Pregled štampe za 15. februar 2030.

Republički zavod za statistiku je saopštio da je prosečna plata u Srbiji u 2029. dostigla 174.000 dinara (1450 evra). Nezaposlenost je na najnižem nivou od 5 odsto.

Svečano su otvoreni novoizgrađeni autoputevi Beograd- Podgorica, Beograd – Sarajevo i Beograd- Priština. Vlada Srbije je saopštila da će brza pruga Beograd-Atina, biti otvorena početkom marta 2030. godine.

Američka administracija je najavila da će 1. marta 2030. biti potpisan treći „Vašingtonski sporazum“ u prisustvu predsednika Trampa.

Ekonomska zajednica „Otvoreni Balkan“ koju čine Srbija, BiH, Albanija, Severna Makedonija, Kosovo i Metohija, i Crna Gora, saopštila je da je parlament u Prištini ratifikovao „Deklaraciju o uspostavljanju slobodnog protoka ljudi, roba, usluga i kapitala na teritoriji Zapadnog Balkana“. Ovo se dovodi u vezu sa najavom potpisivanja trećeg vašingtonskog sporazuma.

Svečano je obeležen početak gradnje dečije klinike „Tiršova 3“.

Završena je izgradnja poslednje zgrada u okviru kompleksa „Beograd na vodi“.

Kompanija „ACC Srbija“ (Mercedes-Stelantis-Total) je saopštila da će povećati proizvodnju akumulatora za elektromobile, za 20 odsto, zbog povećanje potražnje u Evropi.

Kompanija „Audi Srbija“ je objavila da je proizvela milioniti primerak svog putničkog elektromobila „Qe“!

Završetak sedme fabrike za prečišćavanje otpadnih voda u Beogradu, označio je kraj ispuštanja otpadnih voda u reke Srbije.

Svečano je otvoren stambeno-poslovni kompleks „Marina Dorćol“ u prisustvu najviših zvaničnika republike i grada.

Grad Beograd je saopštio da prosečna plata u prestonici iznosi 200.000 dinara (1660 evra). U Beogradu je za poslednjih 8 godina izgrađeno 40 novih vrtića. Beograd može da se pohvali sa 5 mostova preko Dunava i sa 8 mostova preko Save. Počinje gradnja pete linije BG Metroa. Linijski park je proširen do Višnjičke banje. Završena je prva faza gradnje „Grada na vodi“, projekta na mestu nekadašnje Luke Beograd. Sva vozila gradskog saobraćaja su ekološka. Počinje gradnja Industrijskog parka Borča 2. Beograd ima 300 km biciklističkih staza.

Državni sekretar ministarstva za zaštitu životne sredine, Dobrica Veselinović, je posadio 100.000-tu sadnicu na području ekoparka Vinča, koji se nalazi na prostorima nekadašnje deponije.

Pomoćnik ministra pravde Savo Manojlović, na konferenciji „Održiva politika“, predstavio je nacrt novog Zakona o finansiranju političkih aktivnosti.

Grupacija „Telekom-Kopernikus“ je obavestila javnost o akviziciji kablovskog operatera „SBB“, u paketu sa kablovskim televizijama „N1“, „Nova S“ i kablovskim kanalima „Sport klub“.

Bivša predsednica Stranke slobode i pravde, Marinika Tepić, zauzela je poslednje mesto na predsedničkim izborima u Rumuniji. Podsećamo da se gđa Tepić na izborima u Rumuniji, kandidovala pod devojačkim imenom i prezimenom „Marinica Zhivcu“, i da je njen slogan bio „Olea, olea, Securitatea!“.

Nekadašnji načelnik generalštaba Vojske Srbije (2006.-2008.), Zdravko Ponoš je zauzeo pretposlednje mesto na nedavno održanim vanrednim predsedničkim izborima u Republici Hrvatskoj. Zdravko Ponoš je osvojio 14.000 glasova. Nastupao je pod sloganom „Oluja Ponosa“.

Bivši predsednik, ugašene Stranke slobode i pravde (SSP), Dragan Đilas, objavio je da u Srbiji prestaju sa radom sve njegove kompanije. Dragan Đilas živi u Londonu, već šest godina, od trenutka kada su počeli da se gomilaju sudski procesi za korupciju. Kada je pobegao iz Srbije 2024., Đilas je tvrdio da se radi o političkim procesima protiv njega, i zatražio je i dobio politički azil u Velikoj Britaniji, gde žive njegove starije ćerke.

Bivši predsednik, ugašene „Narodne stranke“, Vuk Jeremić, koji živi u Njujorku, objavio je da će se kandidovati za gradonačelnika Njujorka, kao kandidat Demokratske partije. Jeremić je pre nekoliko godina, kada je pobegao iz Srbije, pritisnut sudskim procesima zbog korupcije, promenio ime u Jeremiah Wolf (Džeremaja Vulf). Jeremić je saopštio da ima punu podršku demokrata Njujorka i da očekuje da će pobediti u Njujorku.

Bivši predsednik „Levice Srbije“ (LS) i bivši potpredsednik SSP, Borko Stefanović, sadašnji predsednik „Srpske levice“ (SL), zbog greške koju je njegova stranka napravila pri overi potpisa podrške, saopštio je da će promeniti prezime iz Stefanović u Kovačević. Naime SL je greškom u listama kao naziv parlamentarne liste navela „Borko i Olivera Kovačević“, umesto Borko Stefanović. Supruga g. Stefanovića, Olivera Kovačević će biti i nosilac liste LS, pored toga što se njeno ime i prezime nalaze i u nazivu liste. Kuriozitet je da je g. Stefanović 2016. godine, iz sličnog razloga promenio kršteno ime Borislav, u nadimak Borko!

Komisija za spomenike i nazive trgova i ulica Skupštine grada Beograda, je saopštila da je Skupštini grada Beograda, uputila predlog o podizanju spomenika režiseru i profesoru FDU, Goranu Markoviću u Marinkovoj bari. Komisija je saoštila da je Skupštini grada Beograda, uputila i predlog o podizanju spomenika Vladeti Jankoviću u novom palilulskom parku „Lešće“. Predstavnici SNS u Skupštini grada su saopštili da će kao skupštinska većina, podržati ovu inicijativu i da činjenica da su i g. Marković i g. Janković živi, ne predstavlja prepreku da im se podignu spomenici za života.

Servisne vesti

Velike su gužve u Palilulskom tunelu, u smeru ka novom Pančevačkom mostu. Na Belom mostu, kod Beograda na vodi, jedan smer je u zastoju zbog saobraćajne nezgode. Svi prosečni parametri kvaliteta vazduha u Beogradu su na vrlo dobrom nivou. Prosečan kvalitet vazduha u Beogradu je: PM10-24, NO2-19, CO-0,6, SO2-16, PM2.5-11. Alasi su kod Prahova ulovili morunu, prvi put u poslednjih 60 godina. Vreme – umereno oblačno sa sunčanim intervalima – suvo, bez padavina. Temperatura od 3 do 11 stepeni.

Autor je poslanik i član predsedništva SNS

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришете користећи свој WordPress.com налог. Одјави се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришете користећи свој Facebook налог. Одјави се /  Промени )

Повезивање са %s