Naslov ovog teksta nisu moje reči. Reči se odnose na novi plan EU za KiM, i izrekao ih je profesor međunarodnog prava, Albanac sa KiM, prof.dr. Enver Hasani, 23.2.2023. u intervjuu za kosovski medij „Koha ditore“. On je rekao da je ono što se smatra de fakto priznanjem evropskim planom za dijalog „Kosovo-Srbija“ – „KOLOSALNI SRPSKI USPEH“. Glavna komponenta ovog plana, prema Hasanijevim rečima, jeste „NEDOSTATAK DE JURE PRIZNANJA“. U drugoj komponenti je naveo „AUTONOMIJU KOSOVSKIH SRBA“, dok je u trećoj, naveo „EKSTRATERITORIJALNOST SRPSKE PRAVOSLAVNE CRKVE“. U izjavi za „Kohu“ u petak 23.2.2023., Hasani je rekao da će ovaj sporazum, zemlje koje ne priznaju Kosovo učiniti još nespremnijim da ga priznaju! Da naglasim da je Hasani, veliki protivnik Srbije, i njenih vlasti. A Hasani je zaista ugledna figura među pravnim naučnicima, i to u evropskim razmerama. Ukoliko neko ne zna ko je prof.dr. Enver Hasani, evo činjenica. Enver Hasani je bio predsednik Ustavnog suda tzv. Kosova od juna 2009. godine do juna 2015. godine. On je profesor međunarodnog prava i međunarodnih odnosa na Univerzitetu u Prištini. Bio je rektor Univerziteta u Prištini od 2006. do 2009. Bio je dekan Pravnog fakulteta u Prištini. Enver Hasani je objavio četiri knjige iz oblasti međunarodnog prava i međunarodnih odnosa, od kojih su dve objavljene na engleskom jeziku. Hasani je 12.9.2014. godine imenovan za člana Venecijanske Komisije u svojstvu predstavnika tzv. Kosova.

Ovo što je rekao Hasani su preneli mnogi mediji, npr. „Kosovo Online“ i TV N1. Hasani je tačno rekao: „U svim svojim verzijama plan ima nekoliko nedostataka. Pre svega, nema priznanja Kosova. Ono što se prodaje kao faktičko priznanje, u stvari, nije ništa drugo do kolosalan srpski uspeh da dokaže državama koje ne priznaju Kosovo da je ona, odnosno Srbija, dužna da prihvati činjenično stanje, kao nešto privremeno i prolazno“. Dodao je da to znači da će države u Evropi koje nisu priznale Kosovo biti još više rezervisane prema priznanju, i da je teško da će Španija i Kipar biti u grupi zemalja koje priznaju Kosovo ako ga Srbija ne prizna i „de jure“. Ocenio je da je autonomija za kosovske Srbe „paralelna vlast“ u odnosu na vlast u Prištini, jer će nakon donošenja podzakonskih akata biti pridodata i ostalim granama zakonodavne, izvršno-policijske i sudske funkcije. „I treće, plan na kraju stvara eksteritorijalnost Srpske pravoslavne crkve na celoj teritoriji Kosova, tako da njena imovina i druge aktivnosti dobijaju status spoljnog entiteta vis-a-vis lokalne vlasti u Prištini, delujući van svake lokalne jurisdikcije“, kazao je Hasani.

S obzirom da cela opozicija, i leva i desna, iznosi neistine o novom planu EU, i da bezrazložno napada predsednika Vučića, bilo bi korisno da pročitaju, šta o planu EU i o pregovorima, misli jedan albanski naučnik, pravni stručnjak, nenaklonjen Srbiji. Sve zamerke koje Hasani navodi, su jasno, uspesi predsednika Vučića, koje potvrđuje nepristrasna i stručna ličnost, Albanac, član Venecijanske komisije.

Pored Envera Hasanija, istinu o pregovorima u Briselu je izneo i bivši ministar spoljnih poslova tzv. Kosova, Skender Hiseni, koji je ocenio da je Kosovo sa sadašnjom vladom izgubilo idealnu priliku da ojača pregovaračku poziciju i partnerstvo sa SAD i EU. Hiseni navodi da su Aljbin Kurti i Vjosa Osmani svojim egocentričnim i avanturističkim pristupom u dijalogu sa Srbijom, teško narušili i potkopali poziciju Kosova, dok su ojačali poziciju Srbije. Hiseni objašnjava da je duboko pogrešno čitanje i tumačenje Kurtija i Osmani o razvoju međunarodnog konteksta stvorenog ruskom agresijom u Ukrajini i drugim geostrateškim dešavanjima u svetu. Hiseni napominje da krivca zbog toga što se Kosovo nalazi ovoj dilemi, treba tražiti u nepromišljenoj, egocentričnoj, sebičnoj i detinjastoj politici Kurtija i Osmani. Hiseni je tačno rekao: „Dakle, neka se razume da je kao rezultat pogubne politike Kurtiija i Osmani, Kosovo danas, odnosno sutra u Briselu, pred velikom dilemom… Sa ovim rukovodstvom Kosovo je izgubilo idealnu priliku da ojača svoju pregovaračku poziciju… Kosovo plaća cenu revolucionara Kurtija i Osmani. Normalizacija odnosa između Kosova i Srbije ostaje ključna za stabilnost regiona i izbegavanje sukoba. Prihvatanje i implementacija ovog plana stvoriće suštinski preduslov stabilnosti na čitavom Zapadnom Balkanu“. Bilo bi korisno da hejterska opozicija pročita i ove istine o planu EU, i o Kurtiju i Osmanijevoj.

Grupni portret ekstremista

Nažalost, šest opozicionih stranaka  u Srbiji – DSS, NS, Dveri, Zavetnici, POKS, „Srbija centar“ i nihovi lideri, Miloš Jovanović, Vuk Jeremić, Boško Obradović, Milica Đurđević, Zdravko Ponoš i Vojislav Mihailović, ne mare za stvarnost, za realno sagledavanje problema Kosova i Metohije. Oni ne vode računa o interesima države Srbije, niti o interesima građana Srbije. Mare jedino za jeftine političke poene, koje oni smatraju, da stiču demagogijom, mitomanijom i ekstremizmom. Varaju se.

Da li navedene stranke imaju neko rešenje za problem KiM? Nemaju! Na vlasti su bili Miloš Jovanović, Vuk Jeremić, Zdravko Ponoš i Vojislav Mihailović! Sada žele da rade sve suprotno od onoga što su radili dok su bili na vlasti. Sve što nisu radili dok su bili na vlasti, žele da rade sada kada su opozicija. Ova četvorica zajedno sa Obradovićem i Đurđevićkom prizivaju rat na Kosovu i Metohiji, ali da u rat ne idu oni, već tuđa deca. Oni su davaoci tuđe krvi i donori tuđih organa. Zahtevaju „punu reintegraciju KiM u Srbiju“ i „potpuno vraćanje suvereniteta nad KiM“. Jedini način da se to ostvari je rat. Zagovaraju rat sa NATO. Traže da Vojska Srbije napadne Albance i NATO. Oni su za prekid evrointegracija i pregovora o KiM, oni prizivaju novo bombardovanje Srbije, i patnje naroda. Oni žele da nam zapad uvede ekonomske sankcije, zatvori sve fondove, da povuče sve investitore i da nam uvede vize.

Miloš Jovanović, Milica Đurđević i Boško Obradović su više puta izneli neistinu da je predlog EU protivustavan. To isto su njih dvojica tvrdili i 2013. godine za „Briselski sporazum“. Kao što su slagali 2013. godine, tako lažu i danas. Novi predlog EU nije protivan Ustavu jer po svojoj prirodi i sadržaju ne odstupa od već postojećih političkih sporazuma između Srbije i Prištine. Ustavni sud Srbije je 10.12.2014. jasno presudio (sa 11 glasova naspram 4) kako potpisivanje „Briselskog sporazuma“ nije bilo u suprotnosti sa Ustavom, jer je u pitanju bio politički sporazum, a ne pravni akt. Zbog toga je Ustavni sud odbacio predlog DSS-a, tj. 25 bivših poslanika. Ustavni sud Srbije je 2014. doneo „Zaključak“ koji glasi: „Odbacuje se predlog za ocenu ustavnosti i zakonitosti parafiranog „Prvog sporazuma o principima koji regulišu normalizaciju odnosa“ između Vlade Republike Srbije i Privremenih institucija samouprave u Prištini, od 19. aprila 2013. godine“. Jednako tako novi predlog EU, nije protivustavan zbog toga što je u pitanju politički, a ne pravni akt. Taj sporazum uopšte nije ni potpisan. Za sada znamo da prištinska strana ne želi da prihvati ZSO, što je preduslov za razgovore o novom predlogu EU.

Miloš Jovanović, Vuk Jeremić, Boško Obradović i Zdravko Ponoš, grme o Vučićevoj izdaji. Trojica od njih, kao pokvarena ploča, kao u filmu „Dan mrmota“, već deset godina ponavljaju neistinu da je Vučić izdao Kosovo. Izdaja je jednokratan čin. Dešava se jednom. Kad neko nešto izda i proda, ne može to opet, i iznova, i sto puta. Trojica „partiota“ su za deset godina, sto puta optužili predsednika Vučića za izdaju Kosova. Prvi put 2013. Nije se desilo. I tako svake godine.

Priče Miloša Jovanovića, Boška Obradovića, Vuka Jeremića i Zdravka Ponoša o njihovom patriotizmu i rodoljublju, demantuje njihovo ponašanje 1999. godine. Bili su u punoj snazi. Bili su u najboljim godinama za vojsku, a Ponoš je bio oficir. Te 1999. godine, NATO je zločinački napao Srbiju. Navodnim patriotama i rodoljubima Milošu Jovanoviću, Vuku Jeremiću, Zdravku Ponošu i Bošku Obradoviću nije palo na pamet da ratuju za Kosovo i Metohiju te 1999. godine, niti da brane svoju zemlju. Mogli su, da su hteli. Te 1999. godine, su za Srbiju živote dali mnogi mladi ljudi, vojnici, policajci. Miloš Jovanović je 1999. godine, imao 23 godine. Imao je francusko državljanstvo, i 1999. je od rata pobegao baš u Francusku u Pariz. Miloš Jovanović je vojsku služio u tridesetoj godini života, tek 2006., kad je rat odavno bio gotov. Vuk Jeremić je 1999. imao 24 godine i od rata je tada pobegao u London. Vuk Jeremić vojsku nije ni služio, već je, nećete verovati, civilni vojni rok služio 2004. godine, kao savetnik predsednika Srbije, Borisa Tadića, i to u zgradi predsedništva na Andrićevom vencu!?! Oficir Zdravko Ponoš je 1999. imao 37 godina. Oficir Zdravko Ponoš je 1999. bio izvan borbenih operacija i rizika, u mišijoj rupi u Beogradu. On kaže da je bio u Upravi za elektronsko izviđanje. Međutim, oficir Ponoš nije uopšte učestvovao ni u ratovima devedesetih, niti se borio za svoju rodnu Krajinu. Boško Obradović je 1999. godine imao 23 godine. Boško Obradović je 1999. bio u mišjoj rupi u Čačku, i pisao je za ljotićevski list „Nova iskra“ ode fašisti Dimitriju Ljotiću. Boško Obradović je vojsku služio 2003. godine, kad je rat odavno bio gotov.

Francuski državljanin Miloš Jovanović

Kao što danas govori neistinu o predsedniku Vučiću, pregovorima u Briselu i o novom planu EU, tako je Miloš Jovanović lagao i pre 10 godina,  o Briselskom sporazumu. Na tribini DSS u Odžacima 24.6.2013., tada potpredsednik DSS, Miloš Jovanović je rekao da je Briselski sporazum izdaja i kapitulacija. On je tada rekao i sledeće: „Politika sadašnje vlasti u Srbiji će dovesti do urušavanja države i dovesti do potpunog ekonomskog osiromašenja“. Nemoguće je da je neko izdao Kosovo i kapitulirao još 2013. godine, a da opet to ponovi 2023. godine, kako tvrdi Miloš Jovanović. Izdaja i kapitulacija su bespovratni i konačni kada se dogode. Stoga je nelogično i suludo da deset godina kasnije Miloš Jovanović ponavlja svoje optužbe. Kao što je slagao i 2013., tako laže i danas. Stvarnost demantuje laži Miloša Jovanovića od pre 10 godina. Vučić je doveo do toga da je danas prosečna plata 800 evra, a 2013. je bila 330 evra. Vučić je nezaposlenost iz 2013. od 25%, smanjio na samo 9%. Vučić je uzdigao i ojačao Vojsku Srbije, deset puta, u odnosu na 2013. Izgrađeno je deset puta više infrasrukturnih objekata nego do 2013.

Zaboravljajući šta je pričao o Briselskom sporazumu pre 10 godina, Miloš Jovanović, je 24.2.2023. na TV „Euronjuz“ rekao da Briselski sporazum i dobar i loš. Pre 10 godina ga je nazvao izdajom i kapitulacijom. Na „Euronjuzu“ je rekao: „Briselski sporazum nije bio poguban, nije bilo ni prećutnog priznanja nezavisnosti!“. Pitam Miloša Jovanovića šta je istina, ono što je o Briselskom sporazumu rekao pre 10 godina (izdaja i kapitulacija), ili ono što je o Briselskom sporazumu rekao 24.2.2023. (nije poguban, nema priznanja nezavisnosti)? Kada je lagao, pre 10 godina ili danas? Kao što je lagao o Briselskom sporazumu, pre 10 godina, tako on danas laže o novom planu EU.

Miloš Jovanović, francuski državljanin, je 24.2.2023. nastavio da se upliće u sopstvene laži. Na tribini u Nišu on je potvrdio da Vučić neće priznati Kosovo, i pokušao je da objasni da nije važna ni stolica u UN za lažnu državu Kosovo. On je doslovno rekao: „Ujedinjene nacije jesu važna, ali nisu odlučujuća stvar“, čime je poručio da po njemu, Milošu Jovanoviću, nije problem ako Kosovo bude u UN! Time je on pokušao da relativizuje jasne crvene linije Srbije u pregovorima o KiM, koje je odredio predsednik Vučić a to su – nema priznanja Kosova, niti će Srbija pristati da Kosovo postane član UN. Jednostavno, Miloš Jovanović je izneo laž da članstvo Kosova u UN, nije odlučujuća stvar. Do pre mesec dana Miloš Jovanović i desnica su tvrdili da je to ključna stvar. Kada im je predsednik Vučić deset puta ponovio crvene linije Srbije (nema priznanja, nema članstva u UN za Kosovo), Miloš Jovanović i bratija su promenili ploču, i počeli da fantaziraju i da lažu, da nepriznavanje Kosova i nedavanje stolice u UN nisu odlučujuća stvar. Nikako da objasne šta je onda odlučujuće?

Francuski državljanin, Miloš Jovanović, gostovao je 24.2.2023. na TV „Euronjuz“ gde je izjavio: „Vučić nema hrabrosti da se bori za Kosovo i Metohiju“. Autoprojekcija je čudo. Skaredno je da baš francuski državljanin, Miloš Jovanović, bilo koga proziva zbog nedostatka hrabrosti. Da li Miloš Jovanović ima rezervnu domovinu? Ima! Francusku! Da li je Milošu Jovanoviću Srbija rezervna domovina? Jeste! Miloš Jovanović ima francusko državljanstvo! Da li je Miloš Jovanović 1999. godine, kada je imao dvadeset i tri godine, za vreme zločinačkog NATO bombardovanja, imao hrabrosti da se bori za Kosovo i Metohiju? Nije imao hrabrosti! Da li je Miloš Jovanović, 1999. godine, za vreme zločinačkog NATO bombardovanja, pobegao u Pariz? Jeste, pobegao je! Da li je Miloš Jovanović tražio i dobio francusko državljanstvo? Jeste! Da li su francuski državljanin, Miloš Jovanović, i njegova stranka, na slobodu pustili zločinca Aljbina Kurtija i 1800 albanskih terorista? Jesu! Da li francuski državljanin, Miloš Jovanović, nije prstom mrdnuo 17.3.2004. godine, da spreči pogrom Albanaca nad Srbima na Kosovu i Metohiji? Da, prstom nije mrdnuo, a bio je na vlasti! Da li francuski državljanin, Miloš Jovanović nije prstom mrdnuo, kao savetnik ministra za Kosovo i Metohiju, 17.2.2008. godine, kada je lažna država Kosovo proglasila nezavisnost? Da, prstom nije mrdnuo, a bio je na vlasti! Da li je dobro da kandidat za predsednika Srbije, Miloš Jovanović, ima francusko državljanstvo? Nije dobro! Kandidat za predsednika Srbije mora da ima samo srpsko državljanstvo! Zbog čega se francuski državljanin, Miloš Jovanović ne kandiduje za predsednika Francuske? Francuski državljanin Miloš Jovanović se kandidovao za predsednika Srbije 2022. godine, i doživeo je fijasko – dobio je samo 5,9 odsto glasova, dok je predsednik Vučić osvojio 60 odsto, tj. deset puta više. To je razlika. Aleksandar Vučić je predsednik. Miloš Jovanović je propali predsednički kandidat. Narod veruje predsedniku Vučiću, deset puta više nego Milošu Jovanoviću.

Jeremija Vuk Branković

Sunđer Bob Kockalone, zvani Vuk Jeremić je 25.2.2023. rekao i napisao za portal „NovaS“: „Očekuje se da će u ponedeljak u Briselu Vučić i Kurti u načelu prihvatiti, a možda čak i parafirati plan o uspostavljanju međunarodne jednakosti Beograda i Prištine. Prihvatanje ovog sporazuma bila bi nacionalna katastrofa i paklena veleizdaja, sasvim sigurno najveća koju je Srbija doživela u ovom veku, a verovatno i uopšte“. Skaredno je da čovek koji je počinio paklenu veleizdaju, više puta, bilo kome prebacuje svoje grehe. Podsetimo se da su rezultati bivšeg ministra inostranih poslova Vuka Jeremića poražavajući. Nezavisnost Kosova priznala je 91 država. Vuk Jeremić je uspeo da pregovore o KiM prenese iz nadležne UN, u nenadležnu EU, namerno. Jeremić je 2008. uspešno i namerno, poturio domaćoj javnosti misiju EULEX, predstavivši je kao misiju UN. Jeremić je pred Skupštinom UN, nesporno pitanje suvereniteta Srbije učinio spornim, namerno, štetočinskim predlogom Rezolucije kojom se traži mišljenje MSP (ICJ) o legalnosti jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova. Jeremić je za lažnu državu Kosovo učinio više nego bilo koji Albanac. Jeremić se neuspešno kandidovao za predsednika Srbije na izborima održanim u aprilu 2017. godine, kada je osvojio samo 5 odsto glasova. Na izborima održanim u aprilu 2022. nije smeo da se kandiduje ni za jednu državnu funkciju (predsednik, gradonačelnik, premijer, poslanik, odbornik) zbog ekstremne nepopularnosti. Nadležni u SAD – Kongres (Odbor za nadzor i odgovornost) i Senat, godinama istražuju korupciju u koju je upleten Vuk Jeremić. Jeremić je nedavno dobio poziv nadležnog kongresnog odbora SAD da pošalje dokumentaciju u vezi korupcije za koju je osumnjičen i veza sa njegovim finasijerima i saradnicima, kriminacima Patrikom Hoom i Ji Đianminom. Dobio je poziv da dođe da svedoči pred kongresnim odborom. Jeremića istražuje i Senat SAD. I takav čovek, koga danas gone američki Kongres i Senat, koji je kum lažne države Kosovo, takva ništarija se usuđuje da bilo šta prebacuje predsedniku Vučiću. Besramni Jeremić!

Boško Ljotić

Boško Obradović je 25.2.2023. rekao: „Ništa ne treba potpisivati pre kraja ukrajinske krize, a posebno ne zapadne ultimatume po ubrzanoj proceduri. Potpisivanje francusko-nemačkog sporazuma za rešavanje kosovskog pitanja direktno vodi u stvaranje „velike Albanije. Vučić grozničavo traži da dobije nešto zauzvrat sa čim bi pokušao da opravda ovu izdaju pred građanima Srbije“. Skaredno je da obožavalac fašiste Dimitrija Ljotića, bilo šta prebacuje predsedniku Vučiću. Obradović je priznao da je državna „Kolubara“ 2010. godine, finansirala Dveri. Obradović je organizovao napad na TV Pink kada su povređene novinarke Gordana Uzelac i Mara Dragović. Boško Obradović je 2017. fizički napao predsednicu Skupštine, Maju Gojković. Fizički je napao, šefa poslanika SNS, Aleksandra Marinovića. Fizički je napao 2020., kolegu poslanika Marjana Rističevića, koji otac može da mu bude. Obradović je 2020. motkom razbijao ulazna vrata Skupštine. Obradović je više puta tokom 2018. godine, pozivao na nasilno rušenje vlasti. Obradović i Dveri nikada nisu uradili ništa za Srbe na Kosovu i Metohiji. Petog decembra 2023. tri poslanika Dveri su širili nacionalnu mržnju i mizoginiju kada su vređali premijerku Brnabić. Borko Puškić  je premijerku vređao po osnovu polnog opredeljenja, i po osnovu etničke pripadnosti. Rekao je da je: „Ti si ustaškog porekla, tvoji preci su ustaše“. Predsednik Dveri, Boško Obradović je Premijerki rekao „Ti si Hrvatica, ustaškog porekla, ti nisi Srpkinja, mi smo Srbi“. O ovoj mržnji Dveri tada je svedočila gospođa Snežana Paunović, potpredsednica Skupštine Republike Srbije. Ona je jasno, i potresno, citirala samo jednu od uvreda Ani Brnabić koju su uputili poslanici: „Ti si ustaška lezbejka“! Boško Obradović je 2.2.2023. učestvovao u pokušaju linča predsednika Vučića, u Skupštini Srbije. Zaista je bezumno da jedna ovakva moralna nula, bilo šta prebacuje predsedniku Vučiću.

Milica Đurđević Čobanica Zavetnica

Milica Đurđević zvana Čobanica Zavetnica je pre desetak dana rekla: „Ako pristanemo na ultimatum, probudićemo se u Velikoj Albaniji. Niko nema mandat da potpisuje francusko-nemački ultimatum koji nije u skladu sa Ustavom. Takav sporazum Srbiji ništa dobro ne bi doneo, već bi samo ostavio sramotu budućim generacijama”. Politika Zavetnika i Milice Čobanice je satanizacija i linč predsednika Vučića, državni udar na Dan državnosti, snajper i metak za Vučića. Politika im je „Ko potpiše, njega ubiše“. Zavetnici i Milica Đurđević najveću podršku imaju u Prištini i Zagrebu. Milica Đurđević je heroina Kurtija i Albanaca, a u Zagrebu je popularnija od Tompsona! Drugi čovek Zavetnika, Zoran Zečević iz Aranđelovca, već decenijama ima nelegalni starački dom. Mediji su danima objavljivali naslovne strane pod naslovom: „Poslanik Zavetnika dr. Zoran Zečević, tipovao stare i imućne, pa im uzimao nekretnine: Stekao tako veliko bogatstvo!“ Prvi saradnik Milice Zavetnice, poslanik dr Zoran Zečević, kako je objavio „Kurir“, svoje bogatstvo je, navodno, proširio na više nelagalnih i nemoralnih načina! Kurir je pre toga objavio vest: „Zavetnik Zoran Zečević više od 10 godina drži nelegalni dom za stare! U Aranđelovcu, u poliklinici dr Zorana Zečevića, narodnog poslanika i visokog funkcionera Zavetnika, duže od decenije radi nelegalni starački dom. Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja je potvrdilo da bezuspešno pokušava zatvori divlji dom za stare!“ Da li je to politika Zavetnika i Milice Đurđević? Pljačkanje penzionera? Pri glasanju o amandmanima 10.11.2022. Zavetnici su krali glasove, i zloupotrebili elektronski sistem za glasanje, tako što je poslanica Zavetnika Sanja Marić , tri puta zloupotrebila karticu svog kolege Dragana Nikolića, poslanika Zavetnika, advokata, koji u tom trenutku nije bio u sali. Krivično delo zloupotrebe službenog položaja potvrdio je i sam poslanik Zavetnika, Dragan Nikolić, koji je priznao zloupotrebu i rekao da je on ovlastio poslanicu da glasa umesto njega. Zavetnici nikada nisu ništa uradili za građane Srbije. U 2 godine Korone, Zavetnici nisu donirali ni jednu masku, a kamoli respirator. Zavetnici su antivakseri. Milica Đurđević je 24.3.2021. rekla: „„Naš stav je takav da treba da postoji sloboda izbora, da niko ko ne želi da bude vakcinisan ne treba da bude sankcionisan. Ja se lično nisam vakcinisala“. Zaista je ogavno da ovakav politički talog bilo šta prebacuje predsedniku Vučiću!

Hrvatski državljanin Zdravko Ponoš

Zdravko Sram ga bilo Ponoš je 25.2.2023. rekao: „Pa dobro Vučiću… Da ćeš da mi skreneš pažnju sa sebe dok asistiraš u amputaciji Kosova? Neće moći. Neće istorija biti milostiva prema tebi, to ti je rešeno. Vučić i Kurti će imati zaruke u Briselu“. Setimo se ko je Zdravko Ponoš. Zdravko Ponoš je 2022. bio kandidat NATO i Hrvatske za predsednika Srbije. Propao je, i osvojio četiri puta manje glasova od predsednika Vučića. Hrvatski mediji su se u 2021. i 2022. utrkivali u podršci kandidatu Ponošu. Ponoš nije branio, ni Knin, ni RSK, dok drugi oficiri rodom odatle, jesu. Zdravko Ponoš je bio žuti načelnik Generalštaba, u doba Borisa Tadića. Smenjen je i oteran iz vojne službe, zbog toga što je, čak i za ukus Šutanovca i Tadića, isuviše otvoreno radio za interese SAD i NATO. Službe su zabeležile Ponoševo obećanje američkom senatoru (2006.) da će sastav vojske smanjiti sa 62.000 na 27.000 ljudi, i da će zatvoriti brojne kasarne. Američke diplomate su u depešama, koje je objavio Vikiliks, obelodanile da u srcu reforme sistema odbrane u Srbiji imaju Ponoša, čoveka koji ima stav i orijentaciju koja je u skladu sa američkim interesima. Depeše Vikiliksa, tj. depeše iz ambasade SAD u Beogradu, su o Ponošu rekle:„26.5.2006. Broj depeše: 06BELGRADE842 — U srcu reforme sistema odbrane u Srbiji imamo Zdravka Ponoša, čoveka ima stav i orijentaciju koja je u skladu sa američkim interesima“. Kandidat NATO i Hrvatske za predsednika Srbije, Zdravko Ponoš, nikada nije objasnio poreklo svoje imovine na vračarskim pašnjacima, dva stana i 4 garaže, u Metohijskoj ulici i u ulici Černiševskog, u vrednosti pola miliona evra. Odakle Ponošu pola miliona evra? Zdravko Ponoš nikada nije odgovorio i na sledeća pitanja: Zašto je i kako od 1991. do 1995. izbegavao da se, kao ostali oficiri iz Krajine, pridruži Vojsci RSK? Koliko je tačno tenkova, aviona, helikoptera i ostale vojne tehnike rashodovano, uništeno i isečeno u staro gvožđe za vreme njegovog rukovođenja Vojskom? Da li je krajem jula 1995. godine otišao u Knin i u Srbiju prebacio svoju familiju? Da li je tada znao da se sprema ‘Oluja’? Gde je bio i šta je tačno radio tokom NATO agresije 1999? Da li je 2001. postao član Atlantskog NATO saveta iako je oficirima zakonom strogo zabranjeno takvo članstvo? Da li je od 2001. do 2005. od hrvatske službe dobijao spiskove naših oficira protiv kojih se vodi istraga zbog ‘ratnih zločina’? Da li je o tome obavestio pretpostavljene? Kada je tačno, gde i kako podneo zahtev za hrvatski pasoš? Da li je o tome obavestio nadređene? Koliko je novca prebačeno na njegove privatne račune sa računa Jeremićeve NVO CIRSD-a? I po kojim sve osnovama? Krajnje je skaredno i bezumno da Ponoš svoje grehe prebacuje na predsednika Vučića.

Predsednik Vučić, sušta suprotnost ništarijama

Pominjao sam 1999. godinu. Te 1999. godine, Aleksandar Vučić je ostao ovde. Nije kukavički pobegao u inostranstvo. Ostao je u Beogradu sa svojom porodicom. Bio je ministar informisanja u Vladi Republike Srbije. Služio je svojoj zemlji časno. Borio se za istinu, borio se protiv zločinačke NATO propagande. Predsednik Vučić je vojni rok služio u Lukavici, u Sarajevu, 1989. godine.

Predsednik Vučić nije stvorio probleme na Kosovu i Metohiji, niti je doprineo njihovom produbljivanju. Za proteklih deset godina predsednik Vučić je u pogledu rešavanja problema na KiM, uradio više nego bilo ko pre njega. Predsednik Vučić je za Srbe na KiM, učinio više nego bilo ko u istoriji. Predsednik Vučić je spasao srpski narod na KiM od pogroma, iseljavanja i siromaštva. Predsednik Vučić je zaslužan za to što je 28 država povuklo priznanje lažne države Kosovo. Zahvaljujući predsedniku Vučiću, Kosovo ne priznaje 107 država, dok samo 83 države priznaju lažnu državu Kosovo. Predsednika Vučića podržava 95 odsto Srba sa KiM. Predsednik Vučić je uzdigao i izgradio Srbiju. Predsednik Vučić je više nego udvostručio plate, penzije i broj zaposlenih. Predsednik Vučić vratio Srbiji dostojanstvo. Predsednik Vučić u ovim najtežim danima zaslužuje našu potpunu podršku i poverenje. Srbija zaslužuje političko jedinstvo, a ne ekstremizam sujetne opozicije.

Predsednik Vučić će u Briselu biti izložen strahovitim pritiscima i ucenama. Evropi i Americi se žuri, a glavni razlog su ruska agresija na Ukrajinu i predsednički izbori u Americi 2024. na kojima se aktuelnom predsedniku Džou Bajdenu ne piše dobro, bar prema trenutnom rejtingu. Postoji naglašeni interes EU da nađe brzo i efikasno rešenje za kosovsko pitanje. EU pokušava da kosovsko pitanje reši do kraja ove godine, jer je ovo poslednja godina mandata sadašnje briselske i američke administracije. Sve to stvara dodatni pritisak na našu zemlju. Predsednik Vučić će uspešno rešiti komplikovano pitanje – kako u ovako teškim okolnostima u pregovorima biti konstruktivan, a ne izbrisati crvene linije Srbije? A da ponovim, crvene linije Srbije su – nema priznanja nezavisnosti Kosova, i nema saglasnosti da Kosovo postane član UN! Nema sumnje da će predsednik Vučić insistirati da je osnivanje Zajednice srpskih opština, dogovorene upravo u sedištu EU, pre deset godina, pitanje koje prethodi novom planu EU. Prvo mora biti sprovedeno sve ono što je potpisano u Briselskom sporazumu 2013. godine. Iz dosadašnjih pregovora i izjava predsednika Vučića, jasno je da on neće odustati od crvenih linija Srbije, od formiranj ZSO, niti da će napraviti greške prethodnih vlasti (DSS) da prekine pregovore.

 Autor je poslanik i član predsedništva SNS

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришете користећи свој WordPress.com налог. Одјави се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришете користећи свој Facebook налог. Одјави се /  Промени )

Повезивање са %s