Sednica Skupštine je počela u četvrtak 18.5.2023, i održavaće se, očigledno narednih nedelja. Opozicija je tražila da se razdvoje sve četiri tačke dnevnog reda, i da se o svakoj raspravlja odvojeno. Vlast je uvažila taj predlog. Opozicija je tražila da se ne radi duže od 18 časova. Vlast je uvažila taj predlog. Opozicija je tražila Izveštaj Vlade o bezbednosnoj situaciji u Srbiji. Vlast je uvažila taj predlog. Opozicija je tražila Izveštaj REM o programima televizija. Vlast je uvažila taj predlog. Opozicija je tražila da se formira Anketni odbor, koji će se baviti pitanjima okolnosti i odgovornosti za tragične događaje, i merama koje treba preduzeti. Vlast je uvažila taj predlog. Opozicija je tražila da se u dnevni red uvrsti i njihov predlog za smenu ministra unutrašnjih poslova. Vlast je tu tačku uvrstila u dnevni red, a nije morala!

Već na početku sednice, koju je tražila i opozicija, gde su uvaženi svi njihovi zahtevi, ispostavilo se da je opozicija obolela od sindroma „besnog deteta“. To je onaj slučaj, kada razmaženo dete urla i traži zvečku. Roditelji mu daju zvečku, a onda dete besno, baci zvečku i traži nešto drugo. Tako i opozicija. Predstavnici opozicije Miroslav Aleksić, Marinika Tepić, Ćuta Jovanović, Srđan Milivojević i Boško Obradović, su odmah na početku sednice iskazali svoje nezadovoljstvo dnevnim redom (koji su ultimativno tražili), budućim tokom i tempom – dužinom trajanja sednice (koji su ultimativno odredili – navodno, vlast namerava da razvodni temu višenedeljnim zasedanjem). Da podsetim, opozicija je ultimativno tražila da se tačke razdvoje, tj. da sednica traje nedeljama, i da se radi samo do 18 časova. Sada im to ne odgovara. Lideri opozicije su već u petak 19.5.2023. podneli nove zahteve u Skupštini. Sindrom besnog deteta!

Predsednik Narodne skupštine Srbije Vladimir Orlić, 18.5.2023. skrenuo je pažnju, na neprimereno ponašanje pojedinih opozicionih poslanika: „Vi, Lazoviću, niste glasali za sopstveni predlog. Šefovi opozicionih grupa, niste se udostojili da glasate za sopstveni dnevni red koji ste vi predložili“. O čemu se radi? Na početku sednice Skupštine, na glasanju o dnevnom redu koji je predložila opozicija, ispostavilo se da opozicija nije glasala za dnevni red koji je tražila i dobila. Skandalozno! Navedeni poslanik Radomir Lazović nije glasao za Anketni odbor, a taj predlog tačke dnevnog reda je on sam predliožio, potpisao i podneo na pisarnicu. Još gore, nijedan šef opozicionog poslaničkog kluba nije glasao za dnevni red koji je tražio, i dobio. Da podsetim, šefovi opozicionih poslaničkih klubova su 12.5.2023. tražili dnevni red, za koji nisu glasali 18.5.2023. Neverovatno! Eto, toliko je opoziciju briga za decu Srbije i njihove vajne opozicione zahteve koje su izneli na političkim protestima „protiv nasilja“. Šef poslaničke grupe SNS, Milenko Jovanov, kaže o skupštinskoj sednici:“Ova sednica je pokazala da jedan deo političke scene, oličen u opozicionim strankama, ovo doživljava kao politički performans i kao priliku da zabeleži nekakav politički poen. Oni su tražili ovu sednicu i insistirali na njoj, međutim, pokazali su da niti su prikupili dovoljan broj poslanika, niti su svi njihovi poslanici glasali za dnevni red. Niti jedan šef grupe opozicionih stranaka nije glasao za dnevni red. To pokazuje koliko su ozbiljni i koliko im je stalo da razgovaraju na ovu temu“.

Osim što je razmažena i obesna, opozicija je i posvađana i razjedinjena. Evo dokaza! Besmisao posvađane i razjedinjene opozicije se nastavio i 19.5.2023. Predstavnici opozicije su se danas sastali u Skupštini. DS i stranka „Zajedno“ su predložili da opozicija napusti sednicu Skupštine. Posle kraće rasprave, ostali su to kategorički odbili. Pale su teške reči i uvrede. Predstavnici opozicije su se posvađali i juče na kolegijumu, pred svima. Poslanici DS i dela stranke „Zajedno“ su u podne 19.5.2023. saopštili da napuštaju sednicu Skupštine. Zoran Lutovac (DS) je saopštio: „Mi ne želimo više da učestvujemo u tome, mi ćemo napustiti zasedanje. Mi tražimo da se ispune zahtevi a ne da se zamajava javnost i poslanici u parlamentu. Oni ovu sednicu žele da iskoriste za razvodnjavanje priče. Mi ne treba da glasamo o poverenju ministru Gašiću. Nikakvo glasanje“. Nebojša Zelenović, kopredsednik „Zajedno“ (bivši funkcioner DS) je rekao: „Ova sednica danas je samo simulacija debate. Na ovoj debati niko ništa ne sluša i ništa se neće uraditi na kraju“. Ostatak opozicije nije podržao ovu odluku DS i „Zajedno“ već je ostao na sednici Skupštine. Kuriozitet predstavlja činjenica da je deo stranke „Zajedno“, njen kopredsednik Ćuta Jovanović i dve njegove poslanice, odbio Zelenovićevu odluku, i ostao u sali. Dva kopredsednika stranke „Zajedno“ – jedan u klin, drugi u ploču. Posvađani, ne mogu da se dogovore da li ostaju na sedniici, ili je napuštaju. A koliko je ova odluka o napuštanju besmislena, pokazuje činjenica da su DS i stranka „Zajedno“ tražili ovakvu sednicu Skupštine i ovakav dnevni red. Kad su to dobili, kao malo dete, kada mu date zvečku, koju traži, baci zvečku i traži nešto drugo. Nama iz SNS, ovo predstavlja olakšanje, zbog toga što ćemo morati da se raspravljamo sa manje ludaka. Ova nesloga opozicije je dokaz koliko je opozicija slaba, i koliko su slabi njihovi protesti. Sve je laž u opoziciji.

Autor je poslanik i član predsedništva SNS

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришете користећи свој WordPress.com налог. Одјави се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришете користећи свој Facebook налог. Одјави се /  Промени )

Повезивање са %s