„Ne lipši magarče do zelene trave“ je veoma poučna narodna izreka koja nas opominje da ne verujemo obećanjima (neistinama) nego delima. Ova izreka je potpuno nepoznata Draganu Đilasu. Zbog toga on već 20 godina, od kada je ušao u politiku, daje ista obećanja. On i njegova tadašnja stranka – DS, su obećavali da će Srbija ući u EU, do 2010. ili 2012. godine. Ako mi neko ne veruje, evo šta kaže Đilasov „Danas“ 01.03.2023. u tekstu pod nazivom: „Prošao brzi voz: Kojih je sve godina Srbija trebalo da postane članica EU, ali nije?“. U tom tekstu novinarka „Danasa“ podseća da je npr. 2003. godine, Zoran Živković, šef DS i tadašnji premijer Srbije izjavio: „Teoretski je moguć prijem Srbije u EU 2007. godine. Ono što je i u Briselu i u Berlinu bila osnova naše priče je da smo jako veliki optimisti, sa željom da do 2007. godine, odnosno, preciznije, zajedno sa Bugarskom, Rumunijom i Hrvatskom, postanemo članovi EU“. Slaga Živković tada, a nije ni trepnuo. Posle toga lažna obećanja o ulasku u EU je davao Boris Tadić, predsednik Srbije i DS. „Danas“ kaže da je Tadić 2005. godine izjavio, da Srbiji treba oko osam godina stabilnog razvoja kako bi pristupila EU. Tadić je 2005. godine rekao: „Realno je očekivati članstvo u EU 2012. ili 2013. godine“. Dve godine kasnije, Tadićeve prognoze su bile još lažnije. „Srbija će do 2010. godine ući u Evropsku uniju“, izjavio je Tadić 2007. godine. Tako je i Đilas davao slična lažna obećanja, dok je bio gradonačelnik Beograda i predsednik DS. Đilas je npr. od 2008. godine, obaćavao da će on izgraditi metro. Ne samo da Đilas nije izgradio prvu liniju metroa za 5 godina, koliko je bio gradonačelnik, već za 5 godina uopšte nije započeo metro. Da podsetim, da upravo predsednik Vučić i SNS, već godinu dana grade beogradski metro.

Kao što je govorio neistine do 2013., kada je bio na vlasti, tako Đilas daje razna lažna obećanja, od kako se vratio u politiku 2018. godine. Na primer, u kampanjama 2018. i 2022. Đilas je lažno obećavao da će on i njegova stranka SSP, drastično povećati plate raznim kategorima stanovništva, i licitirao je nerealno visokim iznosima plata. A on i DS su do 2012. godine, dok su bili na vlasti, otpustili 500.000 građana. Prosečna plata 2012. na kraju perioda vlasti Đilasa i DS, je bila bednih 349 evra. Od kada su na vlasti predsednik Vučić i SNS, zaposleno je 500.000 građana, a prosečna plata je u decembru 2022. iznosila 718 evra! Podsetiću da su u januaru 2023. plate i penzije povećane za preko 10 odsto!

Đilas je nastavio sa lažnim obećanjima i danas, 28.3.2023. godine, kada je u emisiji „Probudi se“ na TV Nova saopštio: „Ukoliko dobijemo poverenje građana – Srbija u EU 2030“. Tako je glasio i naslov vesti na Đilasovom portalu „Direktno“. Đilas je tačno rekao: „Ako građani na sledećim izborima ukažu poverenje Stranci slobode i pravde završićemo pregovore o članstvu u Evropskoj uniji za 4 godine. Nakon toga biće potrebne još dve godine za ratifikacije ugovora o pristupanju u parlamentima EU, što znači da će Srbija postati član Unije 2030. godine“.

Kao što je obmanjivao građane do 2013. godine, tako Đilas i u emisiji na TV NovaS nastavlja sa obmanama, i nada se da se niko neće setiti da je istovetne neistine izgovarao i do 2013. godine, samo sa drugačijim datumom.

U svom nastupu na TV NovaS Đilas iznosi i druge neistine: „Poslednjih pet godina nazadujemo u procesu evrointegracija. (op. aut. – ako narod glasa za njega) Srbija će biti još jedna uređena zemlja, a za nas je to ostvarenje onoga što zaista sanjamo – bolje plate, bolje zdravstvo, obrazovanje, nezavisno pravosuđe, smanjenje korupcije, slobodni mediji“.

Prvo, neistina je da nazadujemo u procesu evrointegracija. Za izvestan zastoj u poslednje dve godine, nije odgovorna Srbija, već EU, koja je zbog niza svojih razloga usporila evrointegracije svih država, pa i Srbije (Kovid, KiM, rat u Ukrajini, neslaganja u EU…). Pozitivan pomak u pregovorima o KiM, je pokazao da EU želi da ubrza evrointegracije Srbije. I za to je zalužan predsednik Vučić.

Drugo, zbog čega Đilas i njegova bivša stranka DS, koju je vodio do 2014., nisu dok su bili na vlasti 12 godina, omogućili „ostvarenje onoga što zaista sanjamo – bolje plate, bolje zdravstvo, obrazovanje, nezavisno pravosuđe, smanjenje korupcije, slobodni mediji“? Koji su rezultati DS i Đilasa? Na kraju tih 12 godina njihove vlasti plata je bila 349 evra, nezaposlenost na rekordnih 25%, pravosuđe su uništili 2009. kada su otpustili hiljade „nepodobnih“ sudija i tužilaca, nisu izgradili ni jednu bolnicu ili klinički centar, srozali su ceo obrazovni sistem, korupciju podigli na najviši nivo, a medije podjarmili 100 odsto, u čemu je glavni izvođač radova bio baš Dragan Đilas. Uz to, Đilasove kompanije su u periodu dok je obavljao tri državne funkcije, ostvarile poslovni prihod od 619 miliona evra!

U periodu od kada su na vlasti predsednik Vučić, ostvaruje se ono što smo nekada mogli samo da sanjamo, u Đilasovo i Tadićevo doba. Plate su dvostruko više, broj nezaposlenih je smanjen sa 25 odsto na 9 odsto, zaposleno je pola miliona građana, izgrađene su desetine bolnica i kliničkih centara, obrazovanje je podignuto na najviši nivo, SNS je u pogledu pravosuđa, potpuno razvlastila samu sebe, i sasvim oslobodila pravosuđe, vodi se nemilosrdna borba protiv korupcije, a većina medija je protiv vlasti. Infrastruktura u Srbiji je razvijena deset puta više nego u doba DS i Đilasa, tako da to Đilas ne sme ni da pomene. Vojska Srbije je desetostruko opremljenija, i znatno plaćenija, nego u doba kada su Tadić, Ponoš i Šutanovac, sveli Vojsku Srbije na nivo armije banana države.

Dragan Đilas, nastavljajući svoj intervju, konstantno obmanjuje javnost u vezi pitanja uvođenja sankcija Rusiji i kaže da po pitanju uvođenja sakcija Rusiji, ako želimo da napredujemo, moramo uvesti delimične sankcije Ruskoj Federaciji. Tačno je da je vlast odbila da uvede sankcije Rusiji. Međutim Đilas, krije, a time obmanjuje javnost, da su upravo on i njegova stranka- SSP, odlučno bili protiv uvođenja sankcija Rusiji, do 4.4.2023., dok je trajala izborna kampanja. Đilas je 11.3.2022. na TV „NovaS“ oštro izjavio: „Srbija nikada nikome ne treba da uvodi sankcije, jer je sama bila pod sankcijama i zna da sankcije pogađaju samo običan narod“. Kako je prestala potreba da SSP obmanjuje građane u kampanji, Đilas je obrnuo ploču i počeo da zagovara uvođenje sankcija Rusiji. Ponoviću, Đilas je u martu 2022. rekao da „Srbija nikada nikome ne treba da uvodi sankcije“. Zbog čega je slagao, i promenio stav? I primetiću, da je i ovom novom izjavom o uvođenju „delimičnih sankcija Rusiji“, Đilas još jednom pokazao prevrtljivost, i nedoslednost, jer su do juče on i SSP, govorili o punim sankcijama Rusiji, tj. o potpunom usaglašavanju sa politikom EU. Sada odjednom, Đilas prvi put pominje „delimične sankcije Rusiji“. Običan građanin nikako neće moći da shvati šta je politika Dragana Đilasa i SSP, u vezi sankcija Rusiji – protivljenje sankcijama, delimične sankcije ili pune sankcije? Kako to građani da znaju, kada Đilas iznosi treći po redu različit stav po tom pitanju!?!

Đilas je prestao da bude lider opozicije, i rejting njegove stranke je u padu, zbog toga što on i SSP, daju lažna obećanja i šalju nejasne poruke biračima i medijima. Čas su protiv sankcija Rusiji, čas su oštro za sankcije Rusiji, a potom traže delimične sankcije. Čas podržavaju plan EU o KiM, čas kažu da je on loš. Unazad godinu dana, posle susreta sa predsednikom Vučićem, Đilas je odustao od ekstremizma koji je krasio njega i njegovu stranku, što pohvaljujem. To je dobro za Srbiju, i za smanjenje napetosti u društvu. Dobro je što Đilas istrajava u svom odustajanju od politike krajnosti.

Autor je poslanik i član predsedništva SNS

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришете користећи свој WordPress.com налог. Одјави се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришете користећи свој Facebook налог. Одјави се /  Промени )

Повезивање са %s