Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova, 13.4.2022. je izjavila: „Beležimo i izjave srpske strane da im je Rusija prijatelj. Možda imamo različite poglede na prijateljstvo. Mi svoje prijatelje u teškim trenucima UVEK podržavamo“. „UVEK“ kaže gospođa Zaharova!?! Gospođa je „malo“ zaboravila da je upravo njeno ministarstvo, ministrastvo spoljnih poslova Rusije, pre 30 godina, 30. maja 1992., naložilo ambasadoru Ruske federacije u UN, Juliju Mihajloviču Voroncovu da u Savetu bezbednosti UN, glasa ZA uvođenje najstrašnijih sankcija Srbiji (SRJ)!!!

30.05.1992. Ruski ambasador u UN, Julij Voroncov glasa ZA uvođenje najstrašnijih sankcija Srbiji (SRJ)

Saveznoj Republici Jugoslaviji uvedene su sankcije 30. maja 1992. godine odlukom Saveta bezbednosti UN, Rezolucijom 757, zbog  prisustva i aktivnosti JNA u Bosni i Hercegovini. Prethodno je SB UN, Rezolucijom 752 od 15. maja 1992. zahtevao da odmah prestanu svi oblici mešanja spoljnih snaga u rat u Bosni i Hercegovini: da se jedinice JNA povuku, ili stave pod kontrolu BiH, ili raspuste i razoružaju. Kako se to nije dogodilo, predložena je Rezolucija 757. Po toj Rezoluciji sankcije (kazna) su obuhvatale: zabranu uvoza, izvoza, pretovara, utovara svih proizvoda u svim zemljama sveta, poslovanje bilo kog pojedinca, plovila, letelice ili motornog vozila iz SRJ, isključenje zemlje iz svih sportskih takmičenja, obustavu naučnih, kulturnih, obrazovnih, tehničkih aktivnosti… Od 15 članova SB za Rezoluciju br. 757 glasalo je njih 13, dok su 2 člana – Kina i Zimbabve – bili uzdržani. Niko nije bio protiv!

Rusku federaciju u UN je 1992. godine, predstavljao ambasador Julij Mihajlovič Voroncov koji je glasao onako kako mu je naložio vrh Ruske federacije. Te 1992. predsednik Rusije je bio Boris Jeljcin, a ministar inostranih poslova je bio Andrej Kozirjev. Rusija je u maju 1992. glasala ZA uvođenje najgorih, najoštrijih sankcija koje je međunarodna zajednica ikada uvela jednoj zemlji. Te sankcije su izazvale ogromnu ekonomsku krizu u SRJ, dovele su do pojave hiperinflacije i nestašica. Te sankcije su bile mnogo gore od sadašnjih sankcija Rusiji, jer su sankcije Rusiji jednostrano uvele (samo) zemlje članice NATO-a (sa izuzetkom Turske i delimično Mađarske) i EU, Švajcarska, Japan, Australija, Novi Zeland, a ne UN ili Savet bezbednosti. Uvođenje međunarodnih UN sankcija Rusiji nije ni razmatrano u UN-u, zbog toga što Rusija u ima pravo veta u Savetu bezbednosti. Ruska federacija, je 30. maja 1992. mogla da spreči uvođenje najstrašnijih sankcija Srbiji (SRJ), ali Rusija ne samo da nije iskoristila pravo veta, ne samo da nije glasala protiv, ne samo da nije bila ni uzdržana kao Kina i Zimbabve, već je glasala ZA uvođenje najstrašnijih sankcija koje su uvedene jednoj državi, od strane UN. Toliko o istinitosti reči gđe Zaharove: „Mi svoje prijatelje u teškim trenucima UVEK podržavamo“.

Za razliku od Ruske federacije 1992. godine, Srbija 2022. nije prihvatila da uvede već pomenute sankcije koje je Evropska unija uvela Rusiji! Srbija je zbog toga izložena neviđenim pritiscima i ucenama. Srbija je mala država i ima 7 miliona stanovnika. Rusija je nuklearna velesila sa 140 miliona stanovnika. Ruska federacija 1992. ne bi trpela nikakve posledice da je glasala protiv (veto) najstrašnijih sankcija Srbiji tj. Saveznoj republici Jugoslaviji. I onda gđa Marija Zaharova, mrtva hladna kaže: „Beležimo i izjave srpske strane da im je Rusija prijatelj. Možda imamo različite poglede na prijateljstvo. Mi svoje prijatelje u teškim trenucima UVEK podržavamo“. „Marija milosti puna“!

Autor je poslanik i član predsedništva SNS

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s