Tokom rasprave o Budžetu, reč je po redosledu dobio predsednik Dveri, Boško Obradović. Govor mu je bio detinjast, demagoški i bez argumenata. Odgovorila mu je predsednica Vlade Republike Srbije, gospođa Ana Brnabić. Ukazala je na sve slabosti govora Boška Obradovića, na njegovo neznanje i pokazala je originalna dokumenta, kako je državna „Kolubara“ dva puta dodelila veliki novac Dverima, 2008. godine. I to, 1,7 miliona za „delovanje pokreta“, i milion za „tekuće troškove“ Dveri. Premijerka je rekla da bi bilo dobro da Dveri vrate taj novac. Premijerka je načelno osudila neofašističku ideologiju, i rekla da to građani ne podržavaju.

Na to su razobručenom i besprizornom mržnjom, protiv gospođe Brnabić, reagovala tri poslanika Dveri. Prvo je premijerku Brnabić izvređao poslanik Dveri, Borko Puškić, koji je aludirao da je premijerka Brnabić muško, odnosno vređao ju je po osnovu polnog opredeljenja. Nazvao ju je „predsednik Vlade, gospodin Brnabić“. Predsedavajuća gđa Suzana Paunović ga je opomenula, da ne vređa, i isključila mu mikrofon. Potom je poslanik Dveri, Puškić, nastavio da vređa premijerku Brnabić po osnovu etničke pripadnosti. Rekao je da je: „Ti si ustaškog porekla, tvoji preci su ustaše“. Predsedavanje Skupštinom je potom, preuzeo predsednik Skupštine, g. Vladimir Orlić. Potom je predsednik Dveri, Boško Obradović zatražio repliku. I njemu je ubrzo isključen mikrofon zbog vređanja. Obradović je rekao „Ti si Hrvatica, ustaškog porekla, ti nisi Srpkinja, mi smo Srbi“. Potom je g. predsednik Skupštine, izrekao dve opomene poslanicima Dveri, Obradoviću, te Puškiću i Kostiću. Njih dvojica su počeli da urlaju, a pridružio im se i treći poslanik Dveri, Ivan Kostić. Određena je pauza. Sva trojica poslanika Dveri, su onda potpuno bezumno, otoreno počeli da urlaju uvrede gospođi premijerki Ani Brnabić: „Ti si ramota za srpski rod, ustaška ku..a, vrati se u svoju ustašku zemlju, tvoj ustaški rod, mi smo Srbi a ti si ustaški izrod, ti nisi žena, nemoj da nas zaje..vaš“.

Poslanici Dveri u trenutku dok vređaju premijerku, gospođu Anu Brnabić!

Moraju da reaguju nadležni organi. Radi se o krivičnim delima izazivanje verske, etničke, rasne i nacionalne mržnje, i diskriminacije po osnovu polne i etničke pripadnosti.

Naš „Krivični zakonik“ je potpuno jasan. Poslanici Dveri su prekršili sledeće članove „Krivičnog zakonika“:

-„Krivična dela protiv časti i ugleda-Povreda ugleda zbog rasne, verske, nacionalne ili druge pripadnosti (član 174) – Ko javno izloži poruzi lice ili grupu zbog pripadnosti određenoj rasi, boji kože, veri, nacionalnosti, etničkog porekla ili nekog drugog ličnog svojstva, kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do godinu dana“.

– „Krivična dela protiv sloboda i prava čoveka i građanina-Povreda ravnopravnosti (član 128) (1) Ko zbog nacionalne ili etničke pripadnosti, rase ili veroispovesti ili zbog odsustva te pripadnosti ili zbog razlika u pogledu političkog ili drugog ubeđenja, pola, jezika, obrazovanja, društvenog položaja, socijalnog porekla, imovnog stanja ili nekog drugog ličnog svojstva, drugome uskrati ili ograniči prava čoveka i građanina utvrđena Ustavom, zakonima ili drugim propisima ili opštim aktima ili potvrđenim međunarodnim ugovorima ili mu na osnovu ove razlike daje povlastice ili pogodnosti, kazniće se zatvorom do tri godine“.

-„Krivična dela protiv ustavnog uređenja i bezbednosti Republike Srbije- Izazivanje nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti (član 317) – (1) Ko izaziva ili raspiruje nacionalnu, rasnu ili versku mržnju, ili netrpeljivost među narodima ili etničkim zajednicama koje žive u Srbiji, kazniće se zatvorom od šest meseci do pet godina“.

-„Krivična dela protiv čovečnosti i drugih dobara zaštićenih međunarodnim pravom – Rasna i druga diskriminacija (član 387) (1) Ko na osnovu razlike u rasi, boji kože, verskoj pripadnosti, nacionalnosti, etničkom poreklu ili nekom drugom ličnom svojstvu krši osnovna ljudska prava i slobode zajamčena opšteprihvaćenim pravilima međunarodnog prava i ratifikovanim međunarodnim ugovorima od strane Srbije, kazniće se zatvorom od šest meseci do pet godina“.

Takođe, trojica poslanika Dveri su evidentno prekršili i mnoge članove Poslovnika Narodne skupštine, i  „Kodeksa ponašanja narodnih poslanika“, pa je u tom slučaju potrebno da se sastane Odbor za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja, Skupštine Srbije, ali i Komisija za etiku Narodne skupštine, koja daje mišljenje o povredi Kodeksa.

Najoštrije osuđujem divljaštvo pripadnika Dveri, i izazivanje verske, etničke, rasne i nacionalne mržnje, i diskriminacije po osnovu polne i etničke pripadnosti – protiv premijerke Ane Brnabić.  Moram prizati da sam šokiran ovolikom mržnjom poslanika Dveri, čija je stranka poznata po tome što baštini nasleđe fašiste Dimitrija Ljotića, i njegovog fašističkog pokreta „Zbor“ iz Drugog svetskog rata. Takođe, pripadnici Dveri su poznati po nasilju koje su ranije izazivali u Skupštini Srbije. Fizički su napali bivšu predsednicu Skupštine, gđu Maju Gojković, poslanika g. Marjana Rističevića, bivšeg poslanika, a sada ministra g. Aleksandra Martinovića, i članovi Dveri su fizički napali i povredili dve novinarke TV Pink, gđu Gordanu Uzelac i gđu Maru Dragović. Vreme je da stanemo na put neofašizmu. Živela Srbija!

Autor je poslanik i član predsedništva SNS

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришете користећи свој WordPress.com налог. Одјави се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришете користећи свој Facebook налог. Одјави се /  Промени )

Повезивање са %s