(Tekst je objavljen u štampanom izdanju lista „Politika“ 31.5.2022.)

Dana 24.05.2022. ponovo su napadnute prostorije SNS u Bloku 70. Kamere su snimile počinioca. Od 2012. napadnuto je, razlupano, čak i spaljeno, više od 50 prostorija SNS. Mnoge su razbijane više puta: Smederevo, Bečej, Surdulica, Zrenjanin 2 puta, Vranje, Vršac, Ćuprija, Voždovac, Kragujevac, Lajkovac, Zvezdara, Rakovica, Požarevac, Sombor, Sevojno, Lazarevac 3 puta, Pančevo 2 puta, Železnik, Petrovaradin, Novi Beograd 5 puta, Stari grad 4 puta, Zemun 2 puta, Novi Sad 5 puta, Čačak, Vračar, Bački Petrovac 2 puta, Bač, Šabac, Mladenovac 3 puta, Bečej, Niš 2 puta, Palilula 2 puta, Valjevo, Rakovica. Nabrojao sam 55 napada. Bilo ih je još više, ali nisu svi zabeleženi u medijima i na internetu. Ukupan broj napada je oko 70.

U Skupštini Srbije sam o ovom problemu govorio više puta na sednicama i postavljao sam poslanička pitanja Zaštitniku i Poverenici. Na sednici Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova, 22.12.2021. pokrenuo sam ovo pitanje pred Zaštitnikom i Poverenicom. Naveo sam primere dvostrukih aršina u njihovom postupanju. Poverenica je npr. opravdano oštro osudila razbijanje prozora na zgradi Hrvatskog doma u Novom Slankamenu i osudila je dva pokušaja vandalizacije izloga Prajd info centra u Beogradu. Prostorije i izlog Prajd centra nisu oštećeni. Sa druge strane, prostorije SNS, širom Srbije, su napadanute oko 70 puta, sa nanetom ogromnom materijalnom štetom. Motivi su politički, radi se o diskriminaciji i nasilju po osnovu stranačke pripadnosti. U jednom slučaju prostorije SNS su bile spaljene. Poverenica, Zaštitnik ili ministarka za ljudska i manjinska prava, uopšte nisu reagovali ili osudili ni jedan od ovih mnogobrojnih i strašnih napada. To su dvostruki aršini. Isti aršini moraju da se primenjuju na prostorije Hrvatskog doma, Prajd info centra LGBT populacije, i na prostorije SNS. Zbog čega se članovi SNS i sama SNS tretiraju kao drugorazredni? Zbog čega dvostruki aršini? Imaju li članovi SNS ista građanska i ljudska prava kao i Hrvati i pripadnici gej populacije? Imaju! Zbog čega smo onda tretirani kao manje vredna ljudska bića?

Mnogobrojni su napadi i na funkcionere vlasti i SNS. Setimo se da je početak predizborne kampanje krajem 2021. obeležilo opoziciono nasilje u Zaječaru i Novom Sadu. U Zaječaru, je funkcioner SSP, Nenad Nikolov (sin predsednice SSP u Zaječaru), spalio automobil gradonačelnika Ničića i njegove supruge. U Novom Sadu je Nikola Novaković, sin potpredsednika Jeremićeve stranke, Borislava Novakovića, mrtav pijan uništio 30 m2 izloga prostorija SNS u Novom Sadu! Policija je uhvatila oba napadača koji su priznali izvršenje krivičnih dela. Poverenica i Zaštitnik se nikada nisu oglasili. Došli smo do toga da niko ne štiti određena ugrožena prava većine. Poverenica i Zaštitnik se ponašaju kao da nisu nadležni. Policija nije nadležna za ugrožavanje ravnopravnosti i za borbu protiv diskriminacije. Za to su nadležni Zaštitnik, Poverenica i Ministarstvo za ljudska i manjinska prava. Zaštitnik, Poverenica i navedeno ministarstvo se vrlo suženo bave svojim poslom. Oni se ponašaju kao Zaštitnik manjina, kao Poverenica za zaštitu ravnopravnosti manjina i kao Ministarstvo za ljudska prava manjina, a ne svih građana. Naš Ustav predviđa da oni štite SVE građane. I većinu i manjinu. Oni to ne čine. Ugrožena su ljudska prava većine! Postavlja se pitanje – ko ih štiti, ako to ne čine institucije koje pominjem? U Skupštini i na ovom sastanku ukazao sam na ugrožene i zapostavljene slobode i prava Predsednika Republike, njegovog sina Danila, brata Andreja i ostalih članova porodice Vučić. Predsednik Republike i članovi njegove porodice su žrtve višegodišnje dehumanizacije, neravnopravnosti, i diskriminacije po osnovu stranačke pripadnosti, državne funkcije ili srodstva. Postavio sam pitanje ko štiti ugrožena i zapostavljena prava i slobode predsednika, njegove porodice ali i funkcionera SNS? Predsednika i njegovu porodicu najviše štite poslanici i funkcioneri SNS, i pojedini članovi vlade, na čelu sa premijerkom Brnabić. Nadležne institucije to ne čine. Kao rezultat ćutanja institucija, imamo višegodišnju hajku i dehumanizaciju, protiv porodice predsednika Aleksandra Vučića. Pri tome, jedina krivica članova porodice Vučić je to što postoje i što nisu po volji opoziciji i medijima. Nemaju veza sa kriminacima, nisu se obogatili – predsednik se bavi politikom 28 godina, i baveći se politikom nije stekao ništa. Predsednik Vučić i njegova porodica su čisti kao suze.

U Srbiji deo opozicije i njihovi mediji, deluju kao Inkvizicija, a pojedinci kao Inkvizitori. Tako imamo lov na političke veštice, spaljivanje prostorija, imamo dehumanizaciju po osnovu političke ili porodične pripadnosti. Nadležne institucije ne reaguju. Zaštitnik građana mi je na pomenutom sastanku Odbora za ljudska i manjinska prava jasno rekao da mu ne pada na pamet da reaguje!

Autor je poslanik i član predsedništva SNS

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s