Andrej Josifovski je arhitekta. Ima 32 godine. Na sajtu Arhitektonskog fakulteta stoji da je Josifovski docent i asistent je na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Beogradu od aprila 2015. godine. Stoji da je završio master akademske studije na istom fakultetu, a da je trenutno student doktorskih akademskih studija. Sam Josifovski se na svom Instragramu predstavlja kao doktor nauka i docent. Teško je razaznati šta je istina. Da li je Josifovski master arhitekture ili je doktor arhitekture, teško je reći? I ova dilema je indikativna. Odgovor na ovu dilemu je jednostavan. Ili AF i Josifovski nisu ažurirali podatke, ili se Josifovski lažno predstavlja kao doktor nauka.

Andrej Josifovski je medijska ličnost opozicije. Sam je sebi nadenuo nadimak „Pijanista“!?! On je istaknuti aktivista opozicije, ali nije stranački angažovan. Najbolje ga možemo opisati kao još jednog Savu Manojlovića. Obojica su doktori nauka, relativno mladi, i opozicioni mediji ih predstavljaju kao nove političke nade. Obojica imaju svoje NVO organizacije. Andrej Josifovski ima svoj NVO „RUNAWAY FONDACIJA“, koju je osnovao 19.3.2021. NVO „RUNAWAY FONDACIJA“ ima aktivan status. Uvidom u ostale podatke NVO, vidi se da je: Vlasnik Fondacije – Andrej Josifovski, da je Zastupnik, Borko Josifovski (Predsednik upravnog odbora), da su Nadzornici – Milan Knežević (Član upravnog odbora), Nada Josifovski (Član upravnog odbora), i stoji da je sam Andrej Josifovski Nadzornik i Upravitelj Fondacije. Kao što znamo NVO uglavnom služe tome da primaju grantove sa Zapada, i da se tu „peru pare“. Kao i Savo Manojlović, koji je pravnik, i Andrej Josifovski se bavi političkom ekologijom.

Da je i Andrej Josifovski, kao i Sava Manojlović, zainteresovan da se bavi politikom, svedoči njegovo gostovanje u emisiji „DLZ – Dobar, loš, zao“, na „NOVA S“ od 10.11.2021., gde ga voditelj voditelj  Marko Vidojković otvoreno nagovara i pita, da se politički angažuje. Vidojković kaže da Josifovski to možda već radi preko svoje Fondacije. Voditelj Vidojković nagovara Josifovskog da se kandiduje za gradonačelnika Beograda (jer bi to volela strina Marka Vidojkovića, kao i mnogi drugi). Na to Josifovski odgovara da dobija hiljade poruka, sličnih ovima koje pominje Vidojković. Josifovski kaže da ga svi vide ili kao ministra kulture ili kao gradonačelnika. U ovoj hejterskoj emisiji Josifovski još kaže: „U Srbiji je danas lako „nahraniti“. Daš po 30 evra, po neki paket i eto zlatnog doba. (…) Najbolji primer za to je Beograd na vodi sa onom kulčinom. Pre neki dan, kada je pala magla, bilo je fantastično biti u Beogradu na vodi, jer se ništa nije videlo. Niti mu je tamo mesto, niti je urađeno u skladu sa planovima. Situacija u Beogradu je zrela za promene i očekujem da je to moguće da se desi na predstojećim izborima“.

Koliko Andrej Josifovski, koji je službenik ove države (od koje prima platu iz budžeta) mrzi Beograd, Srbiju, vlasti Srbije, i SNS, pokazao je u decembru 2020. i u aprilu 2021. U decembru 2020. Andrej Josifovski se „proslavio” kada je postavio prostačku „umetničku skulpturu” u obliku ogromnog svetlećeg falusa ispred Skupštine Grada Beograda. Uz sramnu skulpturu je postavio prostački natpis, sprejom vandalizujući trotoar, kada je napisao: „Hoćeš u 8 kod svetlećeg k..ca? Aj. Vidimo se“. U aprilu 2021. Josifovski je ispred Skupštine Srbije postavio ogromni točak kakav se viđa u kavezima za glodare, čime je poslao uvredljivu poruku poslanicima i samoj Skupštini Srbije. Na svom Instagramu Josifovski je svoj sramni čin obrazložio ovako: „Izvođenje eksperimenta ima za cilj da urazumi one koji sede u Narodnom domu, da se trgnu i odreknu nečastivog, jer nije ljudski da se ostavljaju smrdljivi tragovi, pošto će istim putem ići i potomstvo“.

Koliko mrzi Srbiju, Andrej Josifovski je pokazao 02.05.2022.u intervjuu za opozicioni list „Karakter“. Inače taj list je od Đilasove kompanije „Multikom“ dobio „pozajmicu“ od 1,6 miliona dinara. Naslov intervjua Josifovskog u „Karakteru“ je bio „PIJANISTA ZA KARAKTER: NAŠE DRUŠTVO JE BOLESNO“. Osnovna teza Andreja Josifovskog je da je Srbija bolesno društvo. Na pitanje: „Kojim društvenim anomalijama ste trenutno najviše zaokupljeni?“, Andrej Josifovski odgovara: „Naše društvo je bolesno i nije potrebno biti stručnjak da bi se to konstatovalo. Ko još pod kesom može bilo šta da kaže, a kamoli da je to dobro“.

Iz svih medijskih nastupa Andreja Josifovskog se vidi da on prezire SNS, vlast i predsednika Vučića. Da mrzi predsednika Vučića, najjasnije je pokazao 21. i 22. avgusta 2014. godine, kada je vandalizovao jedan zid na Bežanijskoj kosi, na uglu ulica Nikole Dobrovića i Stojana Aralice, gde je namalao ogroman, izuzetno ružan mural, sa likom premijera Vučića, uz uvredljive natpise. Dakle, naružio je i izvređao Aleksandra Vučića još 2014.

Dva od 182 svedočenja studentkinja arhitekture

Afera na Arhitektonskom fakultetu

Afera je izbila kada su mediji pročitali postove studentkinja i studenata Arhitektonskog fakulteta, na Instagram stranici „anketa_arh.bg“, na kojoj su studenti i studentkinje AF odlučili da progovore o seksualnom nasilju i ponižavanju koje, kako tvrde, trpe već duže vreme od nekoliko profesora i asistenata. U anketi na Instagramu učestvovalo je oko 500 ispitanika. Njih 182 je navelo da su bili uznemiravani, i ponižavani na različite načine od strane profesora i asistenata AF. U prilog ovim potresnim svedočenjima na Instagramu govori činjenica da stotine učesnika ankete govori o istim ili sličnim pojavama, o istom modelu ponašanja nekoliko profesora i asistenata.

Većina medija u Srbiji je izvestila o ovom skandalu – Politika, B92, NOVA S, Danas, Blic, ALO, Informer, Objektiv, Republika, itd.

Tako je cenjeni list „ALO“, 08.06.2022. objavio tekst pod naslovom „PIJANISTA IMA KRATKE PRSTE, ALI DUG JEZIK- Nove optužbe protiv docenta Andreja Josifovskog, koji se proslavio svetlećim penisom (VIDEO)“. U tekstu, između ostalog stoji: „Optužbe na račun docenta Arhitektonskog fakulteta Andreja Josifovskog Pijaniste nastavljaju se, a u najnovijim svedočenjima studentkinja stoji da je on oprezniji od ostalih profesora kad je seksualno uznemiravanje u pitanju. Naime, devojke su, glasajući u anketi o profesoru Vladimiru Parežaninu, koji je navodno godinama uznemiravao studentkinje, iznele još nekoliko imena, a među njima i Andreja Josifovskog. Nakon optužbi devojke koju je navodno dodirivao lenjirom po butini i lascivno joj se obraćao dok je jela sladoled, oglasila se i studentkinja koja je upozorila da je njegovo uznemiravanje bilo primetno, ali istovremeno da je oduvek pazio da u velikoj meri ne pređe granicu fizičkog kontakta. (…) u dobacivanju za njega granica nema, kaže jedna studentkinja.„Totalni neprofesionalizam. Odnos prema studentkinjama užasavajuć, neprimereni komentari i nepoželjno pipkanje, ljubljenje, grljenje, čak i pored vidne neprijatnosti na licu devojaka. Nisu retke ni uvrede na konto oblačenja, izgleda, ponašanja, kako studentkinja tako i studenata…“, piše, između ostalog, jedna studentkinja, a dalje se nadovezuje druga:„Odakle početi? Da li od dela gde je neviđeni predator, otvoreni rasista ili prvoklasni seksista? Zatucanog mišljenja pod maskom mladog zanimljivog profesora. Ničim izazvane provokacije i vređanja, naleti besa samo su neke od lepota koje krase ovog čoveka, zbog njega je sreća roditi se kao muško i položiti prvu godinu…“. Pored Parežanina i Josifovskog, studentkinje su objavile svoja loša iskustva i sa drugim profesorima s ovog fakulteta Dušanom Popovićem, Vladimirom Kovačom, Dušanom Stojanovićem. Iako je anketa sprovedena zbog Parežanina, videla sam da je neko prokomentarisao i Andreja Josifovskog, pa bih želela da se nadovežem na to. Znam toliko primera gde je muvao devojke sa faksa, to se jednostavno pročuje, a među njima je i moja drugarica. Na skoro svim vežbama je dobacivao, nekada i na seksualnoj osnovi, smeškao se, nekad priđe pa je zagrli, ali sve to okrene na šalu, da neko ne bi skontao njegovu nameru. Iako je oprezniji od drugih, pa uvek vodi računa da ne pređe granicu dodirivanja, u dobacivanju za njega granica nema – napisala je ta studentkinja, dok je druga dodala da „treba spomenuti odvratno, neprimereno i veoma nekulturno ponašanje Andreja Josifovskog koji se godinama iživljava nad studentima“. Tako piše ugledni „ALO“.

List „Objektiv“ je, npr. 07.06.2022. objavio tekst „Od “skulpture” FALUSA do lenjira između nogu: Ko je opozicioni aktivista koji je UZNEMIRAVAO studentkinje“, o aferi na Arhitektonskom fakultetu, sa nadnaslovom „AFERA DRMA ARHITEKTONSKI FAKULTET“. U tom tekstu list „Objektiv“ kaže: „Studenti i studentkinje su progovorili o uznemiravanju, a među optuženima se našao i Josifovski. Na društvenoj mreži Instagram u petak se pojavio nalog „anketa_arh.bg“, na kome su studenti i studentkinje Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Beogradu odlučili da progovore o seksualnom nasilju koje, kako tvrde, trpe već duže vreme od više profesora i asistenata. Tako je jedna devojka opisala šta je doživela od Andreja Josifovskog, poznatog kao Pijanista, docenta na ovom fakultetu i opozicionog aktiviste. – Došla sam na konsultacije, bili smo sami u kabinetu. Sedeli smo za stolom, uzeo je lenjir od 30 santimetara i njime mi dodirivao unutrašnjost butine, od kolena nagore. U nekom momentu je pokrenuo temu orgazma. Nekoliko nedelja kasnije srela sam ga na Bulevaru, jela sam sladoled. Pitao me je da li više volim da ga ližem ili da ga grizem – objasnila je devojka. Ona nije jedina, već su i druge devojke otkrile da se Pijanista neprimerno ponašao, da ih je dodirivao, ljubio u vrat i slično. – Jedna devojka ga je odbila, pa je pričao gadosti o njoj – glasi jedno svedočenje“.

I sajt „NOVA S“ koji je toliko promovisao Josifovskog, objavio je niz tekstova o aferi na Arhitektonskom fakultetu. Jedan od tekstova (7.jun2022.) ima naslov „Ekskluzivno: Dekan Arhitektonskog na Nova S o suspenziji docenta-manijaka“. Drugi tekst na sajtu „NOVA S“ ima naslov:„Saznajemo: Zabranjene konsultacije kod docenta optuženog za seksualno nasilje“. Treći tekst na sajtu „NOVA S“ glasi: „Jeziva svedočenja seksualno zlostavljanih studentkinja Arhitektonskog fakulteta“. Četvrti tekst na sajtu „NOVA S“ je pod nazivom: „Pribio mi se uz leđa: Nova svedočenja studentkinja o zlostavljaču s Arhitekture“. Tako sajt „NOVA S“ 6. I 7. juna, objavljuje tekst: „Oglasio se Josifovski zbog optužbi studentkinja“ kome, između ostalog kaže: „Među ispovestima studentkinja na društvenim mrežama, koje su optužile jednog od profesora Arhitektonskog fakulteta za seksualno zlostavljanje, u komentarima se našlo i ime Andreja Josifovskog poznatijeg kao Pijanista, koji je i docent je na departmanu za arhitektonske tehnologije. Njega su pojedine korisnice optužile za navodno „nedolično i nekulturno ponašanje“. Inače, u ispovestima u pomenutoj anketi pojavile su se optužbe na račun Josifovskog o navodnom neprimernom ponašanju.Tako je jedna osoba navela da je njegovo ponašanje „odvratno i neprimereno“, kao i „veoma nekulturno“ uz navode da se „godinama iživljava nad studentima“, preneo je ranije danas Blic. U drugoj ispovesti se tvrdi kako je Josifovski navodno „muvao devojke sa faksa“ i da bi na vežbama „dobacivao i smeškao se“, a nekada bi „prišao i zagrlio““. Tako piše „NOVA S“.

Na svom Instagram profilu, kao odgovor na optužbe, Josifovski je napisao: „Istina je da se ne svidja mnogima što insistiram na znanju i napornom radu, a ocene ne poklanjam. Imam pametnija posla nego da komentarišem anonimne i izmišljene navode i tabloidne naslove, kojima bi neko da me javno diskredituje. Svi znamo čiji je to mehanizam rada, a opšte je poznato da danas sve može da se naruči. Verovatno sam se zamerio i onima koji zagadjuju prirodnu sredinu, a njima nije problem da čoveka oblate. O ovoj temi i ovim povodom neću se više oglašavati“.

Čudan je ovo odgovor. Josifovski je braneći se posegao za teorijom zavere. Na konkretne optužbe studentkinja, on odgovara tako što kaže: „da se ne sviđa mnogima“, „da ne poklanja ocene“, čime implicira da neko drugi na AF poklanja ocene. Konkretne optužbe studentkinja Josifovski naziva izmišljenim navodima i tabloidnim naslovima, koji su naručeni. Komično je da Josifovski krivce za optužbe studentkinja koje ga optužuju za uznemiravanje, pripisuje čak „i onima koji zagadjuju prirodnu sredinu, a njima nije problem da čoveka oblate“. Indikativno je da Josifovski ne negira sledeće konkretne optužbe: da je seksualno uznemiravao studentkinje, da ih je ponižavao i nipodaštavao svojim komentarima, da se nedolično i nekulturno ponašao prema njima, da se ponašao odvratno, neprimereno, i veoma nekulturno, da se godinama iživljava nad studentima, da je „muvao devojke sa faksa“ i da je na vežbama „dobacivao i smeškao se“, da je neprilično grlio studentkinje. Sve što sam naveo su konkretne optužbe studentkinja, koje prenose sajt lista „Blic“ i sajt „NOVA S“.

Docent Andrej Josifovski je samo jedan od nekoliko profesora ili asistenata, koje su studenti optužili za seksualno uznemiravanje. Na prvom mestu optužen je profesor Vladimir Parežanin, potom pomenuti docent Josifovski, ali i Dušan Popović, Vladimir Kovač i Dušan Stojanović. Svu petoricu pominje list „ALO“.

Dekan Arhitektonskog fakulteta, Vladimir Lojanica istakao je za medije da je uprava fakulteta za ovaj slučaj saznala kao i svi ostali, preko društvenih mreža. „Univerzitet i Fakultet po ovom pitanju imaju definisane procedure i pravne okvire u skladu sa kojim ćemo najhitnije postupiti. Preduzećemo sve mere koje su u ovakvim sličajevima propisane zakonom“– istakao je on. Oglasio se i Zaštitnik građana, koji je rekao da je njegova služba formirala više predmeta u ovoj aferi. Oglasila se i Poverenica. Oglasio se i rektorski kolegijum BU. Nije se oglasio rektor BU, Vladan Đokić, koji je do septembra 2021. bio dekan Arhitektonskog fakulteta.

Više javno tužilaštvo u Beogradu po službenoj dužnosti je formiralo predmet povodom medijskih objava u vezi sa navodima studentkinja i studenata Arhitektonskog fakulteta. Tužilaštvo je odmah dalo nalog policiji da prikupi sve neophodne podatke i obaveštenja u cilju utvrdjivanja postojanja nekog krivičnog dela koje se goni po službenoj dužnosti.

Ovaj skandal najviše podseća na aferu seksualnog uznemiravanja u naučnoj ustanovi „Petnica“ (koja nije državna ustanova). I tamo se pokazalo da se godinama znalo šta se događa, ali se sve guralo pod tepih. Arhitektonski fakultet u skladu sa univerzitetskim protokolima ima poverenika za ovu vrstu uznemiravanja. Senat Univerziteta u Beogradu je u julu prošle godne usvojio Pravilnik o sprečavanju i zaštiti od seksualnog uznemiravanja. U tom Pravilniku piše da se svaki postupak zaštite od seksualnog uznemiravanja smatra hitnim. Zabrana seksualnog uznemiravanja se odnosi i na ponašanje zaposlenog ili studenta van prostorija Univerziteta ili ustanove, ako je u vezi sa radom ili studiranjem. U dokumentu se ističe i da će Univerzitet i njegove članove obezbediti kontinuiranu obuku za sve zaposlene i studente u cilju sticanja i produbljivanja znanja u pitanjima od značaja za sprečavanje seksualnog uznemiravanja. Kada je reč o postupku zaštite od seksualnog uznemiravanja, precizirano je da savetodavni postupak vodi Poverenik za ravnopravnost, koji treba da postoji na svakoj visokoškolskoj ustanovi. Zaposleni ili student koji smatra da je izložen seksualnom uznemiravanju obraća se Povereniku, od koga dobija savet o daljem postupanju i eventualno ga upućuje na odgovarajuće pravne postupke zaštite, uključujući one koji se vode pred nadležnim organima javnih vlasti. U Pravilniku je precizirano da se pod seksualnim uznemiravanjem podrazumeva svaki neželjeni verbalni, neverbalni ili fizički akt seksualne prirode, koji ima za cilj ili posledicu povredu ličnog dostojanstva studenta ili zaposlenog; omalovažavanje pola, roda ili seksualne orijentacije; navođenje na prihvatanje ponašanja seksualne prirode uz obećavanje nagrade, pretnju ili ucenu; upućivanje opaski u vezi sa polom, rodom ili seksualnom orijentacijom a koje su protivne volji drugog lica, kao i seksualno intoniran govor tela, upućivanje predloga za intimiziranje zaposlenom ili studentu protivno njegovoj volji, kao i uskraćivanje prava ili pretnja nanošenjem štete časti i ugledu zaposlenom ili studentu zbog neprihvatanja takvog predlog. Uznemiravanje koje su opisale stotine studenata na Instagramu, se poklapa sa navodima iz Pravilnika o seksualnom uznemiravanju.

Kako je Andrej Josifovski svojom voljom, već godinama javna ličnost, željna pažnje, ličnost koja se bavi političkim aktivizmom, koja izaziva skandale, on je ostavio ogroman medijski „otisak“, trag u medijima, posebno na internetu i mrežama. Iz tih otisaka i tragova se jasno pokazuje šta je osnovni problem Josifovskog. On je nesporno obrazovan, inteligentan, kreativan i uspešan. Istovremeno je narcisoidan, arogantan, uobražen i katastrofalan pedagog. Kao i mnogi željan je slave i moći. Kao i mnogi ne može da kontroliše svoju sujetu u susretu sa slavom i moći. Slava i moć, izazivaju u njemu još veću glad za slavom i moći. Moć se odnosi pre svega na njegovu moć na fakultetu. Biti asistent, docent i profesor nosi moć. Problem je što Josifovski izgleda zloupotrebljava svoju moć. Najveći problem Andreja Josifovskog, što se vidi iz mnogih TV nastupa, je njegova ogromna narcisoidnost. On je beskrajno samozaljubljen u svoju personu, u svoj ego. Uz to, kao i mnogi vrhunski akademci, on je elitista. Većinu oko sebe, on posmatra s visoka. Uz to je arogantan i uobražen. Umesto da bude asertivni pedagog, da bude čvrst, ali i blag prema studentima, on ih ponižava, nipodaštava, podsmeva im se. Čini se da uživa u tome? Takođe, čini se da posebno uživa da ponižava suprotni pol?

Da li će Beogradski univerzitet i Arhitektonski fakultet pokušati da zataškaju ovu aferu, videćemo? Otežavajuća okolnost po BU i AF, ako imaju tu nameru, je to što se celom aferom, po službenoj dužnosti bave i Tužilaštvo i Zaštitnik građana. U svakom slučaju studenti moraju biti zaštićeni od predatora, zloupotrebe moći i položaja. Ako je seksualnog i drugog uznemiravanja bilo, treba postupiti, bez milosti, po zakonu. Bitno je reći da je su predsednik Vučić i SNS, u poslednjih deset godina uveli nultu toleranciju bilo kakvog oblika seksualnog uznemiravanja i nasilja u društvu.

Autor je poslanik i član predsedništva SNS

Једно мишљење на „Ko je Andrej Josifovski, optuženi za uznemiravanje studentkinja?

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s