kada treba da se održi sednica Skupštine. Levi sektor opozicije je svoju peticiju najavio kao apel intelektualaca, javnih ličnosti, antinacionalistički i proevropskih orijentisanih građana, pod nazivom „Apel za prihvatanje ponuđenog plana EU“. Organizatori ove peticije su najavili da će o njoj 2.2.2023. govoriti Sonja Biserko, predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava, profesor Ivo Visković, Rade Radovanović, novinar i publicista, Svetislav Basara, pisac, Milivoj Bešlin, istoričar, Radoje Stefanović, advokat, Tomislav Marković, novinar i pisac, Čedomir Stojković, advokat i Zoran Vuletić – GDF.

Kao i desničari, i ovi antisrpski nastrojeni ekstremisti, namerno šire neistinu da je Srbiji ponuđen nekakav „Plan“ ili „Sporazum“. Istina je da EU i SAD, rade na nekakvom planu, i da su predsedniku Vučiću i institucijama u Prištini, više puta predstavili različite verzije tog plana. Dakle, nema gotovog „Plana“ ili „Sporazuma“. Postoje radne verzije, i zapad i dalje radi na svom predlogu. Takođe, zapad, tj. EU i SAD sasvim razložno traže da se nedovršeni plan ne objavljuje. Srbija i predsednik Vučić to poštuju. Najvažnije je to, da je preduslov za razmatranje konačne verzije tog plana, da Priština prihvati i osnuje Zajednicu srpskih opština, kao što se obavezala 2013. godine, potpisujući Briselski sporazum. Ako Priština ne osnuje ZSO, bilo kakav plan pada u vodu. Zbog svega toga, nema potrebe, ni mogućnosti (nedovršeni plan nije javan na zahtev SAD i EU) da Skupština Srbije raspravlja o bilo kom nedovršenom planu zapada ili istoka, svejedno.

Skandal – desni sektor falsifikovao svoju peticiju?

Desni sektor je 30.1.2023. predstavio svoju peticiju pod nazivom „Svetosavski proglas za spas Kosova i Metohije – Ne ultimatumu, ne kapitulaciji!“. O toj peticiji su organizatori održali KZŠ 31.1.2023. Na toj konferenciji za štampu govorili su Časlav Koprivica, Đorđe Vukadinović, Marinko Vučinić, Aleksandar Pavić i Dušan Proroković. Oni su pomenuli i neke potisnike ove peticije (Danilo N. Basta, Matija Bećković, Vasilije Krestić, Slavenko Terzić, Milosav Tešić). KZŠ je trajala jedan sat i niko na toj KZŠ nije pomenuo ni jednog drugog potpisnika, osim pet pomenutih.

Dan pre toga (30.1.2023.) peticiju su u istom trenutku objavili portali „NSPM“ (portal pomenutog Vukadinovića) i „Novi standard“. Međutim peticije koje su objavila ova dva portala nisu istovetne, a morale bi biti !?! Iz toga možemo izvući zaključak da je jedna peticija netačna, lažna, a druga, verovatno nije? Te peticije se razlikuju i u broju potpisnika, i u tome ko su potpisnici. S obzirom da se radi o jednoj te istoj peticiji, koja je objavljena u istom trenutku (13:30) istog dana (30.1.2023.), peticije bi morale biti istovetne. Kako nisu, jedna je lažna, odnosno jedna je FALSIFIKAT. Koja peticija je falsifikat, a koja nije? To mogu da kažu organizatori, i urednici ova dva portala, Đorđe Vukadinović (NSPM) i Aleksandar Vujović (Novi standard).

Peticija koju je objavio NSPM, sadrži dva spiska potpisnika (99 plus 89), koji se nadovezuju, ukupno 188 imena. Među prvih deset potpisnika se nalaze: Danilo N. Basta, Matija Bećković, Vasilije Krestić, Slavenko Terzić, Milosav Tešić, Kosta Čavoški, Slobodan Remetić, Predrag Adamović, Budimir Aleksić i Marjan Aleksić. Na spisku od 188 imena se uopšte ne nalaze imena Vojislava Koštunice, niti Emira Kusturice.

Peticija koju je objavio Novi standard, sadrži 205 imena, među kojima se na sedmom mestu nalazi ime „Vojislav Koštunici“ kako stoji tamo, i na osmom mestu se nalazi ime Emira Kusturice. Moram da naglasim da grafika potpisa odaje utisak da je neko naknadno dodao imena Koštunice i Kusturice, na taj spisak. To se vidi po razmacima oko imena Vojislava Koštunice (onaj ko je naknadno ukucavao to ime nije ukinuo razmake) i po grešci u kucanju gde Koštunicu potpisuju kao „Koštunici“.

Što se tiče ove peticije, treba primetiti jednu značajnu razliku u odnosu na „„Apel za odbranu Kosova i Metohije“ iz 2018. Tu peticiju iz 2018. su potpisali mnogi arhijereji i članovi Sinoda SPC. Ovu peticiju o KiM, iz 2023. nije potpisao nijedan arhijerej i član Sinoda SPC. Tu peticiju iz 2018. nije potpisao Vojislav Koštunica, što ide u prilog sumnji da nije potpisao ni peticiju iz 2023. Kad već govorim o ovome primetiću sledeće. Vojislav Koštunica se povukao iz političkog života 2014. Od tada se čvrsto držao ove svoje odluke. Nije potpisivao peticije, nije davao političke izjave, nije nikada za 9 godina podržao ni jednog kandidata ili stranku, za bilo koji nivo izbora, pa ni svojevremeno Miloša Jovanovića, niti Aleksandra Popovića, niti DSS. Zbog toga se budi sumnja da je on potpisao ovu peticiju iz 2023. Zbog čega bi on prekršio svoju reč da se povukao iz političkog života? U prilog toj sumnji, govore činjenice o dve verzije jedne te iste peticije, gde na jednoj nemamo Koštuničino ime, dok na drugoj imamo. U prilog sumnji o Koštuničinom potpisu, ide i činjenica da je Vladeta Janković, 2022. godine, u kampanji za gradonačelnika, lansirao dokazano lažnu vest da ga je podržao Koštunica. Informaciju o tome da je Koštunica potpisao peticiju su lansirali tajkunski antisrpski mediji Kossev, N1, NovaS, Danas, Direktno…, ali tek 1. februara 2023., a ne 30. januara 2023. kada je peticija objavljena, ili 31. januara 2023. kada je održana KZŠ o peticiji.

Ovde se neminovno nameću mnoga pitanja:

Zbog čega jedna peticija ima dve višestruko različite verzije, a objavljena je istog sata, istog dana?

Zbog čega se razlikuju dve verzije, jedne te iste peticije?

Koja peticija je falsifikovana – ona na NSPM, ili ona na Novom standardu?

Zbog čega na peticiji koju je objavio NSPM, nema potpisa Koštunice i Kusturice, ako su potpisali peticiju?

Zbog čega na peticiji koju je objavio Novi standard, ima potpisa Koštunice i Kusturice, ako nisu potpisali peticiju?

Da li su Koštunica i Kusturica potpisali peticiju?

Ako nisu, ko je falsifikovao njihove potpise?

Kako vi organizatori ove peticije (DSS, Zavetnici, Dveri, POKS), mislite da upravljate državom, kao što želite, a niste u stanju da ljudski, bez falsifikovanja, realizujete jednu pišljivu peticiju?

Ako je Vojislav Koštunica potpisao ovu peticiju, treba mu postaviti niz pitanja.

Prvo pitanje je, zbog čega ste se g. Koštunica, vratili u politički život?

Drugo pitanje je, zbog čega niste 2018. godine potpisali „Apel za spas KiM“, a jeste ovu novu peticiju?

Sve ovo je prokomentarisao i predsednik Vučić. Mediji prenose sledeće: „Na pitanje o peticiji koja se najavljuje protiv evropskog predloga za KiM, a koju bi navodno trebalo da potpiše i nekadašnji predsednik SRJ Vojislav Koštunica, Vučić je rekao da je to demokratsko pravo“. Predsednik Vučić je potom, odgovarajući na pitanje o eventualnom Koštuničinom potpisu, postavio razložna pitanja i Koštunici i Tadiću: „Niko nije obradovan tim planom u Srbiji, ali kada pročitate obrazloženje te peticije zapitate se, što si pustio 2001. godine oko 1.800 terorista, među kojima i braću Mazreku koja su silovala Srpkinje u Klečki. Što si ćutao i što si pustio da spaljuju crkve i manstire na Kosovu i da progone i ubijaju ljude 2004. godine. Što si ti isti koji to potpisuješ, 2008. ćutao i organizovao skup ‘Kosovo za patike’ u Beogradu. To je bio sav trud, a ti drugi pobegao za Rumuniju da se ne izjašnjavaš da bi te stranci održali na vlasti“.

Dva ekstremna pola naše politike, levi i desni sektor su lansirali svoje jalove peticije. Levi sektor želi da Srbija kleči i puzi pred zapadom. Levi sektor želi da Srbija prizna lažnu državu Kosovo i da joj da stolicu u UN. Levi sektor je uvek za to da Srbija prihvati ultimatume zapada. Desni sektor priziva rat sa NATO i Albancima, ali da u rat ne idu oni, već tuđa deca. Desni sektor zahteva „punu reintegraciju KiM u Srbiju“ i „potpuno vraćanje suvereniteta nad KiM“. Jedini način da se to ostvari je rat. Desni sektor je za prekid evrointegracija i pregovora o KiM. Desni sektor želi da nam zapad uvede ekonomske sankcije, zatvori sve fondove, da povuče sve investitore i da nam uvede vize.

Narod će krvariti ako pobedi politika desnog sektora. Narodu će biti teško ako pobedi politika levog sektora. Levi i desni sektor imaju nešto zajedničko – ekstremizam, i mržnju prema predsedniku Vučiću. Srećom, Srbija suočena sa ova dva ekstrema, ima jasan izlaz, koji joj već 10 godina pruža predsednik Aleksandar Vučić. Narod će spasti jedino brižna, odgovorna, uravnotežena, kompromisna poliitika predsednika Vučića, prema KiM, koju vodi punih deset godina. Vučić može ono što je u skladu sa stvarnošću. Vučić neće da ponovi greške svojih prethodnika. Vučić će da sačuva onih 100.000 Srba na Kosovu i Metohiji. Vučić neće da nas laže. Vučić hoće da nam otvori oči. Vučić želi da ovo teško pitanje naše današnjice, ne bude uzrok još teže sutrašnjice. Vučić želi da u vezi sa ovim teškim pitanjem izgradi široku saglasnost u društvu. Da saglasnost donese jedinstvo, stabilnost i napredak. Srbija je danas jaka, zahvaljujući predsedniku Vučiću. Danas je jaka, jedinstvena i ujedinjena pod Vučićem. Predsednik Vučić nam je vratio dostojanstvo. Predsednik Vučić, državnik Vučić, uzdiže Srbiju, gradi Srbiju, leči Srbiju. Leči prošlost u sadašnjosti, radi budućnosti.

Autor je poslanik i član predsedništva SNS

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s