Liste kandidata za poslanike koje predaju političke stranke su veoma zanimljive, i dobrim poznavaocima, otkrivaju mnogo više od pukog spiska imena. Ponekada, kada se pojedine liste porede one postaju pravi lakmus papir, koji otkriva mnogo toga o kvalitetu liste kandidata, o programu liste, ali i o karakteru pojedinaca sa tih lista. Takav je slučaj sada kada poredimo listu Aleksandra Vučića i listu Dragana Đilasa.

Pre poređenja određenog broja ličnosti koje se nalaze na istim rednim brojevima obe liste, red je da uporedim dva lidera. Predsednika Srbije i lidera SNS, Aleksandra Vučića, čije se ime nalazi na svim listama SNS, i lidera opozicije i predsednika SSP, Dragana Đilasa, koji je apsolutni politički i finasijski gospodar koalicije, čiju ću listu porediti sa listom SNS. Izneću samo tri, od mnoštva primera razlika između Aleksandra Vučića i Dragana Đilasa.

Aleksandar Vučić. Nije se plašio da svoje ime poveri Srpskoj naprednoj stranci, koja je listu nazvala „Aleksandar Vučić-Zajedno možemo sve“.

Dragan Đilas. Pokazao da je kukavica jer se nije usudio da svoje ime stavi u naziv svoje liste, već se sakrio iza Marinike Tepić, tako da se Đilasova lista zove: „Marinika Tepić – Ujedinjeni za pobedu Srbije“.

Aleksandar Vučić. Bez obzira što još nije doneo konačnu odluku da li će se ponovo kandidovati za predsednika Srbije, jasno je da se on ne plaši da se ponovo kandiduje. Nadam se da će predsednik Vučić čuti želju građana Srbije, koji ogromnom većinom, žele da on i dalje bude lider Srbije.

Dragan Đilas. Đilasov kukavičluk ima šest nivoa – nije imao hrabrosti da svoje ime da svojoj listi, on nema hrabrosti da se kandiduje za predsednika Srbije, ne sme da se kandiduje za premijera (kao Dačić ili Šešelj), plaši se da se kandiduje za gradonačelnika Beograda, a nema čak ni kuraži da bude poslanik ili gradski odbornik.

Aleksandar Vučić. Bavi se politikom 29 godina. Za to vreme on se nije obogatio, niti se obogatio bilo koji član njegove porodice. Od 2012. Vučić je vidno uzdigao i izgradio Srbiju. Izgrađene su stotine kilometara autoputeva, pruga, nove bolnice, škole, vrtići i milioni kvadrata novih obekata. Danas, u doba Aleksandra Vučića nezaposlenost je 9 odsto, a prosečna plata je 61.000 dinara! U Vučićevo doba, penzije su 30 odsto veće nego u doba Đilasa.

Dragan Đilas. Bavi se politikom 13 godina. Dok je obavljao tri državne funkcije, Đilas je volšebno „zaradio“ 619 miliona evra, sumnja se, putem zloupotrebe službenog položaja i trgovinom uticajem. Obogatili su se i Đilasov rođeni brat i bivša supruga. Na kraju Đilasovog gradonačelničkog mandata finansije Beograda su bile obrnuto proporcionalne profitima Đilasovih kompanija. Dug Beograda je narastao na 1,2 milijarde evra, a poslovni prihod Đilasovih kompanija je za to vreme od nule skočio na 619 miliona evra! U Đilasovo doba, nezaposlenost je bila rekordnih 25 odsto, prosečna plata svega 40.000 dinara.

Putem nekoliko primera poređenja kandidata sa liste SNS i sa Đilasove liste, pokazaću koliko je lista SNS nadmoćna nad listom Đilasa i Marinike. Đilasovi kandidati imaju karakter koji podseća na vlažne močvare, dok su kandidati SNS, čvrste stene karaktera.

Broj 1. na listi SNS – Danica Grujičić, neurohirurg, onkolog, lekarka koja je spasila hiljade života. Direktorka Instituta za onkologiju. Nije član nijedne stranke.

Broj 1. na Đilasovoj listi – Marinika Tepić Ciobanu Zhivcu, filolog, rumunolog. Nosilac stava da su Srbija i srpski narod počinili genocid u BiH. Službenica Dragana Đilasa u njegovoj kompaniji „Multikom“. Bila je član DS, LDP, LSV, PSG, NOVE i SSP.

Broj 3. na listi SNS – Jelena Begović, molekularni biolog, doktor bioloških nauka. Genetičarka. Naučnica. Direktorka Instituta za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo. Jedna od heroina borbe protiv Kovida. Nije član nijedne stranke.

Broj 3. na Đilasovoj listi – Miroslav Aleksić, dipl.ekonomista, jedan od najgorih đaka Tehničke škole u Trsteniku. Jedva je, na popravnom, prošao treći razred srednje. Većina ocena su bile dvojke, a iz programiranja je imao jedinicu. Preprodao je svoju stranku Vuku Jeremiću. Dok je vladao Trstenikom bio je optužen za silne malverzacije. Bio član G17, DS, svoje NS i Jeremićeve NS.

Broj 4. na listi SNS – Lazar Ristovski, glumac i režiser. Legenda srpske glume i filma. Nije član nijedne stranke.              

Broj 4. na Đilasovoj listi – Borko Stefanović, dipl.pravnik. Kao funkcioner DS i politički direktor Ministarstva spoljnih poslova bio je jedan od očeva lažne države Kosovo. Zbog toga što nije znao pravilno da popuni izborne formulare 2016., on je promenio ime u nadimak, umesto da ispravi formulare. Time je ušao u anale političke gluposti. Bio član SPO, GSS, DS, LS i SSP.

Broj 5. na listi SNS – Žika Bujuklić, profesor Rimskog prava na beogradskom pravnom fakultetu. Legenda pravnog fakulteta. Nije član nijedne stranke.

Broj 5. na Đilasovoj listi – Dragana Rakić, dipl. filolog. Potpredsednica DS. Zajedno sa Zoranom Lutovcem uništila DS. Njen suprug je zaposlen u Kontroli letenja (SMATSA). Mesečno, na ime plata, njih dvoje iz opštinskog i državnog budžeta uzimaju više od milion dinara u bruto iznosu. Predsednica je UO Fonda DS „Ljuba Davidović“. Đilas je fondaciji uplatio 200.000 evra, kojima se gubi trag.

Broj 11. na listi SNS – Jadranka Jovanović, operska umetnica. Magistar umetnosti. Primadona. Legenda srpske opere. Nije član nijedne stranke.

Broj 11. na Đilasovoj listi – Dejan Bulatović, poljoprivrednik. Potpredsednik Đilasove stranke. Preprodao svoju stranku Đilasu. Bio član SPO, DHSS, ZEP (zeleni), PSG i SSP. 5.10.2000. učestvovao u napadu i pljačkanju MUP Stari grad.

Broj 16. na listi SNS – Nataša Tasić Knežević, operska umetnica. Prvakinja Srpskog narodnog pozorišta. Nije član nijedne stranke.

Broj 16. na Đilasovoj listi – Marija Lukić, bivša sekretarica predsednika opštine Brus. Bila je član Nove Srbije, SNS i Narodne stranke Vuka Jeremića.

Broj 19. na listi SNS – Aleksandar Martinović, doktor pravnih nauka. Docent na Pravnom fakultetu u NS. Objavio je oko 15 naučnih i stručnih radova. Šef poslaničkog kluba SNS u Skupštini Srbije.

Broj 19. na Đilasovoj listi – Stefan Jovanović, dipl. pravnik. Gensek Jeremićeve stranke. Jeremićev saučesnik. Čuvar svih tajni Vuka Jeremića. Bio član DS. Upravitelj je Jeremićeve Fondacije „​Mihailo Miško Jeremić“. Radi i u Jeremićevoj NVO „CIRSD“.

Broj 23. na listi SNS – Vladimir Orlić, doktor nauka – elektrotehnike i računarstva. Objavio je preko  50 naučnih radova. Potpredsednik Skupštine Srbije. Potpredsednik SNS.

Broj 23. na Đilasovoj listi – Pavle Grbović, dipl.pravnik. Predsednik PSG. Zajedno sa Sergejem Trifunovićem, uništio PSG. Četiri godine nije dolazio na sednice Skupštine grada Beograda, a uredno je primao naknadu za (ne)rad. Svoju verenicu Ninu Stojaković je stavio na 20. prolazno mesto Đilasove beogradske liste.

Broj 27. na listi SNS – Biljana Pantić Pilja, vrhunski advokat iz Novog Sada. Narodna poslanica. Parlamеntarna skupština Savеta Evropе u Strazburu izabrala ju jе na mеsto potprеdsеdnice Komitеta za izbor sudija Evropskog suda za ljudska prava.

Broj 27. na Đilasovoj listi – Borislav Novaković, dipl. sociolog iz Novog Sada. Akter „Afere Solun“ u Narodnoj skupštini 2001. U septembru 2013. i novembru 2014., bio je hapšen zbog osnovanje sumnje da je oštetio budžet Novog Sada za oko 1,3 miliona evra. Viši sud u Beogradu ga je osudio na tri i po godine zatvora zbog malverzacija prilikom izgradnje Bulevara Evrope u Novom Sadu. Njegov sin je nedavno u pijanom stanju demolirao prostorije SNS u Novom Sadu. Potpredsednik Jeremićeve stranke.

Za kraj uporediću dva kandidata koji se nalaze na približno istim pozicijama na listama. Uporediću sebe sa Đilasom zbog toga što se poznajemo 14 godina. Obojica smo inženjeri. Obojica smo gradski odbornici 14 godina. Obojica smo ranije bili poslanici. Uzajamno se ne podnosimo, i to ne krijemo.

Broj 58. na listi SNS – Nebojša Bakarec, građevinski inženjer. Narodni poslanik i član predsedništva SNS. Odbornik u gradu Beogradu 14 godina. Za 32 godine u politici, nije stekao ništa. Dva puta bio dobrovoljni donor kože, teško izgoreloj deci, Urošu Karoviću i Milani Šukundi. Dobrovoljni davalac krvi. Zaveštao organe na VMA još 2005. Bio član DS od 1990. do 1992. Bio član DSS 23 godine.

Broj 64. na Đilasovoj listi – Dragan Đilas, mašinski inženjer. Bivši predsednik DS. Predsednik SSP. Odbornik u gradu Beogradu 14 godina. Tajkun. Dok je obavljao tri državne funkcije, tokom 9 godina, njegove kompanije su prihodovale 619 miliona evra. Optuživan je za zloupotrebu službenog položaja i za trgovinu uticajem. Krivac za porodično nasilje, kada je fizički napao bivšu suprugu i njene roditelje. Naneo telesne povrede, bivšem tastu, penzioneru, koji je branio ćerku. Bio član DS od 2004. do 2014.

„Čovekovo držanje može biti odraz vlažnih močvara ili čvrstih stena karaktera“-Frensis Skot Ficdžerald

Autor je poslanik i član predsedništva SNS

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришете користећи свој WordPress.com налог. Одјави се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришете користећи свој Facebook налог. Одјави се /  Промени )

Повезивање са %s