Tog 18. oktobra 1997. godine, ubijen je četrnaestogodišnI romski dečak Dušan Jovanović iz Beograda. Dušan Jovanović je išao u osmi razred osnovne škole „Vladislav Ribnikar“. Oko devet uveče, Dušana Jovanovića su ispred prodavnice blizu Trga Slavije napadači, neonacisti skinhedsi, oborili na zemlju gde su ga šutirali cokulama u glavu, a onda i udarali delom odvaljenog oluka. Dušana su ubili samo zato što je bio Rom. Ubice su bili stariji maloletnici, stari 17 godina. Bili su kratko ošišani, obučeni u crne pantalone, spitfajer jakne, na nogama su imali cokule. Te večeri Dušan je otišao u prodavnicu da kupi sok. Prodavnica se nalazila pored ulaza zgrade gde je stanovao, u Beogradskoj 35. Ispred prodavnice su ga napala dvojica neonacističkih skinhedsa. Tukli su ga do smrti.

Dušanov otac je izašao da ga potraži, jer se ovaj nije vraćao. Zatekao je sina Dušana kako leži na betonu ispred radnje. Jedna Dušanova ruka je bila ispružena, druga na stomaku, oči su bile otvorene, nije bilo krvi. Dušanov otac je pomislio da je Dušan pao, opipao je puls sinu, ali ga nije bilo. Ubrzo je na ulicu istrčala i Dušanova majka. Potom su na mesto zločina stigla i kola hitne pomoći i policija. Pokušali su reanimaciju Dušana Jovanovića, ali nisu uspeli zbog toga što mu je bio polomljen vrat. Porodica Jovanović je posle tragedije prodala stan i odselila se iz Beogradske ulice. Prvo su se preselili u Marinkovu baru, isto ono naselje čije stanovnike su ponižavali reditelj Goran Marković, i propali kandidat za gradonačelnika Vladeta Janković. Posle toga porodica Jovanović se odselila u Mirijevo gde su podigli kuću. Na mestu tragedije su postavljene dve spomen-ploče sa slikom Dušana Jovanovića, dok se u beogradskom naselju Mirijevu, Dušanu u čast održava memorijalni turnir u malom fudbalu. Grad Beograd je odlučio da park na Slaviji, bude nazvan po Dušanu Jovanoviću.Tamo je 18. oktobra 2022. postavljena tabla „Park Dušana Jovanovića“.

Žrtva neonacističkih skinhedsa je novembra 2000. postao i poznati jugoslovenski glumac Dragan Maksimović, koga su neonacisti, pretukli i polomili mu butnu kost. Smatrali su da je Dragan Maksimović Rom. Od posledica prebijanja preminuo je 4. februara 2001. godine, a napadači nikada nisu pronađeni.

Juče je Dobrica Veselinović, lider stranke „Ne davimo Beograd“ na svoj Tviter, postavio post „Danas se navršava 25. godina od ubistva Dušana Jovanovića. Dule, pamtimo“ i fotografije spomen tabli Dušanu Jovanoviću. Vrlo licemerno. Možda pokajnički? Dobrica Veselinović je više godina, a sve do 2000. godine, bio skinheds. Kao takav, 2000. godine je nastupio u spotu neonacističke skinheds grupe „COKULE“. Ono što Veselinović krije i ne stavlja u svoju biografiju, je činjenica da je bio neonaci skinheds i da je zbog toga „glumio“ u spotu benda „COKULE“. Tako je voditeljka TV „Euronews Srbija“ Minja Miletić, gde je Veselinović gostovao 11.02.2022. jasno rekla da pesma „Šljam“, Veselinovićeve grupe „Cokule“, poziva na svaku vrstu nacinalne i verske mržnje. Citiram Minju Miletić i njeno pitanje Veselinoviću: „Znate zašto vas to pitam? Ne znam da li ste imali priliku da vidite, ali to se deli po društvenim mrežama. Ako neko vidi Dobricu Veselinovića koji ima uverenje da je ekolog, urbanista, u spotu benda „Cokule“ koji je ekstremno desničarski bend i koji poziva na svaku vrstu nacinalne i verske mržnje… Možete li mi objasniti odakle vi u tom spotu?“. Veselinović na to odgovara nevešto vrdajući: „To nije ta pesma. Vi ste krivo informisani. To je nešto što se širi društvenim mrežama, što je očigledno podmetačina. To nije taj spot u kom sam bio“. Minja Miletić: „Ali, videli smo vašu fotografiju?“. Veselinović ipak priznaje: „To je spot u kojem sam ja glumio. Ljudi glume u spotovima. Stvarno, ne bih to komentarisao. Ovo je bio početak 2000ih, ja sam tada imao 19 godina“. I onda se Dobrica Veselinović usuđuje da piše otužne i demagoške postove na Tviteru: „Dule, pamtimo“. I mi Dobrice, pamtimo. Juče, na godišnjicu ubistva, moj kolega uvaženi poslanik Goran Vesić je podsetio na ubistvo dečaka Dušana Jovanovića, tekstom u cenjenom listu „Informer“.

Za kraj da pomenem da mi je čast da kao poslanik SNS, u poslaničkoj grupi SNS imamo sjajne kolege romske nacionalnosti, Dragoljuba Ackovića, Natašu Tasić Knežević i Sandru Joković. Takođe, ponosim se time što je SNS pravi zastupnik svih Roma Srbije. Jedan od dokaza je i to što SNS ima tri narodna poslanika romske nacionalnosti. Opozicija nije našla za shodno da pronađe bar jedno mesto za pripadnike romske nacionalnosti. Ali je zato poslanik opozicije, propali kandidat za gradonačelnika, Vladeta Janković, koji je u kampanji, na televiziji vređao i podsmevao se Romima u Marinkovoj bari. U kampanji je obećao da će otići u Marinkovu baru, ali obećanje nije ispunio!

Autor je poslanik i član predsedništva SNS

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришете користећи свој WordPress.com налог. Одјави се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришете користећи свој Facebook налог. Одјави се /  Промени )

Повезивање са %s