Građani Srbije su ponosni što se na dnevnom redu Narodne skupštine Republike Srbije, između ostalog nalaze rebalans budžeta, povećanje penzija, novčana pomoć mladima, gradnja novog savskog mosta, gradnja sistema za vodosnabdevanje i prečišćavanje otpadnih voda u gradovima i opštinama. Fantastičan dnevni red za dobrobit svih građana Srbije. Neverovatno je, ali istinito, da se opozicija protivi svim ovim tačkama. Opozicija je protiv da se povećaju penzije, da se pruži pomoć mladima, da se grade mostovi, da se grade fabrike za prečišćavanje otpadnih voda!

Rebalansom budžeta ispunjavamo dva obećanja – mladima i penzionerima. Obezbeđena su sredstva za povišicu penzija, prvo 9% u decembru, potom 1. januara 2023. ide još jedno povećanje penzija od 12%. Svi mladi od 16 do 29 godina će dobiti po 5.000 dinara. Dragoceno je da je rebalansom budžeta obezbeđeno 5,4 milijardi dinara za nastavak radova na izgradnji beogradskog metroa. Sjajno je što zbog dobre naplate prihoda imamo dodatnih 176,7 milijardi dinara, koje će rebalansom biti raspoređene na odgovarajući način.

Srbija ima snažne i stabilne institucije i javne finasije, nezavisno pravosuđe, visoku zaposlenost, rast plata i penzija. U poslednje dve godine Srbija je najbrže rastuća ekonomija u Evropi. Nezaposlenost je pala sa 25,9% 2012. na 9,8%. Prosečna plata je 2012. bila 331 evro, a početkom 2023. će biti 720 evra. Minimalna zarada je podignuta sa 15.747 din. na 40.000 din. Otvoreno je ili je postavljen kamen temeljac za više od 250 fabrika. Do 2025. biće uloženo 14 milijardi evra u projekte iz saobraćajne infrastrukture, nove bolnice i škole, za energetiku, za mlade, za pronatalnu politiku. Nema boljeg dokaza o uspešnosti predsednika Vučića i Srpske napredne stranke, u ovih 10 godina, od podataka RZS za avgust mesec. Prosečna plata u Srbiji u avgustu iznosi 75.000 dinara! Pre 10 godina prosečna plata je bila 41.000 dinara. Tačka! Kraj priče!

Po osnovu nemačko-srpske bilateralne saradnje, Srbija uzima kredit od vodeće nemačke razvojne banke KfW – „Kreditanstalt für Wiederaufbau“ („Credit Institute for Reconstruction“). Kroz KfW program – „Program vodosnabdevanja, prečišćavanja otpadnih voda i kanalizacije u gradovima srednje veličine u Srbiji”, obezbeđuje se značajna podrška modernizaciji i izgradnji vodovodne i kanalizacione infrastrukture. Cilj programa je efikasno korišćenje vodnih resursa, obezbeđivanje odgovarajućeg kvaliteta i količine pijaće vode za stanovništvo i privredu, upravljanje otpadnim vodama, zaštita životne sredine. Sva otpadna voda iz domaćinstava i industrijskih preduzeća ispušta se bez prerade u vodotokove, što dovodi do teškog zagađenja životne sredine. Kako bi se poboljšalo opšte stanje životne sredine, grade se postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, obnavlja postojeća kanalizaciona mreža i gradi se nova.

Predsednik Vučić, SNS, vlade SNS, i lokalne samouprave su najbolji ekolozi koje je Srbija imala. Rezultat će biti da će se sve otpadne vode u Srbiji, dovoditi u postrojenja – fabrike za prečišćavanje otpadnih voda, gde će se tretirati, i dalje kao prečišćene, ispuštati u vodotokove. Od početka realizacije ovog programa obezbeđena je tehnička i institucionalna podrška za više od 20 gradova u Srbiji sa ukupno 1,6 miliona stanovnika kroz pet zasebnih programa. Ovo je šesti program. Podsetiću da se u Beogradu, u ovom trenutku radi na 5 projekata fabrika za preradu otpadnih voda – u Batajnici, u Ostružnici, Obrenovcu, Grockoj i u Velikom selu, opština Palilula.

Jedna od tačaka dnevnog reda Skupštine je obezbeđivanje sredstava za gradnju novog savskog mosta. Opozicija iznosi demagoške besmislice i bajke o Starom savskom mostu. Opozicija se protivi gradnji novog mosta, što je destruktivno. Opozicija krije činjenicu da su Savski most sagradili nemački nacisti 1942. Beograđani su decenijama Stari savski most zvali Nemački most. Taj most je neadekvatan, ima samo dve trake, gde se preklapaju automobilski i tramvajski saobraćaj. Preuzak je, dotrajao, zastareo. Most je jako malog kapaciteta, i biće zamenjen novim mostom odgovarajućeg kapaciteta. Takođe, nacisti su most gradili brzo, na drvenim šipovima, što ga danas, 80 godina kasnije, čini nesigurnim za saobraćaj. Novi most će imati potreban kapacitet, 6 traka, biće širok 25 metara, i ispunjavaće sve arhitektonske, tehničke, saobraćajne i ambijentalne zahteve. Beograđanima je potreban novi savski most. Program opozicionih stranaka na BG izborima 2018. i 2022. je predviđao ostanak nacističkog nemačkog mosta. Na izborima 2018. i 2022. godine,  građani nisu podržali program opozicije. Na tim izborima u Beogradu, Srpska napredna stranka je oba puta opoziciju do nogu potukla! Građani su podržali program SNS i Aleksandra Vučića. Građani su na izborima 2018. i 2022. glasali za to da se gradi novi savski most. Zna se i konačna cena mosta – 94 miliona evra, 80 miliona iz kredita i 14 miliona evra iz sopstvenih sredstava. Posebno je apsurdno da opozicija kaže da je Stari savski most simbol otpora Beograđana fašizmu!?! Kako most koji su izgradili nemački nacisti tj. fašisti, može da bude „simbol otpora fašizmu“? Nikako! Taj most može da bude simbol nemačkog nacističkog inženjerstva i ništa više. Radi se o tome da se opozicija protivi apsolutno svemu što rade vlasti Beograda, Srbije, ali i Novog Sada. Tako grad Novi Sad, započinje gradnju novog mosta preko Dunava, a tome se bezrazložno protivi kompletna opozicija. Tim povodom upućujem poruku opoziciji – reči Dušana Radovića: „Kad biste mogli ono što ne možete, vi biste to sjajno radili. A kad već to ne možete, ne zanima vas ni ono što možete“.

Vučićeva Srbija deset godina hoda visoko podignuta čela, jer mi, njena deca, opet smo spremni za najveća dela. Danas radimo, danas gradimo, jer svakom od nas je stalo da kad se Srbija po dobru pomene, nama srce u grudima poraste još malo. Zajedno možemo sve! Živela Srbija!

Autor je poslanik i član predsedništva SNS

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s