Svaki put kada nastupi u medijima, Đilasov kandidat za gradonačelnika, Vladeta Janković postaje neiscrpni izvor neznanja i površnosti, kada se radi o pitanjima iz nadležnosti kandidata za gradonačelnika Beograda. Ovaj put g. Janković je 9.3.2022. gostovao u emisiji „Intervju“ kod Jugoslava Ćosića, na TV Insajder. I ovaj put Vladeta Janković je obilato pokazivao neznanje iz oblasti za koju se kandiduje, ali i drugih oblasti, izbegavao je odgovore na pitanja (npr. o Ukrajini, lustraciji itd.), i pokazivao je tendenciju da radije govori o političkim pitanjima koja se ne tiču grada Beograda (događaji iz 1990., iz 2000., o KiM itd.).

Voditelj Jugoslav Ćosić je uglavnom štedeo g. Jankovića, od neugodnih pitanja, i dozvoljavao je Jankoviću da otvoreno odbija da odgovori na neugodna pitanja, ili da izvrdava odgovore na pitanja. Ipak, bilo je par neugodnih situacija, gde je Ćosić skrenuo pažnju Jankoviću da ovaj ne razume prirodu novinarstva, prirodu intervjua, i da njih dvojica nisu tu da prijateljski ćaskaju, već su u ulozi gosta i novinara, gde je uloga novinara da postavlja pitanja. Bilo je u nekom trenutku i komično, kada je Vladeta Janković tražio od voditelja da odgovara na pitanja o stavovima koje je iznosio Janković lično, a ne Ćosić – što je apsurdno.

Krenimo redom. Prvo. Na pitanje šta nudi u Beogradu, Janković je rekao da nudi lokalne referendume na nivou mesnih zajednica i opština. Istovremeno, Janković sam priznaje da taj predlog nije utemeljen u zakonima i kaže: „To nema zakonsku težinu, nema zakonski efekat“. Postavlja se logično pitanje, zbog čega onda Vladeta Janković i Đilas, predlažu lokalne referendume kada znaju da su nezakoniti? Drugo pitanje je zbog čega Đilas i Janković, nisu uveli lokalne referendume, kada su bili na vlasti od 2000. do 2013. godine, kao najviši funkcioneri države, DS-a,i DSS-a? Tada im nije padalo na pamet da uvedu lokalne referendume.

Drugo. Janković neistinito tvrdi da su ugovori o „Beogradu na vodi“ tajna. Janković ne zna da su javnosti poznati ugovori o „Beogradu na vodi“, i voditelj Ćosić ga podseća na to, i kaže da se dobro zna koliki je udeo obaveza i profita dve strane, u tim ugovorima. Potom se Janković upušta u jalovu raspravu sa voditeljem, tražeći od njega da odgovori na pitanje da li „Beograd na vodi“, duguje gradu Beogradu 100 miliona evra? Onda ga voditelj podseća da je to Jankovićeva tvrdnja, i da Janković mora da odgovori na to pitanje. Na kraju, konfuzni i zbunjeni Janković priznaje da je njegova optužba da „Beograd na vodi“, duguje gradu Beogradu 100 miliona evra, zasnovana na čaršijskim pričama („Ja sam čuo da se tako priča…“).

Treće. Janković po stoti put ponavlja svoj destruktivni stav i jasno kaže da želi da vrati železničke šine na prostor stare železničke stanice. Verovatno želi da vrati i stotine tona đubreta, pacove i ruševne magacine na taj prostor? Da bi to Janković ostvario, on mora da ruši „Beograd na vodi“. U drugim prilikama, kontradiktorno, Janković kaže da neće rušiti „Beograd na vodi“. Pa, kako onda misli da vrati šine tamo gde su sada stambene i poslovne zgrade? Ne zna gde udara!

Četvrto. Govoreći o navodno nestručnim kadrovima vlasti, Janković tvrdi da je direktor EPS-a Milorad Grčić. Zapanjujuće! Đilasov Vladeta Janković ne zna da je g. Milorad Grčić razrešen sa mesta direktora EPS-a, još pre dva meseca, 18. januara 2022. I još gore, Vladeta Janković ne zna da je Vlada Srbije, izabrala novog direktora EPS-a, Miroslava Tomaševića, pre 7 dana, tj. 3.3.2022.! Izgleda je metuzalem Vladeta Janković prespavao i smenu g. Grčića i imenovanje Tomaševića.

Ima još primera neznanja u ovom intervjuu. Jedan primer je, stara, ovejana neistina da će se Beogradski metro graditi na vodoivorištima na Makiškom polju. Istina je da će depo metroa, biti udaljen 2,5 kilometara od vodoizvorišta. Istina je da se na Makiškom polju već pola veka i duže, nalazi ogromna železnička ranžirna stanica, i da ona  ni na koji način ne ugrožava vodoizvorišta, jer je veoma udaljena od njih. Isto tako je istina da se već decenijama, mnogi novobeogradski savski blokovi, nalaze samo nekoliko stotina metara od tamošnjih vodoizvorišta i reni bunara, i da ni na koji način ne ugrožavaju te reni bunare. Sve to ne zna Vladeta Janković ili se pravi da ne zna, da bi širio Đilasove obmane.

Kada pogledate argumente koje sam izneo, zaista vidite da je Đilasov kandidat za gradonačelnika, Vladeta Janković, rasadnik neznanja i površnosti. I zaista je tačna tvrdnja samog Jankovića, koju je izneo na početku kampanje – da on nije kompetentan da vodi grad Beograd. Naravno, postavlja se pitanje, zbog čega se onda kandovao?

Autor je poslanik i član predsedništva SNS

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s