Bivši lider opozicije, Dragan Đilas, uspeo je u jednoj rečenici da slaže, i da prizna da je slagao. To teško kome polazi za rukom. Dragan Đilas je dao intervju tajkunskom antisrpskom listu „NovaS“ koji se štampa u Hrvatskoj. Intervju je objavljen 6.3.2023. pod naslovom „Dragan Đilas: Da vlast nije zaustavila evropske integracije, nikad ne bi dobila ovakav sporazum“. Da dodam, da čitaoci sigurno primećuju da retko kada pišem o Đilasu. Prvo, unazad godinu dana, a posle susreta sa predsednikom Vučićem, Đilas je odustao od ekstremizma koji je krasio njega i njegovu stranku, što pohvaljujem. Drugo, Đilas je postao prilično nebitan na političkoj sceni, i više nije lider opozicije.

U intervjuu tajkunskom listu „NovaS“ Dragan Đilas iznosi niz neistina. Navešću samo nekoliko.

Prvo, vlasti Srbije nisu zaustavile evropske integracije, kako to tvrdi Đilas, već je EU, zbog niza razloga usporila EU integracije svih, pa i Srbije (Kovid, KiM, rat u Ukrajini, neslaganja u EU…).

Drugo, Đilas obmanjuje javnost da je Vučić prihvatio predlog EU o KiM. On kaže: „Jasno smo rekli da je besmisleno raspravljati o prihvatanju nečega što je već prihvaćeno, ali i da ne možemo da podržimo tekst u kome stoji da se Srbija neće protiviti članstvu Kosova u UN. Činjenica je i da odbacivanje teksta koji je već prihvaćen i koji nije dobar za Srbiju ne bi bilo dobro za Srbiju jer bi posledice bile katastrofalne“.

Kao što i vrapci na grani znaju, plan EU o KiM, nije prihvaćen. Postoji samo konačni tekst predloga EU. Plan će biti predmet daljih pregovora. Eventualnom prihvatanju plana EU, mora da prethodi formiranje ZSO, od strane prištinskih vlasti, što Kurti, za sada odbija. Dakle, lopta je u albanskom dvorištu. Ta pesmica – da Đilas i SSP, ne prihvataju članstvo tzv. Kosova u UN, je izlišno ponavljanje crvenih linija koje je odredio predsednik Vučić – nema priznanja lažne države Kosovo, i nema članstva Kosova u UN.

Treće, Đilas obmanjuje javnost u pogledu sankcija Rusiji. On u intervjuu kaže: „Još aprila meseca predložili uvođenje delimičnih sankcija Rusiji… Vlast i veći deo opozicije su i ovo odbili“.

Tačno je da je vlast odbila da uvede sankcije Rusiji. Međutim Đilas, krije, a time obmanjuje javnost da su upravo on i njegova stranka- SSP, odlučno bili protiv uvođenja sankcija Rusiji, do 4.4.2023., dok je trajala izborna kampanja. Đilas je 11.3.2022. na TV „NovaS“ oštro izjavio: „Srbija nikada nikome ne treba da uvodi sankcije, jer je sama bila pod sankcijama i zna da sankcije pogađaju samo običan narod“. Kako je prestala potreba da SSP obmanjuje građane u kampanji, Đilas je obrnuo ploču i počeo da zagovara uvođenje sankcija Rusiji. Ponoviću, Đilas je u martu 2022. rekao da „Srbija nikada nikome ne treba da uvodi sankcije“. Zbog čega je slagao, i promenio stav?

Na kraju dolazimo do početka ovog teksta i činjenice da je Đilas, uspeo je u jednoj rečenici da slaže, i da prizna da je slagao. Na pitanje novinarke „NovaS“: „Vučić vas je očigledno slagao da će biti beogradskih izbora u decembru i martu…“, Đilas odgovara: „Vučić nije slagao mene nego građane Srbije jer je njima javno obećao da će beogradski izbori biti raspisani u martu, sakrivajući se iza rečenice – ako ih opozicija bude tražila. Stranka slobode i pravde ih je tražila. Jedina. Ostali su, verovatno zadovoljni svojim rezultatom, odbijali da traže izbore“.

Đilas prvo iznosi neistinu da je predsednik Vučić bilo koga slagao u vezi održavanja izbora. Potom, Đilas sam priznaje svoju laž i kaže da je Vučić obećao izbore, ukoliko ih opozicija bude tražila. Kako je istina da je tako rekao predsednik Vučić, onda je laž da je bilo šta slagao. Ko laže? Đilas laže! U daljem tekstu Đilas se još više upliće u svoju laž, i objašnjava da veći deo opozicije neće izbore i kaže: „SSP ih je tražila. Jedina. Ostali su, verovatno zadovoljni svojim rezultatom, odbijali da traže izbore“. I iz ove Đilasove rečenice je jasno da predsednik Vučić nije ništa slagao, zbog toga što samo SSP traži izbore, a ostatak opozicije ne. Opozicija je nesložna i posvađana, i ne može da se dogovori ni oko jednog pitanja.

Đilas je prestao da bude lider opozicije, zbog toga što on i SSP, šalju nejasne poruke biračima i medijima. Čas bi da uvedu sankcije Rusiji, čas su oštro protiv toga. Čas podržavaju plan EU, čas kažu da je on loš. Šalju dvosmislene poruke. SSP stalno vređa predsednika Vučića, a trebao bi da ga hvali! Međutim, u jednoj stvari Đilas je saglasan sa ostatkom opozicije – u mržnji prema predsedniku Vučiću!

Autor je poslanik i član predsedništva SNS

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s